Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

В Любимец отбелязаха Деня на народните будители с концерт и дискусия на тема: „Членството в ЕС- осезаемо за всеки”.

Сряда, 01 Ноември 2017 09:08

Стотици жители и гости на Любимец препълниха залата на читалище „Братолюбие”, за да отбележат Деня на народните будители тази вечер. Празничната програма обедини на една сцена ученици от всички училища от града, самодейни колективи и читалищни състави. Възрожденските идеали са тези, които ни идентифицират като българи и затова сме длъжни да помним и обичаме своите будители. Това послание отправи към гостите на концерта организаторът от читалище „Братолюбие” Евгения Стоянова. Тържеството се проведе по инициатива на Областния управител на Хасково Станислав Дечев в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и по повод предстоящото председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. Във фоайето на просветната институция бе представена презентация на тема: „Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС“. Огромен интерес сред младите хора предизвика темата за европейските проекти и реализацията им на територията на община Любимец. За осезаемите резултати от присъединяването на България към европейското семейство говориха зам.-областният управител на Хасково Стефка Здравкова и кметът на общината Анастас Анастасов. Гост на проявата бе и председателят на Общинския съвет в Любимец Мария Станкова.
България винаги е била неделима от европейската цивилизация, затова е съвсем естествено и хармонично, традиционните български празници да се съчетават с темите за европейското бъдеще на страната ни, категорична бе д-р Здравкова. Тя подчерта, че от Възраждането идват посланията на българските просветители за достойното място на българите сред останалите европейски народи.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

В област Хасково е обявен жълт код за опасност от силни ветрове.

Понеделник, 30 Октомври 2017 12:08

Скоростта на вятъра е между 45 и 60 км/ч, на моменти поривите достигат 80 км/ч. Заради авария, причинена от силния вятър, без ток е село Въгларово. От сутринта екипите на електроразпределителното дружество работят по аварията и прогнозират, че електрозахранването на селото ще бъде възстановено най-късно до обяд. В Хасково има счупени клони на дървета. Вятърът е отнесъл и тенекиен покрив на улица „Добруджа“, нанесени са материални щети. Няма сигнали за по-сериозни инциденти, причинени от бурния вятър. В цялата област ще се задържи ветровито и хладно през целия ден. Експертите по сигурността съветват да приберете всички предмети от первазите на прозорците и терасите, за да се избегнат нежелани инциденти.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев удостои ансамбъл ”Златна Тракия” с най-високото отличие на Област Хасково "почетен плакет" по повод 30-тата годишнина на танцовата формация.

Понеделник, 30 Октомври 2017 08:50

Станислав Дечев бе специален гост на празничния концерт и връчи почетен плакет на ръководителя на ансамбъл „Златна Тракия” Златка Тимонова. „ Като областен управител се гордея с Вашите постижения и успехи на национални и международни сцени. Но това, което най-много ме впечатлява е, че Вашият ансамбъл по уникален начин съхранява българските традиции и ги предава на всяко следващо поколение. Затова искам да пожелая на всички танцьори да продължавате със същия успех да покорявате сърцата на българите и да пазите българските обичаи, традиции и народно творчество”, каза в приветствието си Станислав Дечев. Губернаторът подчерта, че Представителен танцов ансамбъл „Златна Тракия” е една от емблематичните творчески институции в Хасковска област. 
"Златна Тракия” за 30 години е изнесъл над 900 концерта в страната и чужбина. Тази вечер повече от два часа стотици деца и ветерани радваха с изпълненията си публиката в читалище „Заря” Хасково.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Първата от поредицата срещи-дискусии на тема “ Членството в Европейския съюз – осезаемо за всеки“ се проведе снощи в Харманли.

Петък, 27 Октомври 2017 12:51

Тя се организира от Областна администрация Хасково в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и по повод предстоящото председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. 
Дискусията бе водена от областния управител на Хасково Станислав Дечев. В нея участваха кметът на община Харманли Мария Киркова, зам.-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, председателят на общинския съвет Иван Димитров, представители на местната общественост, ученици и граждани. 
„Като пълноправен член на ЕС вече 10 години ние имаме възможност да се ползваме от общите европейски ценности и блага“, посочи в експозето си Станислав Дечев. „Ползите за всеки от нас са безспорни. Ние ги виждаме ежедневно, посещавайки обновените сгради на училищата, спортувайки в нови спортни зали, разхождайки се в модернизирана градска среда, карайки колите си по нови магистрали и обновени пътища, разхождайки се в природата по екопътеки, виждайки обработените полета“, посочи областният управител. „Всички тези предимства на ЕС са очевидни за гражданите и оценката на българите е красноречива. Днес одобрението сред българските граждани за членството на България в ЕС е по-високо в сравнение с годините непосредствено след присъединяването през 2007 г., а доверието към европейските институции е устойчиво високо“, обобщи той.

В подкрепа на тези думи кметът на Харманли Мария Киркова представи основните обекти и проекти, обновени и реализирани чрез евро-финансиране през последните години. „Няма как да степенуваме по-важност изпълнените дейности по проектите, защото считам че всеки един проект е значим в областта, в която се е реализирал“, посочи тя и заяви, че с европейски средства са ремонтирани общински пътища и отсечки в цялата община. „Инвестициите в пътна инфраструктура са от изключително важно значение за развитите на местната икономика и подобряване качеството на живот. В тази връзка и към този момент Община Харманли е разработила и очаква одобрение на проекти по Програмата за развитие на селските райони, в които проектни предложения е заложен ремонт на общинска улична мрежа“, обобщи градоначалникът.

За младите хора, участници в дискусията в Харманли, безспорно бе интересно да чуят повече за работата на основните институции в ЕС, за бъдещото председателство на Съвета на ЕС и какви ползи ще донесе това за България, за перспективите пред страната ни и възможностите ни да се утвърдим като лидер на Балканите и стабилен партньор в ЕС. 
Чрез презентацията „Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС“ и чрез съпътстващата фотоизложба на „Област Хасково – преди и след влизането в ЕС“ бяха илюстрирани осезаемите резултати от приемането на България в Европейския съюз. 
„Все още има много да се работи. Предстоят още реформи, за да достигнем европейските норми- в съдебната система, в здравеопазването, в администрацията. Убеден съм, че това е правилният път за България“, каза в заключение областният управител на Хасково. Станислав Дечев подчерта, че резултатите вече са осезаеми, но са необходими общите усилия на всички: управляващи , опозиция , граждани , за да достигнем стандартите на развитите европейски страни, за да заживеем живота на онези, които са пример за нас в всяко отношение. И не на последно място да кажем, че България реализира завета на Апостола на свободата Васил Левски,а именно: Родината ни да заеме своето достойно място в Европа и българите да бъдат равни на останалите просветени европейски народи.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

„Зала „Младост” в Димитровград е неузнаваема след ремонта”, заяви тази вечер областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Четвъртък, 26 Октомври 2017 07:53

Той беше гост на официалната церемония по откриването на реновираното и модернизирано спортно съоръжение. „От днес в Хасковска област има едно наистина уникално спортно съоръжение, което може да посреща спортисти на световно ниво”, подчерта губернаторът. 
Специален гост на откриването бе заместник председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Евгения Ангелова и д-р Георги Станков, представители на спортната общественост от Димитровград и страната.
Средствата за ремонта на спортна зала „Младост“, в размер на 3 милиона лева, бяха отпуснати от Правителството на Бойко Борисов през декември 2016 година. До ремонта се стигна, след като силен вятър отнесе част от покрива на съоръжението. Днес, 10 месеца по-късно, залата е напълно преобразена. Кметът на община Димитровград Иво Димов благодари на Правителството и на премиера Бойко Борисов за това, че винаги са проявявали специално отношение към Димитровград и изрази надежда, че това ще продължи и в бъдеще. Спортна зала „Младост” вече разполага с 1082 седящи места. Тя е напълно модернизирана, изпълнени са всички мерки за енергийна ефективност, направена е цялостна реконструкция. Зала „Младост“ е единственото в Хасковска област съвременно многофункционално съоръжение за спортни и културни прояви. Това е първият ремонт на залата от 42 години насам.
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че благодарностите тази вечер са за всички жители на Димитровград, които избраха достойния, можещия и работещия кмет. „Държавата дава много възможности на всички общини, но единици са управниците като димитровградския кмет Иво Димов, които успяват да работят в интерес на хората”, заяви Цветан Цветанов. „Отношението на държавата е еднакво към всички, но Вашият кмет доказа, че може и знае как да работи за града и общината”, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ. Цветан Цветанов заяви, че от 2011 година до сега в Димитровград са инвестирани 70 милиона лева, толкова на колкото години е и Градът на младостта. Цветанов се обърна специално към младите хора от Димитровград и ги призова да насърчават децата си да тренират, защото спортът възпитава силни характери. Той изрази увереността си, че новите олимпийски и световни шампиони на България ще тръгнат към високите спортни постижения от зала „Младост”. 
„Димитровград се превърна в център на инвестициите в Хасковска област и продължава да привлича все повече чуждестранни фирми. Тук, благодарение на усилията на Иво Димов е най-голямата инвестиция в Хасковска област, тази на Язаки. Това, което прави тук Иво Димов е пример за това как трябва да работи един кмет”, подчерта депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той поздрави жителите на Димитровград за обновената зала и подчерта, че хубавите новини за Хасковски регион идват винаги от Димитровград. 
Празникът на Димитровград по повод откриването на спортното бижу продължи с впечатляващ фолклорен спектакъл "Ние българите" на ансамбъл "Чинари".

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Представяне и обсъждане на резултатите от извършената междинна оценка на Регионалния план за развитие на Южен централен район 2014-2020 г., бе първата точка от дневния ред на заседанието на Регионалния съвет за развитие на ЮЦР.

Понеделник, 23 Октомври 2017 15:29

Домакин на форума бе Областният управител на Кърджали Никола Чанев. В работата на съвета участваха земестник- областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, областните управители и заместниците им от ЮЦР, кметове на общини- членове на структурата, заместник-министърът на културата Румен Димитров, експерти. 
Общият извод от междинната оценка е, че Южен централен район е привлекателно място за живеене, бизнес и туризъм, с по-добри условия за комуникация и съхранено природно и културно наследство. Трите стратегически цели в плана за развитие до 2020 година бяха формулирани като: 
1.Икономическо сближаване в национален и вътрешнорегионален план, базирано на щадящо ползване на собствените ресурси; 
2.Социално сближаване и намаляване на междуобластните неравенства чрез инвестиции в човешкия капитал и социалната инфраструктура;
3.Развитие на транспортното и транснационално сътрудничество и превръщането му в двигател за икономическо и социално развитие и сближаване; 
4.Балансирано териториално развитие чрез укрепване на градовете- центрове, подобряване свързаността на района и качеството на средата в населените места. 
По време на заседанието бе приет проект на Годишната индикативна програма за дейността на РСР на ЮЦР за 2018 година. През втората половина на следващата година Област Хасково ще бъде домакин на Регионалния съвет за развитие.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

На територията на област Хасково е установено огнище на Инфлуенца - ( птичи грип ) от щам Н-5/ N-8. То е регистрирано в с. Узунджово, община Хасково.

Понеделник, 23 Октомври 2017 15:08

Спешно е свикано заседание на Областната епизоотична комисия. На форума е взето решение за ограничителни мерки за недопускане разпространението на болеста. Издадена е заповед от Областния управител, която е изпратена на всички общини и институции имащи отношение към проблема.

В документа Областният управител на Хасково нарежда:
1. Незабавно да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да се запознаят членовете с епизоотичната обстановка и да се набележат конкретни мерки за предотвратяване проникването на болестта на територията на съответните общини. До 10.11.2017г. да бъде уведомен писмено Областният управител за изпълнение на набелязаните мерки.
2. Привеждане на ОДБХ - Хасково в състояние на повишена епизоотична готовност.
3. Директорът на ОДБХ Хасково да организира съвместни проверки с представители на Орнитоложките дружества, ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици.
4. Директорът на ОДБХ Хасково да организира извършване на постоянен ветеринарно-медицински контрол от ОДБХ за спазване на мерките за био-сигурност в птицевъдни обекти.
5. Забранявам провеждането на пазари и изложби за птици на територията на Област Хасково.
6. Директорът на ОДБХ Хасково да организира извършване на периодични клинични прегледи и при съмнение за инфлуенца, да се вземат проби от домашните и диви птици за вирусологични изследвания.
7. Собствениците и управителите на птицевъдни обекти да не допускат излизането на птиците извън дворовете на стопаните.
8. Собствениците и управителите на птицевъдни обекти да не допускат контакт между птици живеещи в дивата природа и домашни птици.
9. Собствениците и управителите на птицевъдни обекти да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците.
10. Собствениците и управителите на птицевъдни обекти да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други видове домашни птици.
11. Собствениците и управителите на птицевъдни обекти да уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място, при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.
Заповедта вече е сведена до кметовете на общини, ОДБХ - Хасково и всички членове на Областна епизоотична комисия.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова участва в церемонията по награждаването на хасковски лекари, номинирани за наградата „Лекар на годината“.

Четвъртък, 19 Октомври 2017 12:56

Отличията се връчват по повод Деня на Св.Иван Рилски Чудотворец- Празник на българския лекар. Това са наградите на Българската лекарска колегия, която ежегодно удостоява с почетни отличия най-заслужилите медици, признати от своите колеги за абсолютни лидери в професията. Тази година отличията „Лекар на годината 2017“ получават трима хасковски медици. 
В категорията „ Нашето бъдеще“ наградата е за завършилата през 2013 г. медицина д-р Диляна Дончева. Тя е специализант по Нервни болести към МУ-София с практическа база МБАЛ - Хасково. 
За "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалността” бе наградена д-р Ирина Марчева. Тя е един от най-авторитетните хасковски педиатри, дългогодишен лекар-специалист, познат на поколения хасковски семейства. Наградата „Лекар на годината 2017“ заслужено отиде при д-р Стефка Христова. Признанието е за дългогодишния лекарски и управленски опит на д-р Христова като началник на АГ отделението в Хасковската болница.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Храмовият празник на църквата „Св. Иван Рилски“ честват днес миряните от Харманли.

Четвъртък, 19 Октомври 2017 12:37

По повод Деня на Българския Чудотворец в града служи лично Старозагорския митрополит Киприян в съослужение с местни свещеници. За да сподели храмовия празник с всички православни християни от Харманли в църквата тази сутрин бе и заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. На празничната служба присъстваха кметът Мария Киркова, секретарят на общината Цонка Малева, представители на местната власт, стотици граждани и миряни.
Църквата „Св.Иван Рилски“ в Харманли е построена 1938 година. По външната си и вътрешна архитектура църквата наподобява в по-малък мащаб патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" в столицата. Храмът е известен още като Новата църква в Харманли. Най-ценната й забележителност е дърворезбата по иконостаса. Тя е дело на майстор Петър Кушлев.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител Станислав Дечев със заповед към общините и службите за зимното поддържане

Вторник, 17 Октомври 2017 14:06

Областният управител на област Хасково Станислав Дечев на основание чл. 32, ал. 1 от Закона за администрацията, в изпълнение на Заповед на Министър - председателя на Република България, във връзка с подготовката на страната за зимен сезон 2017-2018 година и с цел предприемане на превантивни мерки за осигуряване нормалното функциониране на пътната инфраструктура, снабдяването и услугите за населението на територията на Област Хасково изпрати заповед до кметовете на всички общини в региона. 
В документа се казва:
1. В срок до 25 октомври 2017 г.:
а) Ръководителите на структури да докладват за готовността за работа при зимни
условия, съобразно тяхната компетентност;
б) Директора на Областно пътно управление Хасково да представи доклад за създадената организация и за готовността за поддържане на републиканските пътища през зимен сезон 2017 - 2018г, с конкретните изпълнители и финансово осигуряване; 
в) кметовете на общини да докладват за;
- създадената организация по планирането на защитата при бедствия и готовността на съответните общински щабове за действие при усложнена зимна обстановка;
- сключените договори с изпълнители и за тяхната готовност за изпълнение на договорените задължения за зимно поддържане на пътищата от общинската пътна мрежа, включително за създадената организация за недопускане дублиране на техника, ангажирана за поддържане едновременно на републиканската и общинската пътна мрежа;
- готовността на техниката за извличане на закъсали тежки товарни автомобили, предвидена по договори с изпълнители за зимно поддържане на пътищата от общинската пътна мрежа в областта;
- осигуреното финансиране на мероприятията по подготовката за зимата, както и за заделените финансови средства за допълнителни разходи при аварийно-възстановителни работи по общини;
г) да се координират действията между Агенция „Пътна инфраструктура", Министерството на вътрешните работи и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" за ограничаване и спиране на автомобилния трафик в отделни участъци от пътната инфраструктура при усложняване на зимната обстановка,
2. Докладите по т. 1 да се представят в областна администрация Хасково. В докладите да се анализират затрудненията през предходния зимен сезон и предприетите конкретни мерки.

Нели Вълканова

   

Страница 10 от 116

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.