Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Губернаторът на Шатура, Московска област направи официална визита в Хасковска област

Петък, 29 Юни 2012 13:44

Областният управител Ирена Узунова посрещна административният ръководител на Шатурски район, Московска област
г-н Андрей Келлер.  Това е втора поред визита на руския губернатор на наша територия в съответствие с подписани договорености за сътрудничество между двата региона. След протоколно посрещане в областна администрация Хасково и кратък брифинг в програмата на руския гост бе включено посещение на две от общините в региона – Димитровград и Свиленград.

продължава>

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областна администрация Хасково работи в партньорство по трансграничен проект „Доброволно кръводаряване в Родопите/RHO DONATE“

Сряда, 13 Юни 2012 13:17

В навечерието на Международния ден на кръводаряването 14 юни, Областна администрация Хасково презентира дейността си по Проект „Доброволно кръводаряване в Родопите/RHO DONATE“ с информационна среща. Проектът се изпълнява от водеща организация Периферия Източна Македония и Тракия, съвместно с партньорите Областна администрация Хасково и Областна администрация Кърджали. Общият бюджет е 895.056,00 €, от които 85% са съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие чрез Програма за европейско териториално сътрудничество „Гърция-България 2007-2013 г.” и 15% от националните бюджети на България и Гърция. Бюджетът на Областна администрация  Хасково възлиза на 310 629 евро, от които 234 000 евро са предназначени за закупуване и оборудване на Мобилен център за кръводаряване и наемане на персонал за обслужването му в периода на промоционалните събития, предвидени по проекта.
В информационната среща взеха участие д-р Балина Бозова, началник на отделение по трансфузионна хематология към „МБАЛ-Хасково“АД, проф. Петкан Проданов, председател на асоциация “Доброволно безвъзмездно кръводаряване и кръвопреливане”, г-жа Минка Мечеринкова, директор на секретариата към Областния съвет на БЧК –

   

ПДФПечатЕ-мейл

Митница Свиленград няма да бъде закрита. Въведе се тримесечен мониторинг на професионализма и компетенциите на митническите служители

Петък, 08 Юни 2012 15:18

Решението на вицепремиера Симеон Дянков е вече факт и то е, че закриване на структурата на митническата администрация в Свиленград няма да има. Това оповести на пресконференция днес Областният управител Ирена Узунова. В следващите три месеца ще бъде впрегнат допълнителен ресурс за обучение и повишаване на професионализма и компетенциите на митническите служители. Този последен шанс те получават, за да докажат, че митницата не бива повече да бъде спрягана като място за корупционни практики.
Успоредно с процеса на обучение на митническите служители ще бъдат подобрени и условията на работа с реализацията на проекта за нов тир терминал за улеснение на търговията и транспорта в митницата.
Търгът за избор на изпълнител е обявен на 18 май от Министерството на финансите и до една година Свиленград може да разполага с европейски тип терминал. Площта на модерното съоръжение е 6077м2, като 50% от нея са предвидени за озеленяване. Средствата са осигурени със заем от Международната банка за възстановяване и развитие.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Обезщетение на имотите по изместване на линейната инфраструктура заради строителството на АМ „Марица“

Петък, 08 Юни 2012 13:21

Областният управител на област Хасково започва изплащане на обезщетенията на имоти, засегнати от строителството на автомагистрала „Марица“. 85 572 лв. са средствата, които ще постъпят по сметката на Областна администрация от Агенция „Пътна инфраструктура“ в изпълнение на Решение на Министерски съвет № 427 от 29.05.2012г. Това е допълнително обезщетение, касаещо  селскостопански пътища, напоителни канали, електропроводи 20кV, водопроводи, т.т. кабели, тръбопроводи, корекции на реки, дюкери, съоръжения към селскостопански пътища, жп линии и пътен възел Тополовград от км 5+1000 до км 71+011,31. Документи трябва да представят собствениците на имоти в землищата на с. Ябълково, с. Крум, с. Крепост, с. Добрич и с. Воден, община Димитровград; с. Александрово и с. Узунджово, община Хасково; с. Поляново, с. Преславец и гр. Харманли, община Харманли.  Пълната документация за процедурата по обезщетение е налична в сайта на Областна администрация Хасково.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Проекти над 50000 лева могат да се реализират в училища и детски градини на територията на област Хасково с 30% деца от малцинствата

Понеделник, 04 Юни 2012 15:29

Хасковска област има готовност да кандидатства с проектни предложения по отворената схема на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Това стана ясно на днешна информационна среща в Областната администрация Хасково, инициирана от секретаря на Областния съвет по етническите и интеграционните въпроси Зина Тенекеджиева. На срещата присъстваха 40 души от общините Симеоновград, Тополовград, Димитровград, Свиленград, Хасково, Харманли и Минерални бани, представители на бенефициентите по схемата – общини, НПО, детски градини и училища.

 

продължава>

   

ПДФПечатЕ-мейл

40 милиона лева ще променят качеството на живот на пострадалите общини в област Хасково

Вторник, 29 Май 2012 14:41

Днес проекти на 7 общини от област Хасково получиха зелена улица за европейско финансиране без конкурентен принцип. Това стана ясно на завършилата двудневна среща на кметове от 7 общини в хасковска област с работна група, оглавена от областният управител Ирена Узунова. Като консултанти участваха Мирела Тотева – съветник на министъра по управление на средства от ЕС Томислав Дончев, Елена Иванова – началник отдел в Дирекция „Развитие на селските райони“ в МЗХ и Милена Трендафилова – директор на Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация Хасково.

продължава>

   

ПДФПечатЕ-мейл

Проектът за автомагистрала Марица е сред най-добрите европейски практики за опазване на околната среда

Понеделник, 28 Май 2012 12:24

Министър-председателят Бойко Борисов заедно с министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пристигнаха днес на маркираното трасе край с. Ябълково за проверка на хода на строителството на ЛОТ1 на АМ „Марица“. В дъждовния следобед областният управител Ирена Узунова и кметът на Димитровград Иво Димов посрещнаха премиера и министрите край трасираната зона с вписания в Червената книга рядък вид „Блатно кокиче“.
Премиерът бе обещал и присъства лично на преместването на популация блатни кокичета на безопасно разстояние от критичната зона от 50 м. Локалитетът и броят на редкия защитен вид е разработен от фитсцентологът и експерт по биоразнообразие проф. Владислав Велев след сигнал от природозащитната организация „Зелени балкани“. Премиерът изрази задоволството си от начина, по който природозащитници и инженери от АПИ си сътрудничат в строителството на АМ „Марица“ и заяви, че това е еталон за всички магистрали, които ще се строят в бъдеще.   
АМ „Марица“ е проектирана по най-добрите европейски практики за опазване на околната среда, като са предвидени сухи биокоридори и проходи за дребни бозайници, влечуги и сухоземни, прозрачни екранни съоръжения за птици, както и шумозащитни прегради.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Поздравително писмо на Областния управител Ирена Узунова

Сряда, 23 Май 2012 17:17
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,
Жители на област Хасково,

Щастлива съм да ви поздравя по случай  Деня на славянската писменост, просвета и култура, 24 май!
В дни като този с радост и гордост си припомняме  делото на Светите братя Кирил и Методий, дало ни безценни дарове - свое четмо и писмо, собствена идентичност, просветление и учение, чувство за принадлежност към една велика нация, пишеща и творяща на родната си азбука.
В историческата памет на Обединена Европа делото на Солунските братя е едно от най-ярките достижения на човешката мисъл, което ни дава заслужено самочувствие. Традицията да тачим този ден в българското училище е нашето послание към поколенията да я съхранят и опазят като живо национално съкровище.
Пожелавам ви с гордост и самочувствие да реализирате най-смелите си мечти и да впишете достойно нашата национална идентичност в Обединена Европа.
Поздравявам ви с най-българския по дух празник - 24 май!
Няма нищо по-красиво от високия дух и нищо по-силно от знанието!    


С  уважение:
Ирена Узунова
Областен управител на област Хасково

   

ПДФПечатЕ-мейл

Стамболово няма да остане без вода

Сряда, 23 Май 2012 15:54

Областният управител Ирена Узунова инициира днес, 23 май, спешна среща с представители на ЕВН България Електроснабдяване АД, кметът на община Стамболово Маджид Мандаджъ и управителя на ВиК „Стамболово“ ЕООД  Халил Халил.  Поводът е започнало изключване на помпите за питейна вода на водния оператор заради натрупани задължения. От страна на електроразпределителното дружество присъстваха членът на Управителния съвет инж. Стефан Заманов и ръководителят на екип „ Управление база данни и фактуриране“ Димитър Карамихов.  Натрупаните  задължения от “Стамболово“ ЕООД са в размер на 330 хил. лв. По постигната от януари спогодба не се извършват плащания.  На срещата стана ясно, че са предприети мерки и поради лошите финансови резултати екипът на дружеството е изцяло подменен. Новият мениджър Халил Халил отчете, че две пъти се увеличила вече събираемостта на задължения от битови абонати.
Стамболово няма да остане без вода, това се споразумяха всички участници в днешната среща. На 7-ми юни те  ще предоговорят условията по сключеното споразумение за разплащане.
Въведен е 8 часов ограничителен режим на електроподаване към ВиК „Стамболово“ и той ще продължи до предоговаряне на условията, но поради помпения принцип на подаване, снабдяването с вода в общината няма да спре.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Прессъобщение

Вторник, 22 Май 2012 12:38

Планираното посещение на Извънредния и пълномощен посланик на САЩ Джеймс Уорлик в с. Бисер се отлага заради земетресението в Перник тази нощ. Средствата за масово осведомяване ще бъдат информирани допълнително за насрочената нова дата на визитата.

   

Страница 93 от 113

<< Начало < Предишна 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.