Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев присъства на откриването на Първата самостоятелна изложба и дипломен проект на Стела Танева.

Вторник, 06 Февруари 2018 10:04

Той лично поздрави младата авторка и сподели, че преди две години е купил нейна фотография, която и до днес е част от интериора на кабинета му. 
Стела Танева е възпитаник на фото клуба към Младежки център Хасково и е студент в елитния британски университет в Съндърланд. Експозицията бе открита от ръководителя на клуба и преподавател на Стела- Славян Костов.
Първата изложба на Стела се нарича „ Геометрията на сетивата" и представя 34 уникални фотографии, направени в различни страни в Европа. Използвана е интересна фото техника и най-вече изключително въображение и неповторим авторски поглед. На откриването присъстваха десетки приятели на Стела, колеги от фото клуба, ценители на изкуството. Фотосите на Стела ще останат в хасковската галерия „Форум” още 10 дни.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Над 30 училища, клубове, организации и частни предприемачи заявиха участие в Коледния благотворителен базар на Областния управител на Хасково и фондация „Искам бебе“.

Понеделник, 11 Декември 2017 12:32

Тази година каузата на благотворителната инициатива е „За повече деца в българия“. Днес губернаторът Станислав Дечев благодари за широката подкрепа, която е получил за тази кауза. „Целта на дарителската акция е да се подпомогнат семейства от Хасковска област с репродуктивни проблеми. Раждаемостта е социален, икономически и културен проблем. За него трябва да се говори открито и да се предприемат адекватни мерки за преодоляване на негативната демографска тенденция“, подчерта той. „Затова всички заедно трябва да обединим усилията си и с много любов да подкрепим каузата „За повече деца в България“, призова Областният управител на Хасково. 
Благотворителният базар ще бъде открит на 13 декември от 11 часа. На него са поканени да присъстват всички хора, които искат да дадат своя дан за раждането на поне още едно бебе в Хасковска област. Базарът ще продължи до 15 декември. В продължение на 3 дни вратите на държавната администрация ще са отворени за всеки, който иска да се включи в базара. На повече от 30 щанда ще бъдат изложени коледни сувенири, картички, рисунки, снимки от клуба по Фотография в Хасково, коледни сладки и много други продукти.
Днес фондация „Искам бебе“, партньор на Областния управител на Хасково, изпрати писмо до Станислав Дечев. В него Мария Янева, председател на УС на „Искам бебе” заявява: „С настоящото писмо бихме желали да изразим дълбоката си признателност към Вас и Вашия екип, заради поетата инициатива и съпричастност в нашата кауза, да помогнем повече двойки с репродуктивни проблеми да сбъднат мечтата си и да имат свое дете. 
За съжаление, статистиката за раждаемостта през 2016 г. сочи, че дори в следвоенните години броят на родените деца е бил по-голям, в сравнение с това, което се случва днес – едва 60 118 бебета. С помощта на нашата фондация са се родили 1502 бебета. За Вашето решение, ние Ви благодарим, че дарявате средствата от тазгодишния коледен благотворителен базар за нуждаещи се семейства и им давате шанс да огреят своя тъжен дом със сияйни детски усмивки, да се родят няколко дългоочаквани деца, да сбъднете най-съкровена мечта! Фондация “Искам Бебе”, като гражданска организация, защитаваща интересите на двойките с репродуктивни проблеми, изразява своята дълбока благодарност към Вас за ангажимента, който поемате към бъдещите родители, живеещи на територията на община Хасково.

Ние, които всеки ден се сблъскваме с човешката болка знаем отлично, че каузата ни е почтена и си струва. Защото стремежът за дете те прави добър човек! Благодарим за безрезервната подкрепа от Ваша страна и нека чрез Коледното чудо се роди детски смях!“, пише още в писмото до Областния управител на Хасково Станислав Дечев.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково г-н Станислав Дечев и фондация „Искам бебе“ организират Коледен благотворителен базар "За повече деца в България!"

Четвъртък, 07 Декември 2017 12:35

Очакваме Ви на 13, 14 и 15 декември в Областна администрация Хасково, за да изпълним с щастие и детски смях още домове в Хасково и областта. Откриването на Базара е от 11 часа на 13 декември в зала „Марица“. В благотворителната кампания участват училища от Хасковска област и организации, подкрепящи фондация „Искам бебе“. Вярваме, че ще подкрепите благотворителната инициатива на Областния управител на Хасково и ще се включите в Традиционния коледен базар. Ще бъдем щастливи да помогнем да се родят още бебета в Хасковска област! Всички средства, събрани по време на Базара, ще бъдат предоставени на двойки с репродуктивни проблеми от Хасковска област чрез фондация „Искам бебе“.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Симеоновград празнува днес

Сряда, 06 Декември 2017 13:36

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова участва в ритуала по тържествено вдигане на знамената в Симеоновград. Той бе организиран по повод Деня на Симеоновград – 6 декември. Празничният Никулден започна за симеоновградчани със Света литургия в храма „Св.Николай“. На тържествената сесия на Общински съвет Симеоновград бяха поднесени поздравления от депутата от ГЕРБ Евгения Ангелова и от областния управител на Хасково Станислав Дечев. В обръщението си към жителите на Симеоновград губернаторът заявява: „В историята на Симеоновград има много паметни периоди, има времена на растеж и просперитет, има и моменти на сериозни предизвикателства. Но най-важното за Вашия красив град е, че никога от ежедневието на хората от Симеоновград не са отсъствали най-ценните човешки добродетели- любов към семейството, привързаност към родния край и трудолюбие. Днес Вашият град става все по-привлекателен. Тук се изпълняват проекти, които водят до качествена промяна на градската среда, до подобряване на условията за личностна и професионална реализация, до създаване на предпоставки за задържане на младите хора в града и общината. И тези промени не са кампанийни, това е стабилна тенденция“.
По време на заседанието бе представен исторически доклад за Освобождението на града от османско владичество. В края на сесията председателят на общинския съвет Светлана Стоева и кметът Милена Рангелова получиха благодарствени писма за подпомагане на спорта борба в Симеоновград.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев изпрати поздравителен адрес до кмета на община Симеоновград Милена Рангелова по повод Деня на Симеоновград- 6 декември.

Сряда, 06 Декември 2017 10:26

В адреса се казва: 
Уважаема г-жо Рангелова, приемете моите сърдечни поздрави по повод Деня на Симеоновград – 6 декември!
В историята на Симеоновград има много паметни периоди, има времена на растеж и просперитет, има и моменти на сериозни предизвикателства. Но най-важното за Вашия красив град е, че никога от ежедневието на хората от Симеоновград не са отсъствали най-ценните човешки добродетели- любов към семейството, привързаност към родния край и трудолюбие. 
Днес Вашият град става все по-привлекателен. Тук се изпълняват проекти, които водят до качествена промяна на градската среда, до подобряване на условията за личностна и професионална реализация, до създаване на предпоставки за задържане на младите хора в града и общината. И тези промени не са кампанийни, това е стабилна тенденция.
Затова съм убеден, че каквото и да предстои от тук нататък пред Симеоновград, то винаги ще извежда града Ви на един по-просторен път- пътят на модерното развитие и благополучие. 
От все сърце пожелавам на Вас и на всички жители на Симеоновград мир и благоденствие! 
Честит празник!

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител д-р Стефка Здравкова поздрави днес участниците и гостите на концерта, посветен на Международния ден на хората с увреждания.

Понеделник, 04 Декември 2017 16:10

„ Когато преди 25 години 3 декември е обявен за Международен ден на хората с увреждания, целта е била политиците и институциите да се мотивират да предприемат по-ефективни действия, с които да гарантират достъп до архитектурната среда на хората с увреждания, до образование, до общия пазар на труда, до информация и до вземане на политически решения. Накратко казано - интеграция на всеки, чиито възможности са ограничени по здравословни причини“, заяви от сцената на драматичния театър д-р Здравкова. „С всяка изминала година нашата среда се променя в посока достъпност за хората са увреждания. Но и нещо по-важно – променяме се и ние в отношението си към хората с увреждания. Затова днес, в качеството ми на заместник областен управител заставам пред Вас с увереността, че Правителството изпълнява успешно една от основните си политики: стимулиране на хората с увреждания и тяхната пълноправна интеграция. Днес институциите и обществото са все по-готови да работят и да обслужват хората с увреждания. И в същото време работата не спира, защото ние знаем, че дължим много на родителите на децата в неравностойно положение, на семействата и на всеки един от Вас. Затова продължаваме да работим като не забравяме ангажиментите си към най-нуждаещите се социални групи“, обобщи заместник областният управител. Концертът продължи с изпълнение, посветени на 25-тата годишнина от обявяването на 3 декември за Международен ден на хората с увреждания.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Ансамбъл „Хасково” получи най-високото отличие на Областния управител на Хасково по повод 40 години от създаването си

Петък, 01 Декември 2017 21:30

Представителен танцов ансамбъл „Хасково” получи днес най-високото отличие на Областния управител на Хасково Станислав Дечев. Почетният плакет бе връчен по повод 40-я рожден ден на ансамбъла по време на юбилейния концерт на танцовата формация. Над два часа продължи празничният концерт, наситен с автентични фолклорни изпълнения, много емоционални солови танци и авторски хореографски решения. Освен настоящите танцьори на сцената се изявиха и първите танцьори, които през далечната 1977 година тръгват по големите сцени заедно със създателя на ансамбъл „Хасково” Ана Димитрова. 
В края на танцовия празник пред хилядите зрители своите лични поздравления поднесе депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова. Областният управител на Хасково Станислав Дечев удостои с най-високото си отличие- почетен плакет, ансамбъл „Хасково”, а в поздравителния си адрес заяви: „Вече четири десетилетия Вие успявате да съхраните най-ценния национален капитал- българското танцово изкуство. С огромната любов, която влагате в работата си, Вие не само преподавате хореография, а възпитавате поколения хасковски деца в патриотизъм и човешки добродетели. Вие успяхте да превърнете ансамбъл Хасково в стожер на традиционните български ценности и национално самосъзнание. Вярвам, че този родолюбив дух и отдаденост на каузата България, ще продължат да бъдат в основата на Вашата работа и творчество! Затова от цялото си сърце пожелавам на всички, които през годините са били част от голямото семейство на ансамбъл „Хасково” , да продължавате все така ревностно да пазите българския национален дух и да бъдете посланици на България и българското, където и да се намирате! Горд съм с Вас, ансамбъл „Хасково”!

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев свика Областния кризисен щаб, във връзка с решение на Националния кризисен щаб и повод предупрежденията за усложняване на метеорологичната обстановка, очакваните големи количества валежи.

Петък, 01 Декември 2017 13:26

На заседанието, проведено късно снощи, присъства лично директорът на Дирекция Оперативни дейности в ГД БПЗН старши комисар Красимир Шотаров. В кризисния щаб, оглавен от Станислав Дечев, влизат директорите на ОД МВР Хасково, РДПБЗН, ДАНС, Напоителни системи, Басейнова дирекция, Спешна помощ, EVN, ОПУ Хасково и на всички структури, имащи отношение към сигурността на населението. Вече е въведен в действие Областния план за защита при бедствия в част "Защита при наводнения" за територията на Област Хасково. За начало на изпълнение на дейностите по овладяване на извънредната ситуация се счита 9.00 часа на 01.12.2017г. В заповедта на Областния управител се казва още:• Да се предприемат всички необходими мерки за защита на живота и здравето на населението.• В готовност за работа да бъдат приведени всички сили и средства на РД ПБЗН Хасково, общини от област Хасково, кметства, доброволни формирования и областни структури, имащи ангажименти за предотвратяване и намаляване на риска от наводнения.• Кметовете на общини и собствениците на язовири да предприемат мерки по обезопасяване на язовирите и осигуряване на свободни обеми.• Директорът на РД ПБЗН Хасково, чрез системата за ранно предупреждение, да извърши оповестяване на кметовете на застрашените от наводнения райони.• Да се създаде организация за постоянно наблюдение нивото на реките и язовирите, като при рязкото им покачване се докладва незабавно на дежурния по ОКИЦ при Областна администрация Хасково, както и на тел. 112.• Длъжностните лица, отговарящи за съответните общини, са кметовете на общини и началниците на РУ ПБЗН.• Информация за състоянието да бъде подавана регулярно на дежурните в Областна администрация Хасково. • Настоящата заповед да се сведе до знанието на кметовете на общините от област Хасково и членовете на Областния щаб за защита при бедствия за предприемане на необходимите действия съобразно техните компетенции. • Копие от заповедта да бъде изпратена на кметовете на общините от област Хасково и на членовете на областния щаб за защита при бедствия.• Копие от заповедта да се изпрати незабавно на министъра на вътрешните работи.Вече е изпратено и предупреждение до кметовете на кметства по поречието на р.Арда за очаквани по-високи нива на водите. Областният управител Станислав Дечев лично следи изпълнението на заповедта и координира работата на кризисния щаб.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Дирекция „Управление на водите“ при МОСВ информира за очаквани обилни валежи и прогнозирани покачвания на речните нива.

Четвъртък, 30 Ноември 2017 17:26

Според данните, постъпили в Областна администрация Хасково, очакваните количества валежи за периода 1- 3 декември в Западна България ще са между 10- 25 л/кв.м., на отделни места в Югозападна България и Родопската област между 30 -60 л/кв.м. 
От МВР уверяват, че ГД ПБЗН е дала допълнителни разпореждания на териториалните си структури за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации. 
По данни на НИМХ-БАН тази нощ в западните райони ще започнат валежи, които ще се усилват. В петък и събота ще вали, на места, главно в Югозападна България и Родопската област, валежите ще са значителни. В източната половина от страната ще остане ветровито, вятърът ще е югозападен и ще е топло, с дневни температури над 15 градуса. В неделя в източните райони ще е все още топло и с южен вятър, ще превали дъжд. В останалата част от страната със северозападен вятър температурите ще започнат да се понижават; ще е почти без валежи.
В петък валежите ще се усилят и ще са на много места. Количества за денонощието в западната половина от страната между 10 и 25 л/кв.м, на отделни места в Югозападна България и Родопската област 30-60 л/кв.м. В източната половина - до 5 л/кв.м. През следващото денонощие валежите ще продължат, очакват се подобни количества. Едва през нощта срещу събота валежите ще отслабват и ще спират, но преди това в северозападната част на Предбалкана и по високите полета на Югозападна България дъждът ще премине в сняг. 
На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ–БАН, хидрологичната прогноза за Източнобеломорски басейн предвижда: 
На 1, 2 и 3. декември, в резултат на снеготопене и валежи от дъжд, водните нива в басейна да се повишат, по–значителни ще бъдат повишенията в горните и средните течения на реките Тунджа, Марица, Арда и Бяла.
В ранните часове на 2 декември ще има значителни повишения на водните нива. Възможни локални поройни наводнения в горното течение на Тунджа, в горното течение на Марица и родопските ѝ притоци, както и в горното течение на Арда.
Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: 
Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.
В язовирите от каскада „Арда“, които имат трансгранично влияние: Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград, има достатъчно свободен обем. 
Институциите са информирани за предстоящите промени на времето и са в готовност за действие при усложняване на обстановката.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Правителството Борисов 3 одобри допълнителни разходи/трансфери за 2017 г. за общините в област Хасково в общ размер на 6 587 725 лв.

Сряда, 29 Ноември 2017 10:27

Средствата бяха гласувани на последното заседание на Министерски съвет и са разпределени за общините в региона. С тях ще бъдат финансирани важни инфраструктурни проекти, пътища, улици в населени места, ВиК- мрежи, обществени сгради, читалища. „Когато общините от област Хасково работят и предлагат проекти, в интерес на хората, тогава Правителството стимулира и подпомага местната власт. Така се случи и сега. Министерски съвет одобри за финансиране от бюджета за 2017 година обекти в шест общини от нашата област. Това са проекти за благоустрояване, реконструкция и ремонт. Те се отнасят до голяма част от населението и тяхната реализация ще се отрази пряко върху качеството на живот на хората“, обясни областният управител на Хасково Станислав Дечев. 
Отпуснатите от Правителството средства са разпределени така:
-По бюджета на община Маджарово за реконструкция на улици в с. Долни Главанак, община Маджарово – 500 000 лв.;
-По бюджета на община Минерални бани за реализиране на Проект „Благоустрояване на улична мрежа в с. Минерални бани“ – 594 000 лв.;
-По бюджета на община Стамболово – 421 876 лв. за реализиране на проекти: „Ремонт на площад – парк с. Малък извор, община Стамболово” – 51 874 лв., „Ремонт на площад пред кметството в с. Тънково, община Стамболово” – 82 680 лв., „Ремонт на площад пред кметството в с. Пчелари, община Стамболово” – 80 900 лв., „Външна топлоизолация на сграда – общинска собственост, намираща се в УПИ II, кв. 32 по плана на 
с. Стамболово” – 34 649 лв., „Ремонт и възстановяване на сграда „Хамбар” с историческо значение в с. Стамболово, община Стамболово” – 17 890 лв., „Частичен ремонт на сградата на читалище с. Голям извор, община Стамболово” – 57 283 лв., „Частичен ремонт на сградата на кметство 
с. Маджари, община Стамболово” – 53 800 лв., „Частичен ремонт на сградата на Народно читалище „Хр. Ботев”, с. Стамболово”, община Стамболово“ – 
42 800 лв. 
-По бюджета на община Свиленград за частично финансиране на Проект „Реконструкция и рехабилитация на пътна връзка на Автомагистрала „Марица“ с индустриална зона „Свиленград“ – 2 000 000 лв.;
-По бюджета на община Любимец за реализиране на Проект „Ремонт на общински пътища, улична мрежа и съоръжения към тях на територията на община Любимец“ – 2 000 000 лв.;
-По бюджета на община Харманли за ремонт и подмяна на съществуваща В и К мрежа и сградни отклонения в гр. Харманли по улиците „Христо Ботев“, „Александър Стамболийски“, „Янко Сакъзов“ и бул. „Лозенград“– 650 000 лв.;

Нели Вълканова

   

Страница 5 от 115

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.