Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

„Зала „Младост” в Димитровград е неузнаваема след ремонта”, заяви тази вечер областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Четвъртък, 26 Октомври 2017 07:53

Той беше гост на официалната церемония по откриването на реновираното и модернизирано спортно съоръжение. „От днес в Хасковска област има едно наистина уникално спортно съоръжение, което може да посреща спортисти на световно ниво”, подчерта губернаторът. 
Специален гост на откриването бе заместник председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Евгения Ангелова и д-р Георги Станков, представители на спортната общественост от Димитровград и страната.
Средствата за ремонта на спортна зала „Младост“, в размер на 3 милиона лева, бяха отпуснати от Правителството на Бойко Борисов през декември 2016 година. До ремонта се стигна, след като силен вятър отнесе част от покрива на съоръжението. Днес, 10 месеца по-късно, залата е напълно преобразена. Кметът на община Димитровград Иво Димов благодари на Правителството и на премиера Бойко Борисов за това, че винаги са проявявали специално отношение към Димитровград и изрази надежда, че това ще продължи и в бъдеще. Спортна зала „Младост” вече разполага с 1082 седящи места. Тя е напълно модернизирана, изпълнени са всички мерки за енергийна ефективност, направена е цялостна реконструкция. Зала „Младост“ е единственото в Хасковска област съвременно многофункционално съоръжение за спортни и културни прояви. Това е първият ремонт на залата от 42 години насам.
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че благодарностите тази вечер са за всички жители на Димитровград, които избраха достойния, можещия и работещия кмет. „Държавата дава много възможности на всички общини, но единици са управниците като димитровградския кмет Иво Димов, които успяват да работят в интерес на хората”, заяви Цветан Цветанов. „Отношението на държавата е еднакво към всички, но Вашият кмет доказа, че може и знае как да работи за града и общината”, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ. Цветан Цветанов заяви, че от 2011 година до сега в Димитровград са инвестирани 70 милиона лева, толкова на колкото години е и Градът на младостта. Цветанов се обърна специално към младите хора от Димитровград и ги призова да насърчават децата си да тренират, защото спортът възпитава силни характери. Той изрази увереността си, че новите олимпийски и световни шампиони на България ще тръгнат към високите спортни постижения от зала „Младост”. 
„Димитровград се превърна в център на инвестициите в Хасковска област и продължава да привлича все повече чуждестранни фирми. Тук, благодарение на усилията на Иво Димов е най-голямата инвестиция в Хасковска област, тази на Язаки. Това, което прави тук Иво Димов е пример за това как трябва да работи един кмет”, подчерта депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той поздрави жителите на Димитровград за обновената зала и подчерта, че хубавите новини за Хасковски регион идват винаги от Димитровград. 
Празникът на Димитровград по повод откриването на спортното бижу продължи с впечатляващ фолклорен спектакъл "Ние българите" на ансамбъл "Чинари".

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Представяне и обсъждане на резултатите от извършената междинна оценка на Регионалния план за развитие на Южен централен район 2014-2020 г., бе първата точка от дневния ред на заседанието на Регионалния съвет за развитие на ЮЦР.

Понеделник, 23 Октомври 2017 15:29

Домакин на форума бе Областният управител на Кърджали Никола Чанев. В работата на съвета участваха земестник- областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, областните управители и заместниците им от ЮЦР, кметове на общини- членове на структурата, заместник-министърът на културата Румен Димитров, експерти. 
Общият извод от междинната оценка е, че Южен централен район е привлекателно място за живеене, бизнес и туризъм, с по-добри условия за комуникация и съхранено природно и културно наследство. Трите стратегически цели в плана за развитие до 2020 година бяха формулирани като: 
1.Икономическо сближаване в национален и вътрешнорегионален план, базирано на щадящо ползване на собствените ресурси; 
2.Социално сближаване и намаляване на междуобластните неравенства чрез инвестиции в човешкия капитал и социалната инфраструктура;
3.Развитие на транспортното и транснационално сътрудничество и превръщането му в двигател за икономическо и социално развитие и сближаване; 
4.Балансирано териториално развитие чрез укрепване на градовете- центрове, подобряване свързаността на района и качеството на средата в населените места. 
По време на заседанието бе приет проект на Годишната индикативна програма за дейността на РСР на ЮЦР за 2018 година. През втората половина на следващата година Област Хасково ще бъде домакин на Регионалния съвет за развитие.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

На територията на област Хасково е установено огнище на Инфлуенца - ( птичи грип ) от щам Н-5/ N-8. То е регистрирано в с. Узунджово, община Хасково.

Понеделник, 23 Октомври 2017 15:08

Спешно е свикано заседание на Областната епизоотична комисия. На форума е взето решение за ограничителни мерки за недопускане разпространението на болеста. Издадена е заповед от Областния управител, която е изпратена на всички общини и институции имащи отношение към проблема.

В документа Областният управител на Хасково нарежда:
1. Незабавно да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да се запознаят членовете с епизоотичната обстановка и да се набележат конкретни мерки за предотвратяване проникването на болестта на територията на съответните общини. До 10.11.2017г. да бъде уведомен писмено Областният управител за изпълнение на набелязаните мерки.
2. Привеждане на ОДБХ - Хасково в състояние на повишена епизоотична готовност.
3. Директорът на ОДБХ Хасково да организира съвместни проверки с представители на Орнитоложките дружества, ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици.
4. Директорът на ОДБХ Хасково да организира извършване на постоянен ветеринарно-медицински контрол от ОДБХ за спазване на мерките за био-сигурност в птицевъдни обекти.
5. Забранявам провеждането на пазари и изложби за птици на територията на Област Хасково.
6. Директорът на ОДБХ Хасково да организира извършване на периодични клинични прегледи и при съмнение за инфлуенца, да се вземат проби от домашните и диви птици за вирусологични изследвания.
7. Собствениците и управителите на птицевъдни обекти да не допускат излизането на птиците извън дворовете на стопаните.
8. Собствениците и управителите на птицевъдни обекти да не допускат контакт между птици живеещи в дивата природа и домашни птици.
9. Собствениците и управителите на птицевъдни обекти да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците.
10. Собствениците и управителите на птицевъдни обекти да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други видове домашни птици.
11. Собствениците и управителите на птицевъдни обекти да уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място, при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.
Заповедта вече е сведена до кметовете на общини, ОДБХ - Хасково и всички членове на Областна епизоотична комисия.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова участва в церемонията по награждаването на хасковски лекари, номинирани за наградата „Лекар на годината“.

Четвъртък, 19 Октомври 2017 12:56

Отличията се връчват по повод Деня на Св.Иван Рилски Чудотворец- Празник на българския лекар. Това са наградите на Българската лекарска колегия, която ежегодно удостоява с почетни отличия най-заслужилите медици, признати от своите колеги за абсолютни лидери в професията. Тази година отличията „Лекар на годината 2017“ получават трима хасковски медици. 
В категорията „ Нашето бъдеще“ наградата е за завършилата през 2013 г. медицина д-р Диляна Дончева. Тя е специализант по Нервни болести към МУ-София с практическа база МБАЛ - Хасково. 
За "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалността” бе наградена д-р Ирина Марчева. Тя е един от най-авторитетните хасковски педиатри, дългогодишен лекар-специалист, познат на поколения хасковски семейства. Наградата „Лекар на годината 2017“ заслужено отиде при д-р Стефка Христова. Признанието е за дългогодишния лекарски и управленски опит на д-р Христова като началник на АГ отделението в Хасковската болница.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Храмовият празник на църквата „Св. Иван Рилски“ честват днес миряните от Харманли.

Четвъртък, 19 Октомври 2017 12:37

По повод Деня на Българския Чудотворец в града служи лично Старозагорския митрополит Киприян в съослужение с местни свещеници. За да сподели храмовия празник с всички православни християни от Харманли в църквата тази сутрин бе и заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. На празничната служба присъстваха кметът Мария Киркова, секретарят на общината Цонка Малева, представители на местната власт, стотици граждани и миряни.
Църквата „Св.Иван Рилски“ в Харманли е построена 1938 година. По външната си и вътрешна архитектура църквата наподобява в по-малък мащаб патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" в столицата. Храмът е известен още като Новата църква в Харманли. Най-ценната й забележителност е дърворезбата по иконостаса. Тя е дело на майстор Петър Кушлев.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител Станислав Дечев със заповед към общините и службите за зимното поддържане

Вторник, 17 Октомври 2017 14:06

Областният управител на област Хасково Станислав Дечев на основание чл. 32, ал. 1 от Закона за администрацията, в изпълнение на Заповед на Министър - председателя на Република България, във връзка с подготовката на страната за зимен сезон 2017-2018 година и с цел предприемане на превантивни мерки за осигуряване нормалното функциониране на пътната инфраструктура, снабдяването и услугите за населението на територията на Област Хасково изпрати заповед до кметовете на всички общини в региона. 
В документа се казва:
1. В срок до 25 октомври 2017 г.:
а) Ръководителите на структури да докладват за готовността за работа при зимни
условия, съобразно тяхната компетентност;
б) Директора на Областно пътно управление Хасково да представи доклад за създадената организация и за готовността за поддържане на републиканските пътища през зимен сезон 2017 - 2018г, с конкретните изпълнители и финансово осигуряване; 
в) кметовете на общини да докладват за;
- създадената организация по планирането на защитата при бедствия и готовността на съответните общински щабове за действие при усложнена зимна обстановка;
- сключените договори с изпълнители и за тяхната готовност за изпълнение на договорените задължения за зимно поддържане на пътищата от общинската пътна мрежа, включително за създадената организация за недопускане дублиране на техника, ангажирана за поддържане едновременно на републиканската и общинската пътна мрежа;
- готовността на техниката за извличане на закъсали тежки товарни автомобили, предвидена по договори с изпълнители за зимно поддържане на пътищата от общинската пътна мрежа в областта;
- осигуреното финансиране на мероприятията по подготовката за зимата, както и за заделените финансови средства за допълнителни разходи при аварийно-възстановителни работи по общини;
г) да се координират действията между Агенция „Пътна инфраструктура", Министерството на вътрешните работи и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" за ограничаване и спиране на автомобилния трафик в отделни участъци от пътната инфраструктура при усложняване на зимната обстановка,
2. Докладите по т. 1 да се представят в областна администрация Хасково. В докладите да се анализират затрудненията през предходния зимен сезон и предприетите конкретни мерки.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев изпрати поздравителен адрес до кметовете на общини в област Хасково по повод 12 октомври- Ден на българската община.

Четвъртък, 12 Октомври 2017 12:11

В обръщението към градоначалниците се казва:

Уважаеми дами и господа кметове на общини,

За мен е чест да Ви поздравя по повод Деня на българската община – 12 октомври!
Като Областен управител на област Хасково винаги съм държал на диалога между местната и държавна власт, защото само чрез разбирателство и градивни проекти можем да постигнем значими резултати за развитието на общините от нашия регион. В мое лице всички Вие и Вашите администрации имате сериозен партньор и ангажиран с проблемите на местното самоуправление държавник.
От своя страна аз разчитам на Вашите опит, професионализъм и отдаденост в работата Ви за добруването на хората от област Хасково.
Пожелавам Ви да запазите енергията, с която работите, да продължавате на изпълнявате все така отговорно своите ангажименти към хората от Вашите общини и да не забравяте, че всичко, което правите днес, ще остане за идните поколения.
Честит празник!

   

ПДФПечатЕ-мейл

Професионалното образование и обучение обсъждат днес в Областна администрация Хасково експерти от Министерствотото на образованието и науката.

Сряда, 11 Октомври 2017 12:58

Професионалното образование и обучение обсъждат днес в Областна администрация Хасково експерти от Министерствотото на образованието и науката, представители на РУО от областите Хасково, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Смолян, директори на професионални гимназии, преподаватели, работодатели, социални партньори, специалисти в системата на професионалното обучение. 
Форумът бе открит от заместник областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. „Професионалното образование и обучение са темите, които не веднъж са били обсъждани тук, защото това е един от основните проблеми за съвременния бизнес и за всеки млад човек, който търси реализация. Както знаете, приоритет за Правителството през този мандат е образованието, а професионалното обучение е един от основните елементи на българската образователна система“, заяви д-р Здравкова. „За съжаление, през последните десетилетия, именно професионалното образование „изостана“ от динамичните процеси на развитие на икономиката. И така на практика се получи, че в момента има производства, за които няма квалифицирани кадри. Проблем, който става все по-сериозен за Хасковска област“, подчерта тя. 
„Още от предишния мандат на Кабинета Борисов ние сме поставяли този въпрос пред институциите, защото бизнесът на Хасковска област се обръщаше към Областния управител Станислав Дечев за съдействие. Сега виждам, че и Правителството и бизнеса вече вървим по една писта и фактът, че днес сме тук, поне за мен означава, че има решение, и то е съвсем реалистично“, обобщи д-р Здравкова. 
Представителите на дирекция Професионално обучение и образование в МОН представиха основните предложения за концептуален документ, който да регламентира професионалното образование в България. Факт е , че вече нараства интересът към дуалното образование и през тази учебна година паралелките с дуално обучение са значително повече от предишните години Това стана възможно, защото действително Правителството работи по този свой приоритет, подчертаха лекторите. Те изтъкнаха, че сътрудничеството между бизнеса и професионалните училища е налице, но трябва да се работи за устойчивост на системата за дуално образование. Освен това вече са направени и първите стъпки за насочване на учениците към специалности с текущ или очакван недостиг на кадри в бъдеще. Целта е българското професионално образование и обучение да станат привлекателни за младите хора, това е и една от основните европейски идеи за обезпечаване на пазара на труда.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител: Свиленград е град- емблема

Петък, 06 Октомври 2017 07:57

Областният управител на Хасково Станислав Дечев бе официален гост на тържественото честване на Деня на Свиленград- 5 октомври. Кулминацията на тържествата бе церемонията по откриване и освещаване на паметника на ген.Никола Иванов. Кметът на Свиленград инж. Георги Манолов приветства гостите и благодари специално на скулптура на монумента Дишко Дишков и на фондация „Въздигане”, които са помогнали за реализиране на проекта. Животът на ген. Никола Иванов представи историкът проф. Трендафил Митев. Монументът бе осветен от Старозагорския митрополит Киприян. Областният управител Станислав Дечев подчерта, че Освобождението на Свиленград е не само исторически факт. „Защото на 5 октомври 1912 година свободата слиза от връх Шейновец в Свиленград и продължава към Одрин, за да стигне до всички бойни полета на Балканската война. Българските войници печелят битка след битка, превземат крепости, благодарение на несломимия си дух. От свободен Свиленград българските войски и младата държава изпращат сигнал до целия свят. Сигнал, от който Великите сили разбират, че свободна България е вече непреодолима сила във всяко отношение”. Станислав Дечев подчерта, че днес имаме уникалния шанс да живеем в свободна и стабилна България.„ А Свиленград не е само първият освободен град по време на войната. Свиленград е лицето на България пред света. Това е градът- емблема, който налага първата представа за държавата ни пред хората от два континента. И аз съм горд, че Свиленград се обновява, модернизира и развива с всеки изминал ден, в същия ритъм, в който и страната ни върви стабилно по пътя на икономическата свобода и европейско развитие. Честит празник, Свиленград! Да живее България!”, заяви областният управител на Хасково.
Венци и цветя пред паметника на ген. Никола Иванов поднесоха кметът на община Свиленград, депутатът д-р Георги Станков и представили на опозицията, областният управител Станислав Дечев и заместникът му д-р Стефка Здравкова, кметът на Харманли Мария Киркова, представители на други приятелски общини от региона. Поздравителни адреси изпратиха Премиерът Бойко Борисов и Президентът Румен Радев.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев честити празника на Свиленград- 5 октомври.

Четвъртък, 05 Октомври 2017 12:18

В поздравителния адрес, изпратен до градоначалника инж. Георги Манолов се казва: 
„Уважаеми г-н Манолов, 
Приемете моите сърдечни поздрави по повод Празника на Свиленград – 5 октомври!
За мен е чест да поздравя всички жители на Свиленград и да поднеса своите пожелания за лични успехи, просперитет и все по-интензивно развитие на най-китния и слънчев град в Хасковска област!
Г-н Манолов, на Вас се пада огромната отговорност да управлявате един от емблематичните български градове, символ на трансграничното сътрудничество, на здравите български корени и непрестанния стремеж за просперитет. Впечатлен съм от темповете на обновяване и развитие на Свиленград. Не спирайте да търсите пътища за сътрудничество, не преставайте да внедрявате иновативни практики и да модернизирате общината.
Запазете градивната си енергия и продължавайте все така дръзко и смело да осъществявате мечтите си за красив, благоустроен и модерен Свиленград! 
Честит празник!“
На 5 октомври Свиленград отбелязва 105 години от освобождението си. Тържествените чествания на светлата годишнина ще бъдат тази вечер. Областният управител Станислав Дечев и заместникът му д-р Стефка Здравкова са официални гости на тържествата.

Нели Вълканова

   

Страница 9 от 115

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.