Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Зам.-областният управител д-р Стефка Здравкова участва в празника на УП Корен

Понеделник, 19 Юни 2017 13:35

55 години от създаването на Учебен полигон Корен отбелязаха днес във Военен клуб Хасково. Командирът на Военно формирование 22 280 подп. Валери Антонов поздрави всички военнослужещи и гости. Полигон Корен е най-големият учебен полигон в България. Тук се провеждат учения на българската армия и на съюзническите войски, както и съвместни операции. 
Гости на тържественото честване на 55-годишнина на полигон Корен бяха полк. Стоян Стоянов- заместник началник щаб на Сухопътни войски, заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, кметът на община Хасково Добри Беливанов, командирът на формирование 52 740 подп. Николай Александров и други. 
Поздравителен адрес до служещите в поделение 22 280 Корен изпрати Областният управител на Хасково Станислав Дечев. В него се казва: „ Приемете моите сърдечни поздрави по повод годишнината от създаването на Учебен полигон Корен. Военнослужещите в Българската армия са обществен пример за родолюбие, мъжество и ежедневно изпълнение на синовния дълг. Нашата армия е стожер на мира, спокойствието и просперитета на Родината. Затова за мен е чест и отговорност, че на територията на Хасковска област е ситуиран Учебен полигон Корен, а във Военно формирование 22 280 служат отдадени на дълга и клетвата към България, професионално подготвени и отговорни бойци. Предайте личните ми поздрави на всеки от военнослужещите по повод 55-тата годишнина от създаването на Военен полигон Корен. Пожелавам Ви здраве, лично щастие и професионална удовлетвореност. Бъде все така пример за изпълнен войнски дълг и мъжество!“
По време на церемонията бяха връчени награди на служещи в поделението в Корен. Празникът продължи с изпълнения на групи и ансамбли от Военен клуб Хасково.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова наблюдава тактическото учение „Ответен удар 17“, което се проведе днес на военния полигон в Корен.

Четвъртък, 15 Юни 2017 15:06

„Ответен удар 17“ е тактическо учение с бойна стрелба, планирано и организирано от щаба на Втора механизирана бригада. Учението представлява финален етап от подготовката на 31 Механизиран батальон и придадените му формирования. То допринася за нарастване на бойните способности на командирите, щаба и личния състав, повишаване на практическите умения и прилагане на разработените стандартни оперативни процедури за провеждане на дълбоки операции в защита на териториалната цялост на страната. Темата на „Ответен удар 17“ е „Усилен механизиран батальон, като преден отряд на сухопътен компонент в настъпление“. Целта е цялостна оценка на боеготовността и боеспособността на щаба и формированията на 31 Механизиран батальон и формированията му за участие в дълбока операция в тила на противника, както самостоятелно, така и в коалиционен формат.
Всички задачи, поставени пред командването и личния състав бяха изпълнени, а в разиграната полева ситуация участваха 655 военнослужещи, 41 единици бронетанкова техника, 122 единици автомобилна техника.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

За 12 път в Хасково се провеждат юнските театрални празници „Театър, обичам те!”-това е мотото на театралния фестивал, който стартира тази вечер в Хасково.

Вторник, 13 Юни 2017 10:09

На откриването на празниците на Мелпомена присъства заместник областният управител д-р Стефка Здравкова. Първото представление, което Община Хасково и ДКТ”Иван Димов” подариха на хасковската публика е „Малко комедия” на театрална къща Вива арт и ДТ”Адриана Будовска”-Бургас. Постановката е на Борислав Чакринов, с участието на Калин Врачански, Койна Русава и Асен Блатечки. Преди любимците на публиката да излязат на сцената, директорът на хасковския театър Стелиян Николов приветства публиката и откри официално 12-тото издание на „Театър, обичам те!”

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Режимът на водата в Хасково пада. МЗ разреши пускането на 6 от кладенците на ПС 1

Петък, 09 Юни 2017 17:28

Оперативният кризисен щаб, свикан от Областния управител на Хасково Станислав Дечев, реши: режимът на водоподаване в Хасково пада и снабдяването на населението с вода се нормализира. Решението бе взето, след получените резултати от изследванията на питейната вода. Те бяха оповестени от Министерството на  здравеопазването. Изследванията са на БАН - за радионулиди: уран 234 и уран 238, олово 210, дъщерни продукти на радон, торий.  До дни се очакват допълнително резултатите за радий и полоний. Данните са изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) за изчисляване на здравно значимия показател - обща индикативна доза. Получени са и резултатите на НЦРРЗ от анализи на подземна вода, подавана от водовземните съоръжения на помпени станции 1 и 2 и при по-голямата част от кладенците. Те показват стойности на естествен уран в рамките на нормата за подземни води. Това ще даде възможност да се включат в употреба 6 кладенеца, в които е установено, че стойностите на естествен уран са в рамките на нормата, с което ще се преустанови режимното водоподаване в гр. Хасково. Окончателната оценка за пригодността на водата за питейни нужди в града ще бъде направена в началото на другата седмица, след получаване на данните за изчислените от НЦРРЗ стойности на обща индикативна доза.

След обсъждане на всички тези данни, членовете на Оперативния кризисен щаб решиха, че водоснабдяването в Хасково се нормализира. Остава обаче ограничението за ползване на водата за пиене и готвене, до окончателното оповестяване на индикативната доза за алфа-активност. Предстои тази вечер да бъде позволено на ВиК Хасково да пусне кладенците от ПС 1. Водата от тях ще бъде източена за 3 дни, за да се изчисти насложеното в продължение на два месеца заблатяване. След това водата от тези кладенци ще се смеси с другата питейна вода в мрежата, ще се вземат нови проби за нейната годност. Едва когато резултатите от тези проби излязат,  ще се оповести  дали хасковската вода е годна за пиене и готвене или ограниченията ще продължат.

За петте дни на воден режим в Хасково запасите от вода в най-големия резервоар са се увеличили от 2 500 кубически метра миналия петък до 10 500 кубически метра вода днес. При пускането в мрежата на 6 кладенеца следващата седмица, в системата на водоподаване ще се влеят 50 литра вода в секунда.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в поклонението на Илиева нива.

Понеделник, 05 Юни 2017 08:17

Традиционният събор-поклонение в памет зверски избитите тракийски бежанци бе организиран от Община Ивайловград. В честването участваха кметът на Ивайловград Диана Овчарова, депутатът от ГЕРБ д-р Георги Станков, председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов, представители на тракийските дружества, на местната власт, наследници на бежанците. 
В паметното слово, посветено на годишнината от кървавите гонения, Областният управител Станислав Дечев заяви:„Историческите факти няма как да бъдат променени. Събитията и жертвите няма как да бъдат забравени. Болката не може да бъде заличена. Защото няма българско сърце, което да не кърви, когато идва тук на Илиева нива. Всеки от вас, потомците на тракийци, има лична причина да бъде днес тук. Защото някъде по тези места е пролята кръвта на Вашите предци, а костите им още белеят непогребани. По-важното обаче е, че именно Вие, наследниците на тракийските бежанци, дадохте един урок по човечност на всички ни: Вие ни научихте да помним, но да не отмъщаваме! Поклон пред паметта на хилядите жертви, поклон и пред онези 200 тракийчета, които никога не пораснаха, но и никога няма да бъдат забравени! Вечна им памет! Да живее и пребъде България!”
Кметът на Ивайловград Диана Овчарова благодари на тракийските наследници за тяхната всеотдайност за общобългарската кауза и на всички присъстващи, че отдават дължимата почит на невинните жертви от 1913 г. 
Венци на признателност поднесоха официалните лица и гражданите. Специално за тракийското поклонение в Ивайловград гостува и делегация от град Лонго, Франция, водена от кмета й Колет Линет. 
Десетки балони, с цветовете на националното знаме, полетяха в небето в памет на избитите през 1913 годна. По време на Междусъюзническата война османската войска убива над 200 бебета и деца, скрити в растителността покрай река Арда от родителите им – българи, бягащи от преследващата ги армия.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Част от Хасково минава на воден режим от понеделник

Петък, 02 Юни 2017 19:31

По-голямата част от град Хасково минава на воден режим от понеделник. Това реши Оперативният кризисен щаб, свикан днес след обед от областния управител Станислав Дечев.

Искането за водния режим бе направено от ВиК Хасково, заради драстично намалелите водни запаси в резервоарите, които захранват града с вода. След едночасово заседание, на което бяха обсъдени различни варианти се стигна до най-лекия възможен режим за жителите на града. Първоначално от ВиК Хасково предложиха градът да се раздели на 5 района и режимът на водата да бъде 24-часов.

По предложение на зам.-кмета на Хасково Евгени Консулов и след изричното настояване на областния управител Станислав Дечев се стигна до решение, водата да бъде спирана за 12 часа в по един район всеки ден, а през почивните дни, събота и неделя, в целия град да има вода. Така на практика се въвежда воден режим както следва:

В понеделник водозахранването ще бъде спряно от 8,00 сутринта до 20 часа вечерта в РАЙОН ПЪРВИ, който обхваща кварталите: „Орфей“, част от кв.“Република“/блоковете по ул.“Акация“ и бул.“В.Левски“, к-кс „Фантазия“, к-кс „Тенис кортове“, част от ж.р.“Кенана“- имотите, разположени над у-ще „Л.Каравелов“-до напоителния канал, част от кв.“Л.Каравелов“- блоковете по ул.“Видин“, „Сливница“, „Щерю Вапцаров“ и „Стара планина“.

Във вторник от 8 сутринта до 20 часа вечерта без вода ще е РАЙОН ВТОРИ: кв.“Бадема“ и частта от кв.“Болярово“, от кв.“Бадема“ до центъра на кв.“Болярово“.

В сряда от 8 сутринта до 20 часа без вода ще е РАЙОН ТРЕТИ: „Република“, „Овчарски“/от бул.“България“ до ул.“Македония-вкл/, кв.“Дружба I“/ от бул.“В.Левски“ до ул.“Булаир“/.

В четвъртък за времето от 8 до 20 часа вода няма да има В РАЙОН ЧЕТВЪРТИ: „Куба“, „Дружба“/ от бул.“Раковски“ до „Стара планина“/, „Любен Каравелов“, „Каменни“, „Воеводски“, части от  кв.“Училищни“.

В петък от 8 до 20 часа водата ще е спряна в РАЙОН ПЕТИ: „Куба“-частта между ул.“Св.Св.Кирил и Методий“ и ул.“Розова долина“.

През почивните дни ще има вода в целия град.

Водата няма да бъде спирана в МБАЛ Хасково, в АГО-Хасково, в централна градска част и в южните квартали, които се захранват от ПС Узунджово: „Хисаря“, „Червена стена“, „Воеводски“, „Младежки хълм“, „Тракийски“, „Македонски“, „Овчарски“ и Източна индустриална зона.

Голяма част от производствените предприятия в Хасково разполагат със собствени водоизточници, тези от тях, които обаче нямат такива и попадат в районите с режим, също ще бъдат засегнати, стана ясно на заседанието на щаба.

„Тази мярка е временна, надяваме се на 9 юни, когато е срокът за излизане на резултатите от измерването на алфа-активността в спрените ПС 1 и 2, стойностите да бъдат в нормите и Междуведомствената комисия да разреши пускане на част от кладенците от спрените помпени станции“, съобщи областният управител Станислав Дечев.

„При спирането на тези двете помпени станции градът е лишен от 130 литра вода в секунда, от необходимите 500 литра в секунда. Това липсващо количество и изчерпаните вече запаси в резервоарите, доведе до тази кризисна ситуация“, обясни управителят на ВиК Хасково инж. Тодор Марков.

 

Заместник-кметът на община Хасково Евгени Консулов информира Оперативният кризисен щаб за хода на процедурите за сондаж и изграждане на нови алтернативни кладенци. Той посочи, след гласуваните от Правителството 2 милиона лева, всички документи вече са готови и още в понеделник ще бъде обявена поръчката за изграждането на 8-те нови кладенеца. „Въпросът е, че колкото и бързо да действаме, няма как да избегнем водния режим в този режим“, обобщи той.

Нели Вълканова

 

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областна администрация Хасково почете паметта на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Петък, 02 Юни 2017 13:26

Точно в 12 на обяд пред сградата на областната управа, работещите в държавната администрация, сведоха глави пред героизма на националните герои. Веднага след сирените, Областният управител на Хасково Станислав Дечев се включи в тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Хасково. В церемонията участваха още заместник- кметовете на Хасково Милена Трендафилова, Евгени Консулов и Велин Балкански, заместник председателят на Общински съвет Хасково Митко Полихронов, представители на политически сили, граждански и патриотични организации, много ученици. В словото си по повод 2 юни заместник-кметът Милена Трендафилова заяви:„За поредна година точно в 12 часа на 2 юни воят на сирените ни връща в историята. Наш дълг е предадем на бъдните поколения ботевите завети, за пример и упование в моменти на трудности и изпитания.Знам, че можем също като него с твърдост и последователност, с гордост и плам да обичаме своето отечество и да работим за неговото добруване", подчерта Милена Трендафилова.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев: Националните герои ни показаха как се умира за свободата! Наш дълг е да покажем как се работи за Родината!

Петък, 02 Юни 2017 09:11

Областна администрация Хасково организира тържествена заря-проверка в навечерието на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. В тържествената церемония участваха военни блокове от формирование 52 740 и ученически блокове от ГПЧЕ ”Проф.д-р Асен Златаров” и ПМГ”Акад.Боян Петканчин”. 
Официални гости на зарята бяха Областният управител на Хасково Станислав Дечев, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, заместник областните управител д-р Стефка Здравкова и Ангел Божинов, заместник- кметът на община Хасково Милена Трендафилова. 
„Честването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на Родината е единствената, непроменена традиция в свободна България. Всяко героично дело, гледано от висотата на времето, се вижда по-ясно. 141 години след гибелта на Христо Ботев, ние с Вас много по-отчетливо виждаме колко сила, мъжество и безпримерно себеотдаване се изисква, за да напуснеш дома си, за да жертваш младостта си и да поведеш своите другари към сигурната смърт по пътя на свободата”- заяви в словото си Областният управител на Хасково. В обръщението си към присъстващите Станислав Дечев подчерта:”Знам, че винаги на 2 юни патриотичните чувства избуяват, а историята припомня най-драматичните сцени от нашето минало. Но всяка година на тази дата се случва и нещо друго. Ние усещаме тишината, надвиснала над неизвестните гробове на героите и разбираме истинската цена на саможертвата. Тази цена се нарича- свобода! Казват, че Родината може да загине тогава, когато изчезне от сърцата на синовете си. Аз знам, че България е в сърцето на всеки от нас! Аз вярвам, че Отечеството няма да загине, защото ние и поколенията след нас няма да забравим! Националните герои ни показаха как се умира за свободата! Днес нашият дълг е да покажем на идващите поколения как се работи за Родината! Да живее България!” 
Към военните, гражданите и учениците се обърна в словото си и председателят на Общинския съвет Таня Захариева. 
Тържествената заря –проверка бе приета от подполковник Николай Александров – началник на гарнизон Хасково. Командир на зарята бе майор Пламен Кирилов – заместник-командир на военно формирование 52 740.
По време на церемонията бяха положени венци на почит и признание пред героизма на националните герои и по повод 90 години от построяването на паметника на Незнайния войн на площад свобода. Честването на Деня на Ботев завърши с илюминации и картечни откоси.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Създаване на постоянен младежки съвет за иновации и провеждане на активна младежка политика в област Хасково.

Четвъртък, 01 Юни 2017 18:09

Около това решение се обединиха днес участниците в първото заседание на Областния младежки съвет за иновации. Той бе свикан от Областния управител на Хасково Станислав Дечев по повод 1 юни. В работата му участваха ученици от областта, представители на Младежки център Хасково и клубовете в него. Младежите поискаха от Областния управител подкрепа за различни техни инициативи, защото „колкото и добра да е една идея, винаги се нуждаем от помощ за нейното реализиране“, признаха те. 
По време на заседанието бе решено да се избере постоянен екип, който да работи на доброволен принцип, да инициира прояви и да търси съдействие за тяхната реализация. Първото работно заседание на новия младежки екип ще се проведе на 20 юни от 14 часа отново в Областна администрация Хасково. „Приемам Вашите идеи, впечатлен съм от това колко сте сериозни, делови и отговорни. Затова ще направя всичко възможно да Ви помагам в работата и чрез всички механизми, които предполага моята позиция, да Ви съдействам“, заяви Станислав Дечев. Повече от час младите хора и екипа на областния управител дебатираха актуалните младежки политики-образование, свободно време, срещи с бизнеса с оглед бъдещата реализация и т.н. 
В края на заседанието Станислав Дечев връчи наградите на победителите в конкурса за фотография „Виждам красотата“. Тази година на първо място са двама автори Габриела Нанева и Цветелина Бобутанова, третото място е за Петя Димитрова. Призът „любима снимка на областния управител на Хасково“ отиде при Ралица Димитрова. 
По предложение на Областния управител Станислав Дечев съвместно с клуба по фотография в Младежки център Хасково съвсем скоро ще бъде организирана фото-изложба. На нея ще бъдат представени фотографиите, които децата на Хасковска област изпратиха в рамките на конкурса „Виждам красотата“. Ръководителят на клуба Славян Костов прие идеята и се ангажира с организирането на съвместната проява. 
През целия празничен 1 юни Областна администрация Хасково бе управлявана от млад екип: областен управител за един ден бе Виктор Нолев от ПМГ“Акад.Боян Петканчин“, негови заместници бяха Ася Милева от СУ“Д-р Петър Берон“, Свиленград и Гергана Тенева от ГПЧЕ“Проф.д-р Асен Златаров“, Хасково. Всеки от тях получи сертификат за управление на Област Хасково.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Виктор Нолев управлява област Хасково от днес

Четвъртък, 01 Юни 2017 11:25

Ученикът от хасковската математическа гимназия пое управлението на държавната администрация в рамките на инициативата „Областен управител за един ден“, обявена по повод 1 юни- Международен ден на детето. Заедно с новият областен управител от сутринта на работа са и новите заместници Ася Милева от СУ“Д-р Петър Берон“, Свиленград и Гергана Тенева от ГПЧЕ“Проф.д-р Асен Златаров“. Денят на тримата управници стартира с оперативка с областния управител Станислав Дечев и екипа му. Веднага след това новият областен управител Виктор Нолев даде и първото си интервю. Областният за един ден гостува в студиото да Дарик Хасково. „Предстоят доста срещи, оперативки със служителите и експертите от Областна администрация, както и участие в комисии, чиято работа си тече по график“, това призна в ефира на Дарик Хасково Виктор Нолев. Най-тежката задача пред младите управленци обаче предстои. В 13 часа в зала „Марица“ започва първото заседание на Областния младежки съвет за иновации. Там ще бъдат обсъдени най-горещите теми, вълнуващи младите хора в региона и ще бъдат формулирани няколко решения, за чието изпълнение губернаторът Станислав Дечев ще съдейства. На форума в 13 часа ще бъдат връчени и награди на победителите в конкурса за фотография „Виждам красотата“.

Нели Вълканова

   

Страница 10 от 107

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.