Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев бе специален гост на тържеството по повод 15 години от учредяването на клуб „Родолюбие“ в Хасково.

Петък, 10 Ноември 2017 16:07

Организацията е създадена от жените на офицерите и сержантите от запаса и подпомага дейността на Съюза от 2002 година до сега. Преди 15 години едва десетина жени се събират и създават клуб „Родолюбие“. Днес членовете на клуба са над 100 и с удоволствие отчитат огромния интерес към своята организация. Областният управител на Хасково Станислав Дечев поздрави всички за патриотичната и просветна работа, за усилията, които полагат, за да съхраняват националната памет и да учат младите на родолюбие и всеотдайност в името на България. „Вашият опит и знания са изключително полезни и позитивни. Затова приемам всяка идея, която можем да осъществим и да работим заедно за патриотичното възпитание на подрастващите“, подчерта Станислав Дечев. По време на тържеството на председателя на клуба инж. Йорданка Георгиева и на активистки от организацията бяха връчени специални отличия от националното ръководство на Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

С колективен апел към кмета на Хасково да не обжалва решението за допълнително финансиране.

Петък, 10 Ноември 2017 10:02

С колективен апел към кмета на Хасково да не обжалва решението за допълнително финансиране и подпомагане на спортните клубове, културните институции и организации излязоха днес спортните деятели, треньори, ръководители на културни институции, групи, ансамбли, читалищни секретари. Това стана по време на среща с областния управител на Хасково Станислав Дечев. Тя бе свикана по искане на спортните клубове, заради върнатото от кмета Добри Беливанов за прегласуване решение на Общински съвет Хасково.
Областният управител на Хасково Станислав Дечев изслуша всички и се съгласи с техните аргументи, че именно спортните клубове, съставите и културните институции, работещи с деца, са тези, които имат нужда от финансиране, защото тяхната дейност е в интерес на целия град. “От протокола от заседанието на Общинския съвет става ясно, че всички съветници подкрепят това решение. Единствената пречка да се изпълни е, от кого е внесено то?! Тогава аз питам, защо този акт не бъде прокаран така, че да се изпълни?“, заяви Станислав Дечев. "С възражението на кмета се насажда внушение, че предоставяните на Вас и Вашите клубове средства се разходват незаконно, което е невярно и спекулативно", каза още областният управител. Той подчерта, че относно законосъобразността на този акт има разнопосочна съдебна практика и единствено от кмета зависи дали решението за даване на допълнителни пари за детския спорт и за културата в града, ще бъде изпълнено. „Спортните клубове, културните институции и обществеността са за това решение, остава само да убедим и кмета, че то трябва да се случи“, обобщи губернаторът.
Всеки от участниците в срещата обоснова необходимостта от подпомагане на дейността си и изрази готовност да отчита коректно разходването на общинските пари, както се прави и до този момент. 
Спортните деятели бяха категорични, че сегашната наредба за спорта в община Хасково не е работеща. Няма ясни критерии и механизми. Те поискаха да бъде утвърден нов текст за наредба и потърсиха посредничеството на Областния управител за воденето на дебатите във формат като днешния: широк и открит пред цялата общественост. 
Културните институции от своя страна поискаха да се заложи в бюджета на община Хасково за следващата година финансиране и на тяхната дейност.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев гостува днес на ДГ „Слънце“ по повод Седмицата на бащата.

Четвъртък, 09 Ноември 2017 14:05

Губернаторът разгледа уникалната фото-изложба, посветена на татковците и синовната обич, и посети група №3. Пред петгодишните малчугани Станислав Дечев прочете една от най-поучителните български народни приказки – „Мечката и лошата дума“. „Поуката от тази приказка е важна за всеки от нас. Защото трябва да знаем, че всичко, което казваме, може да нарани другия. Затова трябва да бъдем добри и внимателни, да не обиждаме и да не говорим прибързано, трябва да се отнасяме с любов към всеки“, обясни Областният управител. Децата от ДГ „Слънце“ поздравиха своя гост със стихотворения, посветени на бащата и изпълниха есенни песни. Станислав Дечев получи почетна грамота по повод Седмицата на бащата и уникалната книжка на ДГ “Слънце“.
Областният управител на Хасково и директорът на градината Анна Йорданова посрещнаха предучилищни педагози от пловдивската община „Марица“. Те гостуват на ДГ“Слънце“ за обмяна опит. „За мен като Областен управител професионалното образование е приоритет, защото в момента в Хасковска област на дневен ред е проблемът с кадрите и работната ръка. Но днес, срещайки се с Вас и децата, се убедих, че предучилищното образование всъщност е онова, без което не можем. Вярно е, че първите 7 са най-важни. Затова и нашето Правителство полага грижи за тази част от образователния и възпитателен процес: на първо място завиши единните разходни стандарти и наложи нов механизъм за финансиране, който да не ощетява малките детски градини и гарантира тяхното съществуване“, заяви пред преподавателите от Хасково и Пловдив Станислав Дечев.
Областният управител пожела успех на двустранния педагогически форум и призна, че от тук нататък все по-често ще бъде гост на детските градини в региона.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

В община Димитровград за 10 годишното членство на страната в ЕС чрез предприсъединителни и европейски фондове са усвоени над 70 млн.лв.

Сряда, 08 Ноември 2017 12:23

Тези средства са инвестирани в различни сектори от обществения периметър – инфраструктура, култура, социални дейности, туризъм и образование. Това съобщи кметът Иво Димов по време на среща-дискусия "Членството в Европейския съюз-осезаемо за всеки". Форумът се организира от Областния управител на Хасково Станислав Дечев в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз. 
Областният управител изтъкна, че община Димитровград е лидер по реализацията на европейски проекти и поздрави екипа на кмета Иво Димов за професионалната работа. „Най-важното за Димитровград е, че тук се работи с мисъл за благоустрояването, за необходимостта от подобряване на градската среда, за запазване на културното и архитектурно наследство“, подчерта Станислав Дечев. Той представи основните позитиви за страната ни след приемането ни в ЕС и ангажиментите ни по повод Председателството на Съвета на ЕС от януари 2018 г. 
„След приемането на България в ЕС през 2007 ние получихме по-чиста околна среда, повече права за работниците и потребителите, по-ефективна борба с корупцията и трансграничната престъпност, достъпни програми за образователен обмен на студенти, по-евтини цени на телекомуникациите и транспорта, безплатна медицинска помощ в ЕС, ясни и разбираеми етикети на всички търговски продукти, всеобща валидност на шофьорските книжки и много други придобивки за нашето ежедневие, които вече приемаме за даденост“, заяви Областният управител.“Но най-важното, което получихме е свободата“, категоричен е Станислав Дечев. Той припомни близкото минало, когато дори не можехме да ходим свободно до граничните общини Любимец и Свиленград, за където се искаха открити листове, а почивката в Гърция, например, беше немислима. Това, което за нас днес е даденост, е благодарение на членството в Европейския съюз и този факт не трябва да се забравя, защото преди всички други придобивки от ежедневието, свободата е на първо място“, изтъкна губернаторът.
В хода на дискусията димитровградчани искаха да знаят повече за Председателството, за ролята на България в ЕС, за бъдещето на Европарламента, след излизането на Великобритания от съюза, но най-вече за промените, които предстоят в града им.
„Община Димитровград работи с всички финансови инструменти за европейско финансиране. Освен по оперативните програми, общината работи и по проекти с териториално сътрудничество, програми по регионална политика и инициативи на Европейския съюз.
Проектите не се правят самоцелно. Ние дефинираме нуждите си от развитие на града и на тази база кандидатстваме за усвояване на европейски средства, като нашите планове реализираме не само с европейски пари, а и с такива от собствения ни общински бюджет и от програми с национално финансиране“, обясни кметът Иво Димов.
Той покани своите съграждани да разгледат тематичната изложба "Членството в Европейския съюз-осезаемо за всеки", подредена в залата. На нея бяха показани 8 от десетките проекти, реализирани в Димитровград с европейско финансиране.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев честити професионалния празник на българската полиция на всички служители на ОД МВР Хасково- 8 ноември.

Сряда, 08 Ноември 2017 10:10

В поздравителния адрес, изпратен до директора на ОД МВР Хасково ст.комисар Ангел Цанков, Областният управител заявява:
Уважаеми г-н Цанков , 
Приемете моите сърдечни поздрави по повод 8 ноември – Професионален празник на българската полиция!
Позволете ми да изразя изключителната си благодарност за професионалната Ви работа, за всеотдайността и енергичността, с които изпълнявате задълженията си за опазване на обществения ред, спокойствието и сигурността на жителите на област Хасково!
Преди 93 години софийският митрополит Стефан заявява: “Този празник, който олицетворява дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от Бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите".
Днес, повече от всякога, тези думи са съотносими към Вашата професионална мисия. Нека Св.Архангел Михаил бди над семействата Ви и Ви дава сили да изпълнявате дълга си към Родината! 
Честит празник!

   

ПДФПечатЕ-мейл

Бъдещето на ВиК-сектора е в консолидацията

Сряда, 08 Ноември 2017 10:08

В страната вече има 21 консолидирани ВиК оператора. Отрасъл ВиК, както и повечето инфраструктурни сектори се развиват в изключителен дефицит на финансов ресурс. Анализът на Световната банка в Стратегията за развитие на ВиК отрасъла показва, че в 10-годишен период за изпълнението й са необходими почти 12 млрд. лв. за привеждане на инфраструктурата в цялата страна в унисон с европейските изисквания. Събирайки всички източници на средства за финансиране на отрасъла – европейски, национални и инвестиционните програми на ВиК операторите, недостигът е в размер между 8 и 9 млрд. лв. Затова с помощта на банката ще бъде направен анализ как да стабилизираме отрасъла. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред участниците в работна среща на Асоциациите по ВиК от цялата страна в Луковит. Във форума участва областният управител на Хасково Станислав Дечев и експертите от Асоциация ВиК Хасково. Основният проблем в отделни области е въпросът за цената на водата, подчерта министър Нанков и допълни, че трудно може да се обясни на гражданите какво се включва в нея. Сред обществото битува мнението, че водата като държавна собственост трябва да е безплатна, но услугата, която получават потребителите, калкулира в цената си цялостната дейност на ВиК- оператора по доставяне, пречистване и отвеждане с необходимото качество на питейни и отпадъчни води, и средствата за изграждане на необходимата инфраструктура и пречиствателни съоръжения, обясни още министър Нанков.
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова призова общините да се консолидират в асоциации по ВиК територии.
"Ние не можем да оперираме една сложна техническа ВиК инфраструктура с малки оператори и с малки дружества, които дори не отговарят на основни технически изисквания. Много трудно ще бъде убеден Брюксел, че ние имаме готовност да работим в посока консолидация, ако ни е разрешено да финансираме и неконсолидираните територии. Няма смисъл да се правят тези усилия", каза заместник-министърът по време на двудневна работна среща на Асоциациите по ВиК в Луковит. 
Консолидацията на ВиК сектора в област Хасково вече е факт, въпреки трудностите с присъединяването на дружествата в Димитровград и Стамболово.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Над 90 милиона лева са инвестирани в община Свиленград по европейски програми и проекти за последните 6 години.

Петък, 03 Ноември 2017 10:09

Това съобщи на среща, посветена на 10 годишнината от приемането на България в ЕС кметът инж. Георги Манолов. Той бе гост на инициираната от Областния управител на Хасково Станислав Дечев дискусия „Членството в Европейския съюз – осезаемо за всеки“. Това е втората по ред среща, в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и по повод предстоящото Председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. „Днес трябва да бъдем щастливи и благодарни за свободата, която имаме да пътуваме, да учим, да работим и да опознаваме света“, подчерта кметът на Свиленград. Той заяви, че за хората от неговото поколение това предимство е било немислимо преди десетилетия, затова днес евроскептицизмът е необясним и безпочвен. Девизът на Българското председателство „Съединението прави силата“ има дълбоки исторически корени, но в днес трябва да бъде разчетен като: съединението ни прави силни духом, прави ни свободни, предприемчиви и знаещи, категоричен е инж. Манолов. Той съобщи, че бюджетът на общината е около 15 милиона лева. Всяка година още толкова пари влизат в него от европейските фондове и програми, и благодарение на това финансиране, Свиленград се преобразява. Десетки са изпълнените проекти, сред които почистване на коритото на река Марица между Стария и новия мост, рехабилитация на улици в централна градска част, благоустрояване на площад в с.Студена, рехабилитация на общински пътища в общината, благоустрояване на парк „Младежки“ и много други. 
Областният управител на Хасково Станислав Дечев изтъкна изключителната важност на Свиленград за региона. „Вие сте вратата и лицето на България и ЕС пред света. Но освен стратегическото място на #Свиленград, вие се доказахте като изключително работещи и модерни хора. Тук се намира най-добрият екип по европейски проекти и програми в региона, и смея да твърдя и един от най-добрите в цялата страна“, подчерта Станислав Дечев.
Членството в ЕС за 10 години ни даде свобода да се развиваме и да доказваме възможностите си. И това със сигурност е огромното предимство на този съюз. Защото европейският единен пазар на труда дава шанс на всеки да намери своята професионална реализация. Наистина голяма част от младите и можещите хора заминаха, на аз съм сигурен, че ще успеем да създадем такива условия, които да ги върнат в България, подчерта областният управител на Хасково. 
По време на срещата бе представена презентация, посветена на 10 годишнината от приемането на България в ЕС и предстоящото Председателство на Съвета на ЕС. Подредена бе и фотоизложба от най-значимите обекти на територията на община Свиленград, финансирани със средства от ЕС. 
Следващата среща-дискусия ще бъде на 7 ноември от 18 часа в зала „Гросето“ в Димитровград.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Снегопочистващите фирми, които отговарят за първокласната, второкласната и третокласната пътна мрежа на територията на област Хасково са готови за предстоящата зима.

Четвъртък, 02 Ноември 2017 13:02

Осигурени са 60 % от препаратите за обработка на републиканските пътища, на 80 % са осигурени и препаратите за почистването на АМ“Марица“. Това отчете днес директорът на ОПУ Хасково инж. Радостин Ламбрев по време на заседание, свикано от Областния управител на Хасково по повод готовността на институциите за зима 2017-2018 година. Техниката, която ще чисти републиканските пътища, също е готова. За първи път тази зима на територията на нашата област ще работят и машини с по-тежки гребла, подходящи за почиствене на магистралата. В рамките на отчета за зимното поддържане директорът на ОПУ съобщи, че ще продължат ремонтите на няколко основни отсечки: Хасково-Димитровград, Хасково – Пловдив в участъки от бензиностанция Шел до пътен възел Узунджово, Хасково-Кърджали до пътен възел Манастир, ще продължат работите па пътя Стара Загора-Димитровград на територията на хасковска област, както и старт на ремонта на Чирпан-Димитровград-Симеоновград. От следващата седмица стартира и ремонтът на пътя Долни Главанак-Силен в община Маджарово.
Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова изиска от директора на пътното управление информация за полагането на маркировка по основни пътищата в областта. Пример за потенциолно опасен участък е пътят Хасково-Харманли, където през следващите седмици, когато се очаква падане на мъгли, движението ще бъде изключително затруднено, обясни тя. Според инж. Ламбрев, маркировката се прави по договор, подписан на централно ниво. ОПУ Хасково е подало участъците, които имат нужда от подмяна на маркировката, но кога реално ще започне да се прави, той не уточни, само изрази надежда, че това ще стане преди периода на мъглите.
Всички общини на територията на област Хасково докладваха за готовността си за зимния сезон. Създадена е организация, има планове за действие при кризи, обезпечени са и финансово, стана ясно на днешното заседание. Военните и пожарната също докладваха за подготовката за зимния сезон. 
Директорът на РДПБЗН комисар Николай Вълчев призова за информираност на службите и подаване на коректна информация, за да се предприемат адекватни и навременни действия. Той призова да се подават сигнали на 112.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Уважаеми дейци на просветата и културата, духовници, творци, общественици, читалищни деятели, журналисти, ученици и учители, скъпи жители на област Хасково, приемете моите сърдечни поздрави по повод Деня на народните будители – 1 ноември!

Сряда, 01 Ноември 2017 10:07

Днес е ден на паметта българска, ден на преклонение пред книжовното дело, силата на националния дух и вярата. Нека бъдем достойни наследници на делото на първоучителите, книжовниците, възрожденските просветители и революционери. Нека помним и почитаме всеки, който със силата на духа, словото и вярата е направил онази смела крачка, която и днес следваме по пътя към бъдещето.

Честит празник! Да живее България! 
Станислав Дечев 
Областен управител на област Хасково

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев и заместникът му д-р Стефка Здравкова поднесоха цветя пред паметника на Будителите.

Сряда, 01 Ноември 2017 09:56

„Хасково има своето уникално място за почит и преклонение пред делото на местните възрожденци. Хасковските будители са част от онази армия от книжовници, която векове наред отстояваше българския национален дух и самобитност“, сподели областният управител Станислав Дечев. 
Часове по-рано губернаторът изпрати своите поздравления по повод Деня на народните будители чрез официалната страница на администрацията му в социалната мрежа. „Уважаеми дейци на просветата и културата, духовници, творци, общественици, читалищни деятели, журналисти, ученици и учители, скъпи жители на област Хасково, приемете моите сърдечни поздрави по повод Деня на народните будители – 1 ноември!
Днес е ден на паметта българска, ден на преклонение пред книжовното дело, силата на националния дух и вярата. Нека бъдем достойни наследници на делото на първоучителите, книжовниците, възрожденските просветители и революционери. Нека помним и почитаме всеки, който със силата на духа, словото и вярата е направил онази смела крачка, която и днес следваме по пътя към бъдещето. 
Честит празник! Да живее България!“

Нели Вълканова

   

Страница 9 от 116

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.