Област Хасково

Новини

PDFPrintE-mail

Областният управител на Хасково участва снощи в поклонението на Илиева по повод 105 години от масово избиване на тракийски бежанци в района на Ивайловград.

Monday, 04 June 2018 09:43

Традиционният събор се проведе на 2 юни, организатор е община Ивайловград, а символичният домакин, кметът Диана Овчарова, посрещна стотици гости и потомци на бежанците от цялата страна. 
С молитва за упокой на душите на невинно загиналите над 200 тракийчета и едноминутно мълчание започна съборът. Пред множеството областният управител на Хасково Станислав Дечев подчерта, че България е обречена да дава скъпи жертви. „Родината ни губи най-смелите си синове в тяхната младост. Без време от живота си тръгват и Ботев, и Левски, и Караджата и хилядите други юначни българи, дали живота си за независима и свободна България. А тя и до днес не знае къде са гробовете им и оплаква планинските върхове, където са загинали и пуска сирени, за да чуят всички нейния плач. Но има едно място, където сълзите и болката ни смразяват. И това е Илиева нива. Преди 105 години турската армия избива зверски бебета, деца, майки и бащи, старци. Само заради това, че са българи! Единствено заради това, че са поискали да запазят българското и да се върнат в Родината си. Това е грехът на 200 тракийски деца, това е черната присъда на над 40 хиляди бежанци от Тракия. Месеци на преследване, унижение, убийства ; дни, в които смъртта е била избавление. Дами и господа, няма толкова силни думи, които да опишат болката и ужаса от случилото се някога. Но има милиони българи, които помнят и не отмъщават, а вървят напред … Аз съм един от тях! Поклон пред жертвите, вечна им памет! Да живее България!”- заяви Станислав Дечев.
В поклонението участваха депутатите д-р Георги Станков от ГЕРБ и Виолета Желева от БСП, областният управител на Кърджали Никола Чанев, председатели на тракийски дружества от цялата страна, потомци на бежанците, граждани.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Областният управител на #Хасково Станислав Дечев поднесе венец на признателност по повод 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Monday, 04 June 2018 09:42

„Нека бъдем достойни за тяхната саможертва” написа преди това в личния си профил в социалната мрежа губернаторът. 
На тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Хасково присъстваха депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, командирът на хасковския военен гарнизон подп. Николай Александров, общински съветници, представители на община Хасково, членове на политически партии, граждански и патриотични организации, граждани.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова беше гост на тържеството по повод 130 години от основаването на първото училище в с.Бисер.

Monday, 04 June 2018 09:40

Школото в селото е било отворено още през далечната 1888 г. и първоначално в него се е преподавало на турски език. В сегашния си вид училището съществува от 1926 г., като на два пъти то е било пристроявано, за да поеме увеличения брой ученици. Днес децата от Бисер учат в модерна сграда, с оборудвана компютърна зала и достъпдо интернет. 
На тържествен концерт тази вечер в читалището в Бисер беше представена историята на училището, постиженията на неговите ученици през години и визията на ръководството на школото за бъдещето. Децата от ОУ”Христо Ботев” представиха богат концерт от изпълнения на патриотични песни, рецитали и танци. Специални гости на тържеството бяха заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, заместник кметът на Харманли Валентина Димулска, бивши преподаватели и ученици, родители и официални лица.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Областният управител за Ботев и революционерите: Техният идеал е днешния ни живот

Friday, 01 June 2018 22:34

С тържествена заря-проверка тази вечер Хасково отбеляза Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. По покана на областния управител на Хасково Станислав Дечев в паметното събитие участваха депутатите от Хасковски избирателен район Евгения Ангелова и д-р Георги Станков от ГЕРБ, Павел Шопов от Обединени патриоти и Виолета Желева и Никола Динков от БСП. За честването в Хасково пристигнаха кметове на общини от областта, общински съветници, стотици граждани и гости. Военни блокове от формирование 52 740 и от ЕГ”Проф.д-р Асен Златаров” и ПМГ”Акад. Боян Петканчин” участваха в официалната заря-проверка. Строят прие лично началникът на хасковския гарнизон подп.Николай Александров.
„В навечерието на 2 юни всяко българско сърце притихва в знак на преклонение и признателност. За пореден път всеки от нас отброява онези последни стъпки на Ботевата чета, които водят към безсмъртието. Защото, както казва Георги Джагаров: „Христо Ботев няма гроб. Той има лобно място. Има паметници. Има песни. Но гроб няма! Не в земята нашият народ положи своя велик син, а в душата си.”, каза в словото си областният управител на Хасково. Станислав Дечев призова да бъдем достойни синове на Родината и да помним не само героизма на българските революционери, но и тяхната сила, воля и стремеж за изграждане на нова свободна България. „Нека днес бъдем достойни за тяхната саможертва, защото ние имаме шанса да живеем в мир и да изграждаме свободна и демократична България! Това е идеалът, за който всички те жертваха живота си! Техният идеал е нашия живот. Нека бъдем признателни! Поклон пред паметта на неизброимите жертви! Да живее България!” Тези думи на областния управител Станислав Дечев предшестваха канонадата от картечни изстрели и фойерверки, които поставиха финала на тържествената заря-проверка в памет на най-свидните синове на България.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Областният управител на Хасково Станислав Дечев награди днес победителите в конкурса за любителска фотография „Пътешествие в родния край“.

Friday, 01 June 2018 13:05

Традиционната фото-надпревара се провежда за трети път и отново предизвика интереса на десетки деца от Хасково и областта към изкуството и към забележителностите на родния край. 
Грамоти и специални награди получиха победителката в конкурса Михаела Павлова от ОУ “Христо Смирненски“, класираният на второ място Никола Николов от СУ“Стефан Караджа“, Божидара Атанасова от ОУ “Христо Смирненски“, чиято снимка бе поставена от фескбук-потребителите на трето място. На ученичката от ЕГ “Проф.д-р Асен Златаров“ Петя Димитрова бе връчена специалната награда „Любима снимка на областния управител“. Традиционният фото-конкурс се организира по повод Международния ден на детето - 1 юни.
Точно преди една година беше сформиран и Младежкият областен съвет за иновации. „В продължение на една година обменихме много идеи, някои от тях изпълнихме, за други все не ни остава време. Но е важно, че започнахме и имаме желание да продължим да работим за и заедно с младите хора“. Това сподели основателят на съвета Станислав Дечев. Областният управител посочи, че за една година членовете на Младежкия съвет за иновации са пораснали, затова днес символично изпращаме зрелостниците. „Искам да благодаря на всички, които вече завършват училище, но остават наши съмишленици и да Ви кажа, че в мое лице имате приятел, който уважава Вашето мнение и цени усилията Ви да учите, да се развивате и да се доказвате“, подчерта губернаторът. Той връчи благодарности за креативната работа на Георгия Кинева и Милена Янкова. „Оставам в Хасково и в България, и с това искам да дам пример на моите връстници“, каза при приемането на награда Милена Янкова. „Това е позитивен пример, който много ме радва. Надявам се да стане тенденция и все повече млади хора и семейства да избират да остават да живеят и да се реализират в Хасковска област“, посочи Станислав Дечев. Специални благодарности за работата си в Младежкия областен съвет за иновации получиха и Гергана Иванова, Ралица Димитрова и Гергана Тенева.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Областният управител на Хасково Станислав Дечев и директорът на ОДМВР Хасково ст. комисар Ангел Цанков дадоха старт на кампанията „Безопасно лято“.

Friday, 01 June 2018 12:41

Тя е част от традиционната полицейска акция „Ваканция. Да пазим живота на децата на пътя“. В рамките на кампанията ще бъдат раздадени хиляди брошури със съвети за безопасно шофиране и заостряне на вниманието на водачите към децата-участници в движението. „Искаме да предпазим децата и възрастните от инциденти като насочваме вниманието им към основни правила за поведение на пътя. Специално акцентираме върху опасностите пред децата-пешеходци, децата-велосипедисти, децата-пътници в автомобилите. Затова чрез полицейските управления в цялата област ще се опитаме да достигнем до максимално много хора“, обясни областният управител на Хасково. Идеята на Станислав Дечев бе подкрепена от директора на ОДМВР Хасково ст. комисар Ангел Цанков и стана възможна благодарение на усилията на всички полицейски служители. При старта на инициативата областният управител Станислав Дечев връчи информационна брошура на 18-годишната Рая. Тя вече месец и половина е курсист и съвсем скоро ще има свидетелство за правоуправление. „Всички трябва да бъдем внимателни. Сигурна съм, че подобен род инициативи имат ефект, защото даже и на опитните шофьори трябва да им бъдат напомняни основните им отговорности“, сподели тя. Според нея, всеки, който шофира трябва да знае, че колата не го предпазва от инциденти, колкото и сигурна да е тя. 
Инициативата „Безопасно лято” е част от ежегодната операция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!" на МВР. Акцията традиционно се открива на Деня на детето - 1 юни и се провежда в продължение на повече от 20 години. Това лято част от операцията ще бъде и кампанията „Безопасно лято“ на областния управител на област Хасково.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Областният управител на Хасково: Минерални бани и детската столица на Балканите

Thursday, 31 May 2018 12:31

Областният управител на Хасково Станислав Дечев поздрави организаторите и участниците в 18-я международен детски етнофестивал „Децата на Балканите- с духовност в Европа“. Гости на церемонията по откриване на детския празник в Минерални бани бяха още вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков, председателят на СБУ Янка Такева, началникът на РУО Хасково Христина Боева. Домакин на престижния международен етнофестивал е кметът на община Минерални Бани Мюмюн Искендер. 
„Винаги когато идвам в Минерални бани знам, че ще видя нещо ново. Защото тук кметът Мюмюн Искендер и неговата администрация работят много. Но днес аз съм очарован, защото Националният курорт е озарен от хиляди усмивки, а срещу мен блестят безброй детски очи, които нямат търпение да се изявят на сцената“, каза в приветствието си областният управител на Хасково. „Днес Минерални бани е детската столица на Балканите. Защото Вие давате пример на нас, политиците, как можем да живеем в мир и във взаимно уважение на чуждата култура и традиции. Този етнофестивал е моделът на модерния свят- свят без граници, свят на дигитални технологии и свобода. Началото на този модел бе поставено от уважавания проф. д-р Желязко Христов. Днес трябва да признаем колко прозорлив е бил той. Защото, ако преди 18 години Етнофестивалът е бил едно предизвикателство, днес той е начин на живот на Балканите и в Европейския съюз“, подчерта губернаторът. „Аз няма да пожелавам успех на участниците във фестивала, защото фактът, че сме заедно днес, означала, че вече сме успели“, обобщи Станислав Дечев.
Кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер приветства своите гости и подчерта, че преобразяването на Националния курорт през последните години не е заслуга само на него и администрацията му. „Добрата работа и проектите, които изпълняваме, са възможни, защото общинската и държавната власт работим заедно “, подчерта кметът Мюмюн Искендер. Той благодари на гостите на етнофестивала и обеща незабравими два дни на приятелството и творчеството.
В етнофестивала тази година участват близо 2000 деца от Македония, Молдова, Полша, Русия, Сърбия и Турция, както и представители на българо-китайския клуб от София. Освен творческите изяви в центъра на Националния курорт се провеждат и две съпътстващи конференции: „Новите рискове за децата в интернет и как да ги предотвратяваме” и „Превенция за безопасно движение по пътищата“ с нагледни демонстрации от Българска асоциация на пострадали при катастрофи. Успоредно с това в курорта има много атракциони, летни игри, кулинарни състезания.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

По повод 2 юни- Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, Областният управител на Хасково Станислав Дечев организира Тържествена заря-проверка.

Wednesday, 30 May 2018 09:49

Честването ще се проведе на 1 юни 2018г. от 21,00 часа на пл.“Свобода“ в Хасково. 
В зарята ще участват представителни блокове от Военно формирование 52 740 – град Хасково, от ЕГ “Проф. д-р Асен Златаров” и ПМГ “Акад.Боян Петканчин”. 
Областният управител на Хасково кани всички граждани и гости на Хасково да се присъединят към честването. Нека заедно отдадем почит към делото и паметта на всички българи, отдали живота си за свободата на Родината!

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в конференцията на Министрите на вътрешните работи на България и Турция на тема „Гранична сигурност и сътрудничество“

Wednesday, 30 May 2018 08:37

Форматът е организиран в рамките на календара на Българското председателство на Съвета на ЕС от посолството на България в Анкара и Делегацията на ЕС в турската столица. 
Във форума участваха българският вътрешен министър Валентин Радев и турският му колега Сюлейман Сойлу, председателството на ЕК в Анкара, българският посланик в Анкара Надежда Нейнски, ръководни служители на ФРОНТЕКС. В българската делегация бяха включени и главният секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов и директорът на ГД „Гранична полиция“ гл.комисар Светлан Кичиков, областният управител на Хасково Станислав Дечев. Целта на конференцията е да се направи общ преглед на доброто сътрудничество в областта на граничния контрол. Миграционният феномен и начините за справяне с рисковете от тероризъм, бяха акцентите в речта на министър Сойлу . Глобалните проблеми изискват глобални решения, вече няма малки и големи – има стратегически страни, които играят ключова роля за решаването им, подчерта турският вътрешен министър. Той отдели специално внимание на постигнатото Споразумение между ЕС и Турция, благодарение на което броят на нелегалните мигранти бе чувствително намален. Според него са необходими допълнителни усилия от страна на Европа за постигане на още по-тясно сътрудничество в тази област. Министър Валентин Радев благодари на турската страна за положените усилия в опазването на една от най-чувствителната граница на Европа и добави, че тези усилия са оценени високо. Българският вътрешен министър посочи, че сътрудничеството както на сухопътна, така и на морска граница, е изключително добро. С болка построихме инженерното съоръжение на границата, защото ние сме приятелски държави, но това беше начинът да се справим с миграционната вълна, допълни министър Радев. Той увери, че постоянно на европейско ниво България подчертава добрите отношения между нашите две страни, като се започне от диалога между премиера на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган и се стигне до службите по охрана на границата, с които работим отлично. Министър Радев припомни виждането на българската страна, че опасността трябва да бъде спряна там, където се поражда /в Афганистан, Сирия или другаде/, а не след това да се борим с последствията, и подчерта, че Европа вече узрява за това. Той благодари сърдечно на представителите на Европейската агенция за гранична и брегова охрана /ФРОНТЕКС/ за оказаната помощ и сътрудничество по укрепване на граничната сигурност.
В рамките на конференцията се проведе и двустранна среща между министрите на вътрешните работи на България и Турция Валентин Радев и Сюлейман Сойлу. Двамата обсъдиха теми от взаимен интерес. По време на разговорите министър Радев благодари на областния управител на Хасково Станислав Дечев за добрите му отношения с валията на Одрин Гюнай Йоздемир и изтъкна усилията на двамата държавници за решаване на въпроси от взаимен интерес за съседните области.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Учениците от 4 А клас на СУ“Васил Левски“ Хасково днес се срещнаха с областния управител на област Хасково г-н Станислав Дечев.

Monday, 28 May 2018 13:10

Срещата се проведе по идея на класния ръководител г-жа Дора Димова. „Децата завършват начален курс на образование и искам да им покажа различни сфери на обществения живот и да ги мотивирам да учат и да се стремят към реализация“, обясни си г-жа Димова.
Областният управител Станислав Дечев разказа на 4-токласниците за Хасковска област, за взаимодействието между държавната и местната власт. „В тази зала заседаваме с 11-те кметове на общини и обикновено тук няма бонбони, а се обсъждат проблеми“, посочи Станислав Дечев. Учениците го засипаха с куп въпроси: какъв е мечтал да стане като порасне, имал ли е хоби, кой му е прекият началник, виждал ли е Бойко Борисов, може ли да уволни някой кмет, как се избират кметовете, запознал ли се е с Григор Димитров? Освен към областния управител, въпроси бяха зададени и към децата. Станислав Дечев попита децата какво искат да има още в Хасково? Моменталният отговор беше: безплатен басейн. Освен това четвъртокласниците пожелаха да има увеселителни паркове с атракциони, повече паркове за разходки и по-малко автомобили.
Учениците демонстрираха завидни познания в областта на екологията и предложиха интересни идеи за опазване на горите и въздуха чисти. Срещата продължи повече от предвиденото, защото децата имаха не само много въпроси, но и много интересни решения за ежедневните проблеми, с които се сблъскват възрастните.
Визитата на 4 А клас от СУ“Васил Левски“ завърши с подаръци, автографи и с обещания за поредица от разговори в бъдеще.

Нели Вълканова

   

Page 1 of 115

<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.