Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Италиански служители от Падуа работиха под един покрив със служители на областната администрация

Понеделник, 28 Януари 2013 09:01

На 23 януари 2012 г. италианските партньори от ESU - Падуа, регион Венето проведоха еднодневен стаж в Областна администрация Хасково. Инициативата се осъществява по проект „Хората в администрацията – ключ към европейско сътрудничество“, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”. Проектът стартира на 2 април 2012 г., продължителността му е 18 месеца и е на общата стойност 488 648 лева.
Визитата на италианските експерти Джулио Кампана  и Джампиетро Парулин бе в рамките на едноседмичния стаж на чуждестранния партньор в областните администрации от Южен централен район. Целта на посещението е запознаване със структурата и начина на организиране на работата във всяка една от администрациите и по–конкретно в звената „Човешки ресурси“. Италианските служители посетиха всички отдели в Областна администрация Хасково и бяха запознати от Главния секретар, Директорите на дирекции и служителя „Човешки ресурси“ с правомощията на областния управител, с числеността, структурата и дейността на общата и специализираната администрация. Бяха представени приоритетите за развитие и проектите, по които работим в момента.
В скоро време предстои визита на българските партньори в различни администрации от регион Венето - Италия, след  което ще бъде изготвен обобщен доклад за работата на звената „Човешки ресурси“ с конкретни препоръки и добри практики за подобряване на тяхната работа.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител Ирена Узунова връчи събраните средства от благотворителния коледен базар

Понеделник, 21 Януари 2013 15:54

Областният управител Ирена Узунова и комисия от Областна администрация Хасково връчиха днес 1216,26лв. събрани от благотворителния коледен базар, с които се подпомага лечението и рехабилитацията на 3 деца от региона. На срещата присъстваха 7-годишният Йордан Каменов и 4-годишната Гюлчин Наимова, както и семействата на трите деца, включени в инициативата.
В реализацията на базара с ръчно изработени предмети и продукти участваха деца от 18 училищата в региона, Професионална гимназия по туризъм „Ал. Паскалев“, социални домове и неправителствени организации. По предложение на медиите бяха подпомогнати Йордан Каменов страдащ от тежка форма на ДЦП, четири годишния Никола Беев от Свиленград, който се лекува от тежък ревматоиден артрит и четири годишната Гюлчин Наимова от Хасково, която е с рядко срещано генетично заболяване - лесно чупливи кости.
Областният управител благодари на всички съпричастни на идеята “Подари усмивка на дете в беда“, като подчерта, че във всеки изработен и закупен предмет е вложена много положителна енергия и обич, които организаторите се надяват да предадат на децата и да помогнат за тяхното лечение. На свои ред благодарност изказаха и присъстващите родители Силвия Каменова, Ремзие Наимова и семейство Бееви. Тъй като моментното състояние и нуждите на децата са различни, две от семействата веднага ще закупят жизненоважни медикаменти, а сем.Бееви ще предоставят средствата във общия фонд на „Българската Коледа“. Помогнаха на нас и вече втора година лечението на детето ни е 100% осигурено, затова и ние искаме да помогнем на други деца, сподели на срещата развълнуваният Марин Беев.
На трогателната церемония, освен поравно разпределените средства, Областният управител връчи илюстровани детски енциклопедии и информационни каталози на децата и техните семейства.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Бюлетините за референдума са вече в Областна администрация Хасково

Петък, 18 Януари 2013 08:53

Бюлетините за гласуване на предстоящия национален референдум на 27 януари 2013 год. са доставени днес в Областна администрация Хасково. За нашата област те са 249 000 и са достатъчни за 100%  гласуване.   Вчера бяха получени и необходимите количества пликове.  Бюлетините ще бъдат съхранявани в Областна администрация Хасково и от следващата седмица ще бъдат разпределени по график до всички общини в областта.
Бюлетината за референдума ще е защитена. Тя ще е бяла. На нея ще е изписан въпросът за референдума, и възможните отговори - "Да" и "Не" в две квадратчета, по указания на ЦИК окончателният й вид се пази в тайна, за да не се фалшифицира.
До 19 януари е крайният срок за поправяне на грешки в избирателните списъци. Ако това право бъде отказано на хората, те могат да обжалват пред съответния районен съд. Изготвянето на избирателните списъци непрекъснато се актуализира.
Получени са и средствата за  общините в Хасковска област , необходими за логистичното осигуряване и финансовите разходи по провеждането на Референдум 2013 на обща стойност 85 000 лв.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Симеон Дянков инспектира дейностите по цялостната рехабилитация на ГКПП „Капитан Андреево" и строителните работи по пътя към граничния пункт

Петък, 11 Януари 2013 16:22

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, придружен от Областния управител на област Хасково Ирена Узунова, инспектира днес дейностите по цялостната рехабилитация на ГКПП „Капитан Андреево" и строителните работи по изграждането на 3,4 км път към граничния пункт, част от АМ „Марица".  Рехабилитационните дейности се изпълняват в срок и са съобразени със  сезонността на трафика при условие на непрекъсната работа на пункта, констатира вицепремиерът.  
След завършване на строителните работи ГКПП-то заедно с връзката с АМ „Марица" ще осигури по-добри условия за работа, улеснено преминаване за търговския и частен трафик, както и увеличаване на пропускателните му възможности. Изграждат се двойно повече платна на входа и изхода, нова сграда за митничарите, здравен и противопожарен пункт, за да отговаря граничният пункт на стандартите като външна граница на ЕС.
Министерството на финансите е възложител на строителството в изпълнение на „Втори проект за улесняване на търговията и транспорта". Мащабната реконструкция е на стойност 52 милиона евро , като 39.5 млн. финансира Международната банка за възстановяване и развитие, а 13 млн. са съфинансирани от държавния бюджет.

 

Снимки:Haskovo.info

   

ПДФПечатЕ-мейл

Поздрав

Неделя, 23 Декември 2012 10:23

   

ПДФПечатЕ-мейл

Шест награди за принос в развитието на Хасковска област бяха раздадени на годишния Коледен бал в Областната администрация

Петък, 21 Декември 2012 10:21

"Зад гърба си оставяме една изключително труда година. Надявам се, че следващата 2013-та ще е успешна и благодатна", каза в приветствието си домакинът на Коледния бал Ирена Узунова. Сред гостите бяха депутатът Румен Данев, политически лидери, кметове и председатели на общински съвети от региона, спортисти, музиканти, бизнесмени.

За първи път отличията за принос в развитието на Хасковска област  бяха разпределени в 6 категории - спорт, култура, общество, бизнес и община до и над 15 000 жители. За разпределението на отличията он-лайн гласуваха над 1000 души от региона, като за някои категории имаше над 600 гласа.

При определянето на кметствата – призьори основният критерий бе най-сериозен и значим проект с пряко отражение върху подобряване качеството на живот и социално-икономическия просперитет на общината. Отличията отидоха при Любимец (малки общини) и Свиленград (големи общини).

Призът за Любимец получи лично кметът Анастас Анастасов. Той не скри изненадата си, но и задоволството, че администрацията му доста е поработила през изтичащата година.

Плакетът за Свиленград бе връчен на председателя на местния Общински съвет Георги Еленков. "За мен е чест, че администрация като Свиленград показа, че може да се развива като европейска община. А това е възможно, когато община и държава вървят ръка за ръка" -  с тези думи Еленков се обърна към домакините и гостите на Коледния бал.

В категория Спорт годишната награда за принос в развитието на Хасковска област спечели Теменуга Илиева – старши треньор и създател на Клуб по аеробика "Виолена“. След бронзови отличия от първенства в Португалия и Китай през годината треньорката и нейните възпитаници вписаха златен и бронзов медал от Световен шампионат в 18-годишна история на клуба.

В област Култура бе награден фестивалът HASKOVO JAZZ, чийто създател и организатор е  Димитър Русев. През изминалите 15 години форумът се наложи като една от авторитетните национални джаз сцени с международно участие.

 

В категория Общество плакетът получи Областният съвет на БЧК в Хасково с директор Минка Мечеринкова. Областният съвет на БЧК  се справи с  трудната си задача да  закриля живота и здравето на човека и да организира събиране и разпределяне на помощи  по време на голямото февруарско бедствие  в Хасковска област, както и  при други бедствени и кризисни  ситуации през  отиващата си година.

В категория Бизнес наградата отиде при най-големия торов производител на балканите "Неохим“ АД - Димитровград с изпълнителен директор Димитър Димитров. Заводът запази социалните придобивки за служителите си. Въпреки кризата, върна част от съкратения персонал отново на работа. Пусна ново екологично производство. Спечели през годината и започна реализация на проект за повишаване на производителността и адаптивността на служителите и работниците.

На годишния бал коледари от Ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия” пожелаха здраве и берекет на домакините и гостите. Класическо трио „Кантабиле” и изпълненията на „Трио Гранде тенори” създадоха много настроение.

С вяра в милосърдието на хората и надежда за помощ за болните деца от региона Областна администрация Хасково организира в навечерието на празниците и благотворителен коледен базар . През тази година със събраните средства ще бъдат подпомогнати деца, включени в „Българската Коледа”. Базарът е във фоайето на администрацията и ше бъде отворен на 27 и 28 декември. Добре дошли са всички граждани, които искат да станат част от инициативата „Подари усмивка на дете в беда“.

 

 

 

 

 

 
   

ПДФПечатЕ-мейл

ГОДИШНИ НАГРАДИ ЗА ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА ОБЛАСТ ХАСКОВО

Четвъртък, 20 Декември 2012 12:57

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областна администрация Хасково подпомага с благотворителен базар децата от региона, включени в „Българската Коледа“

Вторник, 18 Декември 2012 14:05

Областният управител Ирена Узунова ще открие на 20 декември от 10.30 часа  благотворителен коледен базар, средствата от който ще подпомогнат децата от Хасковска област, включени в инициативата „Българската Коледа“. С картички, сувенири и вкусни продукти за коледната трапеза в базара участват деца от училищата в региона, Професионална гимназия по туризъм „Ал. Паскалев“, социални домове и неправителствени организации.
Акцентът на кампанията през тази година е към децата с неврологични заболявания и Детска церебрална парализа, затова подпомогнато ще бъде дете от Хасково с това заболяване. Йордан Николов Каменов страда от тежка форма на ДЦП. Той е едно от децата на „Българската Коледа“ и за поредна година родителите му – Силвия и Николай Каменови са подпомогнати от дарителската кампания. Благодарение на провежданото лечение и рехабилитация, момченцето вече е проходило. Сега родителите се надяват на още едно чудо – Данчо да проговори.
Четири годишния Никола Беев от Свиленград също разчита на милосърдие, за да бъде лекуван от тежък ревматоиден артрит. Лечението му струва 2 хиляди лева месечно. Родителите му Петра и Марин установяват заболяването, когато Никола е на година и половина и след неуспешно лечение с кортикостероиди най-после откриват ново лекарство, на което разчитат да го изведе в ремисия и да има по-нормално детство.
Четири годишната Гюлчин Наимова от Хасково е с рядко срещано генетично заболяване. Нейните кости са лесно чупливи. Лечението и е комплексно и струва 16 хиляди лева годишно. Но най-важното за детето е да приема хормона на растежа, който не се осигурява от НЗОК. Затова „Българската Коледа“ подпомага Гюлчин и майка й Ремзие Наимова. Благодарение на милосърдието на хората, които даряват, детето има по-нормален живот.

С вяра в милосърдието на хората и надежда за помощ за болните деца от региона Областна администрация Хасково организира в навечерието на празниците благотворителен коледен базар .  Добре дошли са всички граждани, които искат да станат част от инициативата „Подари усмивка на дете в беда“.

   

ПДФПечатЕ-мейл

ГОДИШНИ НАГРАДИ ЗА ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА ОБЛАСТ ХАСКОВО

Понеделник, 17 Декември 2012 15:59

На 20 декември от 19.30 часа ще се проведе Коледния бал на Областна администрация – Хасково.
Тази година за първи път ще бъдат раздадени ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ ЗА ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА ОБЛАСТ ХАСКОВО -6 отличия в категориите: спорт, култура, общество, бизнес, община до 15000 жители и община над 15000 жители.

В категорията СПОРТ за годишната награда за принос в развитието на Хасковска област се състезават:
-  Теменуга Илиева – старши треньор и създател на Клуб по аеробика „Виолена“ . Клубът съществува от 18 години. През това време възпитаниците на Теменуга Илиева са завоювали куп медали, като отличията на световното първенство през май тази година са връх в тяхната историята. Това е най-голямото постижение на местен спортен клуб през годината и първи титли на България от световно първенство през май. Тихомир Баротев спечели златото в индивидуалната дисциплина при 14-годишните, а с партньорката му Димана Николова печели бронзов медал. Огромна е заслугата на личната им треньорка Теменуга Илиева, която има в актива на клуба и бронзови медали от първенствата на планетата през 2005 и 2006 година в Португалия и Китай.
-   Ростислав Петков - №1 в света на силов трибой. След вицешампионската титла от миналогодишното световно първенство по Силов трибой, тази година състезателят на СКВТ "Бяла мечка" Ростислав Петков достигна световният връх - Световен шампион.
На провелото се на 31.10.2012 година състезание в Аguadilla, Пуерто Рико, България може да се похвали със световен шампион за мъже до 74 кг. с невероятни постижения и първият състезател в историята на българския силов трибой, поставил световен рекорд за мъже.

В категория КУЛТУРА избора трябва да направим между:

-    Красимир Захариев – композитор и творец, вече 39 години диригент на Симфоничен оркестър Хасково, със заслуга през 2012-та за световната премиера на два концерта за пиано от Йозеф Хайдн и Хофмайстер. Стожер на 37-те издания на музикалните дни „Недялка Симеонова“ .
-    Фолклорна група от с. Жълти бряг при НЧ „Съзнание 1980“, община Стамболово, намерила място сред 28-те живи човешки съкровища в страната, селектирани от БАН тази година, с проект „Изворните песни и танци на Тракия – наше богатство, гордост и грижа“. Председател на читалището е Милена Колева, а читалищен секретар - Мария Накова.
-    Фестивал HASKOVO JAZZ . Димитър Русев е създател и несменяем организатор на джаз фестивала в Хасково.  Първото издание се провежда в края на месец септември 1997 г. През изминалите 15 години форумът се наложи като една от авторитетните национални джаз сцени с международно участие.
Изтъкнати имена като Камелия Тодорова, Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, Белослава, Васил Петров, Бели зелени и червени, Вики Алмазиду, Христо Йоцов, Булгара, Хилда Казасян, Биг бенд Пловдив, Едмонд Демирджиян, Лот Лориен и много др. също са представяли своето изкуство на сцените на HASKOVO JAZZ.

В категория Общество / Хуманитарна дейност, обществени каузи в подкрепа и за благото на населението на Хасковска област място намериха:
-    Областният съвет на БЧК в Хасково с директор Минка Мечеринкова. Като  представител на най-авторитетната хуманитарна организация Областният съвет на БЧК  се справи с  трудната си задача да  закриля живота и здравето на човека и да организира събиране и разпределяне на помощи  по време на голямото февруарско бедствие  в Хасковска област, както и  при други бедствени и кризисни  ситуации през  отиващата си година.  
-     ИНЕР УИЛ КЛУБ Димитровград с президент 2012/2013 Маргарита Димитрова. Учреден от 14 съпруги на ротарианци и чартиран през пролетта на 2007 г., клубът е ориентиран предимно в социална и благотворителна насока. ИНЕР УИЛ Клуб подпомага ежегодно Дневен център за деца с увреждания в Димитровград. Съвместно с УНИЦЕФ и община Димитровград работи за каузата „Дом за всяко дете“. Спонсор на детска вокална група „Таралежи“ и Хип Хоп формацията STREET DUST. На благотворително парти през месец ноември събират над 4000 лева, за да осъществят сред малчуганите от детски градини и социални домове инициативата „Ние искаме мишката и книжката да бъдат приятели“.
-     г-жа Цвета Маркова – посветила свой личен празник / рождения си ден/ на благотворителна кауза в подкрепа на пострадалите от наводнението през февруари тази година и предоставила над 6000 лв. за възстановяване на щетите в с. Бисер.

4.   В категория Бизнес номинирани за наградата са:
- „Клас 95“ ООД с управител Димитър Желязков, регистриран като земеделски производител в гр. Хасково. През 2012 година е обработил над 18 хил. дка със слънчоглед, рапица, пшеница и други зърнено –житни култури
- фирма „Ареа“ ООД с управител Драгомир Андонов. Фирмата е специализирана в дизайна, производството и изграждането на съоръжения за игра и детски площадки, градски зони и зони за отдих. Средно предприятие с най-голям дял в региона със спечелени проекти по ОП „Конкурентноспособност“, които реализира през годината и разкрива нови работни места.
- „Неохим“ АД, Димитровград с изпълнителен директор Димитър Димитров. Заводът запазва социалните придобивки за служителите си. Въпреки кризата, върна част от съкратения персонал отново на работа. Пусна ново екологично производство. Спечели през годината и започна реализация на проект за повишаване на производителността и адаптивността на служителите и работниците в инсталациите за амоняк и азотна киселина чрез подобряване на системата за управление на здравословни и безопасни условия на труд. Проектът по ОП „Развитие на човешките ресурси“ е на  стойност 124 333 лева. Неохим е най-голямият производител и износител от региона.   

Общините разделихме в две категории, защото при тях определящ ще бъде критерият за най-сериозен и значим проект / или проекти с пряко отражение върху подобряване качествата на живот и социално-икономическия просперитет на общината.
-    В първата категория за община с население до 15 хил. души  попадат: Минерални бани, Симеоновград, Стамболово, Маджарово, Ивайловград, Тополовград, Любимец
-    Във втората са общините с население над 15 хил. души – Хасково, Димитровград, Свиленград, Харманли.

На 20.12.2012г. непосредствено преди Коледния бал специално жури ще излъчи носителите на годишните награди. За неговата работа значение ще има мнението на хората. Затова и от днес на сайта на областна администрация Хасково публикуваме номинираните за наградите и всеки може да гласува за избраните от него в различните категории.

Моля, гласувайте в анкетите-долу,в ляво!

   

ПДФПечатЕ-мейл

Погранични райони от България и Турция получиха договори за финансиране за над 5,5 милиона евро

Петък, 14 Декември 2012 00:00

Областният управител Ирена Узунова бе домакин на официалната церемония по подписване на 21 договора за финансиране по Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция. Бенефициентите получиха своите договори от заместник-министъра на МРРБ Николай Нанков и министъра по европейските въпроси на Турция Мустафа Унсой.
На церемонията присъстваха представители на регионалните министерства от българска и турска страна, както и областният управител на бургаска област Константин Гребенаров и заместник-областният управител на област Ямбол Нели Кадиева.
Програмата има за цел да осигури възможности за общи инициативи и практики за социално и икономическо развитие, както и за подобряване на качеството на живот в трансграничния район. От българска страна участват областите Хасково, Бургас и Ямбол, а от турска Одрин и Къркларели. Водещите партньори на проектите, финансирани по втората покана за набиране на предложения са 42% държавни структури, 48% неправителствени организации и 10% образователни институции. Бенефициент от хасковски регион е Хасковската търговско-промишлена палата с проект за 109 хил. евро.

   

Страница 91 от 115

<< Начало < Предишна 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.