Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Дирекция „Управление на водите“ при МОСВ информира за очаквани обилни валежи и прогнозирани покачвания на речните нива.

Четвъртък, 30 Ноември 2017 17:26

Според данните, постъпили в Областна администрация Хасково, очакваните количества валежи за периода 1- 3 декември в Западна България ще са между 10- 25 л/кв.м., на отделни места в Югозападна България и Родопската област между 30 -60 л/кв.м. 
От МВР уверяват, че ГД ПБЗН е дала допълнителни разпореждания на териториалните си структури за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации. 
По данни на НИМХ-БАН тази нощ в западните райони ще започнат валежи, които ще се усилват. В петък и събота ще вали, на места, главно в Югозападна България и Родопската област, валежите ще са значителни. В източната половина от страната ще остане ветровито, вятърът ще е югозападен и ще е топло, с дневни температури над 15 градуса. В неделя в източните райони ще е все още топло и с южен вятър, ще превали дъжд. В останалата част от страната със северозападен вятър температурите ще започнат да се понижават; ще е почти без валежи.
В петък валежите ще се усилят и ще са на много места. Количества за денонощието в западната половина от страната между 10 и 25 л/кв.м, на отделни места в Югозападна България и Родопската област 30-60 л/кв.м. В източната половина - до 5 л/кв.м. През следващото денонощие валежите ще продължат, очакват се подобни количества. Едва през нощта срещу събота валежите ще отслабват и ще спират, но преди това в северозападната част на Предбалкана и по високите полета на Югозападна България дъждът ще премине в сняг. 
На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ–БАН, хидрологичната прогноза за Източнобеломорски басейн предвижда: 
На 1, 2 и 3. декември, в резултат на снеготопене и валежи от дъжд, водните нива в басейна да се повишат, по–значителни ще бъдат повишенията в горните и средните течения на реките Тунджа, Марица, Арда и Бяла.
В ранните часове на 2 декември ще има значителни повишения на водните нива. Възможни локални поройни наводнения в горното течение на Тунджа, в горното течение на Марица и родопските ѝ притоци, както и в горното течение на Арда.
Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: 
Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.
В язовирите от каскада „Арда“, които имат трансгранично влияние: Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград, има достатъчно свободен обем. 
Институциите са информирани за предстоящите промени на времето и са в готовност за действие при усложняване на обстановката.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Правителството Борисов 3 одобри допълнителни разходи/трансфери за 2017 г. за общините в област Хасково в общ размер на 6 587 725 лв.

Сряда, 29 Ноември 2017 10:27

Средствата бяха гласувани на последното заседание на Министерски съвет и са разпределени за общините в региона. С тях ще бъдат финансирани важни инфраструктурни проекти, пътища, улици в населени места, ВиК- мрежи, обществени сгради, читалища. „Когато общините от област Хасково работят и предлагат проекти, в интерес на хората, тогава Правителството стимулира и подпомага местната власт. Така се случи и сега. Министерски съвет одобри за финансиране от бюджета за 2017 година обекти в шест общини от нашата област. Това са проекти за благоустрояване, реконструкция и ремонт. Те се отнасят до голяма част от населението и тяхната реализация ще се отрази пряко върху качеството на живот на хората“, обясни областният управител на Хасково Станислав Дечев. 
Отпуснатите от Правителството средства са разпределени така:
-По бюджета на община Маджарово за реконструкция на улици в с. Долни Главанак, община Маджарово – 500 000 лв.;
-По бюджета на община Минерални бани за реализиране на Проект „Благоустрояване на улична мрежа в с. Минерални бани“ – 594 000 лв.;
-По бюджета на община Стамболово – 421 876 лв. за реализиране на проекти: „Ремонт на площад – парк с. Малък извор, община Стамболово” – 51 874 лв., „Ремонт на площад пред кметството в с. Тънково, община Стамболово” – 82 680 лв., „Ремонт на площад пред кметството в с. Пчелари, община Стамболово” – 80 900 лв., „Външна топлоизолация на сграда – общинска собственост, намираща се в УПИ II, кв. 32 по плана на 
с. Стамболово” – 34 649 лв., „Ремонт и възстановяване на сграда „Хамбар” с историческо значение в с. Стамболово, община Стамболово” – 17 890 лв., „Частичен ремонт на сградата на читалище с. Голям извор, община Стамболово” – 57 283 лв., „Частичен ремонт на сградата на кметство 
с. Маджари, община Стамболово” – 53 800 лв., „Частичен ремонт на сградата на Народно читалище „Хр. Ботев”, с. Стамболово”, община Стамболово“ – 
42 800 лв. 
-По бюджета на община Свиленград за частично финансиране на Проект „Реконструкция и рехабилитация на пътна връзка на Автомагистрала „Марица“ с индустриална зона „Свиленград“ – 2 000 000 лв.;
-По бюджета на община Любимец за реализиране на Проект „Ремонт на общински пътища, улична мрежа и съоръжения към тях на територията на община Любимец“ – 2 000 000 лв.;
-По бюджета на община Харманли за ремонт и подмяна на съществуваща В и К мрежа и сградни отклонения в гр. Харманли по улиците „Христо Ботев“, „Александър Стамболийски“, „Янко Сакъзов“ и бул. „Лозенград“– 650 000 лв.;

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител Станислав Дечев участва в церемонията по откриване на обновената клинична лаборатория в МБАЛ Хасково

Вторник, 28 Ноември 2017 16:01

Обновената Клинична лаборатория на МБАЛ – Хасково бе официално открита днес от изпълнителния директор на болницата д-р Георги Гелов, народния представител от ГЕРБ Делян Добрев, областния управител на Хасково Станислав Дечев, председателя на общинския съвет в Хасково Таня Захариева, представители на фирмата, извършила ремонта и на доставчика на медицинската апаратура. „Щастлив съм, че областната болница все повече се налага като водещо модерно лечебно заведение, което разполага не само със съвременна апаратура, но и с изключително добри специалисти.“ Това заяви минути след приключване на официалната церемония областният управител на Хасково Станислав Дечев. Губернаторът и официалните лица разгледаха обновената лаборатория и се запознаха в детайли с работата на клиничната лаборатория. Тя обслужва само за минути шест отделения. Изследванията и пробите пътуват по така наречената въздушна поща, а след това по дигитален път резултатите се връщат за по-малко от 10 минути при лекарите, обясни д-р Гелов. Предстои разширяване на клиничната лаборатория и към други отделения. Тя е изключително полезна за болници от павилионен тип, каквато е нашата болница, подчерта той. Д-р Гелов, благодари за подкрепата на държавата и за това, че през последните години най-голямото болнично заведение в област Хасково получава изключителна помощ за всички свои проекти от народните представители от ГЕРБ и от областния управител на Хасково.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

С уникалния спектакъл „Камъче в мозайката на Европа” бе отбелязана 10-тата годишнина от членството на България в ЕС в Ивайловград.

Вторник, 28 Ноември 2017 09:59

Спектакълът е по стихове на Ивайло Балабанов и бе изпълнен тази вечер в античната вила Армира от възпитаниците на Златка Шереметова. Изпълненията им бяха част от информационната среща "Членството в Европейския съюз - осезаемо за всеки", инициирана от Областния управител на Хасково Станислав Дечев и осъществена с подкрепата на община Ивайловград и НЧ "Пробуда 1914". Срещата се провежда в изпълнение на комуникационната стратегия на България за Европейския съюз.
Предимствата на членството на България в ЕС и предизвикателствата пред всеки от нас, с оглед предстоящото председателство на Съвета на ЕС обсъдиха гостите на проявата. Минути по-късно те се потопиха в уникалната атмосфера на древните римски времена чрез спектакъла „Камъче в мозайката на Европа”. Красивият римски дворец бе сцена на красиви изпълнения на нежни танци и съдържателни стихове. „ Това, което направихте тази вечер е уникално. Няма друг град, където с толкова любов да се работи за израстването и възпитанието на младите хора. В Ивайловград винаги сте ме впечатлявали със своите оригинални идеи, с таланта и с трудолюбието си”, призна Станислав Дечев. Той благодари на кмета Диана Овчарова, че успява да вдъхне живот на всяка инициатива. Областният управител поздрави и преподавателите и учениците, които само за две седмици са успели да поставят спектакъла „Камъче в мозайката на Европа”, специално посветен на членството в ЕС и предстоящото председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. 
Празникът завърши с отличия за най-талантливите ученици от Ивайловград и с връчване на наградата на СБЖ на Историческия музей в Ивайловград.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Благотворителна кауза на Областния управител на Хасково „За повече деца в България“!

Понеделник, 27 Ноември 2017 12:27

В навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово и дни преди настъпването на Новата 2018 г. Областният управител на Хасково организира Коледен благотворителен базар. Традиционната дарителска кампания тази година е посветена на новия живот и семейството. 
Нашата каузата е „За повече деца в България“! Това е съвместна идея на Областния управител на Хасково Станислав Дечев и фондация „Искам бебе“. Раждаемостта е социален, икономически, културен и национален проблем. Затова всички заедно трябва да обединим усилията си и с много любов да подкрепим каузата „За повече деца в България“!
Фондация „Искам бебе“ подкрепя семействата, които искат да имат деца и защитава техните интереси; работи за промяна на обществените нагласи към хората с репродуктивни проблеми; информира, финансира и осигурява емоционална подкрепа на бъдещите родители. 
За да изпълнят с щастие и детски смях още домове в Хасково и областта, фондация „Искам бебе“ и Областният управител на Хасково Станислав Дечев организират тридневен Коледен благотворителен базар. Той ще се проведе на 13, 14 и 15 декември 2017 година в сградата на Областна администрация Хасково. 
Разчитаме да подкрепите благотворителната инициатива на Областния управител на Хасково Станислав Дечев и да се включите в Традиционния коледен базар. Ще бъдем щастливи заедно да помогнем да се родят още бебета в Хасковска област! Всички средства, събрани по време на Благотворителния базар, ще бъдат предоставени на двойки с репродуктивни проблеми от Хасковска област чрез фондация „Искам бебе“. 
В Благотворителния базар очакваме да се включат представители на всички училища от област Хасково. Както всяка година и сега, ще предоставим възможност на децата с любов и много вдъхновение да изработят сувенири и подаръци, които да включим в Базара. Освен това фондация „Искам бебе“ ще предостави информационни материали и ще покани своите приятели и фирми да подкрепят каузата ни. 
Вярваме, че и Вие ще ни подкрепите и заедно ще подарим една светла Коледа и щастлива Нова година на семействата с репродуктивни проблеми от Хасково и областта! 
Както знаете, миналогодишният Коледен базар на Областния управител на Хасково Станислав Дечев бе посветен на 7-годишната Елена от Свиленград. Тогава в рамките един ден благодарение на щедростта и благородството на дарителите от Хасково и областта, бяха събрани над 3 400 лева за Ели. 
Вярваме, че тази година ще успеем заедно да подарим светли празници и усмивки на семейства от Хасково чрез нашата кауза „За повече деца в България“!

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев откри Държавното първенство по кикбокс.

Понеделник, 27 Ноември 2017 10:10

Домакин на престижното състезание е Свиленград, а основен организатор- спортен клуб „Тангра”. Губернаторът призна, че през последните седмици идва до Свиленград няколко пъти и поводите винаги са позитивни. „Такъв е и случаят сега. Пред очите ми се възражда една традиция- Свиленград е домакин на Държавно първенство по кикбокс. Това е огромно признание за града. Защото домакинството означава, че тук има спортна школа и състезатели, че има база и инфраструктура, която да отговаря на изискванията за такъв престижен форум, и не на последно място, тук има хора, които с много ентусиазъм върнаха, след 20 години, кикбокса и бойните спортове в Свиленград”, подчерта Станислав Дечев. 
Той поздрави организаторите и ги увери, че в негово лице имат партньор. „Защото за мен спортът е приоритет в управлението. И в рамките на моите правомощия, ще продължа да правя всичко възможно да стимулирам детско- юношеския и масовия спорт. Защото спортът дисциплинира, учи на толерантност, на търпение и постоянство. И не на последно място: спортът изгражда победителите, но той учи и как да приемаме загубите. Затова, сега ще си позволя да се обърна към треньорите и родителите: искайте, настоявайте децата да спортуват. Защото не всеки ще стане шампион, но всеки трябва да изгради характера си. И ако сте избрали пътя на успешната житейска реализация да минава през този ринг, следвайте една стара максима: Ела рано, остани до късно и не спирай да задаваш въпроси!”, заяви Областният управител на Хасково.
Освен Станислав Дечев на откриването на спортния форум присъстваха главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков и ръководители на федерацията. По време на церемонията бяха връчени специални отличия на състезателите от клуб „Тангра”, които през тази година имат в актива си световна и европейска купа, редица престижни класирания на международния и национален ринг. В държавното първенство участват над 130 състезатели по кикбокс от цялата страна във всички възрастови групи. Състезанието е двудневно. В края на форума ще бъдат връчени и две купи в памет на основоположника на кикбокса в Свиленград Красимир Попгеоргиев.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова участва в кръгла маса на тема „Добри практики и успешни истории в местната система за почтеност“.

Четвъртък, 23 Ноември 2017 17:54

Форумът бе организиран от асоциация „Прозрачност без граници“ и има за цел да представи Индекса на местната система за почтеност и идентифицираните добри практики в 27-те общини-областни центрове в България. Данните от изследването на индекса на почтеност за 2017 година ще бъдат оповестени от „Прозрачност без граници“ на 8 декември в столицата. За 2016 година добри практики по прозрачност, почтеност и отчетност са констатирани в общини като Бургас, Габрово, Стара Загора, Пазарджик, Перник. Хасково не бе посочена като пример за добра практика в системата за почтеност.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев: Свиленград доказа, че свободата да избираш и да пътуваш е най-ценната придобивка

Четвъртък, 23 Ноември 2017 16:53

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в церемонията по откриване на магазин "Жанет" в Свиленград. Инвестицията е за над 5 млн. лв. , а новите работни места са 150. „Преди дни Вашият кмет, г-н Манолов, в един разговор за предимствата на ЕС ми каза, че членството в Евросъюза ни е дало най-ценното: свободата. Вече 10 години ние имаме свободата да пътуваме и да избираме. Днес тази свобода е претворена в този обект: новопостроена автогара, която ще даде възможност за пътуване при нови комфортни и безопасни условия и нов гранд-маркет, който ще даде възможност да избираме от десетки хиляди продукти“, заяви Станислав Дечев. Той поздрави инвеститорите за избора да направят обект в Свиленград и най-вече за идеята им да съчетаят обществената полза с частния интерес. Хипермаркетът предлага 80 000 артикула от всички видове хранителни и стоки за бита, перилни и почистващи препарати, детски изделия, парфюмерия и козметика, топла витрина, прясна риба, собствена фурна за тестени изделия. Обособени са специален щанд за био и органични продукти и аптека. Оформени са детски кът, място за кафе и безалкохолни напитки. До края на годината ще бъде въведена в експлоатация и новата автогара. Тя отговаря на всички европейски изисквания и ще бъде менажирана от голяма европейска компания. Автогарата ще обслужва и линии от международния, междуградския и вътрешноградския автобусен транспорт.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в церемонията по връчване на дипломите на абсолвентите от випуск 2017 на филиал Хасково на Тракийския университет в Стара Загора.

Сряда, 22 Ноември 2017 12:58

Днес 67 специалисти- медицински сестри и акушерски, получиха дипломите си за степен бакалавър. Пред десетките абсолвенти, преподаватели, родители и гости на тържествената церемония Станислав Дечев заяви: „Това е вторият випуск от Вашия университет, на чието дипломиране аз присъствам в качеството ми на Областен управител. И за втори път виждам, че наравно с радостното вълнение, в тази зала се усеща и малко тъга. Тя идва от преподавателите Ви, защото днес се разделят с Вас; идва и от абсолвентите, защото за Вас днес приключва безгрижния студентския живот и поемате по пътя на професионалната реализация. Но трябва да Ви призная, че и аз изпитвам смесени чувства. От една страна споделям радостта Ви от успешното дипломиране, но от друга страна знам, че много от Вас от днес напускат Хасково и ще търсят реализация другаде. Не малко ще заминат и от България. И в това всъщност няма нищо смущаващо. Вие сте млади, амбициозни, образовани. Сега е моментът да пътувате, да опознавате света, да учите още и да се развивате професионално. Но не забравяйте, че когато дойде време и вече имате свои семейства, когато искате спокойствие за децата си и уютен дом, когато Ви трябва сигурност - има едно място, където можете да се върнете- в България и в Хасково“, подчерта Областният управител. „През това време и аз и Правителството ще работим така, че условията тук да се приближават все повече до условията в Европейските страни, и вярвам ще дойде ден, когато нашите медицински специалисти няма да търсят реализация навън, а ще остават тук, в България и в Хасково. Това е моята задача като Областен управител и аз ще работя, за да я изпълня“, обобщи той. Станислав Дечев благодари на студентите, че със своята младост и усмивките си успяха да внесат академичен дух в нашия град и им пожела успех и на добър час! 
Директорът на филиал Хасково на Тракийския университет проф.д-р Коста Костов сподели, че никъде по света не се изучава най-важната дисциплина- любов. Но именно тук, във филиала в Хасково, бъдещите медицински сестри и акушерки се учат на любов, милосърдие и човечност. 
След като положиха клетва да пазят медицинската тайна и да бъдат всеотдайни в професията, дипломантите получиха своите дипломи.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Зам.-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова откри дискусионен форум „Предизвикателствата пред бизнеса и заетостта като част от Европейското икономическо пространство".

Вторник, 21 Ноември 2017 16:56

Той бе организиран от Агенцията по заетостта и Бюрото по труда в Хасково по повод Европейския ден на работодателя.
„Предизвикателствата пред бизнеса и заетостта са безспорно тема, която е изключително актуална за нашия регион. Това са две страни на един общ процес. Затова много правилно е, когато говорим за бизнес, да говорим за заетост и да търсим общ модел за справяне с проблемите пред работодателите, и пред работещите. В тази връзка акцентирам върху проблема с професионалното образование в област Хасково“, каза д-р Здравкова. Тя обясни, че основен приоритет за Правителството е образованието, а професионалното образование е ключов етап от целия процес на реализация на младите хора. „Усилията на Областна администрация са насочени именно към развитие на професионалното образование и адаптирането му за нуждите на местния бизнес. Затова вече сме провели поредица от срещи и продължаваме диалога с институциите, училищата, родителите и предприемачите за намиране на оптимален вариант за развитие на професионалното образование в нашата област“, подчерта зам.- областният управител.
„Нивото на безработица в региона е 5,6 % , в Хасково е 4,9 %. Регистрираните безработни са 3 пъти по-малко отколкото педи 3 години“, съобщи директорът на бюрото Тянко Кондов. Той подчерта, че липсата на работна ръка вече е и ще продължи да бъде основен проблем за региона. В дискусията участваха представители на работодателските организации, синдикатите, образователното министерство, ученици и преподаватели от професионалните гимназии в областта. 
Началникът на Регионалното управление на образованието Христина Боева посочи, че всички професионални гимназии работят с местния с бизнес. Най-важното е приемът да бъде свързан с пазара на труда, подчерта тя. В областта има 9 професионални гимназии, 6 са в Хасково, по една има в Димитровград, Свиленград и Харманли. „Очакванията са средната работна заплата в Хасковска област да стане 2000 лв. през 2019 г. Призовавам младите хора да се завърнат и да останат да работят в Хасковска област.“ Това заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България за Хасково Стефан Димитров. Той допълни, че това е тенденция и че този ход е валиден за цяла България.

Нели Вълканова

   

Страница 4 от 113

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.