Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково: Димитровград вече е две крачки пред останалите

Петък, 17 Ноември 2017 17:08

„Винаги съм казвал, че по отношение на развитието и визията за бъдещето Димитровград е една крачка преди другите общини в областта, сега мога съвсем уверено да кажа, че Димитровград вече върви две крачки пред останалите 10“. Това заяви областният управител на Хасково Станислав Дечев по време на среща-дискусия, посветена на развитието и промотирането на Димитровград като атрактивна инвестиционна дестинация. Форумът бе организиран по инициатива на кмета Иво Димов с участието на Председателя на УС на Тракия Тех, и представители на местния бизнес, образователните институции, РСЗ- Хасково, БТ Димитровград, общински служители и съветници. 
„Щастлив съм, че темата за утвърждаването на Димитровград като инвестиционна дестинация се поставя точно в този момент и по този съвременен начин, защото знам, че за постигането на тази амбициозна цел, трябва да се ангажират утвърдени специалисти като Тракия Тех“, заяви Станислав Дечев.

продължава>

   

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев:Подобряването на пътната инфраструктура в област Хасково е приоритет за мен

Петък, 17 Ноември 2017 15:06

Областният управител на Хасково Станислав Дечев инспектира днес хода на ремонтините работи по трасето Хасково- Димитровград. От 30 години този изключително важен и натоварен пътен участък не е ремонтиран основно. Сега, с осигурените от Правителството средства, се извършва ремонт, който ще осигури комфортно пътуване, привличане на още инвеститори и туристи, и не на последно място ще повиши пътната безопасност, подчерта Станислав Дечев. През активния сезон от април до септември по пътя Хасково- Димитровград за едно денонощие минават над 14 хиляди коли. Това е изключително голямо натоварване, затова е важно този път да бъде безопасен, а ремонтът качествен. Казвам това и във връзка с предстоящия Ден в памет на жертвите на катастрофи- 19 ноември, уточни Станислав Дечев. Той припомни, че през последните години тук са ставали няколко много тежки произшествия. За щастие тенденцията вече се е обърнала и за последните две години, по данни на ОД МВР Хасково, на пътя Хасково- Димитроваград няма загинали хора, а броят на тежките катастрофи е намалял. Надявам се, след основния ремонт, пътуването в тази отсечка да бъде още по-безопасно и да не се случват повече тежки инциденти тук, сподели областният управител. Имам сигнали в личния си фейсбук профил за това, че участъкът пред комплекс „Елинор“ е неравен и тресе. Искам да уточня, че този път не е пуснат реално в експлоатация и работата по платното продължава. Строителите ме увериха, че ще отстранят проблема и към момента на цялостното завършване на обекта, няма да има неравности и некачествено изпълнени дейности“, увери Станислав Дечев. Той изрази задоволството си, че след много настоявания от негова страна, по цялото трасе на пътя Хасково-Димитровград ще бъде поставена обезопасителна мантинела между платната, която ще сложи край на забраненото завиване и ще предотврати бъдещи тежки катастрофи. 
Заедно с него в инспекцията участва и директорът на ОПУ Хасково инж. Радостин Ламбрев. Той съобщи, че в 10 километровата пътна отсечка се извършват основни дейности като асфалтиране, оформяне на банкети, канавки, поставяне на обезопасителна манитела. До края на 2017 година ще бъде завършен ¾ от участъка. 
В област Хасково предстоят основни ремонти на още няколко много важни пътни отсечки. Вече започна работата по пътя Долни Главанак – Маджарово, в ход са процедурите за поръчката за ремонт на пътя Чирпан- Димитровград-Стара Загора и Димитровград – АМ „Тракия“ до границата с област Стара Загора. Благодаря на министъра на МРРБ Николай Нанков за това, че подкрепя проектите в Хасковска област, но искам да заявя, че ще продължа да настоявам за още средства за ремонт, защото само с безопасни и удобни пътища можем да гарантираме развитието на областта, подчерта областният управител Станислав Дечев.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в тържествената церемония по повод 90 години от създаването на Регионалния исторически музей в Хасково.

Петък, 17 Ноември 2017 09:05

Губернаторът поздрави музейните специалисти и работници и връчи на директора на РИМ Хасково Пенко Добрев най-високото отличие – почетния плакет на Областния управител на Хасково.
„Когато идвах насам се замислих за това къде се намира Музеят ?! Той се намира в сърцето на Хасково, в географския център на града. И това е така, защото всички ние държим най-ценните си неща близо до сърцето си. Затова и Хасково е избрал най-голямата си ценност, своята памет, своите корени, своята съкровищница да държи близко до сърцето си“. С тези думи започна обръщението си към научната аудитория и към гостите Областният управител. Станислав Дечев продължи:„Видях, че в залата има общински съветници. Дами и господа съветници, искам да благодаря на всички Вас, че успяхте да вземете едно изключително мъдро решение и да подкрепите културата в Хасково. Вие сте гласът и пулсът на обществото. Последното Ви решение доказва, че това е работещият общински съвет“, подчерта Областният управител и се обърна към кмета на общината: „Г-н кмете, позволете ми да отправя един съвет към Вас, въпреки че съм доста по-млад от Вас. Вслушайте се във Вашите съветници. Защото не случайно те се наричат съветници. Защото те са близо до хората, те усетиха пулса на обществото, че чуха, че културата и спорта в Хасково имат нужда от повече средства, за да могат да се развиват. Направете така, че утре всички ние да имаме с кого и с какво да се гордеем“, обобщи Станислав Дечев.
Той се обърна и към най-важните в днешния ден, работещите в РИМ Хасково и лично към директора Пенко Добрев. „Благодаря Ви, че развивате музея по този динамичен и модерен начин. Виждам как все повече млади семейства, ученици, деца и гости посещават музея. Работете така, че да направите повече от тези, които са работили преди Вас, и които отличавате тази вечер по повод 90-тата годишнина“, пожела Областният управител Станислав Дечев.
Празникът завърши с изпълнения на талантливите хористи на диригента Елена Цветкова.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев прие днес генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсейин Ергани.

Четвъртък, 16 Ноември 2017 13:03

Турският дипломат сподели, че Хасково има специално място в двустранните отношения, защото област Хасково отваря най-голямата врата към Европа за Турция. „Все по-голям брой турски туристи идват във Вашата област през почивните дни, все повече хасковски семейства отиват на пазар в близкия град Одрин. Това са позитивни тенденции, които трябва не само да бъдат запазени, но и доразвити“, заяви генералният консул Хюсейин Ергани. „Тракийският регион е сърцето на турската икономика, най-мащабните инфраструктурни проекти се реализират там, най-сериозните инвестиции в областта на логистиката са направени вече, затова е от взаимна полза бизнес-връзките между двата региона да продължат и да се доразвиват“, подчерта турският дипломат. 
Той и областният управител на Хасково разговаряха още за стимулирането на българския бизнес, и в частност на местния, след разрешаването на износа на месо от България за Турция. Двамата стигнаха до идеята за организиране на форум на високо ниво между турския и българския бизнес за реализиране на реални проекти в интерес на хората от двете страни на границата. 
Областният управител на Хасково Станислав Дечев сподели, че е удовлетворен, че по основните въпроси на двустранното сътрудничество мненията им съвпадат. „Трябва да си помагаме, за да вървим напред. Затова само преди ден, аз и моят екип приехме делегация от турски журналисти от Одрин и избрахме да им покажем от друг ъгъл предимствата на нашата област“, подчерта Станислав Дечев. Той заяви, че Националният курорт Минерални бани е бил специална част от визитата на турската делегация, за да могат на място всички да се убедят в предимствата на минералната вода и възможностите за балнео- и спа- туризъм. „Освен това историческите и археологическите дадености на нашата област също провокираха интереса на турските гости. Двустранните програми за партньорство и частните срещи между хората от двете страни на границата са пътят към приятелството, по който трябва да вървим“, категоричен е Станислав Дечев.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Сигнал за опасна дупка на пътното платно на ГКПП Капитан Петко Войвода подадоха шофьори до областния управител на Хасково Станислав Дечев.

Четвъртък, 16 Ноември 2017 09:01

След неговата намеса и със съдействието на ОПУ Хасково настилката на платното бе спешно ремонтирана. Днес преминаващи през българо-гръцкия пункт изпратиха снимки от ремонтираното платно за движение. 
Областният управител Станислав Дечев е готов да съдейства за отстраняването на нередности по пътищата в областта, защото сигурността и безопасността на движение са приоритет за управлението.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев прие днес делегация от турския град Одрин.

Вторник, 14 Ноември 2017 14:49

Тя включва представители на всички водещи медии от Одрин, на валията на Одрин и на дирекция „Преса и информационни технологии“ на Министерски съвет на Република Турция. Идеята за двустранните разменени гостувания е на генералния консул на България в Одрин Васил Вълчев. В разговорите между Областния управител Станислав Дечев и турските журналисти участваха още вице-консулът на Турция в Пловдив Волкан Танйълдъз, българският консул в Одрин Андон Андонов, заместник областният управител д-р Стефка Здравкова, председателят на СБЖ Хасково Николай Грудев. 
„Хасково е много спокоен и красив град. Очаровани сме от приятната атмосфера. Но най-вече сме трогнати от топлото и приятелско посрещане от страна на Областния управител на Хасково Станислав Дечев“, заяви директорът на областна дирекция Одрин към главна дирекция „Преса и информационни технологии“ на Министерски съвет на Турция Уур Юлген, който също е част от гостуващата делегация. Посещението на журналистите от Турция продължава с бизнес-форум, организиран от Станислав Дечев на тема: „Инвестициите в Хасковска област-възможности и перспективи“. Утре гостуващата делегация ще посети националния курорт Минерални бани, Музея на Тракийското изкуство в Източните Родопи в Александрово и църквата в с.Узунджово.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев бе специален гост на тържеството по повод 15 години от учредяването на клуб „Родолюбие“ в Хасково.

Петък, 10 Ноември 2017 16:07

Организацията е създадена от жените на офицерите и сержантите от запаса и подпомага дейността на Съюза от 2002 година до сега. Преди 15 години едва десетина жени се събират и създават клуб „Родолюбие“. Днес членовете на клуба са над 100 и с удоволствие отчитат огромния интерес към своята организация. Областният управител на Хасково Станислав Дечев поздрави всички за патриотичната и просветна работа, за усилията, които полагат, за да съхраняват националната памет и да учат младите на родолюбие и всеотдайност в името на България. „Вашият опит и знания са изключително полезни и позитивни. Затова приемам всяка идея, която можем да осъществим и да работим заедно за патриотичното възпитание на подрастващите“, подчерта Станислав Дечев. По време на тържеството на председателя на клуба инж. Йорданка Георгиева и на активистки от организацията бяха връчени специални отличия от националното ръководство на Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

С колективен апел към кмета на Хасково да не обжалва решението за допълнително финансиране.

Петък, 10 Ноември 2017 10:02

С колективен апел към кмета на Хасково да не обжалва решението за допълнително финансиране и подпомагане на спортните клубове, културните институции и организации излязоха днес спортните деятели, треньори, ръководители на културни институции, групи, ансамбли, читалищни секретари. Това стана по време на среща с областния управител на Хасково Станислав Дечев. Тя бе свикана по искане на спортните клубове, заради върнатото от кмета Добри Беливанов за прегласуване решение на Общински съвет Хасково.
Областният управител на Хасково Станислав Дечев изслуша всички и се съгласи с техните аргументи, че именно спортните клубове, съставите и културните институции, работещи с деца, са тези, които имат нужда от финансиране, защото тяхната дейност е в интерес на целия град. “От протокола от заседанието на Общинския съвет става ясно, че всички съветници подкрепят това решение. Единствената пречка да се изпълни е, от кого е внесено то?! Тогава аз питам, защо този акт не бъде прокаран така, че да се изпълни?“, заяви Станислав Дечев. "С възражението на кмета се насажда внушение, че предоставяните на Вас и Вашите клубове средства се разходват незаконно, което е невярно и спекулативно", каза още областният управител. Той подчерта, че относно законосъобразността на този акт има разнопосочна съдебна практика и единствено от кмета зависи дали решението за даване на допълнителни пари за детския спорт и за културата в града, ще бъде изпълнено. „Спортните клубове, културните институции и обществеността са за това решение, остава само да убедим и кмета, че то трябва да се случи“, обобщи губернаторът.
Всеки от участниците в срещата обоснова необходимостта от подпомагане на дейността си и изрази готовност да отчита коректно разходването на общинските пари, както се прави и до този момент. 
Спортните деятели бяха категорични, че сегашната наредба за спорта в община Хасково не е работеща. Няма ясни критерии и механизми. Те поискаха да бъде утвърден нов текст за наредба и потърсиха посредничеството на Областния управител за воденето на дебатите във формат като днешния: широк и открит пред цялата общественост. 
Културните институции от своя страна поискаха да се заложи в бюджета на община Хасково за следващата година финансиране и на тяхната дейност.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев гостува днес на ДГ „Слънце“ по повод Седмицата на бащата.

Четвъртък, 09 Ноември 2017 14:05

Губернаторът разгледа уникалната фото-изложба, посветена на татковците и синовната обич, и посети група №3. Пред петгодишните малчугани Станислав Дечев прочете една от най-поучителните български народни приказки – „Мечката и лошата дума“. „Поуката от тази приказка е важна за всеки от нас. Защото трябва да знаем, че всичко, което казваме, може да нарани другия. Затова трябва да бъдем добри и внимателни, да не обиждаме и да не говорим прибързано, трябва да се отнасяме с любов към всеки“, обясни Областният управител. Децата от ДГ „Слънце“ поздравиха своя гост със стихотворения, посветени на бащата и изпълниха есенни песни. Станислав Дечев получи почетна грамота по повод Седмицата на бащата и уникалната книжка на ДГ “Слънце“.
Областният управител на Хасково и директорът на градината Анна Йорданова посрещнаха предучилищни педагози от пловдивската община „Марица“. Те гостуват на ДГ“Слънце“ за обмяна опит. „За мен като Областен управител професионалното образование е приоритет, защото в момента в Хасковска област на дневен ред е проблемът с кадрите и работната ръка. Но днес, срещайки се с Вас и децата, се убедих, че предучилищното образование всъщност е онова, без което не можем. Вярно е, че първите 7 са най-важни. Затова и нашето Правителство полага грижи за тази част от образователния и възпитателен процес: на първо място завиши единните разходни стандарти и наложи нов механизъм за финансиране, който да не ощетява малките детски градини и гарантира тяхното съществуване“, заяви пред преподавателите от Хасково и Пловдив Станислав Дечев.
Областният управител пожела успех на двустранния педагогически форум и призна, че от тук нататък все по-често ще бъде гост на детските градини в региона.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

В община Димитровград за 10 годишното членство на страната в ЕС чрез предприсъединителни и европейски фондове са усвоени над 70 млн.лв.

Сряда, 08 Ноември 2017 12:23

Тези средства са инвестирани в различни сектори от обществения периметър – инфраструктура, култура, социални дейности, туризъм и образование. Това съобщи кметът Иво Димов по време на среща-дискусия "Членството в Европейския съюз-осезаемо за всеки". Форумът се организира от Областния управител на Хасково Станислав Дечев в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз. 
Областният управител изтъкна, че община Димитровград е лидер по реализацията на европейски проекти и поздрави екипа на кмета Иво Димов за професионалната работа. „Най-важното за Димитровград е, че тук се работи с мисъл за благоустрояването, за необходимостта от подобряване на градската среда, за запазване на културното и архитектурно наследство“, подчерта Станислав Дечев. Той представи основните позитиви за страната ни след приемането ни в ЕС и ангажиментите ни по повод Председателството на Съвета на ЕС от януари 2018 г. 
„След приемането на България в ЕС през 2007 ние получихме по-чиста околна среда, повече права за работниците и потребителите, по-ефективна борба с корупцията и трансграничната престъпност, достъпни програми за образователен обмен на студенти, по-евтини цени на телекомуникациите и транспорта, безплатна медицинска помощ в ЕС, ясни и разбираеми етикети на всички търговски продукти, всеобща валидност на шофьорските книжки и много други придобивки за нашето ежедневие, които вече приемаме за даденост“, заяви Областният управител.“Но най-важното, което получихме е свободата“, категоричен е Станислав Дечев. Той припомни близкото минало, когато дори не можехме да ходим свободно до граничните общини Любимец и Свиленград, за където се искаха открити листове, а почивката в Гърция, например, беше немислима. Това, което за нас днес е даденост, е благодарение на членството в Европейския съюз и този факт не трябва да се забравя, защото преди всички други придобивки от ежедневието, свободата е на първо място“, изтъкна губернаторът.
В хода на дискусията димитровградчани искаха да знаят повече за Председателството, за ролята на България в ЕС, за бъдещето на Европарламента, след излизането на Великобритания от съюза, но най-вече за промените, които предстоят в града им.
„Община Димитровград работи с всички финансови инструменти за европейско финансиране. Освен по оперативните програми, общината работи и по проекти с териториално сътрудничество, програми по регионална политика и инициативи на Европейския съюз.
Проектите не се правят самоцелно. Ние дефинираме нуждите си от развитие на града и на тази база кандидатстваме за усвояване на европейски средства, като нашите планове реализираме не само с европейски пари, а и с такива от собствения ни общински бюджет и от програми с национално финансиране“, обясни кметът Иво Димов.
Той покани своите съграждани да разгледат тематичната изложба "Членството в Европейския съюз-осезаемо за всеки", подредена в залата. На нея бяха показани 8 от десетките проекти, реализирани в Димитровград с европейско финансиране.

Нели Вълканова

   

Страница 7 от 115

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.