Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Министърът на отбраната и началникът на отбраната наблюдаваха на полигона „Корен“ тренировка по стрелба и управление на огъня на земната артилерия

Вторник, 11 Април 2017 16:27

Служебният министър на отбраната Стефан Янев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев наблюдаваха днес, 11 април, етап от полевото лагерно обучение на артилерийските формирования от Сухопътните войски. На тренировката присъстваха областният управител на област Хасково Минко Ангелов, областният управител на Кърджали Начо Ковачев, бригаден генерал Данчо Дяков, съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, кметовете на Асеновград и Първомай Емил Караиванов и Ангел Папазов, висши военни, сред които бригадните генерали Михаил Попов, ИД Командир на сухопътни войски, Костадин Кузмов и Пламен Йорданов.

"Резултатите, които бяха показани и цялостната организация на учението и воденето на огъня беше на изключително високо ниво. Това показва професионализъм и една отдаденост на дейностите, които изпълняват както командирите, така и военнослужещите от участващите подразделения", каза министър Янев. Началникът на отбраната даде много добра оценка на стрелбите и благодари на командния състав за отличното им провеждане.

Подготовката на артилерийските формирования се провежда от 3 до 12 април на полеви учебен полигон „Корен” с участието на до 450 военнослужещи от 4-ти артилерийски полк – Асеновград, 61-ви самоходен артилерийски дивизион – Казанлък и 20-ти самоходен артилерийски дивизион – Ямбол, както и близо 100 единици техника от Сухопътните войски.

Високопоставените гости наблюдаваха изпълнението на задачи по артилерийска поддръжка на Сухопътния компонент при отбрана на широка водна преграда. Бяха изпълнени огневи задачи, свързани с поддръжка на формированията в полосата за осигуряване, възпрепятстване на изнасянето и развръщането на противника и отразяване на атака, като в рамките на демонстрациите беше извършен и маньовър от артилерийските формирования.

Целите на днешния етап от тренировката са усъвършенстване на практическите навици на командирите и щабовете за организация и непрекъснато управление на артилерийските формирования и техния огън, както и усъвършенстване на бойното сглобяване и полевата натренираност на артилерийските специалисти за изпълнение на огневи задачи в системата на огневата поддръжка на маневрените формирования и демонстриране на огневите способности на артилерийската материална част на въоръжение във формированията на Сухопътните войски.

В обучението участват също безпилотен летателен апарат от състава на батальон ISTAR на 61-ва Стрямска механизирана бригада и модул за санитарна обработка от състава на 38-ми батальон за ядрена, химическа и биологическа защита – Горна Оряховица.

Светлана Николова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Поздрав от областния управител на област Хасково г-в Минко Ангелов към работещите в сферата на здравеопазването

Петък, 07 Април 2017 09:14

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Поднасям своите искрени приветствия по повод 7 април – Международен ден на здравето и професионален празник на здравните работници.

Този ден е още един повод хората да покажат своята благодарност към труда на лекари, медицински сестри, акушерки, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването. За тази благодарност понякога не се намират силни думи, които да я опишат. Тогава има сълзи в очите, поклон и преклонение пред Вашия високохуманен труд.

Пожелавам Ви именно да виждате често такава благодарност, която ще е и най-добрия атестат за Вашата работа.

Като областен управител засвидетелствам своето безкрайно уважение към Вашата нелека професия, която изисква пълно себеотдаване, висок морал и непрекъснато усъвършенстване и обогатяване на професионалните умения

Поздравявам Ви и за това, че сте избрали за своя кауза здравето на хората от област Хасково.

Бъдете здрави и нека са много личните и професионалните Ви успехи.

 

   

ПДФПечатЕ-мейл

Поздрав от областния управител на област Хасково г-н Минко Ангелов по повод предстоящия Международен ден на ромите

Петък, 07 Април 2017 09:07

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РОМСКАТА ОБЩНОСТ В ОБЛАСТ ХАСКОВО,

Поднасям своите искрени приветствия в навечерието на 8 април – Международен ден на ромите.
Тази дата, наред с пъстрата феерия на богатите обичаи на ромите, с които се отбелязва празника, е повод да си дадем равносметка за важните неща, които съпътстват останалите дни на годината. Да си дадем сметка за свършеното за ромската интеграция, значима част от която е образованието, както и да отчетем взаимните усилия в този процес. 
Като областен управител имате моята подкрепа за всяко едно начинание, което ще ускори процеса на интеграция, ще подпомогне деца и студенти от ромски произход, ще насърчи здравното образование и придобиването на професионални умения, които да впишат хората достойно на пазара на труда.
На 8 април светът почита паметта на всички ромски жертви на холокоста, нека сведем глава пред паметта на невинните жертви. Тази година се навършват и 46 години от Първия световен ромски конгрес през 1971 г., когато ромите по света отправят апел за уважение, равенство и мир.
Пожелавам Ви, от все сърце, вяра във възможностите Ви, увереност и много успех в подетите градивни начинания. 
Бъдете здрави и честит празник!

   

ПДФПечатЕ-мейл

РЕГИОНАЛЕН ФОРУМ в в Южен централен район.

Вторник, 04 Април 2017 14:04

РЕГИОНАЛЕН ФОРУМ в

в Южен централен район за планиране

„Националната ромска платформа в подкрепа на интегриране на ромите“,

по проект „T.E.A.M – Заедно постигаме повече

В дните 4–6април 2017 г., в к.к. Пампорово се провежда Регионален форум по проект „T.E.A.M – Заедно постигаме повече“, JUST/2015/RDIS/AG/NRP2/8805, Национална ромска платформа, съфинансиран по Програма „Права, равенство и гражданство” на Европейския съюз. Форумът е организиран от Секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ), който е и Национална контактна точка по Националната стратегия на Република България (НСРБИР) за интегриране на ромите 2012-2020 г. Участници във форума са над 50 представители на областни и общински администрации, териториални структури на институции, граждански организации, ромски медиатори, експерти по етническите въпроси, образователни експерти, регионални представители на Комисията за защита от дискриминация, социални партньори и др.от областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково, съставящи Южен  централен район за планиране. Участват също обучители, лектори, членове на екипа на проекта и експерти от Националната контактна точка.

продължава>

   

ПДФПечатЕ-мейл

60 безработни лица от областта ще получат работа по Регионалната програма за заетост и обучение

Вторник, 04 Април 2017 13:18

Регионалната програма за заетост и обучение на област Хасково бе приета днес с пълно единодушие от Комисията по заетост към Областния съвет за развитие. Това стана на заседание на комисията, председателствано от зам. областният управител Росен Кузев.
Според Националния план за действие по заетост за настоящата година, за област Хасково е отпусната сума в размер на 168 927 лв. С тези средства ще се финансира субсидираната заетост на 60 безработни лица, за срок от 6 месеца – от 15 май до 15 ноември, 2017 г. Възнаграждението на наетите на пълен работен ден лице е 460 лв., а при тези с непълен работен ден часовата ставка е 2.78 лв.
Средствата и броя на работниците са определени по съобразно Методика за оценка на проектните, по строго определени критерии спрямо равнището на безработица по места, и са съгласувани с общините. Равнището на безработица в област Хасково за 2016 г. е 9.63%.
От общо 60 безработни, които ще бъдат наети, 40 са на пълен, а 20 на непълен работен ден. Разпределени по общини те са, както следва: Димитровград – 8 броя, Свиленград – 4, Любимец – 3, Ивайловград – 5, Харманли – 5, Симеоновград – 5, Тополовград – 7, Хасково – 6, Областна администрация Хасково – 5, Минерални бани – 3, Стамболово – 4, Маджарово – 5.
Най-много от наетите лица са на длъжност „общ работник“ – 23 души, работник поддръжка – 17, работник по озеленяване – 11. Другите функции са пазач-портиер – 3-ма души, работник по поддръжка на пътища – 3, шофьор -2, чистач – 1.
Целта за 2017 г. е регионалните програми да допринесат за повишаване на заетостта, намаляване на безработицата и повишаване качеството на работната сила в регионите. Целевите групи са безработни младежи до 29 г., безработни на възраст над 50 г., хора с увреждания, лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование /включително от ромски произход/ и др.
След приемането на програмата на областно ниво, тя ще бъде изпратена на Министерството на труда и социалната политика за окончателно одобрение.

Снимките са предоставени любезно от Haskovo.net

Светлана Николова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Регионалния съвет за развитие на Южен централен район заседава в Смолян

Понеделник, 03 Април 2017 14:06

Зам. областният управител на област Хасково Росен Кузев участва в заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, което се проведе в Смолян в края на миналата седмица. Заседанието бе председателствано от Момчил Караиванов, ВрИД областен управител на област Смолян и на него присъстваха още представители на министерства, заместник областните управители на областите Пловдив, Пазарджик, Кърджали, кметове на общини, представители на национално представените работодателски организации и синдикатите, както и гости от академичните среди.

На заседанието бяха актуализирани представителите на Съвета в Комитетите за наблюдение на оперативните програми за периода 2014 – 2020 г.

От Института за пазарна икономика запознаха членовете на  Регионалния съвет за развитие с „Регионални профили 2016“, като акцентираха върху Южен централен район.

Областният управител на област Смолян представи факти, които определят необходимостта от насочена политика към Смолянска област. Същите са отчетени като изключително важни и са предизвикали вземане на конкретни решения на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, във връзка с:

-         Осигуряване на дофинансиране за „ГКПП Рудозем-Ксанти” към Областна администрация Смолян;

-         Осигуряване на средства за работно проектиране и изграждане на частична трета лента от Асеновград до Смолян по път II-86 към Агенция пътна инфраструктура;

-         Осигуряване на изработване на идеен и работен проект по изискванията на Tранс-европейската мрежа в транспортния сектор (ТЕN-Т) за път II-86 – Пловдив-Асеновград-Смолян-Рудозем към Агенция пътна инфраструктура;

-         Стартиране на рехабилитация на пътя Стойките-Широка лъка-Девин–Кричим: Стартиране в най-кратки срокове на рехабилитация на пътя Стойките - Широка лъка - Девин -Кричим-71 км. по програма „Региони в растеж”.

Относно осигуряване на средства за подобряване на материално-техническата база на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“, г-н Караиванов отчете отличната съвместна работа между Министерството на финансите, Регионалния съвет за развитие на Южен централен район и Областна администрация - Смолян.  Обсерваторията, която е най-голяма на Балканите и в Югоизточна Европа, получи целево финансиране в размер на 540 хил. лв., което бе съобщено от д-р Никола Петров, помощник-директор на НАО „Рожен“.

Заместник-областният управител на област Смолян Илия Годев запозна членовете на Съвета с туристически район „Родопи“, който е първият от деветте туристически района в страната, дефинирани с промените в Закона за туризма. В него попадат 27 общини от 5 административни области на Южен централен район, като център на района е град Смолян. Туристически район „Родопи“ включва сдруженията: Регионална туристическа асоциация „Родопи”-Смолян, Съюзът на родопските хотелиери и ресторантьори-Смолян,  Сдружение на хотелиери и ресторантьори-Велинград, както и общините Смолян, Велинград, Чепеларе, Доспат и Маджарово. Очакванията от създаването на такъв туристически район са да се насърчи развитието на туризма в област Смолян,  имайки предвид предстоящото отваряне на ГКПП „Рудозем-Ксанти”. Туристическото райониране е предпоставка за развитие на конкурентоспособен туризъм, провеждане на регионална туристическа политика, съобразена с териториалните способности и спецификата на различните части на страната, и осъществяване на ефективен регионален маркетинг.

На заседанието беше поставен за обсъждане въпросът за придобиване правото на безвъзмездно управление и ползване на минералните води в находище „Брацигово“ от община Брацигово.

Членовете на РСР на ЮЦР бяха запознати с важен проблем на град Чепеларе, свързан с липсата на обходен път, който да пренасочи интензивното движение по път II-86 Асеновград – Смолян, преминаващ в момента през центъра на града извън него.

Бяха поставени за обсъждане и проблеми, свързани с прилагане разпоредбите на чл. 140 от Закона за водите и чл. 22в, ал. 6 от Закона за подземните богатства.

 

   

ПДФПечатЕ-мейл

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Хасково заседава на 4 април

Понеделник, 03 Април 2017 13:27

Във връзка с разработването и утвърждаването на Регионалната програма за заетост и обучение, Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Хасково ще заседава на 4 април, 2017 г. /вторник/, от 10.30 часа в зала „Марица“ на Областна администрация Хасково. Заседанието е във връзка с Регионалната програма за заетост и обучение в област Хасково.

Припомняме, че според Националния план за действие по заетост за настоящата година, за област Хасково е отпусната сума в размер на 168 927 лв. С тези средства ще се финансира субсидираната заетост на безработни лица, за период не по-малък от 6 месеца. Предвидените групи, които могат да кандидатстват, са безработни младежи до 29 г., безработни на възраст над 50 г., хора с увреждания, с ниско образование и др.

Светлана Николова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областна администрация Хасково се включи в инициативата „Часът на Земята“

Вторник, 28 Март 2017 08:57

Областна администрация Хасково се включи вчера в Световната инициатива „Часът на Земята“, като угаси фасадното си осветление от 20,00 до 21,30 часа.

„Часът на Земята“ е най-голямата природозащитна инициатива в света, по време на която милиони хора символично спират осветлението в домовете си за един час, а в знакови сгради се загасят светлините по фасадите им. Проявата дава възможност на всеки да разбере какво е влиянието на малките постъпки и как да използва волята си, за да се справим с климатичните промени на планетата.

Снимка: Павел Данев

   

ПДФПечатЕ-мейл

Венец и почит на Деня на Тракия

Неделя, 26 Март 2017 08:55

Денят на Тракия бе почетен в Хасково на 24 март, 2017 г. 
На паметника на Незнайния войн на пл. „Свобода“ бе поднесен венец от името на Областна администрация Хасково. На събитието присъства и се поклони на паметника зам. областният управител г-н Росен Кузев.
За упокойна молитва за душите на падналите български воини при превземането на Одрин прочете отец Никола.
Денят на Тракия се отбелязва всяка година на 26 март, но сега бе изтеглен на по-ранна дата от тракийските организации поради съвпадането с изборния ден.

Снимки: Павел Данев

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областна администрация Хасково се присъединява към инициативата „Часът на Земята“

Четвъртък, 23 Март 2017 13:55

Областна администрация Хасково ще се включи в Световната инициатива „Часът на Земята“, която тази година ще обиколи земното кълбо за десети път. На 25 март милиони хора в над 170 държави по света ще загасят светлините от 20,30 до 21,30 часа, за да привлекат вниманието на съграждани, бизнеса, учени и правителства към спешната нужда от действия срещу климатичните промени. Това е най-голямата природозащитна инициатива в света, по време на която милиони хора символично спират осветлението в домовете си за един час, а в знакови сгради се загасят светлините по фасадите им. Проявата дава възможност на всеки да разбере какво е влиянието на малките постъпки и как да използва волята си, за да се справим с климатичните промени на планетата. Часът на Земята се провежда в последната събота на март. Мотото на кампанията в България тази година е „Загаси светлините, отвори очи за планетата!“. На много места в страната ще бъде ограничено фасадното осветление на административните сгради, а общини и клубове организират светлинни шествия, игри и концерти.

Светлана Николова

   

Страница 4 от 96

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.