Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Обезщетение на имотите по изместване на линейната инфраструктура заради строителството на АМ „Марица“

Петък, 08 Юни 2012 13:21

Областният управител на област Хасково започва изплащане на обезщетенията на имоти, засегнати от строителството на автомагистрала „Марица“. 85 572 лв. са средствата, които ще постъпят по сметката на Областна администрация от Агенция „Пътна инфраструктура“ в изпълнение на Решение на Министерски съвет № 427 от 29.05.2012г. Това е допълнително обезщетение, касаещо  селскостопански пътища, напоителни канали, електропроводи 20кV, водопроводи, т.т. кабели, тръбопроводи, корекции на реки, дюкери, съоръжения към селскостопански пътища, жп линии и пътен възел Тополовград от км 5+1000 до км 71+011,31. Документи трябва да представят собствениците на имоти в землищата на с. Ябълково, с. Крум, с. Крепост, с. Добрич и с. Воден, община Димитровград; с. Александрово и с. Узунджово, община Хасково; с. Поляново, с. Преславец и гр. Харманли, община Харманли.  Пълната документация за процедурата по обезщетение е налична в сайта на Областна администрация Хасково.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Проекти над 50000 лева могат да се реализират в училища и детски градини на територията на област Хасково с 30% деца от малцинствата

Понеделник, 04 Юни 2012 15:29

Хасковска област има готовност да кандидатства с проектни предложения по отворената схема на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Това стана ясно на днешна информационна среща в Областната администрация Хасково, инициирана от секретаря на Областния съвет по етническите и интеграционните въпроси Зина Тенекеджиева. На срещата присъстваха 40 души от общините Симеоновград, Тополовград, Димитровград, Свиленград, Хасково, Харманли и Минерални бани, представители на бенефициентите по схемата – общини, НПО, детски градини и училища.

 

продължава>

   

ПДФПечатЕ-мейл

40 милиона лева ще променят качеството на живот на пострадалите общини в област Хасково

Вторник, 29 Май 2012 14:41

Днес проекти на 7 общини от област Хасково получиха зелена улица за европейско финансиране без конкурентен принцип. Това стана ясно на завършилата двудневна среща на кметове от 7 общини в хасковска област с работна група, оглавена от областният управител Ирена Узунова. Като консултанти участваха Мирела Тотева – съветник на министъра по управление на средства от ЕС Томислав Дончев, Елена Иванова – началник отдел в Дирекция „Развитие на селските райони“ в МЗХ и Милена Трендафилова – директор на Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация Хасково.

продължава>

   

ПДФПечатЕ-мейл

Проектът за автомагистрала Марица е сред най-добрите европейски практики за опазване на околната среда

Понеделник, 28 Май 2012 12:24

Министър-председателят Бойко Борисов заедно с министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пристигнаха днес на маркираното трасе край с. Ябълково за проверка на хода на строителството на ЛОТ1 на АМ „Марица“. В дъждовния следобед областният управител Ирена Узунова и кметът на Димитровград Иво Димов посрещнаха премиера и министрите край трасираната зона с вписания в Червената книга рядък вид „Блатно кокиче“.
Премиерът бе обещал и присъства лично на преместването на популация блатни кокичета на безопасно разстояние от критичната зона от 50 м. Локалитетът и броят на редкия защитен вид е разработен от фитсцентологът и експерт по биоразнообразие проф. Владислав Велев след сигнал от природозащитната организация „Зелени балкани“. Премиерът изрази задоволството си от начина, по който природозащитници и инженери от АПИ си сътрудничат в строителството на АМ „Марица“ и заяви, че това е еталон за всички магистрали, които ще се строят в бъдеще.   
АМ „Марица“ е проектирана по най-добрите европейски практики за опазване на околната среда, като са предвидени сухи биокоридори и проходи за дребни бозайници, влечуги и сухоземни, прозрачни екранни съоръжения за птици, както и шумозащитни прегради.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Поздравително писмо на Областния управител Ирена Узунова

Сряда, 23 Май 2012 17:17
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,
Жители на област Хасково,

Щастлива съм да ви поздравя по случай  Деня на славянската писменост, просвета и култура, 24 май!
В дни като този с радост и гордост си припомняме  делото на Светите братя Кирил и Методий, дало ни безценни дарове - свое четмо и писмо, собствена идентичност, просветление и учение, чувство за принадлежност към една велика нация, пишеща и творяща на родната си азбука.
В историческата памет на Обединена Европа делото на Солунските братя е едно от най-ярките достижения на човешката мисъл, което ни дава заслужено самочувствие. Традицията да тачим този ден в българското училище е нашето послание към поколенията да я съхранят и опазят като живо национално съкровище.
Пожелавам ви с гордост и самочувствие да реализирате най-смелите си мечти и да впишете достойно нашата национална идентичност в Обединена Европа.
Поздравявам ви с най-българския по дух празник - 24 май!
Няма нищо по-красиво от високия дух и нищо по-силно от знанието!    


С  уважение:
Ирена Узунова
Областен управител на област Хасково

   

ПДФПечатЕ-мейл

Стамболово няма да остане без вода

Сряда, 23 Май 2012 15:54

Областният управител Ирена Узунова инициира днес, 23 май, спешна среща с представители на ЕВН България Електроснабдяване АД, кметът на община Стамболово Маджид Мандаджъ и управителя на ВиК „Стамболово“ ЕООД  Халил Халил.  Поводът е започнало изключване на помпите за питейна вода на водния оператор заради натрупани задължения. От страна на електроразпределителното дружество присъстваха членът на Управителния съвет инж. Стефан Заманов и ръководителят на екип „ Управление база данни и фактуриране“ Димитър Карамихов.  Натрупаните  задължения от “Стамболово“ ЕООД са в размер на 330 хил. лв. По постигната от януари спогодба не се извършват плащания.  На срещата стана ясно, че са предприети мерки и поради лошите финансови резултати екипът на дружеството е изцяло подменен. Новият мениджър Халил Халил отчете, че две пъти се увеличила вече събираемостта на задължения от битови абонати.
Стамболово няма да остане без вода, това се споразумяха всички участници в днешната среща. На 7-ми юни те  ще предоговорят условията по сключеното споразумение за разплащане.
Въведен е 8 часов ограничителен режим на електроподаване към ВиК „Стамболово“ и той ще продължи до предоговаряне на условията, но поради помпения принцип на подаване, снабдяването с вода в общината няма да спре.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Прессъобщение

Вторник, 22 Май 2012 12:38

Планираното посещение на Извънредния и пълномощен посланик на САЩ Джеймс Уорлик в с. Бисер се отлага заради земетресението в Перник тази нощ. Средствата за масово осведомяване ще бъдат информирани допълнително за насрочената нова дата на визитата.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Информация от Областният кризисен щаб в 7 тази сутрин

Събота, 19 Май 2012 07:42

Прогнозата на НИМХ за очакваното повишение на нивото на река Марица в долното течение е доста по-оптимистична днес.  В критичната зона при Харманли по данни от 5 часа тази сутрин нивото е 235 см и ще остане под максималните нива, достигнати през февруари. Нивото на р. Харманлийска е без изменение – 210см.
Областният кризисен щаб заседава в 7 часа тази сутрин и има пълна информация за оперативната обстановка в областта.
В резултат на проливния дъжд яз. Ивайловград прелива към 6.30 тази сутрин. В момента работят 2 турбини и преливането е насочено през двата странични преливника с около 220 куб/ сек.
Аварийна група на ВиК Хасково отстранява към момента повреда на водопровод в кв. „Орфей“ до бл. 27
Още две щети от произтекли произшествия са били отстранени тази нощ от мобилизираните регионални служби. Край Симеоновград е паднала скала на 500 м от града по пътя за Хасково и незабавно е отстранена от екипи на ПБЗН. Селата Меден бук и Коново, община Ивайловград са останали без ток. Аварийни екипи на ЕВН са на място и отстраняват повредата.
Във всички останали общини от областта обстановката е спокойна. През нощта в ОУ ПБЗН не са постъпвали сигнали за бедстващи или тежко пострадали хора.     

   

ПДФПечатЕ-мейл

В област Хасково обстановката е спокойна, но остава в готовност за „Риск от тревога“ от наводнения

Петък, 18 Май 2012 13:23

В условията на краткотрайни валежи, обстановката в област Хасково засега е спокойна, това констатира Областният кризисен щаб на днешното си заседание. Регионалните служби и общински щабове в набелязаните зони на критичната карта обаче остават в повишена готовност.
По молба на областният управител Ирена Узунова от НИМХ ще актуализират данните за обема валежи в областта на всеки три часа в предстоящите дни, своевременна информация ще се дава и за очакваните нива на реките.
Измереното ниво на р. Марица при Харманли в 7 часа тази сутрин е 2.20 м, а в 9 часа – 2.25м., което е далеч от критичния праг от 6 м. Следи се нивото и на река Харманлийска, което в момента е 1.80м. и има още 2.20м. до кота преливане. Нивото на р. Марица при Свиленград е в застой на 0.50м. от кота нормално.
В ОУ Пожарна безопасност и защита на населението е мобилизиран целият състав и има готовност за реакция в минутата на подаден сигнал. Нито едно повикване не е регистрирано през изминалата нощ.
Сигнал на тел.112 е подала тази сутрин кметицата на с. Стойково, община Хасково за наводнени дворове в селото. Незабавна проверка констатира, че причината е запушен канал. Отговорният за управление при кризи в община Хасково зам. кмет Златимир Желев е разпоредил днес и на място вече работят общински служители по прокопаване и отстраняване на запушването на канала. Във вчерашната заповед на Областния кризисен щаб с. Стойково е отбелязано като критична точка за наблюдение от страна на община Хасково.
Областният кризисен щаб проверява  на място днес и готовността на общинските щабове в Харманли и Симеоновград.
Наблюдават се ежечасно и пътищата в област Хасково. Началниците на районните пътни служби са създали организация за следене на състоянието на критичните райони и към момента няма застрашени участъци.


   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител Ирена Узунова изнесе доклад на Конференция по превенция, управление и преодоляване на кризи

Четвъртък, 17 Май 2012 17:44

Презентация на опита на област Хасково при преодоляване на бедствия направи областният управител Ирена Узунова на проведената на 17 май Конференция по сигурността в София. Презентацията е подготвена от първо лице и проследява по часове фактите в тревожните дни на наводнението от 6-ти февруари и последвалите действия. В доклада областният управител споделя своите изводи и прави конкретни предложения в посока управление и преодоляване на криза. Те са свързани с изграждане на единна комуникационна система за координация на териториалните служби при бедствено положение, оборудване на мобилен център за управление на разпореждане на Националния щаб, обновяване на оборудването и снабдяване с лодки на областните управления по ПБЗН, създаване на резерв от вода и хранителни стоки на територията на областните дирекции за безопасност на храните, който да бъде освобождаван при кризисна ситуация. И не на последно място – промени в законодателната база, които да позволят без формалности предприемането на неотложни аварийно-възстановителни дейности.

продължава>

   

Страница 91 от 111

<< Начало < Предишна 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.