Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев честити професионалния празник на българската полиция на всички служители на ОД МВР Хасково- 8 ноември.

Сряда, 08 Ноември 2017 10:10

В поздравителния адрес, изпратен до директора на ОД МВР Хасково ст.комисар Ангел Цанков, Областният управител заявява:
Уважаеми г-н Цанков , 
Приемете моите сърдечни поздрави по повод 8 ноември – Професионален празник на българската полиция!
Позволете ми да изразя изключителната си благодарност за професионалната Ви работа, за всеотдайността и енергичността, с които изпълнявате задълженията си за опазване на обществения ред, спокойствието и сигурността на жителите на област Хасково!
Преди 93 години софийският митрополит Стефан заявява: “Този празник, който олицетворява дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от Бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите".
Днес, повече от всякога, тези думи са съотносими към Вашата професионална мисия. Нека Св.Архангел Михаил бди над семействата Ви и Ви дава сили да изпълнявате дълга си към Родината! 
Честит празник!

   

ПДФПечатЕ-мейл

Бъдещето на ВиК-сектора е в консолидацията

Сряда, 08 Ноември 2017 10:08

В страната вече има 21 консолидирани ВиК оператора. Отрасъл ВиК, както и повечето инфраструктурни сектори се развиват в изключителен дефицит на финансов ресурс. Анализът на Световната банка в Стратегията за развитие на ВиК отрасъла показва, че в 10-годишен период за изпълнението й са необходими почти 12 млрд. лв. за привеждане на инфраструктурата в цялата страна в унисон с европейските изисквания. Събирайки всички източници на средства за финансиране на отрасъла – европейски, национални и инвестиционните програми на ВиК операторите, недостигът е в размер между 8 и 9 млрд. лв. Затова с помощта на банката ще бъде направен анализ как да стабилизираме отрасъла. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред участниците в работна среща на Асоциациите по ВиК от цялата страна в Луковит. Във форума участва областният управител на Хасково Станислав Дечев и експертите от Асоциация ВиК Хасково. Основният проблем в отделни области е въпросът за цената на водата, подчерта министър Нанков и допълни, че трудно може да се обясни на гражданите какво се включва в нея. Сред обществото битува мнението, че водата като държавна собственост трябва да е безплатна, но услугата, която получават потребителите, калкулира в цената си цялостната дейност на ВиК- оператора по доставяне, пречистване и отвеждане с необходимото качество на питейни и отпадъчни води, и средствата за изграждане на необходимата инфраструктура и пречиствателни съоръжения, обясни още министър Нанков.
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова призова общините да се консолидират в асоциации по ВиК територии.
"Ние не можем да оперираме една сложна техническа ВиК инфраструктура с малки оператори и с малки дружества, които дори не отговарят на основни технически изисквания. Много трудно ще бъде убеден Брюксел, че ние имаме готовност да работим в посока консолидация, ако ни е разрешено да финансираме и неконсолидираните територии. Няма смисъл да се правят тези усилия", каза заместник-министърът по време на двудневна работна среща на Асоциациите по ВиК в Луковит. 
Консолидацията на ВиК сектора в област Хасково вече е факт, въпреки трудностите с присъединяването на дружествата в Димитровград и Стамболово.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Над 90 милиона лева са инвестирани в община Свиленград по европейски програми и проекти за последните 6 години.

Петък, 03 Ноември 2017 10:09

Това съобщи на среща, посветена на 10 годишнината от приемането на България в ЕС кметът инж. Георги Манолов. Той бе гост на инициираната от Областния управител на Хасково Станислав Дечев дискусия „Членството в Европейския съюз – осезаемо за всеки“. Това е втората по ред среща, в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и по повод предстоящото Председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. „Днес трябва да бъдем щастливи и благодарни за свободата, която имаме да пътуваме, да учим, да работим и да опознаваме света“, подчерта кметът на Свиленград. Той заяви, че за хората от неговото поколение това предимство е било немислимо преди десетилетия, затова днес евроскептицизмът е необясним и безпочвен. Девизът на Българското председателство „Съединението прави силата“ има дълбоки исторически корени, но в днес трябва да бъде разчетен като: съединението ни прави силни духом, прави ни свободни, предприемчиви и знаещи, категоричен е инж. Манолов. Той съобщи, че бюджетът на общината е около 15 милиона лева. Всяка година още толкова пари влизат в него от европейските фондове и програми, и благодарение на това финансиране, Свиленград се преобразява. Десетки са изпълнените проекти, сред които почистване на коритото на река Марица между Стария и новия мост, рехабилитация на улици в централна градска част, благоустрояване на площад в с.Студена, рехабилитация на общински пътища в общината, благоустрояване на парк „Младежки“ и много други. 
Областният управител на Хасково Станислав Дечев изтъкна изключителната важност на Свиленград за региона. „Вие сте вратата и лицето на България и ЕС пред света. Но освен стратегическото място на #Свиленград, вие се доказахте като изключително работещи и модерни хора. Тук се намира най-добрият екип по европейски проекти и програми в региона, и смея да твърдя и един от най-добрите в цялата страна“, подчерта Станислав Дечев.
Членството в ЕС за 10 години ни даде свобода да се развиваме и да доказваме възможностите си. И това със сигурност е огромното предимство на този съюз. Защото европейският единен пазар на труда дава шанс на всеки да намери своята професионална реализация. Наистина голяма част от младите и можещите хора заминаха, на аз съм сигурен, че ще успеем да създадем такива условия, които да ги върнат в България, подчерта областният управител на Хасково. 
По време на срещата бе представена презентация, посветена на 10 годишнината от приемането на България в ЕС и предстоящото Председателство на Съвета на ЕС. Подредена бе и фотоизложба от най-значимите обекти на територията на община Свиленград, финансирани със средства от ЕС. 
Следващата среща-дискусия ще бъде на 7 ноември от 18 часа в зала „Гросето“ в Димитровград.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Снегопочистващите фирми, които отговарят за първокласната, второкласната и третокласната пътна мрежа на територията на област Хасково са готови за предстоящата зима.

Четвъртък, 02 Ноември 2017 13:02

Осигурени са 60 % от препаратите за обработка на републиканските пътища, на 80 % са осигурени и препаратите за почистването на АМ“Марица“. Това отчете днес директорът на ОПУ Хасково инж. Радостин Ламбрев по време на заседание, свикано от Областния управител на Хасково по повод готовността на институциите за зима 2017-2018 година. Техниката, която ще чисти републиканските пътища, също е готова. За първи път тази зима на територията на нашата област ще работят и машини с по-тежки гребла, подходящи за почиствене на магистралата. В рамките на отчета за зимното поддържане директорът на ОПУ съобщи, че ще продължат ремонтите на няколко основни отсечки: Хасково-Димитровград, Хасково – Пловдив в участъки от бензиностанция Шел до пътен възел Узунджово, Хасково-Кърджали до пътен възел Манастир, ще продължат работите па пътя Стара Загора-Димитровград на територията на хасковска област, както и старт на ремонта на Чирпан-Димитровград-Симеоновград. От следващата седмица стартира и ремонтът на пътя Долни Главанак-Силен в община Маджарово.
Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова изиска от директора на пътното управление информация за полагането на маркировка по основни пътищата в областта. Пример за потенциолно опасен участък е пътят Хасково-Харманли, където през следващите седмици, когато се очаква падане на мъгли, движението ще бъде изключително затруднено, обясни тя. Според инж. Ламбрев, маркировката се прави по договор, подписан на централно ниво. ОПУ Хасково е подало участъците, които имат нужда от подмяна на маркировката, но кога реално ще започне да се прави, той не уточни, само изрази надежда, че това ще стане преди периода на мъглите.
Всички общини на територията на област Хасково докладваха за готовността си за зимния сезон. Създадена е организация, има планове за действие при кризи, обезпечени са и финансово, стана ясно на днешното заседание. Военните и пожарната също докладваха за подготовката за зимния сезон. 
Директорът на РДПБЗН комисар Николай Вълчев призова за информираност на службите и подаване на коректна информация, за да се предприемат адекватни и навременни действия. Той призова да се подават сигнали на 112.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Уважаеми дейци на просветата и културата, духовници, творци, общественици, читалищни деятели, журналисти, ученици и учители, скъпи жители на област Хасково, приемете моите сърдечни поздрави по повод Деня на народните будители – 1 ноември!

Сряда, 01 Ноември 2017 10:07

Днес е ден на паметта българска, ден на преклонение пред книжовното дело, силата на националния дух и вярата. Нека бъдем достойни наследници на делото на първоучителите, книжовниците, възрожденските просветители и революционери. Нека помним и почитаме всеки, който със силата на духа, словото и вярата е направил онази смела крачка, която и днес следваме по пътя към бъдещето.

Честит празник! Да живее България! 
Станислав Дечев 
Областен управител на област Хасково

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев и заместникът му д-р Стефка Здравкова поднесоха цветя пред паметника на Будителите.

Сряда, 01 Ноември 2017 09:56

„Хасково има своето уникално място за почит и преклонение пред делото на местните възрожденци. Хасковските будители са част от онази армия от книжовници, която векове наред отстояваше българския национален дух и самобитност“, сподели областният управител Станислав Дечев. 
Часове по-рано губернаторът изпрати своите поздравления по повод Деня на народните будители чрез официалната страница на администрацията му в социалната мрежа. „Уважаеми дейци на просветата и културата, духовници, творци, общественици, читалищни деятели, журналисти, ученици и учители, скъпи жители на област Хасково, приемете моите сърдечни поздрави по повод Деня на народните будители – 1 ноември!
Днес е ден на паметта българска, ден на преклонение пред книжовното дело, силата на националния дух и вярата. Нека бъдем достойни наследници на делото на първоучителите, книжовниците, възрожденските просветители и революционери. Нека помним и почитаме всеки, който със силата на духа, словото и вярата е направил онази смела крачка, която и днес следваме по пътя към бъдещето. 
Честит празник! Да живее България!“

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

В Любимец отбелязаха Деня на народните будители с концерт и дискусия на тема: „Членството в ЕС- осезаемо за всеки”.

Сряда, 01 Ноември 2017 09:08

Стотици жители и гости на Любимец препълниха залата на читалище „Братолюбие”, за да отбележат Деня на народните будители тази вечер. Празничната програма обедини на една сцена ученици от всички училища от града, самодейни колективи и читалищни състави. Възрожденските идеали са тези, които ни идентифицират като българи и затова сме длъжни да помним и обичаме своите будители. Това послание отправи към гостите на концерта организаторът от читалище „Братолюбие” Евгения Стоянова. Тържеството се проведе по инициатива на Областния управител на Хасково Станислав Дечев в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и по повод предстоящото председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. Във фоайето на просветната институция бе представена презентация на тема: „Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС“. Огромен интерес сред младите хора предизвика темата за европейските проекти и реализацията им на територията на община Любимец. За осезаемите резултати от присъединяването на България към европейското семейство говориха зам.-областният управител на Хасково Стефка Здравкова и кметът на общината Анастас Анастасов. Гост на проявата бе и председателят на Общинския съвет в Любимец Мария Станкова.
България винаги е била неделима от европейската цивилизация, затова е съвсем естествено и хармонично, традиционните български празници да се съчетават с темите за европейското бъдеще на страната ни, категорична бе д-р Здравкова. Тя подчерта, че от Възраждането идват посланията на българските просветители за достойното място на българите сред останалите европейски народи.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

В област Хасково е обявен жълт код за опасност от силни ветрове.

Понеделник, 30 Октомври 2017 12:08

Скоростта на вятъра е между 45 и 60 км/ч, на моменти поривите достигат 80 км/ч. Заради авария, причинена от силния вятър, без ток е село Въгларово. От сутринта екипите на електроразпределителното дружество работят по аварията и прогнозират, че електрозахранването на селото ще бъде възстановено най-късно до обяд. В Хасково има счупени клони на дървета. Вятърът е отнесъл и тенекиен покрив на улица „Добруджа“, нанесени са материални щети. Няма сигнали за по-сериозни инциденти, причинени от бурния вятър. В цялата област ще се задържи ветровито и хладно през целия ден. Експертите по сигурността съветват да приберете всички предмети от первазите на прозорците и терасите, за да се избегнат нежелани инциденти.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев удостои ансамбъл ”Златна Тракия” с най-високото отличие на Област Хасково "почетен плакет" по повод 30-тата годишнина на танцовата формация.

Понеделник, 30 Октомври 2017 08:50

Станислав Дечев бе специален гост на празничния концерт и връчи почетен плакет на ръководителя на ансамбъл „Златна Тракия” Златка Тимонова. „ Като областен управител се гордея с Вашите постижения и успехи на национални и международни сцени. Но това, което най-много ме впечатлява е, че Вашият ансамбъл по уникален начин съхранява българските традиции и ги предава на всяко следващо поколение. Затова искам да пожелая на всички танцьори да продължавате със същия успех да покорявате сърцата на българите и да пазите българските обичаи, традиции и народно творчество”, каза в приветствието си Станислав Дечев. Губернаторът подчерта, че Представителен танцов ансамбъл „Златна Тракия” е една от емблематичните творчески институции в Хасковска област. 
"Златна Тракия” за 30 години е изнесъл над 900 концерта в страната и чужбина. Тази вечер повече от два часа стотици деца и ветерани радваха с изпълненията си публиката в читалище „Заря” Хасково.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Първата от поредицата срещи-дискусии на тема “ Членството в Европейския съюз – осезаемо за всеки“ се проведе снощи в Харманли.

Петък, 27 Октомври 2017 12:51

Тя се организира от Областна администрация Хасково в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и по повод предстоящото председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. 
Дискусията бе водена от областния управител на Хасково Станислав Дечев. В нея участваха кметът на община Харманли Мария Киркова, зам.-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, председателят на общинския съвет Иван Димитров, представители на местната общественост, ученици и граждани. 
„Като пълноправен член на ЕС вече 10 години ние имаме възможност да се ползваме от общите европейски ценности и блага“, посочи в експозето си Станислав Дечев. „Ползите за всеки от нас са безспорни. Ние ги виждаме ежедневно, посещавайки обновените сгради на училищата, спортувайки в нови спортни зали, разхождайки се в модернизирана градска среда, карайки колите си по нови магистрали и обновени пътища, разхождайки се в природата по екопътеки, виждайки обработените полета“, посочи областният управител. „Всички тези предимства на ЕС са очевидни за гражданите и оценката на българите е красноречива. Днес одобрението сред българските граждани за членството на България в ЕС е по-високо в сравнение с годините непосредствено след присъединяването през 2007 г., а доверието към европейските институции е устойчиво високо“, обобщи той.

В подкрепа на тези думи кметът на Харманли Мария Киркова представи основните обекти и проекти, обновени и реализирани чрез евро-финансиране през последните години. „Няма как да степенуваме по-важност изпълнените дейности по проектите, защото считам че всеки един проект е значим в областта, в която се е реализирал“, посочи тя и заяви, че с европейски средства са ремонтирани общински пътища и отсечки в цялата община. „Инвестициите в пътна инфраструктура са от изключително важно значение за развитите на местната икономика и подобряване качеството на живот. В тази връзка и към този момент Община Харманли е разработила и очаква одобрение на проекти по Програмата за развитие на селските райони, в които проектни предложения е заложен ремонт на общинска улична мрежа“, обобщи градоначалникът.

За младите хора, участници в дискусията в Харманли, безспорно бе интересно да чуят повече за работата на основните институции в ЕС, за бъдещото председателство на Съвета на ЕС и какви ползи ще донесе това за България, за перспективите пред страната ни и възможностите ни да се утвърдим като лидер на Балканите и стабилен партньор в ЕС. 
Чрез презентацията „Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС“ и чрез съпътстващата фотоизложба на „Област Хасково – преди и след влизането в ЕС“ бяха илюстрирани осезаемите резултати от приемането на България в Европейския съюз. 
„Все още има много да се работи. Предстоят още реформи, за да достигнем европейските норми- в съдебната система, в здравеопазването, в администрацията. Убеден съм, че това е правилният път за България“, каза в заключение областният управител на Хасково. Станислав Дечев подчерта, че резултатите вече са осезаеми, но са необходими общите усилия на всички: управляващи , опозиция , граждани , за да достигнем стандартите на развитите европейски страни, за да заживеем живота на онези, които са пример за нас в всяко отношение. И не на последно място да кажем, че България реализира завета на Апостола на свободата Васил Левски,а именно: Родината ни да заеме своето достойно място в Европа и българите да бъдат равни на останалите просветени европейски народи.

Нели Вълканова

   

Страница 8 от 115

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.