Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Стефка Здравкова е новият заместник областен управител на Хасково

Понеделник, 15 Май 2017 09:55

Със заповед на министър председателя Бойко Борисов е назначен заместник областен управител на Хасково. Това е Стефка Здравкова  от Харманли. Тя е дипломиран ветеринарен лекар от Тракийски университет Стара Загора. Председател е на Български ветеринарен съюз-Областна колегия Хасково. Собственик на частна ветеринарна практика. Втори мандат общински съветник от ПП ГЕРБ в Харманли, председател на групата общински съветници от ГЕРБ. Общински организационен секретар на ГЕРБ Харманли. 
Стефка Здравкова е майка на две деца.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Харманли подкрепи кампанията ЗаНики

Понеделник, 15 Май 2017 07:57

Над 1 700 лева събраха харманлийци в помощ на Ники тази вечер. Концертът се проведе под мотото „Деца помагат на деца”. Той бе организиран от МВР и Областна дирекция на МВР Хасково, с подкрепата на община Харманли. „Благодаря Ви за това, че помагате на Ники, че не спирате да й давате сили и най-вече за това, че давате пример на възрастните с безкористната си подкрепа за Ники. Благодарен съм на всички хора от областта, които не спират да помагат на Ники и семейството й.” С тези думи Областният управител Станислав Дечев се обърна към участниците и организаторите на концерта. Кметът на Харманли Мария Киркова също поздрави организаторите и заяви топлата си подкрепа за Ники, за нейното семейство и за всички, които с добрите си сърца помагат за лечението на момичето. Николета е дъщеря на загинал полицай. В процеса на продължителното й лечение МВР организира поредица от благотворителни инициативи в подкрепа на Ники, припомни директорът на ОД МВР Хасково ст.комисар Ангел Цанков. На Ники й предстои трансплантация на стволови клетки. В момента тя и майка й са в Истанбул, където се провежда поредния етап от лечението. Банковата сметка за дарения за лечението на Ники е:

Пощенска банка BG66BPBI 7926 106 4334 801

BIC: BPBIBGSF

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Временната парламентарна комисия за установяване на причините за наличие на уран във водата на Хасково ще проведе открито заседание в Областна администрация Хасково

Неделя, 14 Май 2017 09:41

Във връзка с последните резултати от изследванията на питейната вода в община Димитровград, както и с продължаващите изследвания на водата във водоизточниците в Хасково и Димитровград, Областният управител на Хасково Станислав Дечев и Председателят на Временна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на Република България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите Георги Колев обсъдиха възможността Комисията да проведе изнесено заседание в Хасково. 
Председателят на Временната комисия Георги Колев свиква открито заседание в Хасково, на 15 май, понеделник, от 16 часа в зала „Марица „ на Областна администрация Хасково. В работата на Комисията ще участват Главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, кметовете на общините Хасково и Димитровград, управителите на ВиК- дружествата от двете общини, експерти от всички ведомства, имащи отношение към опазване здравето на хората. 
Последните резултати от изследването на питейната вода в Димитровградска община установяват отклонения по показател естествен уран, на основание протокол за контрол от НЦРРЗ гр. София от 11.05.2017г. В тази връзка се ограничава употребата на питейната вода в с. Върбица, общ. Димитровград за питейни нужди и приготвяне на храна от населението. Водата може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели /къпане и миене/.
РЗИ-Хасково е издала предписание №76/12.05.2017г. на управителя на „ВиК” ООД Димитровград, за осигуряване на вода за питейни нужди за населението на с. Върбица /бутилирана вода или с водоноски/. Периодично ще бъде предоставяна допълнителна информация при получаване на нови резултати.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Ева Майдел: Разчитайте на моята подкрепа

Петък, 12 Май 2017 15:08

Областният управител на Хасково Станислав Дечев получи поздравителен адрес от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел. 
„Уважаеми г-н Дечев, сърдечно Ви поздравявам по повод назначаването Ви за Областен управител на област Хасково. Искрено се радвам, че утвърден професионалист като Вас ще защитава интересите на гражданите от региона. Винаги може да разчитате на моята подкрепа, за да работим заедно за европейското развитие на област Хасково. Желая Ви много здраве, силна воля и реализирани цели!“- пише в поздравлението на Ева Майдел до Станислав Дечев.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев: Заемам с увереност поста Областен управител, защото знам и мога да направя много за региона

Четвъртък, 11 Май 2017 07:36

„Връщам се на поста Областен управител с увереност, защото знам какво трябва да се направи за региона и мога да го направя.” Това заяви при встъпването си в длъжност новоназначеният областен управител на #Хасково Станислав Дечев. Днес той бе назначен на поста с решение на Министерски съвет. ”Основните приоритети в работата ми ще продължат да бъдат стимулирането на икономиката в област Хасково и намаляване на безработицата”, обясни Станислав Дечев. Той припомни, че с негово съдействие и благодарение на сътрудничеството между държавната и местна власт в района на Хасково и #Димитровград вече се случват няколко сериозни инвестиции- заводите на Язаки, Саба, Щрабаг, както и новостроящият се в Хасково завод за автомобилни части. 
Ясен пример за това, че Правителството Борисов 3 работи в интерес на гражданите и за реални решения на конкретни проблеми, Станислав Дечев посочи решението на МС от днес, с което се отпускат 2 милиона лева за разрешаване на кризата с водата в Хасково. Антипод на това отговорно държавническо поведение е отказът на служебния кабинет да даде спешно средства за нови сондажи и водопровод на областния град.
Станислав Дечев изрази недоумението си от информацията, която е предоставена на президента Румен Радев относно строежа на възпрепятстващото съоръжение по българо-турската граница. „Не разбрах защо на Президента е била дадена информация, че се строи едноредова, а се плаща за двуредова ограда, при положение, че всички документи и процедури са прозрачни. Те са публикувани на сайта на Областна администрация Хасково и не виждам какво в тях е накарало Президента Радев да каже тези неща. Още повече, че изказването му се случи в присъствието на служебния областен управител Минко Ангелов, който три месеца строи част от оградата, и на бившия Добри Беливанов, при когото стартира строителството й”, подчерта Станислав Дечев.
Пред журналистите губернаторът заяви, че има идея кои и колко ще са заместниците му, но окончателното решение ще стане ясно следващата седмица.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Отчет за дейността на областния управител на област Хасково инж. Минко Ангелов за тримесечието 9.2.2017 г. – 9.5.2017 г.

Вторник, 09 Май 2017 14:24

Уважаеми госпожи и господа, жители на област Хасково,

 

Представям на Вашето внимание отчет за дейността ми като областен управител на област Хасково за изминалите три месеца – от назначаването ми до днешна дата.

Ще започна с един от най-важните приоритети на служебното правителство, а именно организирането и провеждането на извънредните парламентарни избори на 26 март, 2017 г.

Като областен управител аз и екипът на поверената ми Областна администрация, имахме отговорната задача в кратък хоризонт  организационно и технически да подготвим и проведем честни и прозрачни избори. Смятам, че се справихме отлично и бяха отстранени някои слабости по организационно-техническото осигуряване на изборите.

Направих максимално възможното, което ми позволяват правомощията на областен  управител, за да предотвратим порочни практики в изборния процес и провеждането на агитация по време на предизборната кампания в държавната и местна администрация.

Но наред с подготовката на парламентарните избори ние свършихме и много друга работа.

 

Продължихме изграждането на инженерно възпрепятстващото съоръжение /ИВС/ по границата с Р Турция на територията на област Хасково, в последния участък от 12 км. по река Тунджа. Този последен участък се изгражда по договор, сключен от 25.11.2016 г. Тук заварихме голямо закъснение и проблемно заснето трасе на ИВС и обслужващия го път. Бяха оставени имоти на физически и юридически лица, общински и държавни парцели, зад т.нар ограда.

Трасето бе проконтролирано на терен, след което бяха направени корекции. Към момента има готово трасе по цялата дължина и изградени около 6500 м. от ИВС от новия 12-километров участък. Максимално наваксахме изоставането, като се има в предвид, че поради тежката зима през януари и февруари 2017 г. не се е работило.

 

По повод установеното несъответствие на качеството на питейната вода в град Хасково по показатели уран и обща алфа активност в някои тръбни кладенци, смятам, че бяха взети всички необходими мерки за решаване на проблема.

Определям действията на Междуведомствената работна група на ниво министерства и Оперативния щаб под мое ръководство в Хасково като изключително адекватни, с грижа за най-ценното – здравето на населението. Категорично не приемам квалификации, че водата на Хасково „винаги е била със завишен уран и не бива да се притесняваме“. Налице са завишени показатели на уран и много сериозно превишение на общата алфа активност, което изисква спешни действия, а не оправдателни формулировки на нечие престъпно бездействие.

Към момента проблемните помпени станции, с общо 14 кладенца – ПС „Хасково 1“ и „Хасково 2“, са спрени. Остава ограничението водата да не се ползва за питейни нужди и продължава мониторинга на сондажите за радио-нуклеиди. Те се изследват в БАН, за което съдействах да стане по-най-бързия начин. Изследванията ще покажат индикативната доза обща алфа активност, която е опасна за здравето на хората и това ще предопредели последващите действия.

На МРРБ и МОСВ е възложено да изготвят инвестиционни предложения за решаване на проблема с водоснабдяването на град Хасково, като вариантите са два - нови сондажи във вододайна зона с добри показатели за качество на водата или доставката и монтаж на модулна пречиствателна станция за ПС“ Хасково 1“ и ПС „ Хасково 2“.

 

В качеството ми на представител на държавната власт на местно ниво съдействах за ускореното изграждане на кръгово кръстовище до новостроящия се завод на инвеститор от клас „А“ – завода на „Язаки“. Това кръстовище е от особено значение и за безопасността на движението по натоварения път Хасково-Димитровград.

 

Проведени бяха заседания на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, както следва:

- На 09.02.2017 г. заседание, свързано с представяне и обсъждане на обобщеното предложение на РУО Хасково за държавния план-прием за учебната 2017/2018 г., в съответствие с изискванията на чл. 52, ал.1, т.4 от Наредба № 10/01.09.2016 г. за организацията на дейностите в училищното образование

- На 04.04.2017 г. заседание, свързано с представяне и одобряване на проекта на Регионална програма за заетост и обучение на област Хасково за 2017 г. Приетата регионална програма е свързана с осигуряване на заетост на 60 регистрирани безработни лица за 6 месеца (от 15.05 до 15.11.2017 г.), от които 40  на пълен работен ден и 20 на непълен. Общо необходимите финансови средства, искани от общинските и областна администрация, е 168 927 лв., равна на сумата определена за областта, съобразно разпределението на средствата по области в Националния план за действие по заетостта през 2017 г.

- На 27.04. 2017 г.. заседание, свързано с оценка и класиране на подадените заявки от работодатели по схемата „Обучение и заетост на младите хора” по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. В рамките на определената за областта сума от 1 212 177 лв. Комисията класира 65 работодателя, които ще осигурят заетост на 326 млади хора до 29 г. за срок от 6 месеца като сумата, искана от тях, е 1 209 512 лв. (60 заявки от бизнеса, 4 от общини и 1 от ОП „Благоустрояване и озеленяване” Свиленград). Резерви останаха 4 общини (Стамболово, Харманли, Любимец, Свиленград) и ОП „Благоустрояване” Димитровград.

На 28.04.2017 г. бе проведено заседание на Областен съвет по условия на труд, свързано с отбелязване на 28 април – Световен ден за безопасност на труда и международен ден, посветен на паметта на загиналите при трудови злополуки. На заседанието бе представен отчет на дирекция „Инспекция по труда” за дейността на инспекцията през 2016 г. В края на заседанието членовете на Съвета поднесоха цветя пред паметната плоча в Хасково, в памет на загиналите при трудови злополуки.

 

На работна среща с ръководството на АПИ съгласувахме решение за разтоварване на километричните опашки от тежкотоварни автомобили на ГКПП „Капитан Андреево“, особено опасни през летния сезон. На директора на ОПУ Хасково бе възложено да изготви идеен проект за регулирано пропускане на трафика към пункта.

 

Във връзка с подписан от предишните управляващи договор с Европейската комисия за изграждане на нов временен бежански център до 2000 души на територията на Хасковска област, аз взех категорично решение и не подписах споразумението с МВР за изграждането на такъв център.

Този въпрос е много чувствителен за хората и смятам, че на територията на област Хасково има прекалено много концентрация на бежанци - три приемателни центъра, сред които и най-големият в България-този в Харманли.

 

Проведе се среща с валията на Одрин Гюнай Йоздемир, с когото обсъдихме разширяването на сътрудничеството между трансграничните области Хасково и Одрин.

При посещението на Президента на Р България ген. Румен Радев в Областна администрация Хасково пред него бяха поставени най-неотложните въпроси, касаещи областта.

Проведе се работна среща с посланика на Руската Федерация Н. Пр. Анатолий Макаров, с когото бяха коментирани всички възможни форми за регионално сътрудничество в областите на икономиката, културата и туризма.

В Областна администрация Хасково бе посрещнат и Генералния консул на Р Турция в Пловдив Хюсейн Ергани, след което бе подписано споразумение за търговско икономическо сътрудничество между Хасковската търговско-промишлена палата и тази на Черкезкьой, Р Турция.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Генералният консул Хюсеин Ергани: „Турция изпълнява ангажимента си пред ЕС и не допуска бежански наплив към България и Европа“

Четвъртък, 04 Май 2017 14:42

Р Турция изпълнява стриктно своя ангажимент пред Европейския съюз и не допуска бежански наплив към България и Европа. В момента на територията на Турция има около 3.5 млн. бежанци, 3 млн. от които от Сирия. Това съобщи днес в Хасково генералният консул в Генералното консулство на Р Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, който се срещна с областния управител Минко Ангелов. Това е първата среща на дипломата в региона. Той е назначен на поста в края на 2016 г.

Генералният консул информира, че до днешна дата Турция е дала за бежанците от Сирия, Ирак и други страни над 25 милиарда долара. „Този ангажимент за овладяване на хуманитарната криза с милионите бягащи от война хора, е непосилен и труден за турската страна, но ние стриктно го спазваме“, каза г-н Ергани.

Срещата на дипломата и областният управител премина много ползотворно, както сам каза генералният консул. Инж. Ангелов представи от своя страна икономическия, културен и туристически потенциал на област Хасково, възможностите за обмен на студенти, както и предпоставките на курорта Минерални бани за балнео туризъм на много високо равнище поради уникалния състав на минералната вода там. Г-н Ергани остана впечатлен от чутото. „Вярвам в доброто местно сътрудничество и скорошното реализиране на общи проекти. Хасково е един от най-красивите български градове“, каза той.

След разговора двамата с Минко Ангелов се срещнаха с представители на Управителните съвети на търговско-промишлените палати на Хасково и Черкезкьой, Р Турция. Днес бе подписано официално първото споразумение между тези две палати за бъдещо сътрудничество в редица области – икономика, образование, култура. Подписи под документа сложиха председателите на ХТПП Янчо Янев и на бизнес организацията на Черкезкьой Сюлейман Козува. Турската община е известна като много бързо развиващ се икономически регион. Само за последната година населението на Черкезкьой се е увеличило с 20 000 души, заради потребността от работна ръка и специалисти. Търговско-промишлената палата там помага за социалните услуги и вече е построила със средства на своите членове няколко училища.

Светлана Николова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Доклад с последните анализи на питейната вода в Хасково ще бъде предаден на новите министри на МЗ, МОСВ и МРРБ

Четвъртък, 04 Май 2017 06:27

Вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, министърът на околната среда и водите Ирина Костова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов приеха доклада на междуведомствената работна група с резултатите от последните анализи на питейната вода в Хасково и ще го предадат на приемниците си в редовното правителство, съобщиха днес от Министерството на здравеопазването.

Към момента, след предприетите мерки и реорганизация на водоподаването в града, показателите за съдържанието на естествен уран при краен потребител са в границата на нормата съгласно изискванията на Наредба № 9 за качествата на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Резултатите от изследването на общата алфа активност показват превишения на контролните нива. Предприети са действия за установяване на причината за повишената алфа активност, като се изследват проби от питейна вода за радионуклиди. Резултатите от тези изследвания ще позволят окончателната оценка на риска.

До получаване на крайните резултати остава препоръката за ползване на питейната вода само за хигиенно-битови нужди.

Светлана Николова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител поздрави жителите на Харманли с празника на града

Вторник, 02 Май 2017 15:52

Областният управител инж. Минко Ангелов поздрави жителите на Града на Белоногата с 2 май – Ден на Харманли. Представителят на Областна администрация Светлана Николова прочете поздравителния адрес на тържествената сесия, състояла се в Културния център на града.
„В дни като този празничните емоции и гордостта от чувството за принадлежност към обичания град, неминуемо извикват и равносметка за извървения път. Аз знам, че община Харманли има с какво да се похвали, виждам, че се върви уверено напред и искрено вярвам, че добрите неща тук тепърва предстоят. Този град с половин хилядолетна история е един от бисерите в културно-историческата визитка на област Хасково със своите културни ценности и богата история“, каза в поздрава си инж. Ангелов.
На общинското ръководство той пожела да работи все така всеотдайно, с хъс и оптимизъм за добруването на своите граждани. Да надгражда положителните дела и да постави основите на новото, което да направи Харманли още по-добро за живеене и професионална кариера място.
„На вас, скъпи жители на община Харманли, пожелавам благоденствие, успех в подетите начинания и много радостни мигове с близки и приятели“, бяха думите на областният управител.
На сесията днес Тодор Попов и Христо Меранзов бяха удостоени тържествено с най-високото звание на Общински съвет Харманли - „Почетен гражданин на град Харманли“. Г-н Попов, който чества 90-годишен юбилей, е виден общественик и признат през годините учител и ръководител, удостоен с редица други награди. Ст.н. с. д-р Христо Меранзов - спортист, спортен деятел, чийто възпитаници са покорили много олимпиади, и заместник - председател на Българския съюз за физическа култура и спорт, също получи престижното отличие за своите заслуги през годините.

Светлана Николова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Представиха в Хасково напредъка по изпълнение на Иновационна стратегия за интелигентна специализация

Петък, 28 Април 2017 16:51

Областният управител инж. Минко Ангелов откри днес работна среща, на която експерти от министерствата на икономиката и на образованието и науката говориха за напредъка по изпълнение Иновационна стратегия за интелигентна специализация 2014 – 2020 г. /ИСИС/. Пред представители на организации и бизнес структури бяха представени и резултатите от проведените конкурсни процедури, както и информация за предстоящите такива по Оперативните програми на Министерство на икономиката и Министерство на образованието и науката, които се явяват финансови инструменти за реализация на Стратегията.
Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2014 - 2020 г. е задължително предварително условие за новия програмен период 2014-2020 в сферата на научно-изследователската дейност, технологичното развитие и иновациите. С приемането ѝ през 2015 г. се даде възможност страната да стартира мерките, предвидени в оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“, насочени към иновации.
Визията на Стратегията е Република България в периода до 2020 г. да направи качествен скок в иновационното си представяне на ниво ЕС в посока на принос към цялостната политика за развитие, особено в сферите на демографията, устойчивото развитие, интелектуалния капитал и здравето на нацията.
Стратегическата цел е за същия период България да премине от групата на „плахите иноватори“ в групата на „умерените иноватори“. Изпълнението на Стратегията се свързва с провеждането на ефективна политика за растеж на базата на конкурентните предимства на индустрията и научните изследвания.

Светлана Николова

   

Страница 7 от 101

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.