Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев изпрати поздравителен адрес до кмета на община Любимец и до всички жители на общината, по повод Празника на града

Петък, 25 Август 2017 14:40

В адреса се казва:
Вашата община е символ на плодородието на Хасковска област. Винаги съм се гордял с постиженията на жителите на община Любимец в областта на земеделието, животновъдството, бизнеса, търговията и предприемачеството, както и в сферата на културата, традиционните занаяти, изкуството, спорта. 
С всеки изминал ден Любимец се преобразява и придобива европейски облик. Заслугата за това е както Ваша, така и на всеки един от живеещите и работещите в община Любимец. 
Затова предайте моите сърдечни пожелания за здраве, лично щастие, професионални успехи и благополучие на всички, които с любовта и привързаността си към родния край, превръщат Любимец в привлекателно място за личен живот и професионална реализация.
Честит празник!

   

ПДФПечатЕ-мейл

Пожарите в Хасковска област са локализирани.

Събота, 19 Август 2017 09:34

През нощта, с падането на температурите, ситуацията се е успокоила. Дежурни екипи ще продължат и днес да следят на място терените, където бушуваха пламъците и да предпазват местностите от нови запалвания. На пожара между селата Присадец-Маточина, който унищожи 7 хиляди декара площ, остават дежурни два противопожарни автомобила с 6-ма огнеборци. През целия ден те ще обхождат периметъра на пожара и ще контролират терена. 
Край селата Княжево и Срем изгоря 1000 декара смесена гора. Засегнати бяха и ловни терени, със сигурност има загинали и диви животни. Край Княжево остават на дежурство 4 противопожарни автомобила с 10 пожарникари. Другият пожар в тополовградско, този при Хлябово и Сакарци, е окончателно ликвидиран. Там освен сухи треви и храсти, изгоряха и малки площи лозя, пламъците бяха спрени на стотина метра от Хлябово. Днес и там остава дежурен екип, за да следи за евентуални нови запалвания.
В община Ивайловград, край с.Черничино бяха изпепелени 300 декара. Там остава дежурен екип от пожарникари. 
Общо над 10000 декара изгоряха само за две денонощия в Хасковска област. За част от пожарите подозренията за умишлено запалване са все по-сериозни. Полицията работи по изясняване на случаите. И днес за Хасковска област е в сила екстремална опасност от възникване на пожари. Температурите ще останат високи, а вятърът силен.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Всички пожари на територията на област Хасково са локализирани

Петък, 18 Август 2017 21:36

Към момента всички пожари на територията на хасковска област са локализирани. Последното огнище край Княжево беше овладяно тази вечер. Сега територията от над 1200 декара се контролира, периметърът се обхожда и ще остане под наблюдение през цялата нощ. Локализирани и под контрол са и останалите огнища на пожари в областта. Край Маточина- Варник остават на дежурства противопожарни екипи, които ще следят да не разгори наново пожарът, който изпепели над 7000 декара площ. Край Ивайловград също е спокойно. В района на Хлябово и Сакарци има дежурни, но пожарът е напълно потушен. И тази нощ десетки пожарникари и горски служители остават по горещите точки на Хасковска област, за да следят обстановката. Военнослужещите от формирование 52 740 вече се оттеглиха от терена при Маточина. В готовност за включване в окончателното ликвидиране на огнищата са и доброволците от Свиленград и Тополовград. За 48 часа в Хасковски регион бяха изпепелени над 10 000 декара площи. Няма засегнати домове, няма нанесени сериозни стопански загуби, изпепелени са предимно смесени гори, храсти, сухи треви и лесонепригодни площи. Причините все още не са изяснени, но версиите са: човешка небрежност при работа на открито и умишлен палеж. Работата по издирване на извършителите продължава. 
И за утре за област в Хасково е в сила предупреждението за екстремен риск от запалване на големи пожари. Областният управител Станислав Дечев призовава всички за изключителна отговорност и внимание при разходки в гората, работа на открито и с лесно запалими материали.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Само за две денонощия огънят в Хасковска област унищожи 10 000 декара площи, заети от широколистна, смесена гора, сухи треви и храсти.

Петък, 18 Август 2017 16:38

Това съобщи Областният управител на Хасково Станислав Дечев. Направихме всичко по силите си, за да предупредим и стопаните, и всички жители на областта, за наближаващия пожароопасен сезон. Водихме лични разговори, свикахме работни срещи, предупредихме максимален брой хора и въпреки това отново се стигна до пожари, предизвикани от човешка небрежност и безотговорност. Продължавам да настоявам за сериозни санкции на всички, които предизвикват с безотговорното си поведение пожари, категоричен е Станислав Дечев. 
Най-мащабният пожар на територията на Хасковска област, този между селата Присадец-Маточина- Варник вече е локализиран. Пламъците само в този район унищожиха над 7000 декара площ. Изпепелени са предимно сухи треви, храсти, лесонепригодни площи. Все още не са изчислени щетите. Изключителна помощ на огнеборците оказа тежката верижна машина от АПИ, която през нощта пристигна по нареждане на премиера Бойко Борисов. Днес с булдозера бяха прокарване широки просеки, които спяха огъня и не позволиха на пламъците да обхванат нови площи. На място днес продължават да работят 7 противопожарни автомобила, 35 военно служещи с 5 камиона, доброволци от Свиленград, десетки служители на горското стопанство със специализирана техника за гасене. Всички те ще останат на дежурство по периметъра на пожара, за да не допуснат ново разпалване. 
Продължат усилията на пожарникарите да овладеят пожара между Княжево и Срем, в община Тополовград. Там вече повече от едно денонощие работят 5 провивопожарни екипа, горски служители, доброволци от Тополовград. Пламъците поглъщат смесена гора на площ от 1000 декара. Въпреки затихването на огъня, заради силния вятър, сухото време и високите температури той отново се разгаря и не може да бъде овладян. Всички, разпределени там екипи, остават да работят на място. 
Останалите горящи точки на областта вече са потушени. Край Черничино, Ивайловградско, и край Сакарци - Хлябово, пожарите са загасени, но продължава огледа на терените, за да не се стигне до ново избухване. Дежурните екипи остават там до утре.
Причините за всички пожари се разследват от полицията. Има съмнения и за умишлено палене. Полицията работи по случаите. 
Времето остава изключително ветровито и горещо. За Хасковска област е в сила екстремален риск от избухване на силни пожари. Областният управител Станислав Дечев още веднъж призовава всички за отговорно поведение и недопускане на работа с открит огън в пожароопасните дни.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

С личното съдействие на премиера Бойко Борисов тази вечер 60 тонен булдозер тръгна към огнищата на пожарите в района на Сакар планина.

Четвъртък, 17 Август 2017 22:02

Машината ще прокара просеки и ще пресече разпространението на огъня в района на селата Княжево и Срем, край Тополовград. Техниката ще остане на разположение на пожарникарите утре през целия ден и ще помогне за ограничаване разпространението на огъня и в другите горящи точки на Хасковска област. Тази вечер премиерът Бойко Борисов посети района на с.Княжево и на място се запозна с работата на противопожарните екипи там. Според министър-председателя, след оглед на огнищата, се установява, че запалванията са умишлени. Не са изключени и запалвания, заради чистене на пасища, заяви Бойко Борисов. "Благодарни сме за съдействието на премиера за осигуряване на тежкотоварната техника, това ще помогне изключително много на всички пожарникари, горски служители, военни и доброволци, които второ денонощие гасят 5 големи огнища на пожари в Хасковска област", каза областният управител на Хасково Станислав Дечев. Той и заместникът му д-р Стефка Здравкова през целия ден контролираха работата на службите за овладяване на пожарите. Все още ситуацията е сложна. Добрата новина е, че няма застрашени населени места, няма сериозни материални загуби, няма пострадали пожарникари, горски, доброволци. Причините за огнената стихия в Хасковска област се разследват от полицията.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Пожарната обстановка в област Хасково остава усложнена

Четвъртък, 17 Август 2017 19:59

Пожарната обстановка на територията на област Хасково остава усложнена. Цялата налична техника на районните противопожарни служби, на държавното горско стопанство и допълнителната помощ от Кърджали и Елхово са включени в потушаването на четирите действащи огнища на пожари в региона.
В района на ивайловградското село Черничино огънят е унищожил над 300 декара смесена гора. Там заради труднодостъпната местност борбата с огъня от страна на пожарникари и лесничеи е предимно на ръка. Над 50 човека работят почти цял ден, за да спират пламъците и да опазват масивите от огъня.
Пожарът, който гори повече от денонощие край свиленградското село Маточина, се развива към село Варник и все още не е локализиран. Там повече от 12 часа работят военни, пожарникари, горски и доброволци от Свиленград.
В късния следобяд локализираният пожар между селата Хлябово и Сакарци в община Тополовград отново се разгоря. Засегнати са лозя, храсти и сухи треви в землището на Хлябово. В момента екипите се опитват да спрат огъня преди да е навлязъл в голям иглолистен масив. 
Над 1200 декара са обхванати от пламъци между селата Княжево и Срем в община Тополовград. Там работят 4 противопожарни екипа, 7 екипа горски и доброволци от Тополовград, като целта е да не се допусне разпространинето на пожара на по-голяма площ.
Въпреки че официално не е свикан, Областният кризисен щаб и включените в него институции, на практика са мобилизирани. При необходимост областният управител Станислав Дечев ще свика официално структурата. Засега не се налага обявяване на бедствено положение. В готовност за включване е тежка техника от „Марица Изток“. Като цяло няма застрашени села, няма бедстващи хора и пострадали при потушаването на огъня служебни лица и доброволци.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Големите пожари в района на Сакар планина, при селата Сакарци и Присадец-Маточина са причинени от почистване на пасища и работа с тежка селскостопанска техника.

Четвъртък, 17 Август 2017 11:30

Това показват предварителните огледи на противопожарните екипи, съобщи директорът на РДПБЗН Хасково комисар Николай Вълчев. За това са свидетелствали и местни жители от поразените от огъня райони. Областният управител на Хасково Станислав Дечев призова за пореден път стопаните да проявят разум и да избягват работа в пожароопасния сезон с техника, която причинява искри и предизвиква запалвания. "Въпреки превантивните мерки, работата с кметовете по места, предупрежденията, санкциите и молбите към стопаните, отново имаме запалвания, предизвикани от човешка небрежност, безотговорност и нарушаване на противопожарните норми", заяви Станислав Дечев. 
В момента в района на Сакар духа силен, до бурен на моменти вятър, температурите са високи, сухо е и най-малката искра може да предизвика пожар. 
В село Сакарци, където огънят вече изпепели над 800 декара площи, продължава обхода на засегнатите места. Екипи на пожарната ще останат на дежурство там през целия ден, за да не допуснат ново разпалване. 
Край Маточина продължават усилията на пожарникари, военни, горски служители и доброволци за овладяване на пожара. Той се разгърна на фронт от 1200 декара и все още не е локализиран. Няма бедстващи хора, застрашени села и селскостопанска продукция. Горят лесонепригодни площи, суха трева и храсти. Пожарът се развива по посока р.Тунджа. На място са 7 противопожарни екипа, 30 военно служещи с техника, десетки горски служители и специализирана гасителна техника, които пряко участват в потушаването на пожара. На терен от вчера са и доброволните формирования от Тополовград и Свиленград. От Пожарната още веднъж призовават за изключително внимание и отговорност всички, които имат работа на открито. За Хасковска област е в сила екстремален риск от възникване на пожари. Кодът е червен. Това означава, че и най-незначителната небрежност, може да доведе до силни горски и полски пожари, които да се разгърнат на голяма площ и да доведат до сериозни икономически и селскостопански загуби. Щетите от горящите вече едно денонощия площи в района на засегнатите села Сакарци, Присадец, Филипово и Маточина все още не са изчислени.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Тази сутрин в 5 часа военнослужещи от формирование 52 740 в Хасково се включиха в гасенето на големия пожар край селата Присадец и Маточина.

Четвъртък, 17 Август 2017 08:14

34-мата униформени с техника се включват в подкрепа на екипите от пожарникари, горски служители и доброволци, които от вчера се опитват да овладеят пламъците в труднодостъпния район. Пожарът обхвана над 1000 декара площ в пограничния район. Изпепелени са сухи треви, храсти и лесонепригодни площи. Няма застрашени населени места, няма опасност за хората и за селскостопанска продукция. 
Другият пожар при село Сакарци беше локализиран снощи. Там бяха оставени дежурни екипи, за да контролират района. Там пламъците унищожиха над 800 декара площи. 
За днес в почти цялата Хасковски област е обявена екстремална опасност за пожари. Температурите остават високи.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Военните отиват на помощ на пожарникарите при Маточина

Сряда, 16 Август 2017 19:16

Пожарът край тополовградските села Присадец и Филипово се разраства в посока Маточина. Ситуацията остава сложна. Това е причината преди минути да бъде поискана помощ от военните. С нарочно писмо, изпратено от Областна администрация Хасково, за овладяване на ситуацията е поискана помощ от Военно формирование 52 740 в Хасково. В района продължава да духа бурен вятър. Цяла нощ ще продължат опитите на пожарникари, горски и доброволци за овладяване и локализиране на пожара. Към Маточина вече е пренасочена част от противопожарната техника, която работеше край село Сакарци. Там пожарът вече е локализиран. Изпепелени са 800 декара сухи треви и храсти. Няма стопански загуби. Част от огнеборците и горските остават на този терен, за да предотвратят ново разрастване на огъня. Ситуацията в Тополовградско се контролира лично от директора на РДПБЗН комисар Николай Вълчев, който увери, че няма опасност за населените места, хората, селскостопанска продукция и постройки.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Продължават усилията за овладяване на пожарите в тополовградско

Сряда, 16 Август 2017 18:20

Продължават усилията на огнеборците за потушаване на пожарите в тополовградско. И двете огнища при Сакарци и при Присадец-Маточина не са овладени. В района духа много силен вятър и работата на противопожарните екипи е изключително затруднена. Температурите остават високи. Рискът от разрастване на огъня – също. В огнището между селата Филипово- Присадец, в посока Маточина, са изпратени още допълнителни сили. Освен работещите на място 5 противопожарни екипа от РДПБЗН Хасково и техника от Държавното горско стопанство, вече има изпратена помощ и техника от горското и от други области на страната. Там фронтът на пожара е около 1000 декара, територията е гранична, пресечена и не може да се засече точно. Няма опасност за населените места, няма бедстващи хора, не са застрашени и стопански сгради или площи с реколта. 
В района на Сакарци, където гори другият пожар, продължават опитите за локализиране на пожара. Там също е изпратена допълнителна техника от горското. Няма опасност за хората от близкото село, не са застрашени домове или площи със селскостопанска продукция. 
Прогнозите на огнеборците са, че по тези два пожара ще се работи през цялата нощ. На място са пожарникари, горски служители, доброволци от Тополовград.
Комисар Николай Вълчев съобщи, че през следващите 48 часа за Хасковска област е обявена екстремална степен за опасност от пожари. По дефиниция, екстремална опасност означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари, с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване са ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите

Нели Вълканова

   

Страница 10 от 111

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.