Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Всички пожари на територията на област Хасково са локализирани

Петък, 18 Август 2017 21:36

Към момента всички пожари на територията на хасковска област са локализирани. Последното огнище край Княжево беше овладяно тази вечер. Сега територията от над 1200 декара се контролира, периметърът се обхожда и ще остане под наблюдение през цялата нощ. Локализирани и под контрол са и останалите огнища на пожари в областта. Край Маточина- Варник остават на дежурства противопожарни екипи, които ще следят да не разгори наново пожарът, който изпепели над 7000 декара площ. Край Ивайловград също е спокойно. В района на Хлябово и Сакарци има дежурни, но пожарът е напълно потушен. И тази нощ десетки пожарникари и горски служители остават по горещите точки на Хасковска област, за да следят обстановката. Военнослужещите от формирование 52 740 вече се оттеглиха от терена при Маточина. В готовност за включване в окончателното ликвидиране на огнищата са и доброволците от Свиленград и Тополовград. За 48 часа в Хасковски регион бяха изпепелени над 10 000 декара площи. Няма засегнати домове, няма нанесени сериозни стопански загуби, изпепелени са предимно смесени гори, храсти, сухи треви и лесонепригодни площи. Причините все още не са изяснени, но версиите са: човешка небрежност при работа на открито и умишлен палеж. Работата по издирване на извършителите продължава. 
И за утре за област в Хасково е в сила предупреждението за екстремен риск от запалване на големи пожари. Областният управител Станислав Дечев призовава всички за изключителна отговорност и внимание при разходки в гората, работа на открито и с лесно запалими материали.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Само за две денонощия огънят в Хасковска област унищожи 10 000 декара площи, заети от широколистна, смесена гора, сухи треви и храсти.

Петък, 18 Август 2017 16:38

Това съобщи Областният управител на Хасково Станислав Дечев. Направихме всичко по силите си, за да предупредим и стопаните, и всички жители на областта, за наближаващия пожароопасен сезон. Водихме лични разговори, свикахме работни срещи, предупредихме максимален брой хора и въпреки това отново се стигна до пожари, предизвикани от човешка небрежност и безотговорност. Продължавам да настоявам за сериозни санкции на всички, които предизвикват с безотговорното си поведение пожари, категоричен е Станислав Дечев. 
Най-мащабният пожар на територията на Хасковска област, този между селата Присадец-Маточина- Варник вече е локализиран. Пламъците само в този район унищожиха над 7000 декара площ. Изпепелени са предимно сухи треви, храсти, лесонепригодни площи. Все още не са изчислени щетите. Изключителна помощ на огнеборците оказа тежката верижна машина от АПИ, която през нощта пристигна по нареждане на премиера Бойко Борисов. Днес с булдозера бяха прокарване широки просеки, които спяха огъня и не позволиха на пламъците да обхванат нови площи. На място днес продължават да работят 7 противопожарни автомобила, 35 военно служещи с 5 камиона, доброволци от Свиленград, десетки служители на горското стопанство със специализирана техника за гасене. Всички те ще останат на дежурство по периметъра на пожара, за да не допуснат ново разпалване. 
Продължат усилията на пожарникарите да овладеят пожара между Княжево и Срем, в община Тополовград. Там вече повече от едно денонощие работят 5 провивопожарни екипа, горски служители, доброволци от Тополовград. Пламъците поглъщат смесена гора на площ от 1000 декара. Въпреки затихването на огъня, заради силния вятър, сухото време и високите температури той отново се разгаря и не може да бъде овладян. Всички, разпределени там екипи, остават да работят на място. 
Останалите горящи точки на областта вече са потушени. Край Черничино, Ивайловградско, и край Сакарци - Хлябово, пожарите са загасени, но продължава огледа на терените, за да не се стигне до ново избухване. Дежурните екипи остават там до утре.
Причините за всички пожари се разследват от полицията. Има съмнения и за умишлено палене. Полицията работи по случаите. 
Времето остава изключително ветровито и горещо. За Хасковска област е в сила екстремален риск от избухване на силни пожари. Областният управител Станислав Дечев още веднъж призовава всички за отговорно поведение и недопускане на работа с открит огън в пожароопасните дни.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

С личното съдействие на премиера Бойко Борисов тази вечер 60 тонен булдозер тръгна към огнищата на пожарите в района на Сакар планина.

Четвъртък, 17 Август 2017 22:02

Машината ще прокара просеки и ще пресече разпространението на огъня в района на селата Княжево и Срем, край Тополовград. Техниката ще остане на разположение на пожарникарите утре през целия ден и ще помогне за ограничаване разпространението на огъня и в другите горящи точки на Хасковска област. Тази вечер премиерът Бойко Борисов посети района на с.Княжево и на място се запозна с работата на противопожарните екипи там. Според министър-председателя, след оглед на огнищата, се установява, че запалванията са умишлени. Не са изключени и запалвания, заради чистене на пасища, заяви Бойко Борисов. "Благодарни сме за съдействието на премиера за осигуряване на тежкотоварната техника, това ще помогне изключително много на всички пожарникари, горски служители, военни и доброволци, които второ денонощие гасят 5 големи огнища на пожари в Хасковска област", каза областният управител на Хасково Станислав Дечев. Той и заместникът му д-р Стефка Здравкова през целия ден контролираха работата на службите за овладяване на пожарите. Все още ситуацията е сложна. Добрата новина е, че няма застрашени населени места, няма сериозни материални загуби, няма пострадали пожарникари, горски, доброволци. Причините за огнената стихия в Хасковска област се разследват от полицията.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Пожарната обстановка в област Хасково остава усложнена

Четвъртък, 17 Август 2017 19:59

Пожарната обстановка на територията на област Хасково остава усложнена. Цялата налична техника на районните противопожарни служби, на държавното горско стопанство и допълнителната помощ от Кърджали и Елхово са включени в потушаването на четирите действащи огнища на пожари в региона.
В района на ивайловградското село Черничино огънят е унищожил над 300 декара смесена гора. Там заради труднодостъпната местност борбата с огъня от страна на пожарникари и лесничеи е предимно на ръка. Над 50 човека работят почти цял ден, за да спират пламъците и да опазват масивите от огъня.
Пожарът, който гори повече от денонощие край свиленградското село Маточина, се развива към село Варник и все още не е локализиран. Там повече от 12 часа работят военни, пожарникари, горски и доброволци от Свиленград.
В късния следобяд локализираният пожар между селата Хлябово и Сакарци в община Тополовград отново се разгоря. Засегнати са лозя, храсти и сухи треви в землището на Хлябово. В момента екипите се опитват да спрат огъня преди да е навлязъл в голям иглолистен масив. 
Над 1200 декара са обхванати от пламъци между селата Княжево и Срем в община Тополовград. Там работят 4 противопожарни екипа, 7 екипа горски и доброволци от Тополовград, като целта е да не се допусне разпространинето на пожара на по-голяма площ.
Въпреки че официално не е свикан, Областният кризисен щаб и включените в него институции, на практика са мобилизирани. При необходимост областният управител Станислав Дечев ще свика официално структурата. Засега не се налага обявяване на бедствено положение. В готовност за включване е тежка техника от „Марица Изток“. Като цяло няма застрашени села, няма бедстващи хора и пострадали при потушаването на огъня служебни лица и доброволци.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Големите пожари в района на Сакар планина, при селата Сакарци и Присадец-Маточина са причинени от почистване на пасища и работа с тежка селскостопанска техника.

Четвъртък, 17 Август 2017 11:30

Това показват предварителните огледи на противопожарните екипи, съобщи директорът на РДПБЗН Хасково комисар Николай Вълчев. За това са свидетелствали и местни жители от поразените от огъня райони. Областният управител на Хасково Станислав Дечев призова за пореден път стопаните да проявят разум и да избягват работа в пожароопасния сезон с техника, която причинява искри и предизвиква запалвания. "Въпреки превантивните мерки, работата с кметовете по места, предупрежденията, санкциите и молбите към стопаните, отново имаме запалвания, предизвикани от човешка небрежност, безотговорност и нарушаване на противопожарните норми", заяви Станислав Дечев. 
В момента в района на Сакар духа силен, до бурен на моменти вятър, температурите са високи, сухо е и най-малката искра може да предизвика пожар. 
В село Сакарци, където огънят вече изпепели над 800 декара площи, продължава обхода на засегнатите места. Екипи на пожарната ще останат на дежурство там през целия ден, за да не допуснат ново разпалване. 
Край Маточина продължават усилията на пожарникари, военни, горски служители и доброволци за овладяване на пожара. Той се разгърна на фронт от 1200 декара и все още не е локализиран. Няма бедстващи хора, застрашени села и селскостопанска продукция. Горят лесонепригодни площи, суха трева и храсти. Пожарът се развива по посока р.Тунджа. На място са 7 противопожарни екипа, 30 военно служещи с техника, десетки горски служители и специализирана гасителна техника, които пряко участват в потушаването на пожара. На терен от вчера са и доброволните формирования от Тополовград и Свиленград. От Пожарната още веднъж призовават за изключително внимание и отговорност всички, които имат работа на открито. За Хасковска област е в сила екстремален риск от възникване на пожари. Кодът е червен. Това означава, че и най-незначителната небрежност, може да доведе до силни горски и полски пожари, които да се разгърнат на голяма площ и да доведат до сериозни икономически и селскостопански загуби. Щетите от горящите вече едно денонощия площи в района на засегнатите села Сакарци, Присадец, Филипово и Маточина все още не са изчислени.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Тази сутрин в 5 часа военнослужещи от формирование 52 740 в Хасково се включиха в гасенето на големия пожар край селата Присадец и Маточина.

Четвъртък, 17 Август 2017 08:14

34-мата униформени с техника се включват в подкрепа на екипите от пожарникари, горски служители и доброволци, които от вчера се опитват да овладеят пламъците в труднодостъпния район. Пожарът обхвана над 1000 декара площ в пограничния район. Изпепелени са сухи треви, храсти и лесонепригодни площи. Няма застрашени населени места, няма опасност за хората и за селскостопанска продукция. 
Другият пожар при село Сакарци беше локализиран снощи. Там бяха оставени дежурни екипи, за да контролират района. Там пламъците унищожиха над 800 декара площи. 
За днес в почти цялата Хасковски област е обявена екстремална опасност за пожари. Температурите остават високи.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Военните отиват на помощ на пожарникарите при Маточина

Сряда, 16 Август 2017 19:16

Пожарът край тополовградските села Присадец и Филипово се разраства в посока Маточина. Ситуацията остава сложна. Това е причината преди минути да бъде поискана помощ от военните. С нарочно писмо, изпратено от Областна администрация Хасково, за овладяване на ситуацията е поискана помощ от Военно формирование 52 740 в Хасково. В района продължава да духа бурен вятър. Цяла нощ ще продължат опитите на пожарникари, горски и доброволци за овладяване и локализиране на пожара. Към Маточина вече е пренасочена част от противопожарната техника, която работеше край село Сакарци. Там пожарът вече е локализиран. Изпепелени са 800 декара сухи треви и храсти. Няма стопански загуби. Част от огнеборците и горските остават на този терен, за да предотвратят ново разрастване на огъня. Ситуацията в Тополовградско се контролира лично от директора на РДПБЗН комисар Николай Вълчев, който увери, че няма опасност за населените места, хората, селскостопанска продукция и постройки.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Продължават усилията за овладяване на пожарите в тополовградско

Сряда, 16 Август 2017 18:20

Продължават усилията на огнеборците за потушаване на пожарите в тополовградско. И двете огнища при Сакарци и при Присадец-Маточина не са овладени. В района духа много силен вятър и работата на противопожарните екипи е изключително затруднена. Температурите остават високи. Рискът от разрастване на огъня – също. В огнището между селата Филипово- Присадец, в посока Маточина, са изпратени още допълнителни сили. Освен работещите на място 5 противопожарни екипа от РДПБЗН Хасково и техника от Държавното горско стопанство, вече има изпратена помощ и техника от горското и от други области на страната. Там фронтът на пожара е около 1000 декара, територията е гранична, пресечена и не може да се засече точно. Няма опасност за населените места, няма бедстващи хора, не са застрашени и стопански сгради или площи с реколта. 
В района на Сакарци, където гори другият пожар, продължават опитите за локализиране на пожара. Там също е изпратена допълнителна техника от горското. Няма опасност за хората от близкото село, не са застрашени домове или площи със селскостопанска продукция. 
Прогнозите на огнеборците са, че по тези два пожара ще се работи през цялата нощ. На място са пожарникари, горски служители, доброволци от Тополовград.
Комисар Николай Вълчев съобщи, че през следващите 48 часа за Хасковска област е обявена екстремална степен за опасност от пожари. По дефиниция, екстремална опасност означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари, с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване са ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Два големи пожара горят на територията на област Хасково.

Сряда, 16 Август 2017 13:51

В района на селата Присъдец- Филиповци, община Тополовград, са пламнали сухи треви и лесонепригодни площи. Пожарът се разгръща на широк фронт и е труден за овладяване. Пламъците се движат в посока Маточина. На място вече работят 5 противопожарни екипа, допълнителна помощ е поискана и от горското стопанство. Второто огнище на пожар е при село Сакарци. Там фронтът също все още не е уточнен, но пожарът се разраства и върви към близка широколистна гора. На място работят също 5 противопожарни екипа. Към пожарите вече пътува и комисар Николай Вълчев, директор на РДПБЗН Хасково. По информация на зам.-кмета на община Тополовград Наско Стоянов към Присъдец е изпратен първият екип от доброволното формирование. Доброволците ще са в услуга та пожарникарите и ще се включат в гасенето. Очаква се да се събере и вторият екип, който да бъде разпределен към едно от двете огнища. В работата по овладяването на огъня участват и екипи на Държавното горско стопанство.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

44 екипа за съвместна работа са формирани в област Хасково с цел реализиране на идеята на Правителството за присъствие на всяко дете в клас през новата учебна година.

Сряда, 09 Август 2017 13:16

Това стана ясно днес по време на работна среща, проведена в Областна администрация Хасково. В работата й участваха Областният управител Станислав Дечев, един от заместниците му Ангел Божинов, началникът на РУО Хасково Красимира Джисова, представители на общините от областта, директори на училища, образователни експерти. 
Сформирането на т.нар. екипи за обхват е в изпълнение на решение на МС за създаване на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Целта е всички деца, които са в обхвата на задължителното образование, родени между 2001 – 2012 г., да посещават училище. Екипите, които ще работят с всяко дете индивидуално, включват представители на РУО Хасково, общините, Социално подпомагане, МВР. Към тези експерти, според спецификата на случая, ще се включват още медиатори, кметове на населени места, социални работници, представители на различни служби, имащи отношение към конкретния проблем. Числеността на екипите е различна. Всяка община е разделена на райони, а във всеки район ще работи по един екип. Най-много такива групи са сформирани в община Хасково-13, в община Димитровградекипите са 8, в Харманли- 3, в Тополовград и Стамболово – по 4, в Ивайловград- 5 екипа, в община Свиленград - 3, в Любимец – 2, в Минерални бани, Маджарово и Симеоновград ще работи по един екип. 
Утре е поредната работна среща в МОН. От ведомството вече са разработили портал , който ще има директна връзка с общините, ГРАО, Социално подпомагане и МВР. На тази платформа ще се качват данните за всички деца в училищна възраст и ще може да се следи тяхното движение, промяна на населено място, училище, адрес и т.н. В момента образователните управления по региони подготвят данните за новата учебна година. Те ще подадат информация на общините за незаписаните ученици. Ще се иска справка и от Гранична полиция за деца, заминали в чужбина и отпаднали от нашата образователна система. 
„Всички тези мерки се предприемат в интерес на децата, а не за да се санкционират родителите. Има частни случаи, които ние познаваме, по които общините работят от преди, така че всички усилия ще са насочени към това децата да бъдат в клас“, обясни Красимира Джисова. Тя уточни, че първите проверки на екипите за обхват ще започнат през септември. „Предстои много работа, но със съдействието на всички институции ще успеем“, каза тя.
Началникът на РУО Хасково напомни, че ще се завиши и контролът върху неизвинените отсъствия, ще се следи стриктно за присъствието във всеки час, категорична е тя. 
В началото на септември ще се проведе поредната работна среща в Областна администрация Хасково.

Нели Вълканова

   

Страница 6 от 107

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.