Област Хасково

Новини

PDFPrintE-mail

Областният управител на Хасково Станислав Дечев бе сред стотиците миряни, посрещнали чудодейната икона „Света Богородица – Златна ябълка” в хасковския храм „Свети Архангел Михаил”.

Tuesday, 14 August 2018 09:30

Светинята бе донесена в града ни от Знеполския митрополит Арсений. Иконата е от 17 век и се пази като ценност в асеновградския храм "Успение Богородично". За нейната чудотворна сила свидетелстват стотици християнски семейства, които след докосването си до "Света Богородица - Златна ябълка" са се сдобили с рожба.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Станислав Дечев: В област Хасково няма делене на кметовете, средства получават всички, които имат качествени проекти и добри идеи.

Friday, 10 August 2018 11:49

„Ремонтите на стадион „Хеброс“ и на читалище „Дружба“ безспорно са едни от най-значимите проекти в област Хасково. Затова се радвам, че успяхме да убедим министрите и Правителството да подпомогнат финансово тези проекти“, това каза днес областният управител на Хасково Станислав Дечев. Той и кметът на Харманли Мария Киркова дадоха съвместна пресконференция, на която представиха в детайли проектите за ремонт на стадион „Хеброс“ и на читалище „Дружба“. За да се случат тези проекти Правителството отпусна на община Харманли над 5 милиона лева. Освен това Кабинетът Борисов 3 одобри общо за област Хасково 9 665 000 лева. Тези средства са за 8 от 11-те общини и насочени към приоритетни за тях обекти. Най-голямата сума е за Харманли. 
„ В Харманли дълги години големите проекти в областта на спорта и културата бяха неглижирани. Затова съм удовлетворен, че сегашното управление на общината осъзна значимостта на тези обществени сфери, изготви проекти и успя да защити сериозни средства, с които да изпълни идеите си. Надявам се в рамките на една година тези проекти да бъдат завършени и да радват хората от Харманли“, коментира още Станислав Дечев.
„Държа да подчертая, че Правителството отпусна средства за почти всички общини от област Хасково. С тях ще бъдат изпълнени различни проекти- ще се реконструират улици, ще се правят водопроводи и канализация, ще се довършват социални обекти, ще се възстановяват кметства в малки населени места и читалища. Всеки кмет е приоритизирал проектите си и ги е защитил пред Правителството. Това е един прекрасен механизъм, чрез който кметовете успяват да обновят градовете и селата си. Затова съм благодарен на Правителството, че отпусна сериозна сума за общините от област Хасково, сума, чрез която те ще бъдат преобразени“, обясни областният управител на Хасково. 
Станислав Дечев посочи, че конкретно в това постановление на МС няма отпуснати средства за три общини- Димитровград, Ивайловград и Тополовград. „Две от тези общини се управляват от двама от най-успешните кметове на ГЕРБ – Иво Димов и Диана Овчарова. Техни проекти бяха финансирани с предишни решения на МС. Затова в случая не можем да говорим за политически подход при отпускането на средства от Правителството. Категорично заявявам, че в област Хасково никога е нямало делене на кметовете- средства получават всички, които имат качествени проекти и добри идеи. Но ако трябва да се включа в темата, която се коментира на национално ниво, ще кажа ясно, че с радост бихме подкрепили общини с кметове на БСП, но в нашата област такива кметове няма“, обобщи Станислав Дечев. 
Кметът на Харманли Мария Киркова представи в детайли проектите, които ще се финансират със средства от Правителството и благодари на централната власт за подкрепата, която указва на Харманли и жителите му. С над 4 милиона лева се подпомага реконструкцията и модернизация на Спортен комплекс „Хеброс“ , а с почти 1 милион лева ще се ремонтира сградата на НЧ „Дружба – 1870“.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в тържествената церемония по повод 115 години от избухване на Илинденско-Преображенското въстание.

Thursday, 02 August 2018 18:50

В официалното честване в Хасково участваха заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, общински съветници от различни политически сили, представители на патриотични организации, граждани. По-рано днес в личния си профил в социалната мрежа Станислав Дечев написа: " Слава на героите от Илинденско-Преображенската епопея! Поклон пред героизма на въстаниците и пред хилядите невинни жертви от Македония, Одринска Тракия, Странджа и цяла България!"

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Областният управител на Хасково Станислав Дечев съобщи днес, че кметът на община Хасково в няколко поредни писма до Министерски съвет и МРРБ заявява, че няма да може да реализира намеренията си за предоставените на община Хасково държавни имоти.

Thursday, 26 July 2018 19:20

От преписките става ясно, че Беливанов настоява да отпаднат условията по Договора за предоставяне на имотите на ул.“Булаир“ и бившето летище Узунджово. Тези имоти бяха прехвърлени на община Хасково от държавата безвъзмездно. За това придобиване има гласувано решение на Общински съвет Хасково, с което се разрешава там да бъдат изградени: парк и зона за обществено ползване на ул.“Булаир“, и да се поканят инвеститори клас А и Б за летище Узунджово. Това са условията, при които община Хасково е получила имотите, и с които са се съгласили всички страни по договора.
Вместо това от на 30 април тази година кметът на Хасково изпраща писмо до МС, в което иска да отпаднат условията по предоставянето на имотите. Условията са: „да не се извършват разпоредителни действия с имотите, както и да не се използват за извършване на икономическа дейност от община Хасково“. От МРРБ обясняват на Беливанов, че тези условия са по Закона за държавната собственост и че при невъзможност той да осъществи намеренията си за тези имоти, има последващи действия. Но следват нови писма на кмета до МРРБ, с които той пак обяснява, че ако не отпаднат условията „общината няма да реализира планираните дейности и проекти“. Последното писмо е от 19 юли, то е изпратено до Областния управител и до кмета на Хасково. Там за пореден път е казано, че тези терени са държавна помощ за общината и поради тази причина има условия, те да не се продават и да не се извършва икономическа дейност от общината. „Условията по придобиване на тези имоти са за всички кметове в цяла България. Всички имоти, придобити от държавата безвъзмездно са с тези условия, но Беливанов настоява за промяната им специално за него, може би трябва да наречем тази поправка Беливанов, но няма такава поправка?!“, коментира областният управител Станислав Дечев.
„Тези условия по никакъв начин не спират изграждането на парк в Хасково, нито изграждането на икономическа зона на летище Узунджово от големи инвеститори от клас А“, обясни областният управител на Хасково. Станислав Дечев изрази изумлението си и огорчението си от действията на кмета Беливанов, който заявява неколкократно, че върху тези имоти няма да бъде изградено нищо. „За мен това е подигравка с обществото, защото цялата общественост и всички институции сме обединени около идеята тези терени да бъдат благоустроени и да се ползват за обществени нужди“, каза Станислав Дечев. Той още веднъж обясни, че поставените по Закон условия по никакъв начин не ограничават кмета на Хасково, напротив, тези условия защитават обществения интерес. „Тези имоти са нещо голямо и значимо за Хасково. Всички сме единодушни, че на ул.“Булаир“ трябва да има един прекрасен парк, единствената пречка е там да има кафе. А това е именно пречката, която е посочена в писмата на Беливанов до МРРБ. Защото всички други дейности, които са описани могат да бъдат осъществени, само кафене не може да има“, подчерта Дечев и обобщи: „Няма ясно обяснение защо кмета на Хасково прави всичко това и кои идеи не може да реализира, при положение, че тези имоти са поискани от Общинския съвет за конкретни идеи и няма пречка те да се реализират“. 
„Кметът на община Хасково е този, който предизвиква този проблем. Държавата по никакъв начин не е имала намерение да си взема имотите обратно-това трябва да е ясно. Защото от преписките на Беливанов стана ясно, че той с лека ръка е готов да върне тези имоти на държавата. Като областен управител аз не съм съгласен с това, защото знам колко необходими и важни за града и за хората са те. Всички знаем каква язва са военните имоти за Хасково, всички искаме те да се променят и да се стопанисват, всички, освен кметът на Хасково, според това, което той прави вече няколко месеца“, подчерта Станислав Дечев. 
„ Принципал на общинската собственост е Общински съвет Хасково, затова аз ще изпратя писмо до Общинския съвет, за да е наясно с тези еднолични действия на кмета. Недопустимо е това да е едноличен акт и съм убеден, че Общинския съвет трябва да е запознат с тези действия на кмета на Хасково“, обобщи Станислав Дечев.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

„Хасковска област е на първо място по изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Thursday, 26 July 2018 12:20

Работата на екипите за приобщаване на подрастващите към училището в областта са дадени като добър пример от Министъра на образованието пред всички останали 27 области в България“. Това съобщи областният управител на Хасково Станислав Дечев. Той ръководи работната среща по Механизма с представители на РУО на МОН и общините от региона. „Въпреки недоверието, с което беше посрещната идеята за Механизма за връщане на децата в клас, тези мерки дадоха резултати, затова аз съм убеден, че и през тази учебна година всички институции трябва да си вършим работата си така отговорно, както и до сега“, посочи още Станислав Дечев. Той благодари на всички участници в екипите за усилията и за това, че благодарение на тяхната работа в Хасковска област са постигнати много добри резултати.
Статистиката показва, че през учебната 2017/2018 година 42 екипа в област Хасково са посетили 5 100 адреса с деца, които не са посещавали училище. От тях над 3600 деца са в чужбина. От останалите: 135 са трайно върнати в училище, а 87 са отпаднали. 
Началникът на РУО Хасково Христина Боева съобщи, че през учебната 2018/2019 година данните за всички деца в риск от отпадане от училище ще бъдат публикувани в единна система. „Най-важно да се изпълняват перманентно всички мерки за връщане и задържане в клас, като се следят основните индикатори за отпадане на детето от училище, а именно отсъствия, слаб успех и проблемно поведение“, подчерта тя. След днешната първа среща с представителите на общините от област Хасково, предстоят съвещания с останалите институции, включени в екипите по прилагане на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Животновъдите от община Димитровград вече са въвели част от превантивните мерки за опазване на стадата от чума по дребните преживни животни.

Wednesday, 25 July 2018 13:57

Това констатира заместник областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Днес тя се срещна със стопаните от Добрич, Голямо Асеново и Радиево. Чули за специализираните срещи с ветеринарни специалисти, в Голямо Асеново пристигнаха и животновъди от Узунджово.
„Заболяването е изключително сериозно. Абстрахирайте се от спекулациите и политизирането на проблема. Вземете всички предпазни мерки, защото веднъж влязла на наша територия, чумата ще унищожи целия отрасъл“, предупреди д-р Стефка Здравкова. До края на седмицата тя и колегите й ветеринарни лекари ще продължат със срещите с животновъдите в цялата област. Днес след обяд са в села от община #Хасково, утре предстоят посещения в община Ивайловград.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Областният управител на Хасково Станислав Дечев беше домакин на работна среща на ДАМТН и кметовете на общините във връзка с измененията на Закона за водите

Tuesday, 24 July 2018 19:21

Председателят на агенцията Петър Горновски съобщи, че кризисният щаб на ДАМТН следи денонощно състоянието на язовирите в страната.

Във връзка с прогнозите за обилни валежи от вчера е задействан кризисният щаб в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), който следи денонощно състоянието на язовирите на територията на цялата страна. Това съобщи председателят на Държавната агенция по време на съвместен брифинг с главния секретар на агенцията Николай Николов, областния управител на Хасково Станислав Дечев. Той допълни, че към този момент няма язовири на територията на страната, които да представляват заплаха за населението, но предвид динамичната метрологична обстановка е засилено вниманието към всички водоеми.

„Ние като ръководство сме на място в региона на Хасково и Кърджали не само защото тук прогнозите са за най-обилни валежи, но и защото в тази част на страната са съсредоточени най-много водоеми.“, обясни Петър Горновски. По думите му се провеждат и срещи с кметове и представители на общини в региона, тъй като преобладаваща част от язовирите са тяхна собственост. Той подчерта, че държавната агенция имаме пълна координация с институциите и са взети всички превантивни мерки от страна на държавата. „Сега най-важното е собствениците на язовири да изпълнят предписанията на ДАМТН – да се осигури свободен обем на язовирите и да се следи денонощно тяхното ниво. Такива предписания са дадени във всички региони, където се очакват проливни дъждове“, допълни още председателят на ДАМТН и призова собствениците да бъдат максимално внимателни през следващите дни.

От началото на годината инспекторите на ДАМТН са извършили над 1170 броя проверки на язовирни стени и съоръженията към тях на територията на областите Хасково и Кърджали, като установени за спешен ремонт са 147. Съставени са 143 акта за установено административно нарушение на язовирите на двете области. Продължават и масираните инспекции в цялата страна, като само за първите седем месеца на годината са проверени 2393 язовира и са съставени 304 акта.

В срещата участва и директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" инж. Цветелина Кънева и експерти от ведомството.

Нели Вълканова

 

   

PDFPrintE-mail

Стопани на хиляди овце и кози се събраха днес в харманлийското село Българин по покана на заместник областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

Monday, 23 July 2018 13:44

Тя и колегите й ветеринари от ОДБХ и Ветеринарния съюз обсъдиха с фермерите превантивните мерки за борба с чумата по дребните преживни животни. На срещата дойдоха стопаните от Българин, Рогозиново, Доситеево, Браница, Богомил, Овчарово, Дрипчево, Черепово и Изворово. „Не случай избрахме да се срещнем най-напред с Вас, защото Вашите села са на пътя на заразата, която е регистрирана в Странджа“, обясни д-р Здравкова. „Превантивните работи не са за подценяване, отговорното отношение към животните и към собствения Ви поминък- също“, каза още заместник областният управител на Хасково. Повече от час тя и стопаните дебатираха възможността за съвместна работа на ветеринарите, фермерите и инспекторите от ОДБХ. „Служителите на агенцията, ветеринарите, стопаните и държавата сме от едната страна в тази криза. Всички ние искаме да се справим със заболяването и да не го допуснем в нашата област“, подчерта д-р Здравкова. Основният въпрос, който задаваха животновъдите беше: с какво можем ние да сме полезни, както на себе си, така и на органите на реда, за да не се стига до кризи. „Трябва да прекратят всякакви контакти на стадата, да се прекъсне всякакъв нерегламентиран транспорт на живи животни. Не пренебрегвайте нормите за безопасност. “, предупредиха от ОДБХ. Срещите по селата продължават днес след обяд в Иваново, утре в село Студена, община Свиленград.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

От днес стартират информационните срещи по селата в Хасковска област във връзка с превенцията срещу чума по дребните преживни животни и африканска чума по свинете.

Monday, 23 July 2018 09:50

Срещите се организират съвместно от Областния управител на Хасково, ОДБХ Хасково и Българския ветеринарен съюз-областна колегия Хасково. Първата среща с животновъди ще бъде днес от 12,00 часа в харманлийското село Българин. В нея ще участват фермерите от Българин и близките села, както и държавните и частнопрактикуващи лекари, представители на ОДБХ и заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. 
В 14,00 часа ветеринарните експерти ще се срещнат с фермерите от с.Иваново. Утре срещите продължават. За 10,00 часа е насрочен разговорът с жителите на свиленградското село Студена.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Жителите на село Спахиехо настояват да бъде разрешен проблемът с обществения транспорт.

Thursday, 19 July 2018 13:54

Трите села Горно Брястово, Долно Брястово и Спахиево са оставени без автобус и това е огромен проблем. Неговото разрешаване обаче зависи от община Хасково. Това разказаха на заместник областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова хората от Спахиево. „Оказа се, че тези, които не живеят тук, решават дали ние ще имаме транспорт или не“, възмутиха се те. Д-р Здравкова заяви, че е запозната с казуса и че областният управител Станислав Дечев е положил огромни усилия да разреши спора чрез диалог, но за сега кмета на Хасково не дава никакъв отговор. Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер обясни, че също чака отговор от община Хасково. Седемте нови курса, предложени от Мюмюн Искендер, трябва да се съгласуват с община Хасково. Искендер е изпратил писмо до Добри Беливанов. Но след като не е получил отговор, отново е сезирал областния управител на Хасково. Станислав Дечев е организирал среща с представители на двете общини. На нея Искендер е предал новите маршрутни разписания на заместник кмета Балкански. И така вече месеци наред кмета на Минерални бани и стотици хора от три села чакат отговор от община Хасково. 
По време на приемната в Националния курорт бяха обсъдени още проблеми за живеещите тук. Да бъде предоставено помещение със свободен достъп за хора с увреждания за социални грижи в Минерални бани- това поискаха представители на Съюза на инвалидите. Те обясниха, че сега офисите на социалната служба се намират на 3 етаж и достъпът до тях е изключително труден. Д-р Стефка Здравкова настоя пред кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер за съдействие за решаването на този проблем. Той се ангажира до края на ноември да осигури изнесен офис на първия за социалните служители в сградата, където сега се намира службата. Новото помещение ще бъде ремонтирано, то е с рампа и ще бъде достъпно за всички, обясни той. Пак с намесата на кмета до края на този месец ще бъде изпълнено още едно искане на жителите на Минерални бани. Пред Здравната служба ще бъдат поставени пейки и ще се оформят места за почивка, обеща Мюмюн Искендер.
Да бъде ремонтиран пътят Зимовина- Поповец искат живеещите в Стамболово. Те се срещнаха със заместник областния управител на Хасково и посочиха, че този участък от няколко километра е опасен за движение, силно захрастен и с огромни пропадания. По време на приемната в община Стамболово хората настояха още за довършване на пътя за с.Балкан, за почистване на реката в Царева поляна и за възстановяване на паметника в с.Силен.
Кметът на Стамболово Мухлис Сербест съобщи, че вече е спечелен проект за ремонт на 3 детски градини по програма Развитие на селските райони. В селата Малък извор , Голям извор и Силен ще бъдат напълно ремонтирани, обзаведени и обновени детските заведения. Той е готов на активен диалог между държавната, местна власт и АПИ за ремонт на най-компрометираните пътни отсечки в стамболовско.

Нели Вълканова

   

Page 1 of 116

<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.