Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

В област Хасково обстановката е спокойна, но остава в готовност за „Риск от тревога“ от наводнения

Петък, 18 Май 2012 13:23

В условията на краткотрайни валежи, обстановката в област Хасково засега е спокойна, това констатира Областният кризисен щаб на днешното си заседание. Регионалните служби и общински щабове в набелязаните зони на критичната карта обаче остават в повишена готовност.
По молба на областният управител Ирена Узунова от НИМХ ще актуализират данните за обема валежи в областта на всеки три часа в предстоящите дни, своевременна информация ще се дава и за очакваните нива на реките.
Измереното ниво на р. Марица при Харманли в 7 часа тази сутрин е 2.20 м, а в 9 часа – 2.25м., което е далеч от критичния праг от 6 м. Следи се нивото и на река Харманлийска, което в момента е 1.80м. и има още 2.20м. до кота преливане. Нивото на р. Марица при Свиленград е в застой на 0.50м. от кота нормално.
В ОУ Пожарна безопасност и защита на населението е мобилизиран целият състав и има готовност за реакция в минутата на подаден сигнал. Нито едно повикване не е регистрирано през изминалата нощ.
Сигнал на тел.112 е подала тази сутрин кметицата на с. Стойково, община Хасково за наводнени дворове в селото. Незабавна проверка констатира, че причината е запушен канал. Отговорният за управление при кризи в община Хасково зам. кмет Златимир Желев е разпоредил днес и на място вече работят общински служители по прокопаване и отстраняване на запушването на канала. Във вчерашната заповед на Областния кризисен щаб с. Стойково е отбелязано като критична точка за наблюдение от страна на община Хасково.
Областният кризисен щаб проверява  на място днес и готовността на общинските щабове в Харманли и Симеоновград.
Наблюдават се ежечасно и пътищата в област Хасково. Началниците на районните пътни служби са създали организация за следене на състоянието на критичните райони и към момента няма застрашени участъци.


   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител Ирена Узунова изнесе доклад на Конференция по превенция, управление и преодоляване на кризи

Четвъртък, 17 Май 2012 17:44

Презентация на опита на област Хасково при преодоляване на бедствия направи областният управител Ирена Узунова на проведената на 17 май Конференция по сигурността в София. Презентацията е подготвена от първо лице и проследява по часове фактите в тревожните дни на наводнението от 6-ти февруари и последвалите действия. В доклада областният управител споделя своите изводи и прави конкретни предложения в посока управление и преодоляване на криза. Те са свързани с изграждане на единна комуникационна система за координация на териториалните служби при бедствено положение, оборудване на мобилен център за управление на разпореждане на Националния щаб, обновяване на оборудването и снабдяване с лодки на областните управления по ПБЗН, създаване на резерв от вода и хранителни стоки на територията на областните дирекции за безопасност на храните, който да бъде освобождаван при кризисна ситуация. И не на последно място – промени в законодателната база, които да позволят без формалности предприемането на неотложни аварийно-възстановителни дейности.

продължава>

   

ПДФПечатЕ-мейл

Предупреждение “Риск от тревога” от МОСВ постави в готовност за действие Областния щаб за изпълнение на областния план за защита от бедствия, обявен е код “Червено”

Четвъртък, 17 Май 2012 14:36

Областният управител Ирена Узунова издаде заповед за спешни и координирани превантивни мерки до държавните институции и кметовете на общини в област Хасково. Заповедта за повишена бдителност до заинтересованите лица е заради предупреждение от Министерството на околната среда и водите за предстоящо повишение на нивата на реките Марица и Тунджа през уикенда. Всички общински щабове за защита при бедствия трябва да набележат конкретни мерки за действие по изпълнение на раздел “Наводнения”. Кризисна карта на рисковите населени места се изготвя днес и кметовете им ще бъдат алармирани за готовност за евакуация на населението при нужда. Сред набелязаните мерки още са проверка на оповестителните системи, денонощно наблюдение на нивата на реките в критичните точки, спешна проверка и информация за състоянието на потенциално опасните язовири в областта.
В готовност са поставени ОУ ПБЗН, ОД МВР Хасково, ЦСМП, Басейнова дирекция за управление на водите – Пловдив, Областно пътно управление и гранична полиция.
Формиране на висока вълна се очаква в долното течение на река Марица за дните 19-ти и 20 май. Очаквано повишение около и под максималните нива, достигнати през февруари, се очаква при Харманли. При Свиленград прогнозираното повишение на нивата е под критичното.
Областният щаб заседава ежедневно и координира адекватни превантивни действия в отговор на предупреждението от МОСВ. Всички институции на територията на област Хасково имат готовност за спешни действия в периода 18- 20 май 2012 година.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Проект на фолклорна група от с. Жълти бряг намери място сред 28-те живи човешки съкровища в страната, селектирани тази година

Четвъртък, 17 Май 2012 08:20

Хасковска област има одобрена кандидатура за втория етап на националната селекция „Живи човешки съкровища – България – 2012“. Това е проектът на с. Жълти бряг, община Стамболово „Изворните песни и танци на Тракия – наше богатство, гордост и грижа“. Кандидатурата бе излъчена след днешно заседание на комисия с председател гл. ас. д-р Евгения Грънчарова от БАН и членове краеведът Розалина Гогова и етнографът Магда Милчева от Хасковския исторически музей.
Проектът бе отличен  в конкуренцията на 10 кандидатури от населени места в областта – 4 от община Димитровград, 4 от община Тополовград и по един от общините Стамболово и Любимец. Предварителната селекция на регионално ниво извърши младши специалистът от отдел „Регионално развитие и европейски проекти“ към Областна администрация Хасково Зина Тенекеджиева.
Председателят на комисията от БАН д-р Евгения Грънчарова изрази задоволство от големия интерес към опазване на културното наследство в областта. Десетте проекта, участвали в конкурса, ще бъдат предадени за съхранение  в Националния център за нематериално културно наследство.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Кризисният щаб в областта заседава днес заради прогнозирани обилни валежи в края на седмицата

Сряда, 16 Май 2012 17:22

Областният щаб за изпълнение на областния план за защита от бедствия заседава днес заради предупреждение от Министерството на околната среда и водите за предстоящо повишение на нивата на реките Марица и Тунджа през уикенда.  Формиране на висока вълна се очаква в долното течение на река Марица за дните 19-ти и 20 май. Очаквано повишение около и под максималните нива, достигнати през февруари, се очаква при Харманли. При Свиленград прогнозираното повишение на нивата е под критичното.
За избягване и преодоляване на възможни критични ситуации на днешното заседание бяха набелязани превантивни мерки. Утре щабът ще заседава отново, за бъде изготвена карта с критичните и уязвими точки в хасковска област и да бъдат направени предписания за бдителност от страна на кметовете и жителите на рисковите райони. Ще бъдат изготвени предписания и за опазване на сигурността на републиканските пътища и контролно-пропускателни пунктове по границата.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Бразилско хуманитарно дарение за пострадалите от наводнение общини от област Хасково

Сряда, 16 Май 2012 15:51

Със съдействието на  Българския Червен Кръст дарение от 3 тона бразилски боб замина днес за общините Харманли, Свиленград  и Любимец, чието население пострада от наводнението през месец февруари тази година. На церемония в областна администрация Хасково дарението оповести лично Негово Превъзходителство г-н Уошингтон Луис Перейра-де-Соуза, Извънреден и пълномощен посланик на Федеративна Република Бразилия в България.В приветствената си реч, областният управител на област Хасково  г-жа Ирена Узунова благодари за жеста на солидарност и хуманитарно сътрудничество на правителството и народа на Бразилия към хората и правителството на България. Тя акцентира и върху чисто човешките и кръвни връзки, които ни сближават с бразилския народ, след избирането на Дилма Русеф за президент на Бразилия. Като неоценима г-жа Узунова оцени помощта на БЧК и Обществения комитет за разпределение на даренията за пострадалите райони. „ Участието на БЧК като гарант на тази безпрецедентна по мащаб кампания, ни дава спокойствието, че всички помощи достигат до хората, които наистина имат нужда“, каза още г-жа Узунова.

 

продължава>

   

ПДФПечатЕ-мейл

Прессъобщение

Понеделник, 14 Май 2012 09:26

Близо 9000 души от Хасковска област се включиха в инициативата на BTV „Да изчистим България за един ден“. Количеството събрани отпадъци е 216,550 тона, като в това число влизат и почистените със специализирана техника незаконни сметища. По данни на експертите по общини, до днес в региона  са събрани и извозени по-голямата част от събраните в кампанията боклуци. Извозването продължава днес в общините Любимец, Свиленград и Маджарово.
На 12 май между 8.00 и 10.00 часа кампанията стартира в целия регион с раздаване на чували и др. консумативи. Гражданите бяха подпомогнати от частни фирми и сдружения на земеделски производители за почистването на нерегламентираните сметища с товарни машини и селскостопанска техника. Всички сметопочистващи фирми се включиха доброволно и работиха и в неделния ден. Неформални групи и клубовете по екология и  „Любители на природата“ от много училища от областта участваха организирано в кампанията.
В регионалното депо в Харманли само от община Харманли бяха депонирани 55,350 тона отпадъци, като 8т. от тях са събрали от доброволците от ромския квартал. От община Хасково за двата дни до депото в с. Гарванов са извозени общо 31 тона, а от Димитровград са постъпили 14 .
В община Ивайловград кампанията е приключила успешно в събота със събрани и извозени  15 тона. В община Тополовград са събрани и извозени 10 тона в двата дни , очаква се допълнително количество днес от селата в общината. В община Стамболово събраха и изчистиха 6т. В община Минерални бани кампанията приключи в съботния ден с 6т. По 10 тона предадоха от Любимец и Тополовград. В община Маджарово са извозени 3т. и днес работа продължава. Продължава събирането на сметта и в община Свиленград . До днес са извозени 40 тона, по предварителни данни остават още 18.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Зелен телефон ще функционира в РИОСВ-Хасково на 12 май - деня на кампанията „Да изчистим България за един ден“

Сряда, 09 Май 2012 08:42

Инициативата на BTV „Да изчистим България за един ден“ набира все повече сили. Денят, обявен за национално почистване на България – 12 май наближава.
От РИОСВ-Хасково ще отворят „Зелен телефон“ 038/60-16-28 за въпроси и сигнали в съботния ден. На телефон 038/ 60-16-17 експертът по управление на отпадъците от РИОСВ Петър Стаматов също ще бъде на разположение за становище по екологични въпроси, свързани с терените за почистване по общини и третирането на отпадъци.
В пълна готовност за успешното провеждане на кампанията са общините Димитровград и Любимец.
По молба на областния щаб на кампанията „Да изчистим България“ от Предприятие за управление на дейности по опазване на околната среда са осигурени допълнителни количества чували, ръкавици и консумативи. Те ще бъдат предоставени на общините на координационно заседание на областния щаб на 10 май от 14 часа.
070011205 е телефонът на доброволческия център, където гражданите могат да звънят всеки работен ден от 9 до 18 ч. за допълнителна информация.

Официален сайт на националната кампания "Да изчистим България за един ден"

Къде да чистим, маркиране на места за почистване/ карта

Информация за контакт с общините Тук.
- Община Хасково: 038/60-33-74 , 038/60-33-70
- Община Димитровград: 0391/68-271
- Община Ивайловград: 03661/60-90
- Община Любимец: 03751/89-21, 0889/022211
- Община Маджарово: 03720/23-47
- Община Минерални бани: 0888/422436
- Община Свиленград: 0379/74 354, 0886/330071
- Община Симеоновград: 03781/23-41
- Община Стамболово: 03721/22-34 , 0877/014002
- Община Харманли: 0373/820-15, вътр.153 , 0898/667799
- Община Кърджали: 0361/67-380 , 0361/67-379
- Община Ардино: 03651/58-602
- Община Джебел: 03632/23-59
- Община Кирково: 03679/89-11
- Община Крумовград: 03641/73-87
- Община Момчилград: 03631/78-60
- Община Черноочене: 03691/62-63

   

ПДФПечатЕ-мейл

Днес в с. Пъстрогор, община Свиленград бе официално открит модерен и функционален транзитен център за бежанци

Четвъртък, 03 Май 2012 18:35

Заместник-министър председателят и министър на вътрешните работи на Република България Цветан Цветанов преряза лентата на новото поделение на Държавната агенция за бежанците и посади дръвче в двора на транзитния център. Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Галактион извърши тържествено освещаване. На официалното откриване присъстваха областният управител на област Хасково Ирена Узунова, депутати, държавници, представители на местната власт и НПО.

продължава>

   

ПДФПечатЕ-мейл

Димитровград с нова автогара

Четвъртък, 03 Май 2012 18:33

Днес кметът Иво Димов преряза лентата и откри тържествено новата автогара в Димитровград. На официалната церемония по откриването приветствие поднесе областният управител на област Хасково г-жа Ирена Узунова. Присъстваха представители на концесионера на съоръжението, представители на местната власт, множество граждани.

продължава>

   

Страница 93 от 112

<< Начало < Предишна 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.