Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев по повод 24 май: Бъдете горди българи!

Сряда, 24 Май 2017 07:00

Дами и господа, народът ни винаги е успявал, защото до възвишените учители са заставали предани ученици. Вярвам, че и днес българските учители носят възрожденския просветителски дух в сърцатата си. И знам че с този дух вдъхновяват хилядите си ученици. Затова приемете моите сърдечни пожелания за здраве, неспокоен дух и любов към словото. Бъдете горди българи! Честит празник!

   

ПДФПечатЕ-мейл

Денят на българската писменост, просвета и култура – 24 май, бе отбелязан днес в Областна администрация Хасково.

Вторник, 23 Май 2017 12:55

Тържеството бе съвместна инициатива на Областния управител, Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ и КДК Хасково. 
С изслушване на националния химн и химна на братята Кирил и Методий започна честването на най-светлия български празник. В приветствието си към гостите заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова призна, че е щастлива, че може да сподели именно с наследниците на тракийските българи празненството по повод деня на писмеността. Д-р Здравкова пожела на тракийци все така ревностно да пазят българщината и да предават българските традиции на следващите поколения. Председателят на тракийското дружество Кирил Сарджев призова всеки от нас в душата си да отвори олтар и да се обръща към него не само по празници или в беда. Нашите молитви трябва да бъдат ежедневни и изпратени с любов и благодарност, посочи Кирил Сарджев. 
Началникът на РУО Хасково Красимира Джисова припомни част от епохалното дело на светите братя Кирил и Методий и изтъкна факта, че те са избрани за покровители на Европа.
Празникът продължи с изпълнения на народни песни и танци, стихове и много настроение.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев: Китна Тракия пее и танцува е урок по патриотизъм

Събота, 20 Май 2017 13:08

52 Национален фолклорен събор „Китна Тракия пее и танцува” се провежда днес в парк Кенана в Хасково. „Всяка година, когато идвам на „Китна Тракия“ се зареждам с добро настроение, провокирано от срещата с Вас. Фестивалът на народното творчество ни дава национално самочувствие и предизвиква в мен респект пред всички онези незнайни народни творци, които са създали и съхранили през вековете уникални народни танци, обичаи, песни, традиции”. Това заяви в приветствието си към участниците и гостите в събора областният управител на Хасково. Станислав Дечев подчерта, че за него е чест да поздрави всички с добре дошли и да им благодари за усилията да съхранят българското фолклорно наследство. „Благодаря на община Хасково и най-вече на заместник-кмета Милена Трендафилова, за перфектната организация, за това, че към самодейното творчество тази година тя допълни още атрактивни прояви на „Китна Тракия” и направи от този фестивал всенароден празник. И не на последно място, лично искам да благодаря на всички родители, които виждам днес тук с децата си. Това, което правите за семействата си, е урок по патриотизъм”, заяви губернаторът. 
Гостите и участниците в „Китна Тракия пее и танцува” бяха поздравени и от депутата от ГЕРБ Евгения Ангелова. Тя сподели, че идвайки към Кенана сърцето й се е изпълнило с топли чувства. Народният представител съобщи, че тазгодишното издание на фестивала има една мисия- събиране на средства за дострояване на храма „Св.Иван Рилски” в кв. „Орфей” в Хасково. Днес след обяд, когато бъде готово ястието от Юнашкия тиган, порциите ще бъдат продадени благотворително, за да се съберат средства за новата църква в Хасково.
Над 110 изпълнители, танцьори и инструменталисти участват в „Китна Тракия пее и танцува”. Кулминацията е тази вечер, когато ще има нестинарски танци.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Вече пристигнаха първите снимки за конкурса на Областния управител на Хасково по повод 1 юни- Международен ден на детето.

Четвъртък, 18 Май 2017 14:29

За втора поредна година губернаторът Станислав Дечев обяви конкурс за любителска снимка сред учениците и младите хора от област Хасково. Темата на конкурса е „Виждам красотата“. Целта е децата от Хасковска област да бъдат провокирани да направят снимки на красиви места от региона, на любими местности, археологически или архитектурни обекти, места с историческо или културно значение. 
Снимките за конкурса на Областния управител трябва да бъдат изпратени на имейла на Областна администрация Хасково Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. не по-късно от 17 часа на 26 май 2017 година. Всяка снимка трябва да бъде придружена от информация за автора й: име, училище, телефон и имейл за връзка. Ако в кадъра присъстват непълнолетни лица, снимката трябва да бъде придружена от Декларация от родителите на сниманите деца, че позволяват фотографията да участва в конкурса. Ако липсва такава декларация, снимката няма да бъде допусната до конкурса. 
След 17 часа на 26 май всички снимки ще бъдат публикувани на фейсбук- страницата на Областна администрация Хасково в специален албум „Виждам красотата“. Там ще става и гласуването за тях чрез харесвания в социалната мрежа. Гласуването ще се продължи до 12,00 ч. на 30 май 2017 година. В този час комисия от Областна администрация ще преброи харесванията на фотографиите и ще обяви победителите в конкурса „Виждам красотата“. Първите три ще бъдат отличени с награди. В конкурса ще бъде връчена и още една награда Любима снимка на Областния управител на Хасково. Награждаването ще бъде на Първи юни в залата на Областна администрация Хасково. Снимките, участвали в конкурса ще бъдат публикувани в новия календар на Областна администрация за 2018 година.

Снимката е на Данаил Георгиев от ОУ "Св.Иван Рилски", Хасково. С този изглед от с.Долно Черковище той спечели втора награда от миналогодишния конкурс, обявен от Областния управител "Хасковска област през детските очи"

Нели Вълканова

 

   

ПДФПечатЕ-мейл

Деца ще управляват Област Хасково

Сряда, 17 Май 2017 15:47

На първи юни 2017 година Областният управител на Хасково Станислав Дечев и неговият заместник д-р Стефка Здравкова ще отстъпят ръководните си позиции на млади хора от региона. През целия ден Областният управител за един ден ще провежда срещи с граждани, ще обсъжда текущите задачи на администрацията с екипа й, ще взема решения, ще пътуват в Областта, ако това е предвидено в графика на титуляра. В края на деня младите хора, управлявали за един ден Областна администрация Хасково ще дадат пресконференция, на която ще споделят впечатленията си работата на Областния управител и неговия екип и ще представят своите идеи за подобряване на процеса на работа и неговото по-ефективно управление. 
В тази връзка ,Областният управител Станислав Дечев и неговият екип очакваме в срок до 17,00 ч. на 26 май 2017 година средните училища да изпратят своите предложения за Областен управител за един ден и заместник на имейл Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . От всички предложения ще бъдат избрани младежи, които да управляват държавата администрация. Всички останали ще бъдат включени в състава на Младежкия областен съвет за иновации и ще участват в неговото заседание на 1 юни. 
Преди година Областен управител за един ден бе Гергана Стаменова от Димитровград. Тя спечели това право в качеството си на победител от конкурса за есе „Нашата област- нашите мечти“. Гергана Стаменова тази година също ще се завърне в Областна администрация вече в качеството си на член на Младежкия областен съвет за иновации.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

По повод 1 юни Областният управител на Хасково Станислав Дечев обявява фото-конкурс за деца на тема: „Виждам красотата“

Сряда, 17 Май 2017 07:54

В конкурса могат да участват непрофесионални, любителски снимки, направени от деца от област Хасково. Идеята е най-малките жители на региона сами да покажат най-красивите места от Областта, да изпратят снимки от любимите за тях кътчета на региона, на паметници на културата, археологически и природни забележителности, архитектурни знакови сгради и т.н. Конкурсът се провежда за втора поредна година по идея на Станислав Дечев и отново ще стимулира творческото мислене на учениците от 1 до 12 клас. Снимките ще бъдат публикувани на фейсбук- страницата на Областна администрация, а оценяването им ще стане чрез гласуване там. Най-добрите ще бъдат отпечатани на календара на Областна администрация за 2018 година, на интернет страницата и на официалната страница на администрацията в социалната мрежа. 
Фотографиите, които ще участват в конкурса „Виждам красотата“ трябва да се изпращат на официалния имейл на Областна администрация Хасково Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , придружени от информация за автора на снимката, години и училище. Ако на снимките има непълнолетни лица, то тогава е задължително да бъде приложена и Декларация от името на родителите на заснетите деца, че са съгласни снимката да участва в конкурса и да бъде публикувана. Ако фотосът не е придружен от Декларация, той няма да бъде включен в конкурса. 
Снимките за конкурса трябва да бъдат изпратени на имейла на Областна администрация Хасково не по- късно от 17,00ч. на 26 май 2017г. След този час, всички снимки ще бъдат публикувани на фейсбук- страницата на Областна администрация Хасково в специален албум. Там ще става и гласуването за тях чрез харесвания. Гласуването ще се продължи до 12,00 ч. на 30 май 2017 година. В този час комисия от Областна администрация ще преброи харесванията на фотографиите и ще обяви победителите в конкурса „Виждам красотата“. Първите три ще бъдат отличени с награди. В конкурса ще бъде връчена и още една награда Любима снимка на Областния управител на Хасково. Награждаването ще бъде на Първи юни в залата на Областна администрация Хасково.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

„Компромис с качеството на питейната вода не е правен и няма да бъде допуснат."

Вторник, 16 Май 2017 07:42

Това заяви председателят на Временна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на Република България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите в НС Георги Колев. Членовете на комисията проведоха открито заседание по проблемите на питейната вода в Областна администрация Хасково. На заседанието присъстваха представители на всички институции, имащи отношение към проблема с питейната вода и наличието на уран и повишена алфа-активност, установени в региона. „Навсякъде, където е регистриран проблем с качеството на водата, източниците са спрени и изведени от експлоатация. Всички институции работят и търсят решение на проблема“, увери Георги Колев.
Към момента е регистрирано завишено съдържание на уран в водата на димитровградското село Върбица. Там още в петък, миналата седмица, РЗИ Хасково издаде предписание за ограничаване на водоползването за питейни нужди. Констатирана е и повишена алфа-активност в още пет села от община Димитровград, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Затова със заповед на РЗИ Хасково за Скобелево, Крум, Ябълково, Сталево и Бодрово ще се ограничи ползването на вода за пиене и готвене, до изчисляване на индикативната доза. Кметът на община Димитровград Иво Димов, който също присъства на заседанието, вече предприема мерки за осигуряване на питейна вода на населението от посочените населени места. 
Водата, в изключените от системата на водоподаване в Хасково 14 кладенеца, ще бъде източена, от тях ще се вземат нови допълнителни проби, за да се направят нови изследвания и да се установи могат ли да се ползват тези водоизточници. Разрешение за това вече е поискано от управителя на ВиК Хасково от Министерството на здравеопазването, чака се разрешение от ведомството, стана ясно още на днешното заседание на Временната парламентарна комисия. „Трябва да се направят повторни проби, защото само в 3 от общо 14 кладенеца в зона Болярово са открити отклонения“, съобщи депутатът от Хасково Делян Добрев. Той подчерта, че предложението за разрешаване на проблема с водоподаването на Хасково, правенето на нови сондажи и изграждането на нов водопровод е предложено от експертите от ВиК. Затова и Правителството реагира бързо и отпусна необходимите близо 2 милиона лева за справяне с кризата, уточни той. 
Към момента е най-важно да се открият причините за тези отклонения, защото през периода 2012 – 2015 година са правени изследвания и общата индикативна доза тогава показва, че няма отклонения в качеството на водата, съобщи д-р Ангел Кунчев. 
В края на заседанието председателят на Временната комисия Георги Колев заяви, че темата за качеството на питейната вода е изключително тревожна. Затова колкото е вредно неглижирането на проблема, толкова е опасно е всяването на паника сред населението.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител към зрелостниците от Езиковата: Учете, пътувайте, реализирайте се и се върнете в България, върнете се в Хасково!

Понеделник, 15 Май 2017 13:00

Областният управител на Хасково Станислав Дечев и заместникът му д-р Стефка Здравкова участваха в официалното изпращане на Випуск 2017 на ГПЧЕ “Проф.д-р Асен Златаров“ в Хасково. Ученици от 7 паралелки изпраща тази година Езиковата гимназия. Всички те, заедно с класните ръководители, избраха на официалното изпращане да са с бели тениски. Абитуриентите решиха парите за официални тоалети да бъдат дарени. Випуск 2017 дарява над 3 700 лева за 17 годишната Ники Корондилева от ПМГ, в борбата й с коварно заболяване. 
В приветствието си към зрелостниците Областният управител на Хасково Станислав Дечев заяви:„ Знам, че с нетърпение очаквахте този ден, когато ще завършите училище и ще се почувствате самостоятелни и пораснали. И това е напълно естествено, защото вие сте умни и уверени млади хора. Вие сте силни и смели и това е най-голямото Ви предимство. Използвайте го! Не се спирайте пред трудностите, не правете компромиси с желанията си и не гледайте назад. От днес нататък Вие трябва да вървите смело към мечтите си и най-важното: правете го със самочувствие. Защото Вие сте ученици на едно от най-престижните училища не само в област Хасково, а и в България. Не забравяйте уроците, които сте научили тук и не забравяйте хората, които са Ви преподавали. И защото знам, че сте нетърпеливи, искам да завърша с едно лично обръщение към всички Вас: учете, пътувайте, развивайте се, реализирайте се и се върнете в България, върнете се в Хасково! Имаме нужда от Вашата младост, от енергията и знанията Ви! Не Ви казвам довиждане , а НА ДОБЪР ПЪТ и до нови срещи!“
Директорът на ГПЧЕ „Проф.д-р Асен Златаров“ Деян Янев приветства своите възпитаници и връчи специални отличия на зрелостниците с най-сериозни постижения в учебния и извънкласния процес. Деян Янев припомни на абитуриентите, че „всички, завършили Хасковската езикова гимназия са обречени на успех“. Във випуск 2017 техният брой е 180.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Стефка Здравкова е новият заместник областен управител на Хасково

Понеделник, 15 Май 2017 09:55

Със заповед на министър председателя Бойко Борисов е назначен заместник областен управител на Хасково. Това е Стефка Здравкова  от Харманли. Тя е дипломиран ветеринарен лекар от Тракийски университет Стара Загора. Председател е на Български ветеринарен съюз-Областна колегия Хасково. Собственик на частна ветеринарна практика. Втори мандат общински съветник от ПП ГЕРБ в Харманли, председател на групата общински съветници от ГЕРБ. Общински организационен секретар на ГЕРБ Харманли. 
Стефка Здравкова е майка на две деца.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Харманли подкрепи кампанията ЗаНики

Понеделник, 15 Май 2017 07:57

Над 1 700 лева събраха харманлийци в помощ на Ники тази вечер. Концертът се проведе под мотото „Деца помагат на деца”. Той бе организиран от МВР и Областна дирекция на МВР Хасково, с подкрепата на община Харманли. „Благодаря Ви за това, че помагате на Ники, че не спирате да й давате сили и най-вече за това, че давате пример на възрастните с безкористната си подкрепа за Ники. Благодарен съм на всички хора от областта, които не спират да помагат на Ники и семейството й.” С тези думи Областният управител Станислав Дечев се обърна към участниците и организаторите на концерта. Кметът на Харманли Мария Киркова също поздрави организаторите и заяви топлата си подкрепа за Ники, за нейното семейство и за всички, които с добрите си сърца помагат за лечението на момичето. Николета е дъщеря на загинал полицай. В процеса на продължителното й лечение МВР организира поредица от благотворителни инициативи в подкрепа на Ники, припомни директорът на ОД МВР Хасково ст.комисар Ангел Цанков. На Ники й предстои трансплантация на стволови клетки. В момента тя и майка й са в Истанбул, където се провежда поредния етап от лечението. Банковата сметка за дарения за лечението на Ники е:

Пощенска банка BG66BPBI 7926 106 4334 801

BIC: BPBIBGSF

Нели Вълканова

   

Страница 3 от 98

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.