Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Забранено е движението на тежкотоварни камиони над 12 тона по пътя Харманли-Тополовград.

Понеделник, 26 Февруари 2018 13:41

Това е единственото ограничение, наложено в Хасковска област, заради снеговалежа. В целия регион пътищата са проходими при зимни условия. На терен са всички машини на снегопочистващите фирми, които обработват пътните настилки. Областният управител на Хасково Станислав Дечев инспектира лично почистването на пътя за Димитровград- Стара Загора. В #Димитровград се чисти интензивно. Там улиците на асфалт, акцентира се върху кръговите кръстовища и околовръстния път за Стара Загора. 
Автомагистрала „Марица“ също е почистена и проходима. Вниманието на шофьорите трябва да бъде изострено, когато преминават през откритите и ветровити места, където са възможни обледявания и навявания. 
Дежурните в ОПУ –Хасково докладваха, че ситуацията в областта е нормална за зимни условия. Няма тежки пътни инциденти. Всички населени места са достъпни. Няма прекъсване на електричеството и водоподаването. Не се налагат допълнителни ограничения на движението. В края на деня се очаква температурите да паднат доста под нулата.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Към 10 часа сутринта пътищата в цялата област са проходими при зимни условия

Понеделник, 26 Февруари 2018 10:13

Това докладваха на областния управител на Хасково Станислав Дечев дежурните екипи от Областно пътно управление. В момента 85 машини са на терен и опесъчават пътните настилки в региона. Очаква се по-късно през деня към тях да се присъединят още единици от тежка техника, които да обезпечат почистването и нормалната проходимост на пътищата. В момента най-обилен е снеговалежът в района на Тополовград и по високите места на Сакар. За сега не се налагат ограничения за движение, но се препоръчва на шофьорите за пътуват само при необходимост. 
Път 1-8, Хасково-Харманли, вече е изчистен и проходим при зимни условия. Това съобщиха от ОПУ, след запитване на областния управител на Хасково по повод постъпили сигнали при него, че отсечката е непроходима. Там вече има участъци, които са изчистени до асфалт, но заради вятъра има места, където бързо се образуват навявания. Затова, ако пътувате по този път, бъдете внимателни.
Температурите в областта са от минус 5 до 0 градуса. Няма населени места без ток, вода, комуникации и снабдяване със стоки. Всички учебни и детски заведения работят. За Хасковска област остава в сила оранжев предупредителен код за обилни снеговалежи и очаквана покривка между 20-30 см.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Пътищата в Хасковска област са проходими при зимни условия.

Понеделник, 26 Февруари 2018 09:38

Няма въведени ограничения. Това установи при проверката си тази сутрин областният управител на #Хасково Станислав Дечев. 80 машини чистат пътната мрежа. Сняг вали в райна на Хасково, Димитровград и Минерални бани. В Свиленград, Харманли, Любимец и Симеоновград прехвърля слаб сняг, в Тополовградско всички пътища са проходими, слаб е валежът и там. Вятърът навсякъде е силен. Възможни са навявания. Очаква се снеговалежът да се засили през деня.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

"Методи и подходи за развитие на креативното и иновативно мислене във формалното и неформалното образование" беше темата на училищната презентация на ПМГ “Акад.Боян Петканчин“ Хасково.

Четвъртък, 22 Февруари 2018 08:34

Гост на децата и преподавателите от елитното училище беше заместник-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. "Областна администрация Хасково винаги е подкрепяла нашето училище, инициативи и ученици", призна директорът на гимназията Донка Маргаритова. Тя припомни, че чрез Областния управител на Хасково Станислав Дечев на училището бе предоставен терен, на който съвсем скоро ще бъде изградена еко- класна стая. 
Атрактивното и модерно учене е възможно, това доказаха на практика учениците и учителите от ПМГ Хасково. 28 от всички 50 преподаватели на гимназия вече са обучавани в 7 европейски държави. "Тези практически и теоретични обучения са довели до използване на интерактивни и иновативни подходи на обучение", подчерта Донка Маргаритова. 
Тя и колегите й направиха представяне на участията на учителите и учениците в проекти по програмата ЕРАЗЪМ+, демонстрираха използването на платформата eTwinning като инструмент за развитие на обучението в класната стая. „Важно е децата да получават не само знания, но да придобиват и социални умения“, категорични са преподавателите в ПМГ. Пред гостите бе демонстриран модерният начин на дигитално общуване – използване на облачна платформа, изграждане на добавена реалност и изключително модерният начин на създаване на дигитална реалност. 
В ПМГ е организиран и базар на клубовете по проект „Твоят час“, където се продават уникални творби и сувенири, изработени от учениците. Средствата, събрани от базара, ще бъдат инвестирани за модернизиране на класните стаи.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев поздрави кметовете на Димитровград и Узункупрю за далновидната политика за превенция на стихиите

Вторник, 20 Февруари 2018 16:01

Първа копка за изграждането на автоматична наблюдателна кула за откриване на горски пожари бе направена днес в димитровградското село Крепост. Изграждането й е по проект „Превенция и минимизиране на рисковете за околната среда и визия за иновативни способи“ по ИНТЕРРЕГ-ИПП ТГС България – Турция 2014- 2020. Стойността му е 581 483 41 евро, които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Срокът за изпълнение е 15 месеца, водеща е община Димитровград с партньор с Узункупрю, Турция. 
„Целта на проекта е превенция от природни бедствия. На територията на Община Димитровград ще бъде изградена напълно автоматизирана система за ранно известяване при възникване на горски пожари с обхват от 15 км. На територията на Узункупрю ще се изгражда система за превенция от наводнения. 
Пожароизвестителната кула ще помогне на работата на пожарните служби при овладяване на пожарите, а очакваният ефект, освен превенцията, е и намаляване на щетите от стихиите“, съобщи кметът Иво Димов.
Областният управител Станислав Дечев заяви, че за мъдростта на управляващите се съди по техните решения. Той изрази задоволството си от управленската далновидност на кметовете на Димитровград и Узункупрю. „Защото, за да се изправиш срещу природните стихии, които са най-сериозният проблем пред нашите два региона, е нещо повече от далновидност. Това е отговорност и мъдрост“, подчерта губернаторът. 
„Пожароизвестителната кула ще бъде от огромна полза за опазване на горските територии и на селскостопанските обекти на територията на област #Хасково. Тя ще пази имуществото и живота на хиляди хора. Затова съм убеден, че тази инвестиция е една от най-хуманните, правени през последните години в област Хасково“, каза още Станислав Дечев. Той припомни горещата 2016 година, когато почти цялата област беше обхваната от огнената стихия и заяви, че ако тогава е имало подобно съоръжение, щетите щяха да бъдат значително по-малко. Областният управител подчерта, че програмата за трансгранично сътрудничество е много важна, защото тя, освен че подобрява живота на хората от двете страни на границата, гради и приятелства, които остават трайни във времето. 
На първата копка на пожароизвестителната кула присъстваха още председателят на общински съвет #Димитровград Гергана Кръстева, заместник кметът на община Узункупрю Енгин Болут, директорът на РДПБЗН Хасково комисар Николай Вълчев, началникът на димитровградската пожарна гл.инспектор Иван Пачов, представители на фирмата-изпълнител.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

„Днес не отбелязваме гибелта ти, днес честваме твоето безсмъртие, Апостоле! Поклон!“

Понеделник, 19 Февруари 2018 13:51

Това написа на личния си фейсбук- профил тази сутрин Областният управител на Хасково Станислав Дечев по повод 145-годишнина от обесването на Васил Левски. Губернаторът и заместникът му д-р Стефка Здравкова участваха в тържествената церемония, посветена на гибелта на Апостола на Свободата. Пред паметника на Дякона в двора на ОУ“Васил Левски“ цветя и венци поднесоха още началникът на гарнизон Хасково, представители на местната власт, на политически партии и патриотични организации, много граждани, деца и ученици. 
Заупокойна молитва отслужиха хасковски свещеници, водени от отец Антоний Енев.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Бъдещето на общата селскостопанска политика на Европейския съюз и директните плащания за периода 2017-1018 година обсъдиха на среща в областна администрация Хасково

Петък, 16 Февруари 2018 14:26

Бъдещето на общата селскостопанска политика на Европейския съюз и директните плащания за периода 2017-1018 година обсъдиха на среща в областна администрация Хасково представители на Министерството на земеделието, храните и горите и земеделски стопани от региона. Специален гост на информационния форум беше депутатът от ГЕРБ и член на ПК по Земеделие в НС д-р Георги Станков. Домакин на срещата бе заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Схемите и мерките за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони за 2018г., прилагането на Общата селскостопанска политика след 2020г. и Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020г. бяха основните теми, коментирани със стопаните от региона. 
„Пари в сектор земеделие ще има. Но след излизането на Великобритания от ЕС ще бъде направено ново преразпределение“, обясни Николай Маринов- директор на ГД „ЗРП“ в МЗХГ. Основната идея сега е да се намали бюрокрацията, да се продължи устойчивата политика за развитие на селските райони, подходът „Лидер“ и да се насочат усилия към биоикономиката, обясниха лекторите от МЗХГ.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова поздрави учениците и преподавателите от Езикова гимназия Хасково по повод патронния празник на училището

Петък, 16 Февруари 2018 13:57

„Бъдете щастливи, усмихнати и много успешни в бъдещата си реализация“. С тези думи се обърна към възпитаниците на ЕГ “Проф.д-р Асен Златаров“ зам.областният управител на Хасково д-р Здравкова. Тя и началникът на РУО на МОН Хасково Христина Боева бяха специални гости на тържествения концерт по повод празника на елитното училище. Д-р Здравкова връчи на директора на училището Деян Янев поздравителен адрес от името на областния управител на Хасково Станислав Дечев. В него се казва: 
“Приемете моите сърдечни поздрави по повод патронния празник на Езикова гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“! За мен е чест да поздравя всички настоящи и бивши ученици, учители и служители на училището, което Вие ръководите. Винаги съм изпитвал изключителна симпатия към търсещите, питащите, искащите и непримиримите млади хора. А точно такива са Вашите ученици. Позволете ми да бъда Ваш приятел! Готов съм да подкрепя всяка Ваша идея в областта на науката, младежките политики, образованието и професионалната реализация. Партньорството между младите хора, образователните институции и държавната власт е възможно. Нека да опитаме заедно! Честит празник!“
По време на официалната церемония бе връчена почетната награда Ученик на годината. За изключителни успехи в областта на науката бе отличен Димитър Васев. 
В концертната част се представиха талантливи ученици от Езикова гимназия Хасково. Във фоайето на Младежки център Хасково бе подредена фото-изложба на ученици от клуба по фотография с преподавател Славян Костов.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова участва в работна среща за популяризиране на Европейска екологична мрежа НАТУРА 2000 по българо – турски трансграничен проект.

Петък, 16 Февруари 2018 10:26

В приветствието си към форума тя изтъкна значимостта на зоните от НАТУРА 2000, които се намират на територията на региона и неоценимото богатство, което представляват те за нас. 
Форумът бе организиран от Сдружение ,,Природен Парк Сакар“. Семинарът бе част от учебно пътуване в Хасковска област, което е част от проекта ,,Подготовка и промотиране на процеса за развитие на Европейска екологична мрежа НАТУРА 2000 в планина Странджа“ по Програмата за ТГС ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020. Партньор на „Природен Парк Сакар“ е турската неправителствена организация DAYKO. Във форума участваха преподаватели от Горския Факултет на Истанбулския университет, експерти от Национален Парк Инеада, природозащитни и младежки организации, земеделски и пчеларски асоциации от двете съседни страни. Лектори бяха експерти от Зелени Балкани, които имат водеща роля при изграждането на НАТУРА 2000 в Страната, както и експерти от РИОСВ Хасково. Сдружение ,,Природен Парк Сакар“ представи пред партньорите от Турция най- значимите зони от НАТУРА 2000 на територията на Област Хасково –,,САКАР“ , ,,Маджарово“, ,,Родопи - Източни” , ,,Язовир Ивайловград“ и ,,Река Марица“.
Натрупаният опит от страна на турските партньори ще бъде използван в процеса на присъединяване на Турция към ЕС и свързаните с това ангажименти за изграждане на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, особено в района на Странджа и близките трансгранични райони, единодушни бяха партньорите и гостите на форума.

   

ПДФПечатЕ-мейл

План- приемът за учебната 2018-2019 година за Хасковска област е реалистичен и изпълним

Петък, 16 Февруари 2018 08:48

„86 паралелки предвижда държавният план- прием за учебната 2018/2019 година в област Хасково. 35 от класовете ще бъдат профилирани, 51 от паралелките ще са професионални. Анализите показват, че този план-прием е реалистичен и ще бъде изпълнен“. Това съобщи по време на заседанието на Комисията по заетост към Областния съвет за развитието на област Хасково началникът на Регионалното управление по образование Христина Боева. Днес Комисията прие единодушно предложения от експертите и директорите на училища от региона план- прием. Той е подчинен на Програмата за упралвение на правителството с приоритет развитие на професионалното образование. Този приоритет ще се изпълнява в партньорство с бизнеса и с акцент развитие на дуалното образование, стана ясно днес. Качеството на образованието е изцяло съобразено с потребностите на пазара на труда и ранното кариерно ориентиране и консултиране на децата. Подготвен е Индикативен списък на т.нар.защитени професии. Това са професии, за които има аналитични данни, че в следващите 5 години ще липсват от пазара на труд. В Хасковска област в няколко професионални училища са предложени специалности от Индикативния списък, отчете Христина Боева. 
В единственото обединено училище в областта „Св.Свети Кирил и Методий“ в #Димитровград например се открива паралелка помощник в строителството. Това е една от най-търсените от бизнеса специалности и ще продължи да бъде така, коментираха от РУО но МОН. В професионалната гимназия „Проф.Д-р Асен Златаров“ в Димитровград се залага на професията електротехник, която е от т.нар. защитени специалности. Пак там ще се прилага дуална форма на обучение по специалността химик- технолог.
В #Любимец и #Маджарово се обявяват паралелки от Индикативния списък - монтьор – транспортна техника. В Минерални бани са заложили на специалности, които са изключително търсени от бизнеса там- хотелиер и изпълнител на термални процедури. В Хасково приемът за 2018/2019 година предвижда- 7 паралелки в Езиковата гимназия, 5 паралелки в ПМГ- и в двете елитни училища няма промяна на брой класове. 
В гимназията по селско стопанство и транспорт се обявяват паралелки за : експлоатация на автомобилния транспорт, техник транспортна техника, агроеколог и техник в електрически транспортни средства. 
Във ФСГ приемът е отново за 6 паралелки, без промяна са класовете и в Гимназията по туризъм и в тази по дървообработване и строитерство. В ПГМЕТ се обявява паралелка, в която ще се обучават толкова търсените и високоплатени заварчици. Там ще има още паралелки машинен монтьор, приложно програмиране, електротеник, техник топлотехника, компютърни системи и компютърни мрежи. 
„План приемът е разработен след поредица от срещи между експерти, директори на училища и бизнеса. Целта е да се формират такива паралелки, които да са адекватни на пазара на труда и да обучат кадри, които да се реализират“, подчерта заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Тя оцени високо усилията на РУО#Хасково, на директорите на професионалните гимназии и на бизнеса за намиране на механизъм, по който да стимулират децата и родителите да направят информиран и адекватен професионален избор.

Нели Вълканова

   

Страница 5 от 116

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.