Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев поздрави кметовете на Димитровград и Узункупрю за далновидната политика за превенция на стихиите

Вторник, 20 Февруари 2018 16:01

Първа копка за изграждането на автоматична наблюдателна кула за откриване на горски пожари бе направена днес в димитровградското село Крепост. Изграждането й е по проект „Превенция и минимизиране на рисковете за околната среда и визия за иновативни способи“ по ИНТЕРРЕГ-ИПП ТГС България – Турция 2014- 2020. Стойността му е 581 483 41 евро, които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Срокът за изпълнение е 15 месеца, водеща е община Димитровград с партньор с Узункупрю, Турция. 
„Целта на проекта е превенция от природни бедствия. На територията на Община Димитровград ще бъде изградена напълно автоматизирана система за ранно известяване при възникване на горски пожари с обхват от 15 км. На територията на Узункупрю ще се изгражда система за превенция от наводнения. 
Пожароизвестителната кула ще помогне на работата на пожарните служби при овладяване на пожарите, а очакваният ефект, освен превенцията, е и намаляване на щетите от стихиите“, съобщи кметът Иво Димов.
Областният управител Станислав Дечев заяви, че за мъдростта на управляващите се съди по техните решения. Той изрази задоволството си от управленската далновидност на кметовете на Димитровград и Узункупрю. „Защото, за да се изправиш срещу природните стихии, които са най-сериозният проблем пред нашите два региона, е нещо повече от далновидност. Това е отговорност и мъдрост“, подчерта губернаторът. 
„Пожароизвестителната кула ще бъде от огромна полза за опазване на горските територии и на селскостопанските обекти на територията на област #Хасково. Тя ще пази имуществото и живота на хиляди хора. Затова съм убеден, че тази инвестиция е една от най-хуманните, правени през последните години в област Хасково“, каза още Станислав Дечев. Той припомни горещата 2016 година, когато почти цялата област беше обхваната от огнената стихия и заяви, че ако тогава е имало подобно съоръжение, щетите щяха да бъдат значително по-малко. Областният управител подчерта, че програмата за трансгранично сътрудничество е много важна, защото тя, освен че подобрява живота на хората от двете страни на границата, гради и приятелства, които остават трайни във времето. 
На първата копка на пожароизвестителната кула присъстваха още председателят на общински съвет #Димитровград Гергана Кръстева, заместник кметът на община Узункупрю Енгин Болут, директорът на РДПБЗН Хасково комисар Николай Вълчев, началникът на димитровградската пожарна гл.инспектор Иван Пачов, представители на фирмата-изпълнител.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

„Днес не отбелязваме гибелта ти, днес честваме твоето безсмъртие, Апостоле! Поклон!“

Понеделник, 19 Февруари 2018 13:51

Това написа на личния си фейсбук- профил тази сутрин Областният управител на Хасково Станислав Дечев по повод 145-годишнина от обесването на Васил Левски. Губернаторът и заместникът му д-р Стефка Здравкова участваха в тържествената церемония, посветена на гибелта на Апостола на Свободата. Пред паметника на Дякона в двора на ОУ“Васил Левски“ цветя и венци поднесоха още началникът на гарнизон Хасково, представители на местната власт, на политически партии и патриотични организации, много граждани, деца и ученици. 
Заупокойна молитва отслужиха хасковски свещеници, водени от отец Антоний Енев.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Бъдещето на общата селскостопанска политика на Европейския съюз и директните плащания за периода 2017-1018 година обсъдиха на среща в областна администрация Хасково

Петък, 16 Февруари 2018 14:26

Бъдещето на общата селскостопанска политика на Европейския съюз и директните плащания за периода 2017-1018 година обсъдиха на среща в областна администрация Хасково представители на Министерството на земеделието, храните и горите и земеделски стопани от региона. Специален гост на информационния форум беше депутатът от ГЕРБ и член на ПК по Земеделие в НС д-р Георги Станков. Домакин на срещата бе заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Схемите и мерките за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони за 2018г., прилагането на Общата селскостопанска политика след 2020г. и Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020г. бяха основните теми, коментирани със стопаните от региона. 
„Пари в сектор земеделие ще има. Но след излизането на Великобритания от ЕС ще бъде направено ново преразпределение“, обясни Николай Маринов- директор на ГД „ЗРП“ в МЗХГ. Основната идея сега е да се намали бюрокрацията, да се продължи устойчивата политика за развитие на селските райони, подходът „Лидер“ и да се насочат усилия към биоикономиката, обясниха лекторите от МЗХГ.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова поздрави учениците и преподавателите от Езикова гимназия Хасково по повод патронния празник на училището

Петък, 16 Февруари 2018 13:57

„Бъдете щастливи, усмихнати и много успешни в бъдещата си реализация“. С тези думи се обърна към възпитаниците на ЕГ “Проф.д-р Асен Златаров“ зам.областният управител на Хасково д-р Здравкова. Тя и началникът на РУО на МОН Хасково Христина Боева бяха специални гости на тържествения концерт по повод празника на елитното училище. Д-р Здравкова връчи на директора на училището Деян Янев поздравителен адрес от името на областния управител на Хасково Станислав Дечев. В него се казва: 
“Приемете моите сърдечни поздрави по повод патронния празник на Езикова гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“! За мен е чест да поздравя всички настоящи и бивши ученици, учители и служители на училището, което Вие ръководите. Винаги съм изпитвал изключителна симпатия към търсещите, питащите, искащите и непримиримите млади хора. А точно такива са Вашите ученици. Позволете ми да бъда Ваш приятел! Готов съм да подкрепя всяка Ваша идея в областта на науката, младежките политики, образованието и професионалната реализация. Партньорството между младите хора, образователните институции и държавната власт е възможно. Нека да опитаме заедно! Честит празник!“
По време на официалната церемония бе връчена почетната награда Ученик на годината. За изключителни успехи в областта на науката бе отличен Димитър Васев. 
В концертната част се представиха талантливи ученици от Езикова гимназия Хасково. Във фоайето на Младежки център Хасково бе подредена фото-изложба на ученици от клуба по фотография с преподавател Славян Костов.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова участва в работна среща за популяризиране на Европейска екологична мрежа НАТУРА 2000 по българо – турски трансграничен проект.

Петък, 16 Февруари 2018 10:26

В приветствието си към форума тя изтъкна значимостта на зоните от НАТУРА 2000, които се намират на територията на региона и неоценимото богатство, което представляват те за нас. 
Форумът бе организиран от Сдружение ,,Природен Парк Сакар“. Семинарът бе част от учебно пътуване в Хасковска област, което е част от проекта ,,Подготовка и промотиране на процеса за развитие на Европейска екологична мрежа НАТУРА 2000 в планина Странджа“ по Програмата за ТГС ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020. Партньор на „Природен Парк Сакар“ е турската неправителствена организация DAYKO. Във форума участваха преподаватели от Горския Факултет на Истанбулския университет, експерти от Национален Парк Инеада, природозащитни и младежки организации, земеделски и пчеларски асоциации от двете съседни страни. Лектори бяха експерти от Зелени Балкани, които имат водеща роля при изграждането на НАТУРА 2000 в Страната, както и експерти от РИОСВ Хасково. Сдружение ,,Природен Парк Сакар“ представи пред партньорите от Турция най- значимите зони от НАТУРА 2000 на територията на Област Хасково –,,САКАР“ , ,,Маджарово“, ,,Родопи - Източни” , ,,Язовир Ивайловград“ и ,,Река Марица“.
Натрупаният опит от страна на турските партньори ще бъде използван в процеса на присъединяване на Турция към ЕС и свързаните с това ангажименти за изграждане на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, особено в района на Странджа и близките трансгранични райони, единодушни бяха партньорите и гостите на форума.

   

ПДФПечатЕ-мейл

План- приемът за учебната 2018-2019 година за Хасковска област е реалистичен и изпълним

Петък, 16 Февруари 2018 08:48

„86 паралелки предвижда държавният план- прием за учебната 2018/2019 година в област Хасково. 35 от класовете ще бъдат профилирани, 51 от паралелките ще са професионални. Анализите показват, че този план-прием е реалистичен и ще бъде изпълнен“. Това съобщи по време на заседанието на Комисията по заетост към Областния съвет за развитието на област Хасково началникът на Регионалното управление по образование Христина Боева. Днес Комисията прие единодушно предложения от експертите и директорите на училища от региона план- прием. Той е подчинен на Програмата за упралвение на правителството с приоритет развитие на професионалното образование. Този приоритет ще се изпълнява в партньорство с бизнеса и с акцент развитие на дуалното образование, стана ясно днес. Качеството на образованието е изцяло съобразено с потребностите на пазара на труда и ранното кариерно ориентиране и консултиране на децата. Подготвен е Индикативен списък на т.нар.защитени професии. Това са професии, за които има аналитични данни, че в следващите 5 години ще липсват от пазара на труд. В Хасковска област в няколко професионални училища са предложени специалности от Индикативния списък, отчете Христина Боева. 
В единственото обединено училище в областта „Св.Свети Кирил и Методий“ в #Димитровград например се открива паралелка помощник в строителството. Това е една от най-търсените от бизнеса специалности и ще продължи да бъде така, коментираха от РУО но МОН. В професионалната гимназия „Проф.Д-р Асен Златаров“ в Димитровград се залага на професията електротехник, която е от т.нар. защитени специалности. Пак там ще се прилага дуална форма на обучение по специалността химик- технолог.
В #Любимец и #Маджарово се обявяват паралелки от Индикативния списък - монтьор – транспортна техника. В Минерални бани са заложили на специалности, които са изключително търсени от бизнеса там- хотелиер и изпълнител на термални процедури. В Хасково приемът за 2018/2019 година предвижда- 7 паралелки в Езиковата гимназия, 5 паралелки в ПМГ- и в двете елитни училища няма промяна на брой класове. 
В гимназията по селско стопанство и транспорт се обявяват паралелки за : експлоатация на автомобилния транспорт, техник транспортна техника, агроеколог и техник в електрически транспортни средства. 
Във ФСГ приемът е отново за 6 паралелки, без промяна са класовете и в Гимназията по туризъм и в тази по дървообработване и строитерство. В ПГМЕТ се обявява паралелка, в която ще се обучават толкова търсените и високоплатени заварчици. Там ще има още паралелки машинен монтьор, приложно програмиране, електротеник, техник топлотехника, компютърни системи и компютърни мрежи. 
„План приемът е разработен след поредица от срещи между експерти, директори на училища и бизнеса. Целта е да се формират такива паралелки, които да са адекватни на пазара на труда и да обучат кадри, които да се реализират“, подчерта заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Тя оцени високо усилията на РУО#Хасково, на директорите на професионалните гимназии и на бизнеса за намиране на механизъм, по който да стимулират децата и родителите да направят информиран и адекватен професионален избор.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

„Областният управител на Хасково подкрепя спорта и всички спортни организации могат да разчитат на нашето съдействие за организиране на турнири, спортни прояви или празници.

Вторник, 13 Февруари 2018 10:28

Това е една от основните ни политики в подкрепа на младежта и децата, затова с приветстваме създаването на регионална структура на Българската асоциация по мини футбол“. Това заяви при срещата си с председателя на обществения съвет на БАМФ Пламен Минев заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. В разговорите участваха генералният секрeтар на асоциацията Борислав Александров, заместник председателят й Петър Делчев, както и регионалният представител на БАМФ Иво Конгалов. 
„Мини футболът е най-масовият и динамичен спорт в България, Европа и Света в последните години. Той се практикува в свободното време от хора с различен социален статус, професия и интереси. Той е изключително достъпен, поради големия брой площадки за игра с различни видове настилка и интересните си правила. Мини футболът е за всички – от най-добрите футболисти до любителите. Той е за тези, които обичат играта. Това е идеалният спорт, чрез който децата се запознават с особеностите на футбола и развиват техническите и тактическите си качества. Инфраструктурата е много достъпна и не заема голямо пространство, заради това терените за мини футбол са най - многобройните спортни площадки в света“, разказа Пламен Минев. Асоциацията има 20 регионални центъра, 850 отбора и над 20 000 състезатели. Очакванията са сега, с идването й на територията на област Хасково, играещите мини футбол да станат много повече, а отборите все по-атрактивни и добри. Заместник областният управител заяви, че на територията на Хасковска област има добра спортна инфраструктура, подходяща за срещи по мини футбол. Тя изтъкна изключителната работа на общини като #Димитровград#Любимец#Свиленград и #Харманли в тази насока. „Имате пълната ни подкрепа, на мен и на областния управител, за организирането на турнири в региона, защото по отношение на възпитанието, детския, младежкия и масовия спорт, ние с Вас сме на едно мнение и виждам много перспективи за съвместни проекти“, подчерта д-р Здравкова. 
Асоциацията по мини футбол е партньор на БФС и Министерството на младежта и спорта за развитие на футбола в свободното време и е член и съучредител на Европейската Мини Футболна Федерация, разказаха още нейните ръководители. Те планират да организират турнири в Хасковска област, за да привлекат все повече хора по спортните площадки, да възпитават в честна игра младите хора и да покажат, че футболът, макар и непрофесионален, може да бъде изключително атрактивен. Днес ръководството на БАМФ и нейният регионален председател Иво Конгалов ще проведат среща с кмета на община Димитровград Иво Димов.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова участва в ритуала по зарязване на лозята в Харманли

Понеделник, 12 Февруари 2018 08:41

„С благословията на Старозагорския митрополит Киприан започва новата стопанска година за лозарите и винарите в община #Харманли. Това е изключителна чест за всички, защото лозарството и винопроизводството са основните отрасли на местната икономика”, разказа минути след празника заместник областният управител на #Хасково. Д-р Здравкова присъства на сутрешната света литургия, отслужена от митрополит Киприан и местни свещеници. По-късно заместник областният управител, придружена от депутата от #ГЕРБ д-р Георги Станков, кметът Мария Киркова, заместник кметът Валентина Димулска, представители на местния бизнес и много граждани зарязаха лозов масив, близо до параклиса „Свети Трифон”. Празникът продължи с много настроение, музика и веселие, въпреки студеното време. Раздаден бе и курбан за здраве и плодородие.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Меморандум за сътрудничество и партньорство подписаха днес седем водещи фирми от област Хасково и три професионални гимназии.

Четвъртък, 08 Февруари 2018 15:40

Бизнесът и образователните институции обединяват действията си за привличане и изграждане на млади и добре обучени специалисти със средно образование с успешна реализация по професиите:
• Машинен монтьор;
• Електротехник;
• Техник по автоматизация;
• Машинен оператор.
Официалната церемония по подписване на Меморандума се състоя в Областна администрация Хасково в присъствието на Областния управител Станислав Дечев, началникът на РУО на МОН Христина Боева и директорът на Регионалната служба по заетостта Господин Господинов. Идеята за подписването на Меморандума е на председателя на КРИБ Хасково Стефан Димитров. 
Областният управител Станислав Дечев изрази пълната си подкрепа за инициативата и изрази увереността си, че Меморандумът ще бъде работещ документ, който ще позволи на професионалните гимназии да разгърнат потенциала си с помощта на местния бизнес. „Изключително съм удовлетворен, че идеята на КРИБ Хасково бе приета от фирми с доказано име, устойчиви производства тук и с визия за развитието на региона“, подчерта Станислав Дечев.„Развитието на професионалното образование е мой личен ангажимент, а модернизацията на сектор Образование е приоритет на Правителството и това е видимо от всички стъпки, предприети до сега“, обясни областният управител.“ От тук нататък всички ние трябва да работим много с родителите и децата, за да ги убедим, че професионалното образование е привлекателно и перспективно, и че динамичното развитие на хасковски регион изисква и адекватна професионална подготовка“, обобщи губернаторът на Хасково.
Преди да парафират документа всички страни в Меморандума дискутираха спецификата на професионалното образование, адекватността на професионалните паралелки на динамиката на пазара на труда и перспективите пред местния бизнес.
„Днешният Меморандум е само първа стъпка в процеса на подпомагане на професионалното образование. През следващите месеци предстоят поредица от инициативи, които бизнесът ще предприеме, за да популяризира сред децата и родителите перспективните производства, които в момента се развиват в региона и които ще позволят на младите хора да се реализират в реалния сектор“, увери председателят на КРИБ. Той благодари на областния управител на Хасково, на представителите на институциите и на учебните заведения, за проявеното развиране и готовност да работят в екип за преодоляване на кризата на пазара на труда. 
Меморандумът за сътрудничество бе подписан от 
„Неохим” АД, представлявано от Димитър Димитров, изпълнителен директор;
„Каменица” АД, представлявано от Пламен Денчев, директор верига на доставки;
„Химмаш” АД, представлявано от Мария Ибришимова, изпълнителен директор;
„Пим” ООД, представлявано от Иван Ангелов, директор производство;
„Донидо” АД, представлявано от Йордан Вълчев, главен изпълнителен директор; 
„Скаймонт” ООД, представлявано от Емил Заимов, мениджър продажби;
„Стимекс” ООД, представлявано Георги Герганов, управител, 
представители на бизнеса от една страна, и 
Професионална гимназия по механо и електротехника „Стойчо и Кица Марчеви” гр. Хасково, представлявана от инж. Георги Славов – директор,
Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” гр. Димитровград, представлявана от Румяна Монева – директор,
Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт „Н. Й. Вапцаров” гр. Хасково, представлявана от Донка Станчева – директор.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областна администрация е домакин на Първия информационен ден за кандидати по Втората покана за набиране на предложения по програмата Интеррег- ИПП за Трансгранично сътрудничество България-Турция 2014 – 2020 година.

Четвъртък, 08 Февруари 2018 13:40

Форумът бе открит от областния управител на Хасково Станислав Дечев. „Фактът, че живеем в погранични области носи своите предимства. Хасково, Ямбол и Бургас имаме възможност да работим по общи проекти със съседите ни от Турция и да създаваме проекти с устойчивост, която пряко се отразява върху живота на всеки жител на нашите области“, заяви губернаторът. Той подчерта, че кохезионната политика е изключително полезна за развитието на пограничните региони и за Хасковска област в частност. Станислав Дечев заяви, че очаква от Програмата реални резултати, достигащи директно до жителите на нашите три региона. 
Програмата Интеррег –ИПП за ТГС България – Турция е с бюджет от 30 милиона евро. С обявяването на Втората покана за набиране на проекти ще бъде разпределен ресурс от над 15,6 милиона евро. До сега по Първата покана са финансирани 43 проекта. От тях 16 са инвестиционни, основно за борба с природните бедствия и опазване и управление на природните ресурси. 
Ръководителят на съвместния технически секретариат Иван Делчев и експертите представиха основните параметри на Втората покана. В Програмата участват от българска страна областите Бургас, която включва 13 общини, Ямбол с 5 общини и Хасково с 11 общини. От турска страна са включени провинциите Одрин и Къркларели. Общата граница между двете страни е 288 км. с 3 функциониращи гранични пропускателни пункта. Общата численост на населението в трансграничната зона е 1 561 984 жители, от тях 830 917 човека на българска територия и 731 067 - на турска територия. Трансграничната зона се характеризира с изобилие на културни, исторически и природни ресурси.

   

Страница 4 от 115

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.