Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Ансамбъл „Хасково” получи най-високото отличие на Областния управител на Хасково по повод 40 години от създаването си

Петък, 01 Декември 2017 21:30

Представителен танцов ансамбъл „Хасково” получи днес най-високото отличие на Областния управител на Хасково Станислав Дечев. Почетният плакет бе връчен по повод 40-я рожден ден на ансамбъла по време на юбилейния концерт на танцовата формация. Над два часа продължи празничният концерт, наситен с автентични фолклорни изпълнения, много емоционални солови танци и авторски хореографски решения. Освен настоящите танцьори на сцената се изявиха и първите танцьори, които през далечната 1977 година тръгват по големите сцени заедно със създателя на ансамбъл „Хасково” Ана Димитрова. 
В края на танцовия празник пред хилядите зрители своите лични поздравления поднесе депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова. Областният управител на Хасково Станислав Дечев удостои с най-високото си отличие- почетен плакет, ансамбъл „Хасково”, а в поздравителния си адрес заяви: „Вече четири десетилетия Вие успявате да съхраните най-ценния национален капитал- българското танцово изкуство. С огромната любов, която влагате в работата си, Вие не само преподавате хореография, а възпитавате поколения хасковски деца в патриотизъм и човешки добродетели. Вие успяхте да превърнете ансамбъл Хасково в стожер на традиционните български ценности и национално самосъзнание. Вярвам, че този родолюбив дух и отдаденост на каузата България, ще продължат да бъдат в основата на Вашата работа и творчество! Затова от цялото си сърце пожелавам на всички, които през годините са били част от голямото семейство на ансамбъл „Хасково” , да продължавате все така ревностно да пазите българския национален дух и да бъдете посланици на България и българското, където и да се намирате! Горд съм с Вас, ансамбъл „Хасково”!

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев свика Областния кризисен щаб, във връзка с решение на Националния кризисен щаб и повод предупрежденията за усложняване на метеорологичната обстановка, очакваните големи количества валежи.

Петък, 01 Декември 2017 13:26

На заседанието, проведено късно снощи, присъства лично директорът на Дирекция Оперативни дейности в ГД БПЗН старши комисар Красимир Шотаров. В кризисния щаб, оглавен от Станислав Дечев, влизат директорите на ОД МВР Хасково, РДПБЗН, ДАНС, Напоителни системи, Басейнова дирекция, Спешна помощ, EVN, ОПУ Хасково и на всички структури, имащи отношение към сигурността на населението. Вече е въведен в действие Областния план за защита при бедствия в част "Защита при наводнения" за територията на Област Хасково. За начало на изпълнение на дейностите по овладяване на извънредната ситуация се счита 9.00 часа на 01.12.2017г. В заповедта на Областния управител се казва още:• Да се предприемат всички необходими мерки за защита на живота и здравето на населението.• В готовност за работа да бъдат приведени всички сили и средства на РД ПБЗН Хасково, общини от област Хасково, кметства, доброволни формирования и областни структури, имащи ангажименти за предотвратяване и намаляване на риска от наводнения.• Кметовете на общини и собствениците на язовири да предприемат мерки по обезопасяване на язовирите и осигуряване на свободни обеми.• Директорът на РД ПБЗН Хасково, чрез системата за ранно предупреждение, да извърши оповестяване на кметовете на застрашените от наводнения райони.• Да се създаде организация за постоянно наблюдение нивото на реките и язовирите, като при рязкото им покачване се докладва незабавно на дежурния по ОКИЦ при Областна администрация Хасково, както и на тел. 112.• Длъжностните лица, отговарящи за съответните общини, са кметовете на общини и началниците на РУ ПБЗН.• Информация за състоянието да бъде подавана регулярно на дежурните в Областна администрация Хасково. • Настоящата заповед да се сведе до знанието на кметовете на общините от област Хасково и членовете на Областния щаб за защита при бедствия за предприемане на необходимите действия съобразно техните компетенции. • Копие от заповедта да бъде изпратена на кметовете на общините от област Хасково и на членовете на областния щаб за защита при бедствия.• Копие от заповедта да се изпрати незабавно на министъра на вътрешните работи.Вече е изпратено и предупреждение до кметовете на кметства по поречието на р.Арда за очаквани по-високи нива на водите. Областният управител Станислав Дечев лично следи изпълнението на заповедта и координира работата на кризисния щаб.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Дирекция „Управление на водите“ при МОСВ информира за очаквани обилни валежи и прогнозирани покачвания на речните нива.

Четвъртък, 30 Ноември 2017 17:26

Според данните, постъпили в Областна администрация Хасково, очакваните количества валежи за периода 1- 3 декември в Западна България ще са между 10- 25 л/кв.м., на отделни места в Югозападна България и Родопската област между 30 -60 л/кв.м. 
От МВР уверяват, че ГД ПБЗН е дала допълнителни разпореждания на териториалните си структури за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации. 
По данни на НИМХ-БАН тази нощ в западните райони ще започнат валежи, които ще се усилват. В петък и събота ще вали, на места, главно в Югозападна България и Родопската област, валежите ще са значителни. В източната половина от страната ще остане ветровито, вятърът ще е югозападен и ще е топло, с дневни температури над 15 градуса. В неделя в източните райони ще е все още топло и с южен вятър, ще превали дъжд. В останалата част от страната със северозападен вятър температурите ще започнат да се понижават; ще е почти без валежи.
В петък валежите ще се усилят и ще са на много места. Количества за денонощието в западната половина от страната между 10 и 25 л/кв.м, на отделни места в Югозападна България и Родопската област 30-60 л/кв.м. В източната половина - до 5 л/кв.м. През следващото денонощие валежите ще продължат, очакват се подобни количества. Едва през нощта срещу събота валежите ще отслабват и ще спират, но преди това в северозападната част на Предбалкана и по високите полета на Югозападна България дъждът ще премине в сняг. 
На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ–БАН, хидрологичната прогноза за Източнобеломорски басейн предвижда: 
На 1, 2 и 3. декември, в резултат на снеготопене и валежи от дъжд, водните нива в басейна да се повишат, по–значителни ще бъдат повишенията в горните и средните течения на реките Тунджа, Марица, Арда и Бяла.
В ранните часове на 2 декември ще има значителни повишения на водните нива. Възможни локални поройни наводнения в горното течение на Тунджа, в горното течение на Марица и родопските ѝ притоци, както и в горното течение на Арда.
Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: 
Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.
В язовирите от каскада „Арда“, които имат трансгранично влияние: Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград, има достатъчно свободен обем. 
Институциите са информирани за предстоящите промени на времето и са в готовност за действие при усложняване на обстановката.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Правителството Борисов 3 одобри допълнителни разходи/трансфери за 2017 г. за общините в област Хасково в общ размер на 6 587 725 лв.

Сряда, 29 Ноември 2017 10:27

Средствата бяха гласувани на последното заседание на Министерски съвет и са разпределени за общините в региона. С тях ще бъдат финансирани важни инфраструктурни проекти, пътища, улици в населени места, ВиК- мрежи, обществени сгради, читалища. „Когато общините от област Хасково работят и предлагат проекти, в интерес на хората, тогава Правителството стимулира и подпомага местната власт. Така се случи и сега. Министерски съвет одобри за финансиране от бюджета за 2017 година обекти в шест общини от нашата област. Това са проекти за благоустрояване, реконструкция и ремонт. Те се отнасят до голяма част от населението и тяхната реализация ще се отрази пряко върху качеството на живот на хората“, обясни областният управител на Хасково Станислав Дечев. 
Отпуснатите от Правителството средства са разпределени така:
-По бюджета на община Маджарово за реконструкция на улици в с. Долни Главанак, община Маджарово – 500 000 лв.;
-По бюджета на община Минерални бани за реализиране на Проект „Благоустрояване на улична мрежа в с. Минерални бани“ – 594 000 лв.;
-По бюджета на община Стамболово – 421 876 лв. за реализиране на проекти: „Ремонт на площад – парк с. Малък извор, община Стамболово” – 51 874 лв., „Ремонт на площад пред кметството в с. Тънково, община Стамболово” – 82 680 лв., „Ремонт на площад пред кметството в с. Пчелари, община Стамболово” – 80 900 лв., „Външна топлоизолация на сграда – общинска собственост, намираща се в УПИ II, кв. 32 по плана на 
с. Стамболово” – 34 649 лв., „Ремонт и възстановяване на сграда „Хамбар” с историческо значение в с. Стамболово, община Стамболово” – 17 890 лв., „Частичен ремонт на сградата на читалище с. Голям извор, община Стамболово” – 57 283 лв., „Частичен ремонт на сградата на кметство 
с. Маджари, община Стамболово” – 53 800 лв., „Частичен ремонт на сградата на Народно читалище „Хр. Ботев”, с. Стамболово”, община Стамболово“ – 
42 800 лв. 
-По бюджета на община Свиленград за частично финансиране на Проект „Реконструкция и рехабилитация на пътна връзка на Автомагистрала „Марица“ с индустриална зона „Свиленград“ – 2 000 000 лв.;
-По бюджета на община Любимец за реализиране на Проект „Ремонт на общински пътища, улична мрежа и съоръжения към тях на територията на община Любимец“ – 2 000 000 лв.;
-По бюджета на община Харманли за ремонт и подмяна на съществуваща В и К мрежа и сградни отклонения в гр. Харманли по улиците „Христо Ботев“, „Александър Стамболийски“, „Янко Сакъзов“ и бул. „Лозенград“– 650 000 лв.;

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител Станислав Дечев участва в церемонията по откриване на обновената клинична лаборатория в МБАЛ Хасково

Вторник, 28 Ноември 2017 16:01

Обновената Клинична лаборатория на МБАЛ – Хасково бе официално открита днес от изпълнителния директор на болницата д-р Георги Гелов, народния представител от ГЕРБ Делян Добрев, областния управител на Хасково Станислав Дечев, председателя на общинския съвет в Хасково Таня Захариева, представители на фирмата, извършила ремонта и на доставчика на медицинската апаратура. „Щастлив съм, че областната болница все повече се налага като водещо модерно лечебно заведение, което разполага не само със съвременна апаратура, но и с изключително добри специалисти.“ Това заяви минути след приключване на официалната церемония областният управител на Хасково Станислав Дечев. Губернаторът и официалните лица разгледаха обновената лаборатория и се запознаха в детайли с работата на клиничната лаборатория. Тя обслужва само за минути шест отделения. Изследванията и пробите пътуват по така наречената въздушна поща, а след това по дигитален път резултатите се връщат за по-малко от 10 минути при лекарите, обясни д-р Гелов. Предстои разширяване на клиничната лаборатория и към други отделения. Тя е изключително полезна за болници от павилионен тип, каквато е нашата болница, подчерта той. Д-р Гелов, благодари за подкрепата на държавата и за това, че през последните години най-голямото болнично заведение в област Хасково получава изключителна помощ за всички свои проекти от народните представители от ГЕРБ и от областния управител на Хасково.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

С уникалния спектакъл „Камъче в мозайката на Европа” бе отбелязана 10-тата годишнина от членството на България в ЕС в Ивайловград.

Вторник, 28 Ноември 2017 09:59

Спектакълът е по стихове на Ивайло Балабанов и бе изпълнен тази вечер в античната вила Армира от възпитаниците на Златка Шереметова. Изпълненията им бяха част от информационната среща "Членството в Европейския съюз - осезаемо за всеки", инициирана от Областния управител на Хасково Станислав Дечев и осъществена с подкрепата на община Ивайловград и НЧ "Пробуда 1914". Срещата се провежда в изпълнение на комуникационната стратегия на България за Европейския съюз.
Предимствата на членството на България в ЕС и предизвикателствата пред всеки от нас, с оглед предстоящото председателство на Съвета на ЕС обсъдиха гостите на проявата. Минути по-късно те се потопиха в уникалната атмосфера на древните римски времена чрез спектакъла „Камъче в мозайката на Европа”. Красивият римски дворец бе сцена на красиви изпълнения на нежни танци и съдържателни стихове. „ Това, което направихте тази вечер е уникално. Няма друг град, където с толкова любов да се работи за израстването и възпитанието на младите хора. В Ивайловград винаги сте ме впечатлявали със своите оригинални идеи, с таланта и с трудолюбието си”, призна Станислав Дечев. Той благодари на кмета Диана Овчарова, че успява да вдъхне живот на всяка инициатива. Областният управител поздрави и преподавателите и учениците, които само за две седмици са успели да поставят спектакъла „Камъче в мозайката на Европа”, специално посветен на членството в ЕС и предстоящото председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. 
Празникът завърши с отличия за най-талантливите ученици от Ивайловград и с връчване на наградата на СБЖ на Историческия музей в Ивайловград.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Благотворителна кауза на Областния управител на Хасково „За повече деца в България“!

Понеделник, 27 Ноември 2017 12:27

В навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово и дни преди настъпването на Новата 2018 г. Областният управител на Хасково организира Коледен благотворителен базар. Традиционната дарителска кампания тази година е посветена на новия живот и семейството. 
Нашата каузата е „За повече деца в България“! Това е съвместна идея на Областния управител на Хасково Станислав Дечев и фондация „Искам бебе“. Раждаемостта е социален, икономически, културен и национален проблем. Затова всички заедно трябва да обединим усилията си и с много любов да подкрепим каузата „За повече деца в България“!
Фондация „Искам бебе“ подкрепя семействата, които искат да имат деца и защитава техните интереси; работи за промяна на обществените нагласи към хората с репродуктивни проблеми; информира, финансира и осигурява емоционална подкрепа на бъдещите родители. 
За да изпълнят с щастие и детски смях още домове в Хасково и областта, фондация „Искам бебе“ и Областният управител на Хасково Станислав Дечев организират тридневен Коледен благотворителен базар. Той ще се проведе на 13, 14 и 15 декември 2017 година в сградата на Областна администрация Хасково. 
Разчитаме да подкрепите благотворителната инициатива на Областния управител на Хасково Станислав Дечев и да се включите в Традиционния коледен базар. Ще бъдем щастливи заедно да помогнем да се родят още бебета в Хасковска област! Всички средства, събрани по време на Благотворителния базар, ще бъдат предоставени на двойки с репродуктивни проблеми от Хасковска област чрез фондация „Искам бебе“. 
В Благотворителния базар очакваме да се включат представители на всички училища от област Хасково. Както всяка година и сега, ще предоставим възможност на децата с любов и много вдъхновение да изработят сувенири и подаръци, които да включим в Базара. Освен това фондация „Искам бебе“ ще предостави информационни материали и ще покани своите приятели и фирми да подкрепят каузата ни. 
Вярваме, че и Вие ще ни подкрепите и заедно ще подарим една светла Коледа и щастлива Нова година на семействата с репродуктивни проблеми от Хасково и областта! 
Както знаете, миналогодишният Коледен базар на Областния управител на Хасково Станислав Дечев бе посветен на 7-годишната Елена от Свиленград. Тогава в рамките един ден благодарение на щедростта и благородството на дарителите от Хасково и областта, бяха събрани над 3 400 лева за Ели. 
Вярваме, че тази година ще успеем заедно да подарим светли празници и усмивки на семейства от Хасково чрез нашата кауза „За повече деца в България“!

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев откри Държавното първенство по кикбокс.

Понеделник, 27 Ноември 2017 10:10

Домакин на престижното състезание е Свиленград, а основен организатор- спортен клуб „Тангра”. Губернаторът призна, че през последните седмици идва до Свиленград няколко пъти и поводите винаги са позитивни. „Такъв е и случаят сега. Пред очите ми се възражда една традиция- Свиленград е домакин на Държавно първенство по кикбокс. Това е огромно признание за града. Защото домакинството означава, че тук има спортна школа и състезатели, че има база и инфраструктура, която да отговаря на изискванията за такъв престижен форум, и не на последно място, тук има хора, които с много ентусиазъм върнаха, след 20 години, кикбокса и бойните спортове в Свиленград”, подчерта Станислав Дечев. 
Той поздрави организаторите и ги увери, че в негово лице имат партньор. „Защото за мен спортът е приоритет в управлението. И в рамките на моите правомощия, ще продължа да правя всичко възможно да стимулирам детско- юношеския и масовия спорт. Защото спортът дисциплинира, учи на толерантност, на търпение и постоянство. И не на последно място: спортът изгражда победителите, но той учи и как да приемаме загубите. Затова, сега ще си позволя да се обърна към треньорите и родителите: искайте, настоявайте децата да спортуват. Защото не всеки ще стане шампион, но всеки трябва да изгради характера си. И ако сте избрали пътя на успешната житейска реализация да минава през този ринг, следвайте една стара максима: Ела рано, остани до късно и не спирай да задаваш въпроси!”, заяви Областният управител на Хасково.
Освен Станислав Дечев на откриването на спортния форум присъстваха главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков и ръководители на федерацията. По време на церемонията бяха връчени специални отличия на състезателите от клуб „Тангра”, които през тази година имат в актива си световна и европейска купа, редица престижни класирания на международния и национален ринг. В държавното първенство участват над 130 състезатели по кикбокс от цялата страна във всички възрастови групи. Състезанието е двудневно. В края на форума ще бъдат връчени и две купи в памет на основоположника на кикбокса в Свиленград Красимир Попгеоргиев.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова участва в кръгла маса на тема „Добри практики и успешни истории в местната система за почтеност“.

Четвъртък, 23 Ноември 2017 17:54

Форумът бе организиран от асоциация „Прозрачност без граници“ и има за цел да представи Индекса на местната система за почтеност и идентифицираните добри практики в 27-те общини-областни центрове в България. Данните от изследването на индекса на почтеност за 2017 година ще бъдат оповестени от „Прозрачност без граници“ на 8 декември в столицата. За 2016 година добри практики по прозрачност, почтеност и отчетност са констатирани в общини като Бургас, Габрово, Стара Загора, Пазарджик, Перник. Хасково не бе посочена като пример за добра практика в системата за почтеност.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев: Свиленград доказа, че свободата да избираш и да пътуваш е най-ценната придобивка

Четвъртък, 23 Ноември 2017 16:53

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в церемонията по откриване на магазин "Жанет" в Свиленград. Инвестицията е за над 5 млн. лв. , а новите работни места са 150. „Преди дни Вашият кмет, г-н Манолов, в един разговор за предимствата на ЕС ми каза, че членството в Евросъюза ни е дало най-ценното: свободата. Вече 10 години ние имаме свободата да пътуваме и да избираме. Днес тази свобода е претворена в този обект: новопостроена автогара, която ще даде възможност за пътуване при нови комфортни и безопасни условия и нов гранд-маркет, който ще даде възможност да избираме от десетки хиляди продукти“, заяви Станислав Дечев. Той поздрави инвеститорите за избора да направят обект в Свиленград и най-вече за идеята им да съчетаят обществената полза с частния интерес. Хипермаркетът предлага 80 000 артикула от всички видове хранителни и стоки за бита, перилни и почистващи препарати, детски изделия, парфюмерия и козметика, топла витрина, прясна риба, собствена фурна за тестени изделия. Обособени са специален щанд за био и органични продукти и аптека. Оформени са детски кът, място за кафе и безалкохолни напитки. До края на годината ще бъде въведена в експлоатация и новата автогара. Тя отговаря на всички европейски изисквания и ще бъде менажирана от голяма европейска компания. Автогарата ще обслужва и линии от международния, междуградския и вътрешноградския автобусен транспорт.

Нели Вълканова

   

Страница 7 от 116

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.