Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в церемонията по връчване на дипломите на абсолвентите от випуск 2017 на филиал Хасково на Тракийския университет в Стара Загора.

Сряда, 22 Ноември 2017 12:58

Днес 67 специалисти- медицински сестри и акушерски, получиха дипломите си за степен бакалавър. Пред десетките абсолвенти, преподаватели, родители и гости на тържествената церемония Станислав Дечев заяви: „Това е вторият випуск от Вашия университет, на чието дипломиране аз присъствам в качеството ми на Областен управител. И за втори път виждам, че наравно с радостното вълнение, в тази зала се усеща и малко тъга. Тя идва от преподавателите Ви, защото днес се разделят с Вас; идва и от абсолвентите, защото за Вас днес приключва безгрижния студентския живот и поемате по пътя на професионалната реализация. Но трябва да Ви призная, че и аз изпитвам смесени чувства. От една страна споделям радостта Ви от успешното дипломиране, но от друга страна знам, че много от Вас от днес напускат Хасково и ще търсят реализация другаде. Не малко ще заминат и от България. И в това всъщност няма нищо смущаващо. Вие сте млади, амбициозни, образовани. Сега е моментът да пътувате, да опознавате света, да учите още и да се развивате професионално. Но не забравяйте, че когато дойде време и вече имате свои семейства, когато искате спокойствие за децата си и уютен дом, когато Ви трябва сигурност - има едно място, където можете да се върнете- в България и в Хасково“, подчерта Областният управител. „През това време и аз и Правителството ще работим така, че условията тук да се приближават все повече до условията в Европейските страни, и вярвам ще дойде ден, когато нашите медицински специалисти няма да търсят реализация навън, а ще остават тук, в България и в Хасково. Това е моята задача като Областен управител и аз ще работя, за да я изпълня“, обобщи той. Станислав Дечев благодари на студентите, че със своята младост и усмивките си успяха да внесат академичен дух в нашия град и им пожела успех и на добър час! 
Директорът на филиал Хасково на Тракийския университет проф.д-р Коста Костов сподели, че никъде по света не се изучава най-важната дисциплина- любов. Но именно тук, във филиала в Хасково, бъдещите медицински сестри и акушерки се учат на любов, милосърдие и човечност. 
След като положиха клетва да пазят медицинската тайна и да бъдат всеотдайни в професията, дипломантите получиха своите дипломи.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Зам.-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова откри дискусионен форум „Предизвикателствата пред бизнеса и заетостта като част от Европейското икономическо пространство".

Вторник, 21 Ноември 2017 16:56

Той бе организиран от Агенцията по заетостта и Бюрото по труда в Хасково по повод Европейския ден на работодателя.
„Предизвикателствата пред бизнеса и заетостта са безспорно тема, която е изключително актуална за нашия регион. Това са две страни на един общ процес. Затова много правилно е, когато говорим за бизнес, да говорим за заетост и да търсим общ модел за справяне с проблемите пред работодателите, и пред работещите. В тази връзка акцентирам върху проблема с професионалното образование в област Хасково“, каза д-р Здравкова. Тя обясни, че основен приоритет за Правителството е образованието, а професионалното образование е ключов етап от целия процес на реализация на младите хора. „Усилията на Областна администрация са насочени именно към развитие на професионалното образование и адаптирането му за нуждите на местния бизнес. Затова вече сме провели поредица от срещи и продължаваме диалога с институциите, училищата, родителите и предприемачите за намиране на оптимален вариант за развитие на професионалното образование в нашата област“, подчерта зам.- областният управител.
„Нивото на безработица в региона е 5,6 % , в Хасково е 4,9 %. Регистрираните безработни са 3 пъти по-малко отколкото педи 3 години“, съобщи директорът на бюрото Тянко Кондов. Той подчерта, че липсата на работна ръка вече е и ще продължи да бъде основен проблем за региона. В дискусията участваха представители на работодателските организации, синдикатите, образователното министерство, ученици и преподаватели от професионалните гимназии в областта. 
Началникът на Регионалното управление на образованието Христина Боева посочи, че всички професионални гимназии работят с местния с бизнес. Най-важното е приемът да бъде свързан с пазара на труда, подчерта тя. В областта има 9 професионални гимназии, 6 са в Хасково, по една има в Димитровград, Свиленград и Харманли. „Очакванията са средната работна заплата в Хасковска област да стане 2000 лв. през 2019 г. Призовавам младите хора да се завърнат и да останат да работят в Хасковска област.“ Това заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България за Хасково Стефан Димитров. Той допълни, че това е тенденция и че този ход е валиден за цяла България.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова участва в церемонията в памет на жертвите от катастрофи в Симеоновград.

Неделя, 19 Ноември 2017 17:13

В световния ден за възпоменание на жертвите на пътя стотици симеоновградчани и гости на града сведоха глави пред мемориала на Шесте ангела, загинали преди 6 години в кървавия инцидент, станал известен като Черния Великден. В поклонението участва и народният представител от ГЕРБ Евгения Ангелова. Пред Ангелите се поклониха кметът на Симеоновград Милена Рангелова, председателят на Общински съвет Симеоновград Светлана Стоева, родителите на загиналите младежи, стотици близки и приятели на трагично загиналите Георги Георгиев, Яница Бойчева, Евгени Атанасов, Мелин Зеид, Трифон Трифонов и Красимир Марков. 
Веднага след паметната церемония д-р Стефка Здравкова се включи в тържественото награждаване на победителите в изложбата „Стоп на войната на пътя”. В станалата вече традиционна детска инициатива тази година участваха 1 300 рисунки на ученици, посветени на безопасността на движението и призоваващи възрастните към внимание и отговорност по време на шофиране.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

България- Председател на Съвета на Европейския Съюз 2018 или какво ни дава това Председателство: признание или отговорност, и защо е важно за нас?

Петък, 17 Ноември 2017 17:26

Тези въпроси задаваха най-често учениците от Езиковата гимназия в Хасково, които участваха в среща-дискусия, организирана от Областния управител на Хасково Станислав Дечев в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС 2017 година. Форумът се проведе в ОНЧ "Заря-1858"- Хасково. От презентация за работата на основните институции на ЕС учениците научиха любопитни факти и статистически данни относно одобрението на българите за евро-членството, предимствата на Председателстващата страна, основните правомощия на Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС. Специални гости на форума бяха талантливите момичета и момчета от Музикалната школа "Манол Иванов" при читалището, с ръководители Краси Генева, Ели Софтова и Ясен Янчев. Те поставиха красив финал на срещата с изпълненията си: на пианото Ванеса Бъчварова с „Ръченица“ на Любомир Пипков; Никола Кръстев на китара- „Пасо Добреле“ от Бартоломе Галатаюд; Виолета Латева-пиано, „Хай Джуд“ на Джон Ленън; Севджан Халил- китара „Сон де Карилос“ от Пернамбуко, Атина Нико-пиано с „Прелюд“ на Бах. Триото Джулия Иванова, вокал, Росен Джамбазов- цигулка и Краси Генева-пиано завършиха творческата среща с „Уморени крила“ на Дони и Момчил.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково: Димитровград вече е две крачки пред останалите

Петък, 17 Ноември 2017 17:08

„Винаги съм казвал, че по отношение на развитието и визията за бъдещето Димитровград е една крачка преди другите общини в областта, сега мога съвсем уверено да кажа, че Димитровград вече върви две крачки пред останалите 10“. Това заяви областният управител на Хасково Станислав Дечев по време на среща-дискусия, посветена на развитието и промотирането на Димитровград като атрактивна инвестиционна дестинация. Форумът бе организиран по инициатива на кмета Иво Димов с участието на Председателя на УС на Тракия Тех, и представители на местния бизнес, образователните институции, РСЗ- Хасково, БТ Димитровград, общински служители и съветници. 
„Щастлив съм, че темата за утвърждаването на Димитровград като инвестиционна дестинация се поставя точно в този момент и по този съвременен начин, защото знам, че за постигането на тази амбициозна цел, трябва да се ангажират утвърдени специалисти като Тракия Тех“, заяви Станислав Дечев.

продължава>

   

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев:Подобряването на пътната инфраструктура в област Хасково е приоритет за мен

Петък, 17 Ноември 2017 15:06

Областният управител на Хасково Станислав Дечев инспектира днес хода на ремонтините работи по трасето Хасково- Димитровград. От 30 години този изключително важен и натоварен пътен участък не е ремонтиран основно. Сега, с осигурените от Правителството средства, се извършва ремонт, който ще осигури комфортно пътуване, привличане на още инвеститори и туристи, и не на последно място ще повиши пътната безопасност, подчерта Станислав Дечев. През активния сезон от април до септември по пътя Хасково- Димитровград за едно денонощие минават над 14 хиляди коли. Това е изключително голямо натоварване, затова е важно този път да бъде безопасен, а ремонтът качествен. Казвам това и във връзка с предстоящия Ден в памет на жертвите на катастрофи- 19 ноември, уточни Станислав Дечев. Той припомни, че през последните години тук са ставали няколко много тежки произшествия. За щастие тенденцията вече се е обърнала и за последните две години, по данни на ОД МВР Хасково, на пътя Хасково- Димитроваград няма загинали хора, а броят на тежките катастрофи е намалял. Надявам се, след основния ремонт, пътуването в тази отсечка да бъде още по-безопасно и да не се случват повече тежки инциденти тук, сподели областният управител. Имам сигнали в личния си фейсбук профил за това, че участъкът пред комплекс „Елинор“ е неравен и тресе. Искам да уточня, че този път не е пуснат реално в експлоатация и работата по платното продължава. Строителите ме увериха, че ще отстранят проблема и към момента на цялостното завършване на обекта, няма да има неравности и некачествено изпълнени дейности“, увери Станислав Дечев. Той изрази задоволството си, че след много настоявания от негова страна, по цялото трасе на пътя Хасково-Димитровград ще бъде поставена обезопасителна мантинела между платната, която ще сложи край на забраненото завиване и ще предотврати бъдещи тежки катастрофи. 
Заедно с него в инспекцията участва и директорът на ОПУ Хасково инж. Радостин Ламбрев. Той съобщи, че в 10 километровата пътна отсечка се извършват основни дейности като асфалтиране, оформяне на банкети, канавки, поставяне на обезопасителна манитела. До края на 2017 година ще бъде завършен ¾ от участъка. 
В област Хасково предстоят основни ремонти на още няколко много важни пътни отсечки. Вече започна работата по пътя Долни Главанак – Маджарово, в ход са процедурите за поръчката за ремонт на пътя Чирпан- Димитровград-Стара Загора и Димитровград – АМ „Тракия“ до границата с област Стара Загора. Благодаря на министъра на МРРБ Николай Нанков за това, че подкрепя проектите в Хасковска област, но искам да заявя, че ще продължа да настоявам за още средства за ремонт, защото само с безопасни и удобни пътища можем да гарантираме развитието на областта, подчерта областният управител Станислав Дечев.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в тържествената церемония по повод 90 години от създаването на Регионалния исторически музей в Хасково.

Петък, 17 Ноември 2017 09:05

Губернаторът поздрави музейните специалисти и работници и връчи на директора на РИМ Хасково Пенко Добрев най-високото отличие – почетния плакет на Областния управител на Хасково.
„Когато идвах насам се замислих за това къде се намира Музеят ?! Той се намира в сърцето на Хасково, в географския център на града. И това е така, защото всички ние държим най-ценните си неща близо до сърцето си. Затова и Хасково е избрал най-голямата си ценност, своята памет, своите корени, своята съкровищница да държи близко до сърцето си“. С тези думи започна обръщението си към научната аудитория и към гостите Областният управител. Станислав Дечев продължи:„Видях, че в залата има общински съветници. Дами и господа съветници, искам да благодаря на всички Вас, че успяхте да вземете едно изключително мъдро решение и да подкрепите културата в Хасково. Вие сте гласът и пулсът на обществото. Последното Ви решение доказва, че това е работещият общински съвет“, подчерта Областният управител и се обърна към кмета на общината: „Г-н кмете, позволете ми да отправя един съвет към Вас, въпреки че съм доста по-млад от Вас. Вслушайте се във Вашите съветници. Защото не случайно те се наричат съветници. Защото те са близо до хората, те усетиха пулса на обществото, че чуха, че културата и спорта в Хасково имат нужда от повече средства, за да могат да се развиват. Направете така, че утре всички ние да имаме с кого и с какво да се гордеем“, обобщи Станислав Дечев.
Той се обърна и към най-важните в днешния ден, работещите в РИМ Хасково и лично към директора Пенко Добрев. „Благодаря Ви, че развивате музея по този динамичен и модерен начин. Виждам как все повече млади семейства, ученици, деца и гости посещават музея. Работете така, че да направите повече от тези, които са работили преди Вас, и които отличавате тази вечер по повод 90-тата годишнина“, пожела Областният управител Станислав Дечев.
Празникът завърши с изпълнения на талантливите хористи на диригента Елена Цветкова.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев прие днес генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсейин Ергани.

Четвъртък, 16 Ноември 2017 13:03

Турският дипломат сподели, че Хасково има специално място в двустранните отношения, защото област Хасково отваря най-голямата врата към Европа за Турция. „Все по-голям брой турски туристи идват във Вашата област през почивните дни, все повече хасковски семейства отиват на пазар в близкия град Одрин. Това са позитивни тенденции, които трябва не само да бъдат запазени, но и доразвити“, заяви генералният консул Хюсейин Ергани. „Тракийският регион е сърцето на турската икономика, най-мащабните инфраструктурни проекти се реализират там, най-сериозните инвестиции в областта на логистиката са направени вече, затова е от взаимна полза бизнес-връзките между двата региона да продължат и да се доразвиват“, подчерта турският дипломат. 
Той и областният управител на Хасково разговаряха още за стимулирането на българския бизнес, и в частност на местния, след разрешаването на износа на месо от България за Турция. Двамата стигнаха до идеята за организиране на форум на високо ниво между турския и българския бизнес за реализиране на реални проекти в интерес на хората от двете страни на границата. 
Областният управител на Хасково Станислав Дечев сподели, че е удовлетворен, че по основните въпроси на двустранното сътрудничество мненията им съвпадат. „Трябва да си помагаме, за да вървим напред. Затова само преди ден, аз и моят екип приехме делегация от турски журналисти от Одрин и избрахме да им покажем от друг ъгъл предимствата на нашата област“, подчерта Станислав Дечев. Той заяви, че Националният курорт Минерални бани е бил специална част от визитата на турската делегация, за да могат на място всички да се убедят в предимствата на минералната вода и възможностите за балнео- и спа- туризъм. „Освен това историческите и археологическите дадености на нашата област също провокираха интереса на турските гости. Двустранните програми за партньорство и частните срещи между хората от двете страни на границата са пътят към приятелството, по който трябва да вървим“, категоричен е Станислав Дечев.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Сигнал за опасна дупка на пътното платно на ГКПП Капитан Петко Войвода подадоха шофьори до областния управител на Хасково Станислав Дечев.

Четвъртък, 16 Ноември 2017 09:01

След неговата намеса и със съдействието на ОПУ Хасково настилката на платното бе спешно ремонтирана. Днес преминаващи през българо-гръцкия пункт изпратиха снимки от ремонтираното платно за движение. 
Областният управител Станислав Дечев е готов да съдейства за отстраняването на нередности по пътищата в областта, защото сигурността и безопасността на движение са приоритет за управлението.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев прие днес делегация от турския град Одрин.

Вторник, 14 Ноември 2017 14:49

Тя включва представители на всички водещи медии от Одрин, на валията на Одрин и на дирекция „Преса и информационни технологии“ на Министерски съвет на Република Турция. Идеята за двустранните разменени гостувания е на генералния консул на България в Одрин Васил Вълчев. В разговорите между Областния управител Станислав Дечев и турските журналисти участваха още вице-консулът на Турция в Пловдив Волкан Танйълдъз, българският консул в Одрин Андон Андонов, заместник областният управител д-р Стефка Здравкова, председателят на СБЖ Хасково Николай Грудев. 
„Хасково е много спокоен и красив град. Очаровани сме от приятната атмосфера. Но най-вече сме трогнати от топлото и приятелско посрещане от страна на Областния управител на Хасково Станислав Дечев“, заяви директорът на областна дирекция Одрин към главна дирекция „Преса и информационни технологии“ на Министерски съвет на Турция Уур Юлген, който също е част от гостуващата делегация. Посещението на журналистите от Турция продължава с бизнес-форум, организиран от Станислав Дечев на тема: „Инвестициите в Хасковска област-възможности и перспективи“. Утре гостуващата делегация ще посети националния курорт Минерални бани, Музея на Тракийското изкуство в Източните Родопи в Александрово и църквата в с.Узунджово.

Нели Вълканова

   

Страница 8 от 116

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.