Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

В Хасковска област се провежда учебна конференция в съответствие с Националния план за временна закрила 2012

Сряда, 24 Октомври 2012 09:08

Областният управител Ирена Узунова и Председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет Никола Казаков дадоха брифинг днес  за проведената на територията на войскови район 1521- Харманли учебна конференция по Националния план за временна закрила.      Евентуалното въвеждане на Национален план за закрила става с Решение на съвета на Европа и може да се наложи само при условие, че 500 души, едновременно преминали границата потърсят  временна закрила в страната ни в рамките на 24 часа.

продължава>

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител е домакин на първата международна правна конференция, провеждана в Хасково

Сряда, 10 Октомври 2012 13:56

Международна правна конференция – 8-ми международен семинар „Римско право и съвременност” , организиран от международния университетски център за изучаване на римско право и регионалния център Хасково към УНСС, откри днес областният управител Ирена Узунова. Изборът за място на форума не е случаен, защото Центърът за дистанционно обучение на Университета за национално и световно стопанство тук има 21-годишна история, отбеляза във встъпително си слово Узунова. Няма да скрия и пристрастието си към правните дискусии като юрист, сподели пред аудиторията областният управител.
Форумът е първи по рода си в Хасково и втори, организиран в България.  Авторитетни учени от нашата страна, Италия, Чехия, Русия и Китай изнасят доклади за римското право, неговата модерност и пресечна точка със съвременното право. Ръководител на международния семинар е директорът на междууниверситетския център за изучаване на римското право и романистичната традиция доц. д-р Константин Танев.   Сред лекторите са професорът по право от Руската академия на науките Леонид Кофанов, проф. Карла Мази – директор на Департамента по правни науки Италия, един от най-обичаните преподаватели на Апенините проф. Музо Мечи от Катания, преподавателят от едно от най-старите учебни заведения в Югозападна Европа пражкият професор Гзейпек, учени от Шанхайския университет, където от края на 18-ти век се изучава и прилага европейско право.
При откриването на Международната правна конференция проф. Леонид Кофанов подари на областния управител последните броеве на международното списание „Юсентиквум“ /„Древно право“/, издавани под редакцията на самият проф. Кофанов и доц. д-р Константин Танев.
Провеждането на  форума  е стъпка в утвърждаването на УНСС като лидер сред висшите училища в Югоизточна Европа, обучаващи студенти и провеждащи изследвания в областта на икономиката, управлението и администрацията, правото и политиката.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Регионалната комисия по заетостта към областния съвет за развитие одобри пет общински проекта за субсидирана трудова заетост на 117 безработни от област Хасково

Вторник, 09 Октомври 2012 14:45

На редовно заседание днес Регионалната комисия по заетостта към областния съвет за развитие Хасково одобри проектните предложения на пет общини, кандидатствали по програмата за заетост и обучение по Закона за насърчаване на заетостта за включване в Националния план за 2013г. Заседанието ръководи главният секретар на Областна администрация Хасково и председател на Комисията по заетост г-жа Донка Петрова.

продължава>

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител участва в заключителната среща по информационната кампания "В борба с природните стихии"

Петък, 05 Октомври 2012 14:44

По време на бедствие всеки има своята лична отговорност, трябва да бъдем подготвени, каза областният управител Ирена Узунова на заключителната среща по информационната кампания. Присъстваха представители на общински администрации и партньорите в проекта – регионалните структури на РИО, ОУ ПБЗН и БЧК.
Младши експертът в отдел „Регионално развитие и държавна собственост“ Петя Демирева обобщи резултатите от кампанията, включваща встъпителна кръгла маса, обучителен лагер за децата от 6-ти -7-ми клас от общините на област Хасково и заключителна среща за постигнатите резултати. Целта на публичните мероприятия бе да се даде широка гласност на „Златните правила“ за оцеляване при бедствени ситуации и да се заостри вниманието и отговорността на всеки от нас. Наръчници джобен формат и пет информационно-обучителни клипа за различните типове бедствия, изготвени по поръчка на областната администрация в рамките на кампанията, ни учат на азбуката на оцеляването и адекватно поведение в случай на земетресения, наводнения, пожари, промишлени аварии. От 27-ми до 29-ти септември в Минерални бани се състоя обучителен лагер за 100 деца от всички общини, които по интересен начин получиха актуални знания и умения за справяне в опасни ситуации. Радващо е, че в анкетните карти, децата отбелязват, че са участвали с интерес и отново биха се включили в подобна инициатива, отбеляза на заключителната среща областният управител.
Информационната кампания "В борба с природните стихии" е част от Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз.
Информационните материали "В борба с природните стихии" са достъпни с отпечатан върху книжките и тениските на участниците QR код и са публикувани в сайта на Областна администрация Хасково.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Тържествената заря-проверка в памет на загиналите за свободата на Отечеството увенча деня, изпълнен с чествания по повод 100-годишнината от Балканската война в Хасковска област

Петък, 05 Октомври 2012 14:25

В тържествената заря -проверка на централния площад в Хасково участваха Националната гвардейска рота, военно-сухопътни, военно-морски и военно-въздушни сили и ученически отряд от ГПЧЕ „Асен Златаров“ Хасково.  Вечерна проверка  прие министъра на отбраната на Република България Аню Ангелов. Присъстваха  Началника на отбраната генерал Симеонов, генерал-майор Стефан Василев – командир на Сухопътни войски, народните представители Иван Петров, Фани, Христова, Румен Данев; директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, областният управител на област Хасково Ирена Узунова, областният управител на област Враца г-жа Пепа Владимирова, зам. областният управител на област Смолян Чавдар Хурландски, председатели на общински съвети, кметове и лидери на регионални политически структури.
По-рано в Регионалния исторически музей бе открита изложбата „ 100 години от Балканската война, 10-ти пехотен родопски полк и хасковският регион във войната“. На площад „Свобода“ в гр. Хасково концертна програма изнесе Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част. В негово изпълнение за първи път от 90 години прозвуча Маршът на 10-ти Родопски пехотен полк. С празнична програма се включи и Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ при Тракийската организация Хасково с художествени ръководители Руско Русев, Иван Иванов и Стефка Младенова.
Обикновено думите, които се казват на такива чествания са преизпълнени с тържественост, каза в словото си директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Затова той се върна 100 години назад и разказа историята, поставяйки се на мястото на онези 650 000 българи и техните майки, жени и деца, които с тревога са очаквали какво ще се случи с тях. "Хиляди младежи подправяха кръщелните си свидетелства, за да излъжат, че са на 18 години и проявиха изключителна храброст през 5-месечната борба.", каза още Божидар Димитров.
"Всеки от нас се чувства горд българин, потомък на бойците от 10-ти Родопски пехотен полк. Това е нашето настояще - настояще на горди българи", каза пред жителите и гостите на града областният управител Ирена Узунова. Тя отправи поглед в бъдещето с пожелание, Хасково да е център на тържествата догодина, когато ще се чества 100-годишнината от превземането на Одринската крепост.
Узунова допълни още, че до тогава ще бъде възстановен паметника на 10-ти Родопски полк.
Министърът на отбраната Аню Ангелов призова българите да се гордеят със своята армия и да не забравят подвига на бойците, загинали по време на Балканската война.
Президентът Росен Плевнелиев изпрати поздравителен адрес по случай честванията на 100 годишнината от Балканската война в Хасковска област.
Празникът на площад „Свобода“ завърши със заря.

 

Снимки:Haskovo.info и Ники Матанов

   

ПДФПечатЕ-мейл

Тържества по повод 100-годишнината от Балканската война в Хасковска област

Петък, 05 Октомври 2012 14:22

Тържествата по случай 100-годишнината от Балканската война започнаха сутринта на 4 октомври 2012 г. на централния площад в град Любимец с поднасяне на венци на мраморна плоча с имената на загиналите граждани по време на войните.  Ученици от града се включиха в поход в чест на бележитата годишнина.
На историческия връх „Шейновец“ се състоя церемонията по тържествено поднасяне на венци на паметника. Заупокойна молитва отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Галактион. Официални приветствия отправиха Областният управител Ирена Узунова и кметът на община Любимец Анастас Анастасов. Президентът на Република България Росен Плевнелиев изпрати поздравителен адрес. За историческите събития от 5 октомври 1912 година разказа директорът на Регионалния исторически музей Валентин Димитров.  Народни представители, политици от  целия регион, кметства, сдружения и организации поставиха  венци и цветя в знак на признателност към войните, дали живота си за България.
На историческия връх Шейновец бе представена и възстановка на битката, дала началото на победните действия в Балканската война. В 7 часа сутринта на 5 октомври българските войници превземат върха, по онова време известен като Курт кале. Така те прекъсват намиращата се там телефонна връзка с Одрин, чрез която в Турция получават сведения за действията на българската армия. Това  е първата победоносна битка в Балканската война, в резултат на която град Свиленград е освободен от робство.
В чест на 100- годишнината от освобождението на града, следобед на входа на Свиленград бе тържествено открит флаговият пилон, издигнат по случай празненствата.

Снимки:Ники Матанов и Haskovo.info

   

ПДФПечатЕ-мейл

Над 100 деца от област Хасково усвояват практически умения за реакция при бедствия

Четвъртък, 27 Септември 2012 10:05

Областният управител Ирена Узунова откри в Минерални бани Обучителен лагер за 102 деца от училищата на област Хасково. Обучението е част от информационната кампания "В борба с природните стихии" по въпроси, свързани с превенцията и управлението при бедствия и извънредни ситуации, стартирала преди две седмици с кръгла маса в областната администрация. Партньори в кампанията са РИО Хасково, ОУ ПБЗН Хасково и БЧК.
В 8 обособени обучителни центъра за занимания, преминат 11 групи деца.  С помощта на квалифицирани обучители те усвояват практически умения за поставяне на противогаз, ползване на защитни облекла, работа с пожарогасители, инструктаж при влизане във вода и умения за оказване на първа помощ в бедствена ситуация.  Мултимедия „Евакуация от сграда при пожар и земетресение” и презентация за правомощията на областния управител при бедствия, книжка „Азбука на оцеляването“ и 5 информационни клипа са материалите, подготвени за визуализация по кампанията.
Целта на публичните мероприятия е да се даде широка гласност на „Златните правила“ за оцеляване при бедствени ситуации и да се заостри вниманието и отговорността на всеки от нас.
Информационната кампания и обучителния лагер за деца "В борба с природните стихии" е по инициатива на областния управител и е част от Национална комуникативна стратегия с цел превенция и защита на хората при бедствия.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител откри учебната година в ОУ „Христо Смирненски“ гр. Хасково

Понеделник, 17 Септември 2012 10:58

Областният управител Ирена Узунова и началникът на Регионалния инспекторат по образование Иван Панайотов поздравиха 130-те първокласници, всички ученици, учители и родители на тържеството за откриването на учебната година в ОУ „Христо Смирненски“ гр. Хасково.
С обновени класни стаи и ново помещение за хранене посреща  своите ученици и колеги директорът на училището Венко Точевски.
В приветствените си слова официалните гости отбелязаха като добър знак  днешния ден 17 септември, ден в който Българската православна църква почита светите мъченици София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов.
През учебната 2012 – 2013 година в областта ще се обучават 24000 ученика от 2400 преподаватели, а първокласниците са общо 2150. В поздравително писмо, разпространено до всички училища в област Хасково г-жа Ирена Узунова пожела: „Нека учебната година да бъде ползотворна, да сте здрави и много щастливи от съприкосновението с новите светове, които ще откриете в книгата, от новите  приятелства, от новите мечти за вашето бъдеще. Пожелавам ви да отстоявате мечтите си и да пазите знанието, мъдростта и любовта, за да напишете някой ден своя книга за живота и той да бъде много по-хубав за всички.“

   

ПДФПечатЕ-мейл

Поздрав от Ирена Узунова- Областен управител на област Хасково

Петък, 14 Септември 2012 16:54

Уважаеми  преподаватели,
Скъпи ученици,


Щастлива съм да ви приветствам по случай началото на учебната 2012 – 2013 година.  Първият учебен ден си остава един най-вълнуващите за всеки от нас, защото днес отново пристъпваме в двора на училището, независимо дали сме ученици, учители  или родители. Сигурна съм, че най-много вълнения първият звънец ще донесе на малките първокласници, затова от сърце им пожелавам „На добър час“!
Нека учебната година да бъде ползотворна, да сте здрави и много щастливи от съприкосновението с новите светове, които ще откриете в книгата, от новите  приятелства, от новите мечти за вашето бъдеще. Пожелавам ви да отстоявате мечтите си и да пазите знанието, мъдростта и любовта, за да напишете някой ден своя книга за живота и той да бъде много по-хубав за всички. Защото най-строгият учител е животът ни, най-мъдрият учител е книгата до нас, а най-любимият  учител помним завинаги.
Да е честит първият учебен ден!
Успешна нова учебна година !


С  уважение:
Ирена Узунова
Областен управител на област Хасково

   

ПДФПечатЕ-мейл

Прессъобщение

Петък, 14 Септември 2012 16:44

Жителите на Хасково показаха активна гражданска позиция и съпричастност към необходимостта от попълване на запасите от кръв в страната.  На призива на областния управител за доброволно кръводаряване  само в рамките на 5 часа се отзоваха 36 души. Лекарските екипи отклониха хора, употребили медикаменти в последните 48 часа, хора с високо кръвно налягане или нисък хемоглобин. Във временния пункт на областна администрация Хасково дарилите безвъзмездно кръв са 16, като сред първите бе областният управител Ирена Узунова. 20 са дарителите в днешния ден в отделението по „Трансфузионна хематология“ на МБАЛ Хасково, където работеше втори екип от специалисти.
Временният пункт в областна администрация Хасково ще  функционира и в понеделник и вторник от 9.00 часа. Призоваваме активността да продължи и през следващата седмица. В акцията могат да се включат всички граждани без здравословни проблеми на възраст от 18 до 65 години.

   

Страница 91 от 113

<< Начало < Предишна 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.