Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Четири общини от Област Хасково получават средства от Правителството за финансиране на инфраструктурни обекти.

Петък, 09 Декември 2016 10:42

Средствата са от бюджета за 2016 година, става ясно от постановлението на Министерски съвет от 8 декември.
Първият целеви трансфер е за община Димитровград. Парите са за реконструкция, модернизация и внедряване на мерки за енергийна ефективност в Спортна зала "Младост". За тези дейности Правителството отпуска 3 000 000 лв.
Същата сума от 3 000 000 лева е предоставена от Кабинета на Бойко Борисов и за община Хасково. Парите са за ремонт на уличната инфраструктура в Хасково. 
За община Любимец са гласувани 884 000 лв за ремонт на улици и съоръжения към тях на територията на община Любимец и за строително-монтажни работи на сграда на читалище „Братолюбие – 1884“ в град Любимец.
На правителственото заседание са гласувани и 2 600 000 лева за община Свиленград. Тези средства са за почистване коритото на река Марица и изграждане на съоръжения за превенция от наводнения.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

С демонстрационно пътуване с влак от Пловдив до Свиленград днес бе поставен финалът на проект „Реконструкция и електрификация на жп линията Димитровград-Свиленград“.

Четвъртък, 08 Декември 2016 14:46

Областният управител на Хасково Станислав Дечев и генералният директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев прерязаха лентата на обекта на гара Симеоновград. Това беше последният незавършен участък, с който приключва изпълнението на целия проект за реконструкция на жп участък Първомай – Свиленград.
„Пътуването от Димитровград до Симеоновград с влак вече отнема само 12 минути. Това е една изключително удобна и евтина възможност за хората от градовете по тази жп линия. Този транспорт ще даде възможност за работа в съседните градове, за безпроблемно пътуване на студенти и ученици“, подчерта областният управител на Хасково Станислав Дечев. „С разработването на индустриалната зона между Хасково и Димитровград и откриването на хиляди работни места там, за живеещите в Симеоновград няма да представлява трудност да пътуват и работят “, обясни Станислав Дечев. 
„Успешното реализиране на този проект стана възможно благодарение на много хора, от инженери до обикновени работници. Днес ние се доближаваме с голяма крачка до нашия приоритет - до 2020-2022 да приключим направлението от сръбско-българската граница през София и Пловдив до Бургас и до турска и гръцка граници. Това ще бъде първият завършен високоскоростен коридор.“, заяви инж. Милчо Ламбрев. Той изказа своята благодарност към кметовете на общините, областните управители и администрации за ползотворното сътрудничество, довело до успешната реализация на проекта.
Общата стойност на Позиция 1 „Димитровград – Харманли“ е 136 млн. лева без ДДС. Изпълнител е „Терна АД“, а възложител - НКЖИ. Проектът обхваща реконструкция и частично удвояване на приблизително 150 км железен път, изграждане на контактна мрежа, тягови подстанции, системи за сигнализация, телекомуникации и радиоуправление, малки и големи съоръжения, които да позволяват бъдещо удвояване на цялата линия. С рехабилитацията на железопътния участък е постигната една от основните цели на проекта - подобряване на железопътната инфраструктура с оглед повишаване на скоростта за движение на пътнически влакове до 160/200 км/ч, а на товарните - до 120 км/ч.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в церемонията Първа копка на обект по проект „Ремонт и реконструкция на пешеходната зона и междублоковите пространства в централна градска част“ в Димитровград.

Четвъртък, 08 Декември 2016 14:09

Старт на обновяването на пешеходната зона на града дадоха още кметът на общината Иво Димов, депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, изпълнителят на проекта Стефан Даскалов и ръководителят на екипа за управление на проекта Тихомир Гочев. 
„Екипът на община Димитровград и кметът Иво Димов за пореден път доказаха, че благоустрояването на града е приоритет за местното управление“, категоричен е областният управител на Хасково Станислав Дечев. „Хората от Димитровград съвсем скоро ще се убедят, че градът им със своята уникална архитектура и градоустройство може и ще бъде един от най-красивите български градове. Впечатлен съм от енергията, с която се работи тук и нито за момент не съм се съмнявал в успеха на този проект“, подчерта областният управител. Станислав Дечев поздрави екипа на община Димитровград и за отпуснатите от Правителството 3 милиона лева- целеви средства за ремонт на спортна зала „Младост“. „ Това са пари, които са спечелени, благодарение на упоритата работа и видимата грижа на общината за благоустрояването на Димитровград“, коментира още губернаторът. 
"Проектът за ремонт и реконструкция на пешеходната зона на града на младостта е на стойност 5 185 000 лева и е най-мащабният от построяването на града до днес", съобщи Иво Димов. Той предупреди фирмата-изпълнител, че ще следи стриктно за качественото изпълнение на обекта. Строителите посочиха, че разполагат с необходимия капацитет за работа и че ще спазят сроковете за завършване на реконструкцията. 
"Това е проект, от който ще се възползват съвсем скоро хиляди хора не само от Димитровград. На уникалните колонади и характерна архитектура ще се любуват и гостите на града на младостта", посочи депутатът Евгения Ангелова и пожела успех на екипа на община Димитровград. Крайният срок за завършване на обекта е 19 септември 2018 година.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев честити 8 декември на всички студенти!

Четвъртък, 08 Декември 2016 10:30

"Вярвам, че мечтите се сбъдват, когато човек е упорит. Затова от все сърце Ви пожелавам да запазите младежкия си устрем и непримиримост, да останете любопитни и целеустремени, да продължите по пътя на знанието и да посрещнете успехите с достойнство. Честит празник на всички, които сега покоряват научните върхове и на онези, за които любовта към академичното знание е останала непреходна добродетел!"

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областна администрация Хасково бе домакин на семинар на фондация „Асоциация Анимус“ на тема „Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие“- път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие.

Сряда, 07 Декември 2016 14:59

Семинарът е под патронажа на г-жа Мария Габриел- зам.- председател на групата на ЕНП в ЕП.
„Известно е, че всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие, а всеки трети човек е ставал свидетел или познава жертва на домашно насилие. Жертвите не търсят помощ, защото вярват, че нещата ще се променят. И нещо много важно: знаем, че не винаги жертви на домашно насилие са жени. Децата също страдат, дори само когато са свидетели на акт на домашно насилие. Понякога и мъжете - също търпят насилие в дома си. Аз вярвам, че вие имате капацитета да предложите мерки за ограничаване и справяне с този обществен порок. Затова приемете моите поздравления за това, че не спирате да преследвате тази цел и да постигате устойчиви резултати“, каза при откриването на форума областният управител на Хасково Станислав Дечев.
Заместник-кметът на община Хасково Милена Трендафилова заяви, че домашното насилие е един изключително сериозен обществен проблем, по който има да се работи още много. “Радвам се, че тук виждам хора, които вече години наред не се отказват да работят срещу насилието и насилниците“, посочи тя. 
За 11-те месеца на 2016 година в Хасковска област са регистрирани 129 случая на домашно насилие. От тях 119 са сигналите за насилие над жени, съобщи инсп. Владимир Димитров от ОД МВР Хасково. По тези сигнали са издадени общо 94 заповеди за защита от районните съдилища в региона. 
Мит е, че тежките случаи на домашно насилие са тези с физическите наранявания. Всъщност далеч по-тежките и травмиращи случаи са тези с продължителен психически тормоз, последиците, от който са много трудно преодолими, обясни психологът на фондация „Асоциация Анимус“ Катя Кръстанова. 
По време на форума бяха обсъдени съвместни действия за справяне с домашното насилие, трудности и проблеми в междуинституционалното сътрудничество и услуги за подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие и работа с лица- извършители. Основни лектори на форума са представители на фондация „Асоциация Анимус“ и на фондация „Български център за джендър изследвания“. Участват психолози, педагози, полицаи, социални работници, съдии, прокурори, здравни работници, юристи.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

През първите 6 месеца на 2017 година РСР на ЮЦР ще има нов председател.

Сряда, 07 Декември 2016 10:46

Това ще бъде областният управител на област Смолян Недялко Славов. Около това решение се обединиха участниците в съвместното заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ и Регионалния координационен комитет /РКК/ на Южен централен район /ЮЦР/ под председателството на Здравко Димитров, Областен управител на област Пловдив. В заседанието участваха представители на министерства, областните управители на областите от Южен централен район, кметове и представители на общините от района, представители на синдикални и браншови организации, на ВУЗ и представители на НПО. 
Област Хасково бе представена лично от областния управител Станислав Дечев и експерти, които участваха в отделните модули на форума. 
Основен акцент в дебатите бяха задълженията на областните управители по отношение на процедурите, свързани с реализацията на Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради. Елица Михайлова- началник отдел в дирекция „Жилищна политика“ на МРРБ разясни най- спорните и често възникващи проблеми в хода на реализация на програмата и последващия контрол.
По време на заседанието бяха представени дейностите и мероприятията в Пловдив във връзка с проекта „Европейска столица на културата 2019“. 
Областният управител на област Смолян Недялко Славов представи информация в изпълнение на решения на РСР на Южен централен район, касаещи развитието на Национална астрономическа обсерватория „Рожен“.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев прие в кабинета си днес ръководството на EVN България.

Вторник, 06 Декември 2016 15:19

В срещата участваха Робърт Дик- регионален мениджър на EVN България, Калина Трифонова- зам.-председател на УС на EVN България и Костадин Величков- член на Съвета на директорите на EVN България.
Г-жа Калина Трифонова заяви, че от EVN България се надяват, което и да е следващото правителство на България, то да продължи политиката на сегашното. Тя бе категорична, че не само в областта на енергетиката , но и в държавата като цяло , реформите вече са започнали да дават резултат и затова е необходимо тяхното продължаване и завършване. 
Пред губернатора гостите отчетоха, че през 2016 година в област Хасково са направени инвестиции за 10,7 милиона лева. Изградени са системи за дистанционно отчитане на битовите електромери, развита е мрежата и е повишена сигурността на захранването, намалени са технологичните загуби, реконструирана е мрежата. Направени са 29 нови трафопоста и над 70 км. нови електропроводи. 
EVN България в Хасковска област е готова за зимния сезон. Направени са инспекции на съоръженията , осигурена е аварийна служба на 24 дежурства, без почивен ден. 
Основен проблем за компанията остават кражбите на съоръжения. 145 са посегателствата до сега . Откраднати са почти 10 км въздушни и кабелни линии на стойност 99 126 лв, в 51 трафопоста е извършена кражба на кабели за над 52 хиляди лева. От електроразпределителното дружество са направили 19 182 проверки на средствата за търговско измерване и са констатирали 8 194 манипулации върху тях.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев присъства на церемонията по официалното издигане на българското и европейското знаме в Симеоновград.

Вторник, 06 Декември 2016 13:43

Поводът е Денят на града – 6 декември. Областният управител на Хасково поздрави всички жители на града край Марица по време на тържествената сесия на Общинския съвет. „ Вашият град е едно от онези места в Област Хасково, където винаги идвам с удоволствие. И основната причина за това е, че тук се работи. Въпреки трудностите, Симеоновград вече няколко години стои стабилно на икономическата и демографската карта на област Хасково. Нещо повече, въпреки проблемите тук все по-осезаемо се работи за историческото и културно развитие на града, за съхраняване на традициите и за образованието на децата. Това малки стъпки, които Ви водят към голямата цел. А тя безспорно е по-доброто бъдеще на града във всички аспекти“, заяви Станислав Дечев. „ Симеоновград е една от моите управленски слабости. Тук бяха реализирани първите проекти по Националната програма за енергийна ефективност в региона. Вие първи се доверихте на тази програма, защото разбрахте, че тя се прави от Правителството, за да живеем всички по-уютни и по-скъпи домове. И точно този подход към Националната програма за саниране доказа, че когато всички работим в интерес на хората, няма значение от коя политическа сила сме. В този смисъл ми позволете лично да благодаря на кмета на общината Милена Рангелова за упоритата работата и да й пожелая успех в реализацията на новите проекти“, подчерта областният управител на Хасково Станислав Дечев.С думи на благодарност за доверието и за упоритостта към симеоновградчани се обърнаха кметът Милена Рангелова и председателят на Общинския съвет Светлана Стоева. Децата от Центъра за обществена подкрепа в Симеоновград изненадаха официалните гости с рецитал за родния град и сувенири.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова инспектира днес завършената ограда на РПЦ Харманли.

Понеделник, 05 Декември 2016 17:18

Проверка на обекта направиха и Областният управител на Хасково Станислав Дечев, директорът на ДАБ Петя Първанова и директорът на ОД МВР Хасково ст. комисар Ангел Цанков. Преди инспекцията на центъра министър Бъчварова посети ГКПП Капитан Андреево. Там тя съобщи, че българското правителство не се договаря с ЕК зад гърба на българските граждани. 
Няма да бъдат изграждани нови центрове за бежанци. Ще се подготвят три кризисни площадки, където да се настаняват временно влезлите у нас, до разглеждане на документите им. Тези площадки ще са по самата граница с Турция, за сега се проучват терени и мястото им не е уточнено, обясни министър Бъчварова. „Твърдението, че българското правителство зад гърба на българските граждани се договаря с ЕК за нови бежански центрове е откровена лъжа“, категорична бе Румяна Бъчварова по повод изказванията на Илияна Йотова от днес. „Тази лъжа е опасна не защото компрометира правителството, а защото създава у населението страхове, които после ще се експлоатират от определени политически сили“, подчерта вътрешният министър Румяна Бъчварова.
За кризисните площадки са осигурени 1,7 млн. евро от договорените от ЕК 160 милиона евро. Всички тези средства ще се ползват за справяне с миграционния натиск. Румяна Бъчварова съобщи, че от началото на годината в България нелегално са влезли 17 000 чужденци, а 34 000 не са били допуснати в страната. 
Вътрешният министър, Областният управител на Хасково и директорът на ДАБ инспектираха РПЦ Харманли и в частност завършената напълно ограда на центъра. Те разговаряха и с настанените там.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Защитната ограда на РПЦ Харманли вече е завършена. Това видя днес по време на поредната проверка на обекта областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Петък, 02 Декември 2016 15:10

Оградата е с дължина 2 920 линейни метра. Изградени са напълно нови участъци от над 760 метра. Една част от тях са бетонни, с допълнително надграждане с метални колове и бруно. Другата част от новоизградените участъци е метална ограда, по модел на вече съществуващата, също с надстройка и бодлива тел на височина 3 метра. На останалите места, където имаше запазени заграждения, оградата бе укрепена и надстроена, за да й се постави бруно или бодлива тел, и да стане непреодолима. 
Единственото място, където все още се работи, е бетонната ограда покрай булеварда в Харманли. Там на 600 метра заграждение са монтирани колове. Сега се изпъва метално бруно, остават да бъдат завършени не повече от 200 м. „На практика РПЦ Харманли вече е с надеждни заграждения. Няма пробойни в оградата по цялата площ на центъра“, в това увериха областния управител на Хасково Станислав Дечев от фирмите, които работят на обекта. От тук нататък влизането и излизането от него ще става единствено през официалния портал. 
Както знаете, спешното строене на оградата, укрепването и вдигането й на височина от 3 метра по цялото почти 3 километрово протежение, бе наредено от премиера Бойко Борисов, заради размириците, които избухнаха в центъра на 24 ноември.

Нели Вълканова

   

Страница 9 от 92

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.