Област Хасково

Новини

PDFPrintE-mail

Областният управител на Хасково участва във Втората научна конференция „Светът на българина през 20 век“.

Thursday, 22 June 2017 13:10

Форумът е организиран от Община Димитровград и е посветен на 70 годишнина от създаването на Града на младостта. В приветствието си към гостите и организаторите на научния форум Областният управител на Хасково Станислав Дечев заяви:
„20 век започва с изграждането на Третата българска държава. За тези славни дни на ускорено развитие, политически страсти, задкулисни интриги и сложни международни отношения Симеон Радев пише своето забележително изследване „Строители на съвременна България“. 
Десетилетия по-късно обаче в България започва един не по-малко мащабен процес на съграждане - изграждането на Димитровград. Този проект събира на едно място хора от цялата страна и на картата на страната се появява един нов и модерен град. Този град доказа своята жизненост, защото дори и след падането на строя, който го създаде, Димитровград остава еталон за младежки дух и устойчивост. Аз много често се питам, ако ние сега решим да изградим един нов град, дали ще успеем?! Затова, ако някой сериозен публицист, иска днес да напише новата история на България, тя задължително трябва да започне от създаването на Димитровград“, подчерта Станислав Дечев. 
Конференцията бе открита от кмета на Димитровград Иво Димов. Той благодари на учените, преподавателите и музейните работници за отговорността, с която подхождат към този форум и изтъкна изключителната роля на Димитровград в съвременната история на България.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

В Бряст зажънаха с традиционен ритуал и много гости

Wednesday, 21 June 2017 22:14

В Димитровградското село Бряст тази вечер по залез поставиха началото на жътвата. Организаторите избраха традиционният ритуал да се проведе в първия летен ден по залез слънце, за да се насладят и на нестинарски танци, веднага след падането на нощта. Специални гости на тържеството бяха депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, председателят на Общински съвет Димитровград Гергана Кръстева, заместник кметът на Димитровград Яшо Минков, общински съветници, земеделски производители от общината, много местни хора и гости на селото. Депутатът Евгения Ангелова поздрави хората от Бряст и изрази вълнението си от това, че вижда много малки деца и младежи, облечени в български народни носии. ”Народ, който тачи традициите си и помни миналото си, има бъдеще. Затова съм изключително впечатлена от ставащото в Бряст ”, призна народният представител. Председателят на Общински съвет Димитровград Гергана Кръстева цитира Ботевите стихове „жътва е сега, пейте робини тез тъжни песни” и заяви, че и днес слънцето пече жарко, но българите сме свободни да решаваме, да работим и сами да градим бъдещето си. 
Гостите на зажънването бяха облечени в традиционни престилки и жътварски кърпи, а до житните блокове стигнаха с каруци. След отслужването на водосвета по християнски обичай, започна и ритуалното зажънване на нивите. С песни, със сърп и ракойка гости и стопани влязоха в житните блокове. Стотици хора продължиха до тъмно да работят на полето, след което се прибраха в селото, за да станат свидетели на неповторимите нестинарски танци от района на Странджа планина.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Областният управител на Хасково Станислав Дечев съвместно с Клуб по фотография към ОП Младежки център Хасково организират

Tuesday, 20 June 2017 09:07

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА ЗаНики
Изложбата ще бъде открита на 26 юни /понеделник/ от 12,00 часа във фоайето на Областна администрация Хасково. На нея ще бъдат показани 25 фотографии от конкурса за любителска снимка „Виждам красотата“. Той бе обявен от Областния управител на Хасково Станислав Дечев по повод 1 юни- Международен ден на детето. В него се включиха 35 млади фотографи от цялата област. Освен отличените в конкурса снимки, на изложбата ще бъдат показани още фотоси, с цел събиране на средства за лечението на 17 –годишната Ники Корондилева от Хасково. Идеята за благотворителната изложба е на губернатора Станислав Дечев, а участниците във Фото-клуба от Младежки център Хасково избраха за кого да бъдат дарени средствата от нея. 
Фото-изложбата ще остане във фоайето на Областна администрация Хасково от 26 до 30 юни. През всичките 5 дни ще могат да се правят откупки на фотографиите, а парите от тях ще бъдат преведени по сметката на Ники, с титуляр Росица Ленкова, майка на момичето:
Пощенска банка BG66BPBI 7926 106 4334 801
BIC: BPBIBGSF
Вярваме, че доброто е по-силно от болестта и заедно можем да докажем това! 
Очакваме Ви от 26 до 30 юни всеки ден в Областна администрация Хасково, за да бъдем ЗаедноЗаНики!

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Зам.-областният управител д-р Стефка Здравкова участва в празника на УП Корен

Monday, 19 June 2017 13:35

55 години от създаването на Учебен полигон Корен отбелязаха днес във Военен клуб Хасково. Командирът на Военно формирование 22 280 подп. Валери Антонов поздрави всички военнослужещи и гости. Полигон Корен е най-големият учебен полигон в България. Тук се провеждат учения на българската армия и на съюзническите войски, както и съвместни операции. 
Гости на тържественото честване на 55-годишнина на полигон Корен бяха полк. Стоян Стоянов- заместник началник щаб на Сухопътни войски, заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, кметът на община Хасково Добри Беливанов, командирът на формирование 52 740 подп. Николай Александров и други. 
Поздравителен адрес до служещите в поделение 22 280 Корен изпрати Областният управител на Хасково Станислав Дечев. В него се казва: „ Приемете моите сърдечни поздрави по повод годишнината от създаването на Учебен полигон Корен. Военнослужещите в Българската армия са обществен пример за родолюбие, мъжество и ежедневно изпълнение на синовния дълг. Нашата армия е стожер на мира, спокойствието и просперитета на Родината. Затова за мен е чест и отговорност, че на територията на Хасковска област е ситуиран Учебен полигон Корен, а във Военно формирование 22 280 служат отдадени на дълга и клетвата към България, професионално подготвени и отговорни бойци. Предайте личните ми поздрави на всеки от военнослужещите по повод 55-тата годишнина от създаването на Военен полигон Корен. Пожелавам Ви здраве, лично щастие и професионална удовлетвореност. Бъде все така пример за изпълнен войнски дълг и мъжество!“
По време на церемонията бяха връчени награди на служещи в поделението в Корен. Празникът продължи с изпълнения на групи и ансамбли от Военен клуб Хасково.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова наблюдава тактическото учение „Ответен удар 17“, което се проведе днес на военния полигон в Корен.

Thursday, 15 June 2017 15:06

„Ответен удар 17“ е тактическо учение с бойна стрелба, планирано и организирано от щаба на Втора механизирана бригада. Учението представлява финален етап от подготовката на 31 Механизиран батальон и придадените му формирования. То допринася за нарастване на бойните способности на командирите, щаба и личния състав, повишаване на практическите умения и прилагане на разработените стандартни оперативни процедури за провеждане на дълбоки операции в защита на териториалната цялост на страната. Темата на „Ответен удар 17“ е „Усилен механизиран батальон, като преден отряд на сухопътен компонент в настъпление“. Целта е цялостна оценка на боеготовността и боеспособността на щаба и формированията на 31 Механизиран батальон и формированията му за участие в дълбока операция в тила на противника, както самостоятелно, така и в коалиционен формат.
Всички задачи, поставени пред командването и личния състав бяха изпълнени, а в разиграната полева ситуация участваха 655 военнослужещи, 41 единици бронетанкова техника, 122 единици автомобилна техника.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

За 12 път в Хасково се провеждат юнските театрални празници „Театър, обичам те!”-това е мотото на театралния фестивал, който стартира тази вечер в Хасково.

Tuesday, 13 June 2017 10:09

На откриването на празниците на Мелпомена присъства заместник областният управител д-р Стефка Здравкова. Първото представление, което Община Хасково и ДКТ”Иван Димов” подариха на хасковската публика е „Малко комедия” на театрална къща Вива арт и ДТ”Адриана Будовска”-Бургас. Постановката е на Борислав Чакринов, с участието на Калин Врачански, Койна Русава и Асен Блатечки. Преди любимците на публиката да излязат на сцената, директорът на хасковския театър Стелиян Николов приветства публиката и откри официално 12-тото издание на „Театър, обичам те!”

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Режимът на водата в Хасково пада. МЗ разреши пускането на 6 от кладенците на ПС 1

Friday, 09 June 2017 17:28

Оперативният кризисен щаб, свикан от Областния управител на Хасково Станислав Дечев, реши: режимът на водоподаване в Хасково пада и снабдяването на населението с вода се нормализира. Решението бе взето, след получените резултати от изследванията на питейната вода. Те бяха оповестени от Министерството на  здравеопазването. Изследванията са на БАН - за радионулиди: уран 234 и уран 238, олово 210, дъщерни продукти на радон, торий.  До дни се очакват допълнително резултатите за радий и полоний. Данните са изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) за изчисляване на здравно значимия показател - обща индикативна доза. Получени са и резултатите на НЦРРЗ от анализи на подземна вода, подавана от водовземните съоръжения на помпени станции 1 и 2 и при по-голямата част от кладенците. Те показват стойности на естествен уран в рамките на нормата за подземни води. Това ще даде възможност да се включат в употреба 6 кладенеца, в които е установено, че стойностите на естествен уран са в рамките на нормата, с което ще се преустанови режимното водоподаване в гр. Хасково. Окончателната оценка за пригодността на водата за питейни нужди в града ще бъде направена в началото на другата седмица, след получаване на данните за изчислените от НЦРРЗ стойности на обща индикативна доза.

След обсъждане на всички тези данни, членовете на Оперативния кризисен щаб решиха, че водоснабдяването в Хасково се нормализира. Остава обаче ограничението за ползване на водата за пиене и готвене, до окончателното оповестяване на индикативната доза за алфа-активност. Предстои тази вечер да бъде позволено на ВиК Хасково да пусне кладенците от ПС 1. Водата от тях ще бъде източена за 3 дни, за да се изчисти насложеното в продължение на два месеца заблатяване. След това водата от тези кладенци ще се смеси с другата питейна вода в мрежата, ще се вземат нови проби за нейната годност. Едва когато резултатите от тези проби излязат,  ще се оповести  дали хасковската вода е годна за пиене и готвене или ограниченията ще продължат.

За петте дни на воден режим в Хасково запасите от вода в най-големия резервоар са се увеличили от 2 500 кубически метра миналия петък до 10 500 кубически метра вода днес. При пускането в мрежата на 6 кладенеца следващата седмица, в системата на водоподаване ще се влеят 50 литра вода в секунда.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в поклонението на Илиева нива.

Monday, 05 June 2017 08:17

Традиционният събор-поклонение в памет зверски избитите тракийски бежанци бе организиран от Община Ивайловград. В честването участваха кметът на Ивайловград Диана Овчарова, депутатът от ГЕРБ д-р Георги Станков, председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов, представители на тракийските дружества, на местната власт, наследници на бежанците. 
В паметното слово, посветено на годишнината от кървавите гонения, Областният управител Станислав Дечев заяви:„Историческите факти няма как да бъдат променени. Събитията и жертвите няма как да бъдат забравени. Болката не може да бъде заличена. Защото няма българско сърце, което да не кърви, когато идва тук на Илиева нива. Всеки от вас, потомците на тракийци, има лична причина да бъде днес тук. Защото някъде по тези места е пролята кръвта на Вашите предци, а костите им още белеят непогребани. По-важното обаче е, че именно Вие, наследниците на тракийските бежанци, дадохте един урок по човечност на всички ни: Вие ни научихте да помним, но да не отмъщаваме! Поклон пред паметта на хилядите жертви, поклон и пред онези 200 тракийчета, които никога не пораснаха, но и никога няма да бъдат забравени! Вечна им памет! Да живее и пребъде България!”
Кметът на Ивайловград Диана Овчарова благодари на тракийските наследници за тяхната всеотдайност за общобългарската кауза и на всички присъстващи, че отдават дължимата почит на невинните жертви от 1913 г. 
Венци на признателност поднесоха официалните лица и гражданите. Специално за тракийското поклонение в Ивайловград гостува и делегация от град Лонго, Франция, водена от кмета й Колет Линет. 
Десетки балони, с цветовете на националното знаме, полетяха в небето в памет на избитите през 1913 годна. По време на Междусъюзническата война османската войска убива над 200 бебета и деца, скрити в растителността покрай река Арда от родителите им – българи, бягащи от преследващата ги армия.

Нели Вълканова

   

PDFPrintE-mail

Част от Хасково минава на воден режим от понеделник

Friday, 02 June 2017 19:31

По-голямата част от град Хасково минава на воден режим от понеделник. Това реши Оперативният кризисен щаб, свикан днес след обед от областния управител Станислав Дечев.

Искането за водния режим бе направено от ВиК Хасково, заради драстично намалелите водни запаси в резервоарите, които захранват града с вода. След едночасово заседание, на което бяха обсъдени различни варианти се стигна до най-лекия възможен режим за жителите на града. Първоначално от ВиК Хасково предложиха градът да се раздели на 5 района и режимът на водата да бъде 24-часов.

По предложение на зам.-кмета на Хасково Евгени Консулов и след изричното настояване на областния управител Станислав Дечев се стигна до решение, водата да бъде спирана за 12 часа в по един район всеки ден, а през почивните дни, събота и неделя, в целия град да има вода. Така на практика се въвежда воден режим както следва:

В понеделник водозахранването ще бъде спряно от 8,00 сутринта до 20 часа вечерта в РАЙОН ПЪРВИ, който обхваща кварталите: „Орфей“, част от кв.“Република“/блоковете по ул.“Акация“ и бул.“В.Левски“, к-кс „Фантазия“, к-кс „Тенис кортове“, част от ж.р.“Кенана“- имотите, разположени над у-ще „Л.Каравелов“-до напоителния канал, част от кв.“Л.Каравелов“- блоковете по ул.“Видин“, „Сливница“, „Щерю Вапцаров“ и „Стара планина“.

Във вторник от 8 сутринта до 20 часа вечерта без вода ще е РАЙОН ВТОРИ: кв.“Бадема“ и частта от кв.“Болярово“, от кв.“Бадема“ до центъра на кв.“Болярово“.

В сряда от 8 сутринта до 20 часа без вода ще е РАЙОН ТРЕТИ: „Република“, „Овчарски“/от бул.“България“ до ул.“Македония-вкл/, кв.“Дружба I“/ от бул.“В.Левски“ до ул.“Булаир“/.

В четвъртък за времето от 8 до 20 часа вода няма да има В РАЙОН ЧЕТВЪРТИ: „Куба“, „Дружба“/ от бул.“Раковски“ до „Стара планина“/, „Любен Каравелов“, „Каменни“, „Воеводски“, части от  кв.“Училищни“.

В петък от 8 до 20 часа водата ще е спряна в РАЙОН ПЕТИ: „Куба“-частта между ул.“Св.Св.Кирил и Методий“ и ул.“Розова долина“.

През почивните дни ще има вода в целия град.

Водата няма да бъде спирана в МБАЛ Хасково, в АГО-Хасково, в централна градска част и в южните квартали, които се захранват от ПС Узунджово: „Хисаря“, „Червена стена“, „Воеводски“, „Младежки хълм“, „Тракийски“, „Македонски“, „Овчарски“ и Източна индустриална зона.

Голяма част от производствените предприятия в Хасково разполагат със собствени водоизточници, тези от тях, които обаче нямат такива и попадат в районите с режим, също ще бъдат засегнати, стана ясно на заседанието на щаба.

„Тази мярка е временна, надяваме се на 9 юни, когато е срокът за излизане на резултатите от измерването на алфа-активността в спрените ПС 1 и 2, стойностите да бъдат в нормите и Междуведомствената комисия да разреши пускане на част от кладенците от спрените помпени станции“, съобщи областният управител Станислав Дечев.

„При спирането на тези двете помпени станции градът е лишен от 130 литра вода в секунда, от необходимите 500 литра в секунда. Това липсващо количество и изчерпаните вече запаси в резервоарите, доведе до тази кризисна ситуация“, обясни управителят на ВиК Хасково инж. Тодор Марков.

 

Заместник-кметът на община Хасково Евгени Консулов информира Оперативният кризисен щаб за хода на процедурите за сондаж и изграждане на нови алтернативни кладенци. Той посочи, след гласуваните от Правителството 2 милиона лева, всички документи вече са готови и още в понеделник ще бъде обявена поръчката за изграждането на 8-те нови кладенеца. „Въпросът е, че колкото и бързо да действаме, няма как да избегнем водния режим в този режим“, обобщи той.

Нели Вълканова

 

   

PDFPrintE-mail

Областна администрация Хасково почете паметта на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Friday, 02 June 2017 13:26

Точно в 12 на обяд пред сградата на областната управа, работещите в държавната администрация, сведоха глави пред героизма на националните герои. Веднага след сирените, Областният управител на Хасково Станислав Дечев се включи в тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Хасково. В церемонията участваха още заместник- кметовете на Хасково Милена Трендафилова, Евгени Консулов и Велин Балкански, заместник председателят на Общински съвет Хасково Митко Полихронов, представители на политически сили, граждански и патриотични организации, много ученици. В словото си по повод 2 юни заместник-кметът Милена Трендафилова заяви:„За поредна година точно в 12 часа на 2 юни воят на сирените ни връща в историята. Наш дълг е предадем на бъдните поколения ботевите завети, за пример и упование в моменти на трудности и изпитания.Знам, че можем също като него с твърдост и последователност, с гордост и плам да обичаме своето отечество и да работим за неговото добруване", подчерта Милена Трендафилова.

Нели Вълканова

   

Page 1 of 98

<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.