Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково: Минерални бани и детската столица на Балканите

Четвъртък, 31 Май 2018 12:31

Областният управител на Хасково Станислав Дечев поздрави организаторите и участниците в 18-я международен детски етнофестивал „Децата на Балканите- с духовност в Европа“. Гости на церемонията по откриване на детския празник в Минерални бани бяха още вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков, председателят на СБУ Янка Такева, началникът на РУО Хасково Христина Боева. Домакин на престижния международен етнофестивал е кметът на община Минерални Бани Мюмюн Искендер. 
„Винаги когато идвам в Минерални бани знам, че ще видя нещо ново. Защото тук кметът Мюмюн Искендер и неговата администрация работят много. Но днес аз съм очарован, защото Националният курорт е озарен от хиляди усмивки, а срещу мен блестят безброй детски очи, които нямат търпение да се изявят на сцената“, каза в приветствието си областният управител на Хасково. „Днес Минерални бани е детската столица на Балканите. Защото Вие давате пример на нас, политиците, как можем да живеем в мир и във взаимно уважение на чуждата култура и традиции. Този етнофестивал е моделът на модерния свят- свят без граници, свят на дигитални технологии и свобода. Началото на този модел бе поставено от уважавания проф. д-р Желязко Христов. Днес трябва да признаем колко прозорлив е бил той. Защото, ако преди 18 години Етнофестивалът е бил едно предизвикателство, днес той е начин на живот на Балканите и в Европейския съюз“, подчерта губернаторът. „Аз няма да пожелавам успех на участниците във фестивала, защото фактът, че сме заедно днес, означала, че вече сме успели“, обобщи Станислав Дечев.
Кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер приветства своите гости и подчерта, че преобразяването на Националния курорт през последните години не е заслуга само на него и администрацията му. „Добрата работа и проектите, които изпълняваме, са възможни, защото общинската и държавната власт работим заедно “, подчерта кметът Мюмюн Искендер. Той благодари на гостите на етнофестивала и обеща незабравими два дни на приятелството и творчеството.
В етнофестивала тази година участват близо 2000 деца от Македония, Молдова, Полша, Русия, Сърбия и Турция, както и представители на българо-китайския клуб от София. Освен творческите изяви в центъра на Националния курорт се провеждат и две съпътстващи конференции: „Новите рискове за децата в интернет и как да ги предотвратяваме” и „Превенция за безопасно движение по пътищата“ с нагледни демонстрации от Българска асоциация на пострадали при катастрофи. Успоредно с това в курорта има много атракциони, летни игри, кулинарни състезания.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

По повод 2 юни- Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, Областният управител на Хасково Станислав Дечев организира Тържествена заря-проверка.

Сряда, 30 Май 2018 09:49

Честването ще се проведе на 1 юни 2018г. от 21,00 часа на пл.“Свобода“ в Хасково. 
В зарята ще участват представителни блокове от Военно формирование 52 740 – град Хасково, от ЕГ “Проф. д-р Асен Златаров” и ПМГ “Акад.Боян Петканчин”. 
Областният управител на Хасково кани всички граждани и гости на Хасково да се присъединят към честването. Нека заедно отдадем почит към делото и паметта на всички българи, отдали живота си за свободата на Родината!

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в конференцията на Министрите на вътрешните работи на България и Турция на тема „Гранична сигурност и сътрудничество“

Сряда, 30 Май 2018 08:37

Форматът е организиран в рамките на календара на Българското председателство на Съвета на ЕС от посолството на България в Анкара и Делегацията на ЕС в турската столица. 
Във форума участваха българският вътрешен министър Валентин Радев и турският му колега Сюлейман Сойлу, председателството на ЕК в Анкара, българският посланик в Анкара Надежда Нейнски, ръководни служители на ФРОНТЕКС. В българската делегация бяха включени и главният секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов и директорът на ГД „Гранична полиция“ гл.комисар Светлан Кичиков, областният управител на Хасково Станислав Дечев. Целта на конференцията е да се направи общ преглед на доброто сътрудничество в областта на граничния контрол. Миграционният феномен и начините за справяне с рисковете от тероризъм, бяха акцентите в речта на министър Сойлу . Глобалните проблеми изискват глобални решения, вече няма малки и големи – има стратегически страни, които играят ключова роля за решаването им, подчерта турският вътрешен министър. Той отдели специално внимание на постигнатото Споразумение между ЕС и Турция, благодарение на което броят на нелегалните мигранти бе чувствително намален. Според него са необходими допълнителни усилия от страна на Европа за постигане на още по-тясно сътрудничество в тази област. Министър Валентин Радев благодари на турската страна за положените усилия в опазването на една от най-чувствителната граница на Европа и добави, че тези усилия са оценени високо. Българският вътрешен министър посочи, че сътрудничеството както на сухопътна, така и на морска граница, е изключително добро. С болка построихме инженерното съоръжение на границата, защото ние сме приятелски държави, но това беше начинът да се справим с миграционната вълна, допълни министър Радев. Той увери, че постоянно на европейско ниво България подчертава добрите отношения между нашите две страни, като се започне от диалога между премиера на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган и се стигне до службите по охрана на границата, с които работим отлично. Министър Радев припомни виждането на българската страна, че опасността трябва да бъде спряна там, където се поражда /в Афганистан, Сирия или другаде/, а не след това да се борим с последствията, и подчерта, че Европа вече узрява за това. Той благодари сърдечно на представителите на Европейската агенция за гранична и брегова охрана /ФРОНТЕКС/ за оказаната помощ и сътрудничество по укрепване на граничната сигурност.
В рамките на конференцията се проведе и двустранна среща между министрите на вътрешните работи на България и Турция Валентин Радев и Сюлейман Сойлу. Двамата обсъдиха теми от взаимен интерес. По време на разговорите министър Радев благодари на областния управител на Хасково Станислав Дечев за добрите му отношения с валията на Одрин Гюнай Йоздемир и изтъкна усилията на двамата държавници за решаване на въпроси от взаимен интерес за съседните области.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Учениците от 4 А клас на СУ“Васил Левски“ Хасково днес се срещнаха с областния управител на област Хасково г-н Станислав Дечев.

Понеделник, 28 Май 2018 13:10

Срещата се проведе по идея на класния ръководител г-жа Дора Димова. „Децата завършват начален курс на образование и искам да им покажа различни сфери на обществения живот и да ги мотивирам да учат и да се стремят към реализация“, обясни си г-жа Димова.
Областният управител Станислав Дечев разказа на 4-токласниците за Хасковска област, за взаимодействието между държавната и местната власт. „В тази зала заседаваме с 11-те кметове на общини и обикновено тук няма бонбони, а се обсъждат проблеми“, посочи Станислав Дечев. Учениците го засипаха с куп въпроси: какъв е мечтал да стане като порасне, имал ли е хоби, кой му е прекият началник, виждал ли е Бойко Борисов, може ли да уволни някой кмет, как се избират кметовете, запознал ли се е с Григор Димитров? Освен към областния управител, въпроси бяха зададени и към децата. Станислав Дечев попита децата какво искат да има още в Хасково? Моменталният отговор беше: безплатен басейн. Освен това четвъртокласниците пожелаха да има увеселителни паркове с атракциони, повече паркове за разходки и по-малко автомобили.
Учениците демонстрираха завидни познания в областта на екологията и предложиха интересни идеи за опазване на горите и въздуха чисти. Срещата продължи повече от предвиденото, защото децата имаха не само много въпроси, но и много интересни решения за ежедневните проблеми, с които се сблъскват възрастните.
Визитата на 4 А клас от СУ“Васил Левски“ завърши с подаръци, автографи и с обещания за поредица от разговори в бъдеще.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев посрещна в Свиленград посланиците на държавите членки на ЕС, акредитирани в Турция.

Понеделник, 28 Май 2018 09:08

Гостуващата делегация бе водена от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Турция Надежда Нейнски и Кристиян Бергер, ръководител на Делегацията на ЕС в Анкара. Домакинът на форума Станислав Дечев подчерта пред гостите, че Хасковска област е една от най-живописните, плодородни и бързо развиващите се области в България. „Нашият регион има стратегическо място, не само географски, но и геополитически. Защото от тук минават пътищата, които свързват Европа и Азия – транспортен коридор №10 от Залцбург до Истанбул; и транспортен коридор №9 по направление Север-Юг – от Хелзинки до Егейско море. 
Но не само транспортната свързаност прави Хасковска област уникална. За нас икономическата, културната, историческата, религиозна и етническата свързаност са много по-важни. В България много често казваме, че Хасковска област е вратата на Европа. Позволете ми да перефразирам това определение и да кажа, че Хасковска област е мостът на Европа и България към света! Затова и днес ние ще преминем заедно по Стария Мост на Свиленград- символът на вечната свързаност между народите, поколенията, културите. Вие ни удостоихте с честта да бъдете наши гости в един много важен за страната ни момент. Сега, когато Председателството на България на Съвета на ЕС върви към безспорно успешен финал, ние с Вас ще видим символичното изпълнение на основните приоритети на нашето председателство, тук на тази сцена. Защото какво по-ясно определение за свързаност от това, което се случва днес: заедно да чуем песни, стихове, танци и музика от два географски и културно близки народи! А наша публика ще бъдете Вие, посланиците на Европейския съюз… ДОБРЕ ДОШЛИ – Това е област Хасково – мостът към общото ни бъдеще!", завърши словото си губернаторът на Хасково.
Мултикултурната програма започна с уникално изпълнение на 9 годишната Мария Зелиу от СУ”Д-р Петър Берон” Свиленград. Тя поздрави гостите с емблематичното стихотворение „Аз съм българче”. Автентични български народни танци и обичаи, изпълнени от танцьори от Свиленград, Харманли и Любимец впечатлиха силно дипломатите от ЕС. За бъдещето си в обединена Европа говори 16 годишната Дияна Янакиева от СУ”Д-р Петър Берон” Свиленград. Безспорна кулминация в концертната програма бяха двете акапелни изпълнения: първото на 7 годишната Виктория Тончева от Свиленград, която представи космическата песен „Излел е Делю хайдутин” и второто: на уникалната Йълдъз Ибрахимова. Примата на джаз-музиката разчупи строгия протокол и предизвика дипломатите да пеят заедно с нея „Седнало е Джоре” . В края на концерта нейно превъзходителство посланик Надежда Нейнски благодари на всички за уникалната програма и поздрави областния управител на Хасково Станислав Дечев за събитието, чрез което показа предимствата и уникалните таланти на региона ни. Кристиян Бергер, ръководител на Делегацияна ЕС в Турция също благодари за топлото посрещане в България и сподели, че цени високо достиженията на Обединена Европа, защо той самият е израснал на няколко километра от желязната завеса. Кристиян Бергер удостои областния управител на Хасково с плакет на ЕС, а Станислав Дечев подари на дипломата акварел на хасковската художничка Татяна Форева. Срещата на приятелството продължи с разходка по 500 годишния мост в Свиленград и разглеждане на винарна „Катарджина”.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Остават два дни до края на конкурса за фотография „Пътешествие в родния край“

Сряда, 23 Май 2018 10:30

По повод Международния ден на детето 1 юни Областният управител на Хасково Станислав Дечев обяви традиционния фото-конкурс за деца. Тази година темата на фото-предизвикателството е „Пътешествие в родния край“. 
Конкурсът за любителска снимка се организира за трета поредна година по идея на г-н Станислав Дечев. 
В конкурса могат да участват непрофесионални, любителски снимки, направени от деца от област Хасково. Идеята е най-малките жители на региона да посетят и снимат красиви места, исторически и археологически обекти в Област Хасково, децата сами да открият красотата на родния край и да я запечатат във фотографии. 
В конкурса могат да участват ученици от 1 до 12 клас от област Хасково. Както всяка година, конкурсът е открит и всеки може да участва в гласуването за определяне на победителите. Снимките ще бъдат публикувани на фейсбук- страницата на Областна администрация Хасково, а оценяването им ще става чрез гласуване тук.
Фотографиите, които ще участват в конкурсаПътешествие в родния край “, трябва да се изпращат на официалния имейл на Областна администрация Хасково Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , придружени от информация за автора на снимката, години и училище. Ако на снимките има непълнолетни лица, задължително е да бъде приложена и Декларация от името на родителите на заснетите деца, че са съгласни снимката да участва в конкурса и да бъде публикувана. Ако фотосът не е придружен от Декларация, той няма да бъде включен в конкурса. 
Снимките за конкурса „Пътешествие в родния край“ трябва да бъдат изпратени на имейла на Областна администрация Хасково не по- късно от 17,00ч. на 25 май 2017г. След този час, всички снимки ще бъдат публикувани на фейсбук- страницата на Областна администрация Хасково в специален албум „Пътешествие в родния край“. Там ще става и гласуването за тях чрез харесвания. Гласуването ще се продължи до 17,00 ч. на 30 май 2017 година. В този час комисия от Областна администрация ще преброи харесванията на фотографиите и ще обяви победителите в конкурса. Авторите на първите три най-харесвани снимки ще бъдат отличени с награди. В конкурса по традиция ще бъде връчена и още една награда за любима снимка на Областния управител на Хасково. Награждаването ще бъде на Първи юни в залата на Областна администрация Хасково.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ Хасково отбеляза в аванс 24 май- Ден на българската просвета, писменост и култура. Домакин на проявата бе Областна администрация Хасково.

Вторник, 22 Май 2018 18:03

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова приветства десетките гости, танцьори, певци, инструменталисти и поети. „Винаги сте добре дошли тук. Защото аз и областният управител на Хасково Станислав Дечев високо ценим Вашите усилия да съхранявате националната идентичност и да предавате на поколенията народните традиции, обичаи и творчество“, каза в приветствието си към гостите д-р Здравкова. Тя пожела на всички да запазят своя плам и все така безрезервно да работят за съхраняване на българщината.„В този дух е и нашата кампания „Език свещен…“, която стартирахме в социалната мрежа. От понеделник до четвъртък публикуваме във фейсбук по едно от любимите стихотворения на всеки българин, за да запалим отново творческия плам в сърцето на нашите приятели“, подчерта д-р Здравкова.
Председателят на тракийското дружество Кирил Сарджев поздрави своите приятели и гости и им подари концерт с изпълнения на хор „Орфей“, фолклорни танци, дует „Рокива“ и четене на поезия от местни творци.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев и началникът на РУО Хасково Христина Боева ще връчат официално националните награди „Неофит Рилски“ на МОН.

Вторник, 22 Май 2018 11:24

С този приз се удостояват най-изявените учители и директори на училища по повод 24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. От Хасковска област за престижната грамота „Неофит Рилски“ са номинирани петима учители. Очаква се със заповед на просветния министър Красимир Вълчев да бъдат обявени имената на наградените. 
Официалната церемония по връчване на високите професионални отличия ще се проведе на 24 май от 11 часа в зала „Марица“ на Областна администрация Хасково. По време на празничната проява ще бъдат връчени и училищни награди на заслужи преподаватели и ученици.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев стартира кампания „Език свещен…” по повод 24 май

Неделя, 20 Май 2018 08:38

По повод най- българският празник – 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, Областният управител на Хасково Станислав Дечев инициира кампания „Език свещен …”. 
От понеделник , 21 май, до четвъртък, 24 май, на страницата на Областна администрация Хасково във фейсбук ще бъде публикувано по едно любимо българско стихотворение. Идеята е отново да си припомним свещените слова на българските творци, възпели Родината, езика ни, историята, българския дух и красотата на Татковината ни. Всеки ден ще четем отново и отново стихотворенията, с които израснахме ние и с които израстват децата ни. 
Идеята е и хората от Хасково и областта, нашите приятели в социалната мрежа, да споделят любимите си стихотворения, посветени на „всичко българско и родно”. Затова Областният управител Станислав Дечев ще очаква всеки, който обича България и пази българското в себе си, да сподели на нашата фейсбук-страница своето любимо стихотворение, като коментар под публикацията ни.
Започваме утре с одата на Иван Вазов „Българският език”.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова откри конференция на тема: „Здравната политика за онкологичните заболявания и качеството на живот на пациентите у нас и по света“.

Четвъртък, 17 Май 2018 08:42

Форумът бе организиран от сдружение „Българска асоциация за хора с онкологични заболявания „Живот“. 
„Факт е, че през последните години освен държавата, много неправителствени пациентски организации оказват помощ на хората с онкологични заболявания. За мен това е работещата формула, когато държавата и неправителствения сектор си партнират в интерес на здравето на хората“, посочи заместник областният управител.
Лектор на форума по темата за гинекологичните болести, профилактиката и лечението бе д-р Пламен Йовчев. 
Сдружение „Живот“ вече има свой офис, където от началото на юни всеки ден психолог ще оказва помощ на хора с онкологични заболявания. „Това е много важно за нас. Вече имаме място, където можем да се видим, да споделим проблемите си и да си помогнем“, сподели председателят на организацията Минка Арабаджиева. Центърът за здравна помощ на Сдружението се намира в сградата на Малкия бизнесцентър. На 18 май се навършват 17 години от учредяване на сдружение „Живот“.

Нели Вълканова

   

Страница 3 от 116

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.