Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

В община Димитровград за 10 годишното членство на страната в ЕС чрез предприсъединителни и европейски фондове са усвоени над 70 млн.лв.

Тези средства са инвестирани в различни сектори от обществения периметър – инфраструктура, култура, социални дейности, туризъм и образование. Това съобщи кметът Иво Димов по време на среща-дискусия "Членството в Европейския съюз-осезаемо за всеки". Форумът се организира от Областния управител на Хасково Станислав Дечев в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз. 
Областният управител изтъкна, че община Димитровград е лидер по реализацията на европейски проекти и поздрави екипа на кмета Иво Димов за професионалната работа. „Най-важното за Димитровград е, че тук се работи с мисъл за благоустрояването, за необходимостта от подобряване на градската среда, за запазване на културното и архитектурно наследство“, подчерта Станислав Дечев. Той представи основните позитиви за страната ни след приемането ни в ЕС и ангажиментите ни по повод Председателството на Съвета на ЕС от януари 2018 г. 
„След приемането на България в ЕС през 2007 ние получихме по-чиста околна среда, повече права за работниците и потребителите, по-ефективна борба с корупцията и трансграничната престъпност, достъпни програми за образователен обмен на студенти, по-евтини цени на телекомуникациите и транспорта, безплатна медицинска помощ в ЕС, ясни и разбираеми етикети на всички търговски продукти, всеобща валидност на шофьорските книжки и много други придобивки за нашето ежедневие, които вече приемаме за даденост“, заяви Областният управител.“Но най-важното, което получихме е свободата“, категоричен е Станислав Дечев. Той припомни близкото минало, когато дори не можехме да ходим свободно до граничните общини Любимец и Свиленград, за където се искаха открити листове, а почивката в Гърция, например, беше немислима. Това, което за нас днес е даденост, е благодарение на членството в Европейския съюз и този факт не трябва да се забравя, защото преди всички други придобивки от ежедневието, свободата е на първо място“, изтъкна губернаторът.
В хода на дискусията димитровградчани искаха да знаят повече за Председателството, за ролята на България в ЕС, за бъдещето на Европарламента, след излизането на Великобритания от съюза, но най-вече за промените, които предстоят в града им.
„Община Димитровград работи с всички финансови инструменти за европейско финансиране. Освен по оперативните програми, общината работи и по проекти с териториално сътрудничество, програми по регионална политика и инициативи на Европейския съюз.
Проектите не се правят самоцелно. Ние дефинираме нуждите си от развитие на града и на тази база кандидатстваме за усвояване на европейски средства, като нашите планове реализираме не само с европейски пари, а и с такива от собствения ни общински бюджет и от програми с национално финансиране“, обясни кметът Иво Димов.
Той покани своите съграждани да разгледат тематичната изложба "Членството в Европейския съюз-осезаемо за всеки", подредена в залата. На нея бяха показани 8 от десетките проекти, реализирани в Димитровград с европейско финансиране.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.