Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител: МРРБ, МОСВ и ВиК Хасково ще изготвят инвестиционно предложение за решаване на проблема с водоснабдяването в областния град

Четвъртък, 27 Април 2017 15:51

Междуведомствената работна група на министерствата на здравеопазването, на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството възложи на МРРБ, МОСВ и ВиК Хасково да изготвят инвестиционно предложение за решаване на проблема с водоснабдяването в Хасково. Срокът за изготвянето е до 2 май, 2017 г. Това съобщи областният управител инж. Минко Ангелов, който вчера присъства на заседанието на Междуведомствената работна група в София. Експертите трябва да дадат решение в дългосрочен план – дали това да бъде направата на сондажни кладенци и съпътстващ водопровод или изграждането на пречиствателна станция на помпените станции „Хасково 1“ и „Градска градина“. Друго решение от вчерашното заседание е РЗИ Хасково да вземе проби от краен потребител от абонати на функциониращите помпени станции. Те ще бъдат анализирани в Националния център по радиобиология и радиационна защита по показатели естествен уран, алфа и бета активност. Целта е, при потвърждаване на добрите показатели, водата да бъде разрешена за пиене и готвене. Паралелно с това от ВиК трябва да вземат проби от затворените помпени станции 1 и 2, конкретно от 14-те сондажи там. Учени от БАН ще изчислят индикативната доза на общата алфа активност, след което експерти по оценка на риска ще се произнесат дали има и минимална опасност за здравето на населението. Тази оценка ще бъде решаваща дали да се пуснат в действие част от сондажните кладенци в тези помпени станции. Засега остава в сила препоръката водата в Хасково да се ползва за пиене и готвене. Тя може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели, като къпане и миене.

Светлана Николова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Становище на междуведомствената работна група на МЗ, МОСВ и МРРБ от 26 април: Остава в сила забраната водата в Хасково да се ползва за пиене и готвене

Четвъртък, 27 Април 2017 13:32

Последните резултати от анализираните проби в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита и Изпълнителната агенция по околна среда не дават основание да се преустанови забраната за ползване на питейната вода в Хасково за пиене и готвене. Водата може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели, като къпане и миене.

В изпълнение на решението на междуведомствената работна група на МЗ, МОСВ и МРРБ продължават пробонабирането и анализът на питейната вода в Хасково, като за пълна оценка на здравния риск и предписване на мерки за трайно решаване на проблема, е разпоредено пробите да се анализират и по други показатели.

По искане на междуведомствената група ВиК – Хасково трябва да предостави информация в дългосрочен план за мерките, които ще предприеме за осигуряване на питейна вода в града в достатъчно количество и с качество, съответстващо на нормативните изисквания.

Периодично ще бъде предоставяна допълнителна информация при получаване на нови резултати.

На заседанието на междуведомствената работна група , провело се вчера в Министерство на здравеопазването, присъстваха и областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов и директорите на хасковските ВиК и РЗИ – Тодор Марков и д-р Соня Димитрова.

Светлана Николова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител ще се срещне с вицепрезидента на Руската търговско-промишлена палата

Четвъртък, 27 Април 2017 12:13

Областният управител инж. Минко Ангелов ще се срещне днес в София с вицепрезидента на Руската търговско-промишлена палата Владимир Иванович Падалко. Двамата ще разговарят за бъдещо сътрудничество на Хасковската търговско-промишлена палата с бизнес организации от Руската федерация. Работната среща е договорена по време на визитата в Хасково на Негово Превъзходителство Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в Р България. Тя се проведе на 25 април, 2017 г. и на нея г-н Макаров и г-н Ангелов обсъдиха бъдещо сътрудничество в областта на икономиката, туризма и културата.
Посланикът на Русия окачестви срещата си с областния управител на област Хасково като изключително ползотворна. На нея бяха дискутирани още въпросът с безплатното обучение на български студенти в Русия, възможностите за туристически обмен и добрите дадености на област Хасково за това и желанието на местните фолклорни колективи да обменят опит с културни формации от Русия. Набелязани бяха и насоки в областта на бизнес сътрудничеството.
На снимките: срещата на областния управител Минко Ангелов с посланика на Русия Анатолий Макаров на 27.4.2017 г.

Светлана Николова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Утре заседава Комисията по заетост, ще бъдат класирани работодателските заявки по схема „Обучение и заетост на младите хора“

Сряда, 26 Април 2017 07:51

Във връзка с реализацията на схема „Обучение и заетост на младите хора“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., утре /27.4.2017 г., четвъртък/ в Областна администрация Хасково ще се проведе заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Хасково. Заседанието е насрочено за 10.30 ч. в зала „Марица“.
На него ще бъдат разгледани, оценени и класирани постъпилите в срок заявки от работодатели по горецитирания проект.
Методиката за подбор и оценка на работодатели по схемата, както и целия пакет документи относно нейната реализация, са публикувани на официалния сайт на Агенцията по заетостта.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Президентът Румен Радев обсъди с областния управител важни въпроси, касаещи Хасково и региона

Петък, 21 Април 2017 19:03

Президентът на Р България Румен Радев се срещна днес в Хасково с областния управител Минко Ангелов и кмета на града Добри Беливанов. Те обсъдиха важни въпроси, свързани с областта и нейния център, на първо място от които проблема с установеното несъответствие в качеството на водата по химични показатели „естествен уран“ и „обща алфа активност“. След срещата в Областна администрация държавният глава даде изявление за представителите медиите и отговори на техни въпроси.
Той сравни проблема с водата на Хасково, за който се е знаело от месеци, със синдрома Чернобил. По думите му длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск здравето на хората, а това е недопустимо.
Г-н Радев оцени действията на служебното правителство и местната власт като адекватни и своевременни. Той подчерта, че се прави всичко възможно да се ограничи това вредно въздействие и да се намерят технически решения за последващите проблеми. „Ще има проблеми и в близките месеци, защото изследванията за общата алфа-активност са продължителни - от 2 до 4 месеца. Но трябва да сме сигурни, че наистина нивата са в допустимите граници. А това ще продължи може би до лятото. Затова дотогава трябва да се търсят екстремни решения, така че да не се допусне воден режим и гражданите на Хасково да имат вода, която да съответства на стандартите“, подчерта още президентът Радев.
В отговор на журналистически въпрос той коментира, че има смущаващи факти около изграждането на възпрепятстващото инженерно съоръжение по Българо-Турската граница на територията на област Хасково. Г-н Радев увери, че се полагат необходимите усилия то да бъде завършено, но има редица смущаващи факти, като това, че договорите са сключвани за двуредово съоръжение, плащането е за двуредово, а се строи едноредово. Президентът бе категоричен, че ще държи да се изясни истината за договорите и плащанията.
Преди срещата с областния управител, президентът бе гост на церемонията по случай 45-ата годишнина от създаването на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин'' в Хасково. Държавният глава е сред възпитаниците, завършили с отличие гимназията.
„Най-добрата инвестиция в бъдещето е инвестицията в образованието. Днес младите хора на България повече от всякога имат нужда от образование с високо качество“, каза президентът пред гостите на празника. Той се обърна към всички бивши и настоящи преподаватели в гимназията с признание и благодарност за обичта и всеотдайността им към учениците и училището. „Добрите български традиции в образованието се пазят и развиват чрез преподавателите”, каза още президентът и изтъкна, че техните усилия са положили началото на много успешни проекти и кариери, и уважението на учениците е само малка отплата за този труд.
„Природо-математическата гимназия в Хасково или както всички бивши и настоящи ученици с гордост я наричаме „нашата гимназия“, вече доказа, че е възможно специфичният талант на всеки неин възпитаник да се извае така, че да създава „майстори“ в решаването на трудни и нестандартни задачи. Неслучайно, от създаването на училището досега, между 95% и 99% от завършилите всяка година продължават образованието си в университети и колежи у нас и по света”, подчерта Румен Радев.
Президентът отбеляза, че на патронния празник на гимназията, се отбелязват и 110 години от рождението на уважавания преподавател на поколения студенти акад. Боян Петканчин, който е един от първите, включили се активно в създаването и развитието на Математическия институт на БАН. „Вярвам, че примерът на акад. Петканчин, как в утвърден раздел от науката се създава оригиналната българска математическа школа, е достоен за подражание и в настоящето. Математическите знания са приложими във всички области на човешката дейност, а усърдните занимания с нея гарантирано водят до успех”, добави държавният глава.
По случай празника на Природо-математическата гимназия областният управител Минко Ангелов връчи на ръководството на учебното заведение Почетния плакет на Областна администрация и поздравителен адрес.

Светлана Николова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Спрени са помпени станции 1 и 2 в Хасково

Сряда, 19 Април 2017 19:21

Със заповеди на РЗИ Хасково днес временно е спряна експлоатацията на тръбните кладенци от помпените станции 1 и 2 в Хасково. Мярката е предприета, след като на 18.4.2017 г. Междуведомствената комисия от 3 министерства – МЗ, МРРБ и МОСВ препотвърди препоръката си жителите на Хасково да не ползват водата за питейни цели – пиене и готвене. Информацията за спиране водоподаването от тези станции бе съобщена на пресконференция днес в Областна администрация Хасково, на която областният управител Минко Ангелов обобщи предприетите до момента мерки относно проблема с установеното несъответствие в качеството на водата по химичен показател „уран“ и „алфа активност“ в част от кладенците на Хасково.

„На 18 април са взети 22 проби от 6 помпени станции /извън компрометираните Хасково 1 и Градска градина, наричани помпени станции 1 и 2/ и 16 от краен потребител. 2 от тях са показали отклонения от нормата по показател естествен уран, като става въпрос за помпена станция „Узунджово 2“. При норма от 0.03 mg/L, те са отчели 0.04 и 0.05 mg/L“, съобщи пред журналисти директорът на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова. Тя обаче поясни, че тези 2 проби ще бъдат проконтролирани. Всички пробовземания от 22-та източника са занесени за пълно изследване, включително и за обща алфа активност, в Националния център по радиобиология и радиационна защита в София.

Г-н Ангелов информира, че предприетите мерки от Междуведомствената комисия са за изясняване на източника на замърсяването на водата. Ще се търси и дългосрочно решаване на проблема с пречиствателни станции, ако се окаже, че той е трудноразрешим. Продължава мониторингът на водоизточниците в Хасково. За всяка предприета мярка населението ще бъде уведомявано своевременно.

Снимките са предоставени любезно от Haskovo.net

Светлана Николова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Остава в сила превантивната мярка водата в Хасково да не се ползва за пиене и готвене

Сряда, 19 Април 2017 09:29

Становище на междуведомствената група на МЗ, МОСВ и МРРБ от 18.04.2017 г.

В изпълнение на решението на междуведомствената работна група на МЗ, МОСВ и МРРБ от 13.04.2017 г., днес продължи пробонабирането и експресното изпитване на питейната вода в Хасково. Според предварителните резултати от новите проби, анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита и Изпълнителната агенция по околна среда, в част от тях продължава да се отчита несъответствие по химичен показател уран.
Поради тази причина междуведомствената работна група препотвърждава препоръките си водата от централното водоснабдяване в гр. Хасково да не се използва за пиене и готвене. Водата може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели (къпане и миене).
Продължава извършването на мониторинг за проследяване на показателите при краен потребител и тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване.
Във връзка с въведените ограничения от РЗИ-Хасково към ВиК оператора за преустановяване ползването на вода от водовземни съоръжения, за които са установени несъответствия, е възможно да има временни нарушения във водоподаването.
Периодично ще бъде предоставяна допълнителна информация при получаване на нови резултати.

Светлана Николова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Как се изпълняват указанията на МЗ заради проблема с водата, проконтролира лично в Хасково здравният министър

Събота, 15 Април 2017 14:07

Прецизен мониторинг на всички сондажни кладенци, подаващи питейна вода в Хасково, ще бъде извършен веднага след Великденските празници. Цялостната диагностика на водите в областния град ще позволи да се вземе най-доброто решение за бързо справяне с проблема с установените завишени показатели на уран и обща алфа активност в някои от сондажните кладенци. Това бе решено днес на координационна среща в Областна администрация, на която присъстваха вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и зам.министърът д-р Галин Каменов. Те пристигнаха в Хасково за да контролират как се изпълняват указанията на Междуведомствената комисия от 3 министерства – МЗ, МОСВ и МРРБ, в създалата се ситуация с временно ограничение на използването на водата за питейни нужди.

Министърът и неговият заместник се запознаха подробно със становищата на членовете на Оперативния щаб, сформиран от областния управител Минко Ангелов. Сред като на 18 април, 2017 г. бъде извършен пълният мониторинг на кладенците и вода при крайни потребители за наличието на уран, пробите ще се изследват максимално бързо и ще има резултат за часове. Това ще даде възможност за адекватна реакция и насочване към проблемните зони на алтернативна питейна вода от чисти кладенци. Набелязаха се и мерки за дългосрочно справяне с проблема, ако има трайно компрометирани източници.

Д-р Семерджиев посочи още веднъж, че здравното министерство е реагирало светкавично, сред като е научило за проблема в Хасково преди дни. Ограничаването на водата за пиене и готвене е превантивна мярка, въпреки незначителния здравен риск за хората. Населението ще бъде информирано своевременно за всяка предприета мярка. В момента 12 водоноски, поставени в различни точки на града, осигуряват питейна вода. На здравните и социални заведения, както и в детските учреждения, е доставена минерална вода.

Светлана Николова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Седем водоноски ще зарежда ВиК Хасково за жителите на града.

Петък, 14 Април 2017 09:38

Седем водоноски ще зарежда ВиК Хасково за жителите на града, след забраната за пиене и готвене с питейна вода от МЗ, заради завишено съдържание на химичен показател уран в някои от кладенците. Това стана ясно на свиканото вчера от областния управител Минко Ангелов заседание на Оперативен щаб, с участието на представители на РЗИ, ВиК и Община Хасково.

Водоноска ще има до АГО Хасково, от където ще могат да зареждат вода за децата от двете къщички на ЦНСТ за деца с увреждания. Водоноска ще има и в близост до Дома за възрастни хора на Кенана, на бул “Илинден“ – срещу дом "Марина". Останалите водоноски са в МБАЛ Хасково, до „Градската градина“, кв.“ Червена стена“ и кв.“ Орфей“.

От ВиК и РЗИ разясниха, че поставянето на водоноските ще стане след като бъдат дезинфекцирани, а водата от всяка една от тях ще се изследва.

Въпреки незначителния здравен риск, междуведомствена комисия от три министерства препоръчва като превантивна мярка в Хасково да не използва водата за пиене и готвене. Водата може да бъде използвана без ограничение за хигиенни цели.

РЗИ ще продължава извършването на мониторинг за проследяване на показателите при краен потребител и тръбни кладенци използвани за водоснабдяване.

Светлана Николова

 

   

ПДФПечатЕ-мейл

Препоръка от МЗ, МОСВ и МРРБ – водата в Хасково да не се използва за питейни цели (пиене и готвене)

Петък, 14 Април 2017 08:10

Съгласно изискванията на МЗ, РЗИ Хасково продължава изпитването на питейната вода в гр. Хасково. Според предварителните резултати на проби изпитани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита и Изпълнителната агенция по околна среда, продължава да се отчита несъответствие по химичен показател уран.
Въпреки незначителния здравен риск, като превантивна мярка за населението, междуведомствената работна група на МЗ, МОСВ и МРРБ препоръчва водата в гр. Хасково от централното водоснабдяване да не се използва за питейни цели (пиене и готвене). Водата може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели (къпане и миене).
РЗИ ще продължава извършването на мониторинг за проследяване на показателите при краен потребител и тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване.
Дадени са препоръки на РЗИ Хасково предназначени за ВиК оператора и Община Хасково с оглед осигуряване на вода за питейни цели (пиене и готвене) в детски и учебни заведения, както и в лечебни заведения.
Периодично ще бъде предоставяна допълнителна информация при получаване на нови резултати.
Областният управител Минко Ангелов свика опертивен щаб с представители на РЗИ, ВиК и Община Хасково, на чието заседание, провело се в 17.30 часа в Областна администрация, бяха взети мерки за поставянето на водоноски с питейна вода в кварталите на града и последващия мониторинг на източниците на вода за питейно-битови нужди в Хасково. Местата на водоноските ще бъдат посочени допълнително.

   

Страница 5 от 98

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.