Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Тактическо учение „Peace Sentinel 2017” / „Мирен страж 2017”/ се проведе днес на Учебен полигон Корен.

Понеделник, 17 Юли 2017 09:15

То е част от многонационалното учение с висока видимост „Seber Guardian-17”. Учението бе наблюдавано от висшето командване на Българската армия, от заместник областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, от представители на министерството на отбраната, командири на съюзническите и партньорски сили, медии. В учението с бойна стрелба участваха над 1000 военнослужещи от 3-ти механизиран батальон от 61-ва механизирана бригада, от армията на САЩ , рота „Алфа” от Трета пехотна бригада и един пехотен взвод от армията на Република Сърбия. Над 50 бойни единици техника и над 150 единици транспортна и специализирана техника бяха включени в демонстрационните тактически действия на съюзническите и партньорски войски. 
Планиращ учението е генерал-майор Михаил Попов-командир на сухопътни войски, провеждащ учението е бригаден генерал Пламен Йорданов-командир на 61-ва механизирана бригада, директор на учението е полковник- Деян Дешков-зам.командир на 61-ва механизирана бригада. 
Темата на учението беше „ Излизане от обкръжение на механизиран батальон, поддържан от артилерийска батарея в хода на отбранителна операция на механизираната бригада”.Учението се проведе по общ сценарий, който описва ескалиране на политическата криза във военен конфликт между фиктивни държави и държави от НАТО. Чрез днешното учение беше направена оценка на способностите на 3-ти механизиран батальон да планира и провежда операции в хода на конвенционален военен конфликт с висок интензитет. В края на учението днес бе дадена висока оценка за подготовката и бойните умения на участващите в операцията сили от България, САЩ и Сърбия.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова участва в ритуала по освещаване на новите икони в църквата „Св.Неделя” в с.Черепово, общ.Харманли.

Понеделник, 10 Юли 2017 08:39

В церемонията участваха кметът на община Харманли Мария Киркова, заместникът й Валентина Димулска, много местни хора, жители на съседни села, гости. Веднага след църковния ритуал, гостите разгледаха и първите експонати в бъдещия етнографски музей на Черепово. За обогатяване на сбирката му вече се събират средства. Д-р Здравкова разгледа експозицията и изрази подкрепата си за идеята като дари лични средства за бъдещия музей на Черепово.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Екипът на областна администрация Хасково получи Свидетелство за добро сърце.

Понеделник, 10 Юли 2017 08:35

Признанието бе връчено от ОП“Младежки център“ Хасково за участието на служителите на администрацията в Благотворителния концерт „Да помогнем заедно на Кристиян!“. 
Младежки център Хасково организира дарителската инициатива в помощ на 5-годишното момченце. На концерта бяха събрани 4 342 лева от продажбата на билети и от дарителските кутии. Акцията за събиране на средства продължава и по банков път: 
Дарителска сметка в Уникредит Булбанк:
BIC UNCRBGSF
IBAN BG65UNCR70001522974851
Титуляр: Кристиян Милчев
В благотворителната изява участваха детска градина “Ян Бибиян”, клуб “Мега спорт”, децата от танцов ансамбъл “Южняци”, мажоретките от Младежкия център, група “Регетон”, Теодора Евтимова и Михаил Евтимов от вокална група “Орфейче”, балетна школа “Алегро”, Моника Иванова от “Рона”, Детски хор “Орфей”, Николай Златков – акордеон, фолклорна школа “Славяни”, танцов клуб “Иглика” – Минерални бани и клуб “Дива”, клуб “Воденица”, клуб “Любители на фолклора”, ансамбъл “Южняче”. 
За пореден път в благотворителна акция се включиха и от Клуба по фотография към Младежки център Хасково, с ръководител Славян Костов. Припомням Ви, че младите фотографи бяха партньори на Областна администрация Хасково и по време на благотворителната фото-изложба #ЗаНики, която се проведе миналата седмица.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

#ДецаПомагатНаДеца: Ники дари средства на Дани и Криси от Хасково

Събота, 08 Юли 2017 16:36

17-годишната Николета Корондилева и приятели отпразнуваха днес 1 година от старта на движението „Деца помагат на деца”. Инициатор на движението е именно Ники. Днес майка й Росица Ленкова обяви, че събраните средства от Благотворителната фотоизложба, организирана от Областна администрация Хасково, ще бъдат споделени с други две деца. „Сумата ще бъде разпределена между Ники, 5-годишния Кристиян и 11-годишния Дани, защото всички те са наши деца и имат нужда от нашата подкрепа”, заяви развълнувана Росица Ленкова. 
Ники присъства лично на рождения ден на инициативата „Деца помагат на деца” и посрещна своите приятели на учебния център на МВР на Кенана. Нейни гости бяха и децата от формация „Южняче” и певческата група на Боян Митев. Ники и майка й благодариха на всички за подкрепата, на децата и техните ръководители за неуморната работата по време на концертите за набиране на средства, на дарителите и на организаторите на благотворителните акции. Една от тези акции беше фотоизложбата, организирана от Областния управител Станислав Дечев и клуба по фотография към Младежки център Хасково. Именно събраните от това събитие средства ще бъдат дарени от Ники на Дани и Крис. Семейството благодари специално на директора на ОД МВР Хасково Ангел Цанков, който помогна изключително много на Ники. Негова е и заслугата за ремонта на жилището, за да може Николета да се възстановява сред трансплантацията на стволови клетки в стерилна детска стая. 
„Деца помагат на деца” е идея, която показа, че обединява всички, които вярваме в доброто и обичаме децата. Затова тази инициатива на Ники продължава и ще помага на още и още деца, които имат нужда от подкрепа, увери Росица Ленкова.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Синхрон между образованието и бизнеса поиска областният управител на Хасково Станислав Дечев

Сряда, 05 Юли 2017 13:40

Областната стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в област Хасково бе приета днес . Тя бе гласувана от членовете на Областния съвет за развитие, свикан от областния управител Станислав Дечев. „Много са децата и учениците, които имат нужда от подкрепа, има деца със специални образователни потребности, има деца в риск, със здравословни проблеми и т.н. Затова към всяко дете трябва да се приложи индивидуален подход. За да се реализира тази задача обаче, трябва да се работи много върху кадровото обезпечаване“. Това посочи в представянето на стратегията Иван Панайотов от РУО Хасково. Според него много важно е освен за децата с проблеми, да се грижим и за даровитите и талантливи деца.
„Късното стартиране на кариерното развитие е един от основните проблеми. Затова все повече се работи за синхронизиране на местния бизнес с професионалното обучение“, заяви областният управител на Хасково Станислав Дечев. „Именно затова на тази среща сме избрали да обсъдим и възможностите за по-добро професионално образование и обучение, което напълно да съответства на нуждите на регионални бизнес“, подчерта той. Експертът от РУО Дарина Станчева докладва за въвеждането на професионалното и дуално обучение в региона. 
Пред Областния съвет за регионално развитие бяха представени и инвестиционните намерения на две от големите фирми- нови инвеститори в региона. Язаки България изработва кабелни инсталации за водещи световни автомобилни гиганти. СаБа произвежда осветителни инсталации за автомобили. „Това показва, че в региона все повече ще има нужда от кадри, които да работят в сферата на автомобилостроенето. Затова още от сега трябва да се помисли за паралелки, които да обучават тези кадри“, посочи областният управител на Хасково. 
Станислав Дечев инициира областен форум за презентация на регионалния бизнес, на който пред ученици и родители всички фирми от региона да представят производствата си и да се опитат да покажат по привлекателен начин условията за работа и възможностите за реализация в тях.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев изпрати поздравителен адрес до директора на ОД МВР Хасково ст. комисар Ангел Цанков по повод Професионалния празник на МВР – 5 юли.

Сряда, 05 Юли 2017 09:07

В адреса се казва: 
Уважаеми г-н Цанков, 
За мен е чест да Ви поздравя по повод Професионалния празник на МВР- 5 юли.
Обръщам се към Вас и всички служители на ОД МВР Хасково, за да изразя своята признателност за Вашата всеотдайност и отговорност. Предизвикателствата пред системата на МВР днес са много: миграционен натиск, природни бедствия, битова и трансграничната престъпност, опазване на обществен ред и сигурност. Срещу тези сериозни изпитания, Вие и Вашите служители ежедневно изправяте своите компетентност и професионализъм, не рядко рискувате живота си, пренебрегвате семействата си. 
Затова аз съм дълбоко признателен за усилията, които полагате, за търпението и волята, които проявявате и най-вече за това, че всички Вие приемате професията си за призвание. Работете все така сърцато и отговорно, с чувство за дълг пред Родината и обществото. 
Предайте личните ми благодарности на целия екип на ОД МВР Хасково. Пожелавам Ви преди всичко здраве, спокойствие, лично щастие и нови професионални успехи. 
Честит празник!

Станислав Дечев
Областен управител на Област Хасково
Хасково , 5 юли 2017


   

ПДФПечатЕ-мейл

1426,71 лв. ЗаНики от благотворителната фотоизложба в Областна администрация Хасково

Вторник, 04 Юли 2017 18:30

Благотворителната фотоизложба #ЗаНики събра от откупки на снимки 1426,71 лева. Тази сума бе внесена днес по сметката на Ники в Пощенска банка: 
BG66BPBI 7926 106 4334 801
BIC: BPBIBGSF
В продължение на една седмица в държавната администрация беше подредена експозиция от фотографии, участвали в конкурса „Виждам красотата“, иницииран от Областния управител на Хасково Станислав Дечев. Идеята за фотоизложбата бе младите хора от Клуба по фотография към Младежки център Хасково. Организацията на експозицията бе поета от членовете на Младежкия областен съвет за иновации, с помощта на Областния управител, екипа му и фотостудиото „Коника“. „Искрено благодаря на всички дарители, които подкрепиха Благотворителната изложба. За пореден път доказахме, че доброто е по-силно от болката и се убедихме, че когато правим нещата със сърце, те се случват“, каза Областният управител на Хасково. 
Днес членовете на съвета отчетоха успеха на първата си съвместна инициатива и проведоха поредното си заседание. „Идеите, които имаме са много. Важното е, че имаме обща визия за развитие на младежките политики. Много държа учениците сами да предлагат идеи, които ще им бъдат полезни и интересни“, заяви Станислав Дечев. Предстоят няколко поредни мероприятия, насочени към младите хора от региона. Още през септември ще бъдат реализирани част от тях. Веднага след лятната ваканция ще се започне и същинската работа на Младежкия областен съвет за иновации. Предстои стартиране на официална фейсбук- страница на организацията. Там ще се публикува всичко важно, което младите хора от областта организират. Целта е да се привлекат все повече ученици и младежи от цялата област и да се създадат контакти с други подобни организации в България.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител Станислав Дечев следи обстановката в областта. Службите са в готовност за действия

Неделя, 02 Юли 2017 20:21

Към този час на деня обстановката в област Хасково е спокойна. През целия ден остана горещо, а максималните температури на места в региона надвишиха 37 градуса. Край харманлийското село Доситеево изгоря житен блок с площ 2 хиляди декара. На място работиха 4 противопожарни екипа. В ранния след обед пожарът бе овладян, няма опасност от разрастването му. На място остават да дежурят два противопожарни екипа. 
Областният управител на Хасково Станислав Дечев е в контакт с всички служби, отговарящи за защита на населението от бедствия. Той получава периодично информация от тях за ситуацията в областта. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов в МВР се свика Националния оперативен щаб, създаден съгласно Стратегията за намаляване на риска от бедствия 2014-2020. Оперативният щаб ще координира действията на институциите, предвид очакваните поройни дъждове и градушки тази нощ.
Премиерът нареди областните управители да бъдат по местата си и докладват във всеки един момент за ситуацията по региони. Министър-председателят разпореди също при утежняване на обстановката поради метеорологични условия, да бъде информиран незабавно за предприемане на допълнителни мерки.
Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за утре предвижда – обилни валежи, градушки и гръмотевични бури над нашата област. Обявен е жълт код за опасно време.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев прие днес делегация от китайската провинция Фу циен.

Петък, 30 Юни 2017 16:52

Официалните гости бяха водени от председателя на Народния конгрес на провинцията г-жа Чен Хуа, нейни придружители бяха членове на ръководството на Народния конгрес от Фу циен. Китайските гости проявиха интерес към възможностите за сътрудничество с хасковска област в сферата на туризма, земеделското производство и културата, както и инвестиции в региона. Провинция Фу циен се намира в Южен Китай. Тя заема площ от 120 хиляди квадратни километра , населението й е 30 милиона човека. 80 % от територията й е планинска, две трети от нея са заети с гори. Китайските гости заявиха, че искат да развият контактите между Хасковска област и провинция Фу циен в областта на земеделието и по-конкретно в отглеждането на български сортове череши, вишни, други овощни видове и лозя. Гостите поискаха и преки контакти с български производители на гъби. 
Областният управител Станислав Дечев представи потенциала на нашата област и пое ангажимент да осъществи контакти между хасковски производители и китайски фирми за износ на българска земеделска продукция във Фу циен. Освен това китайската делегация заяви огромния туристически интерес на своите сънародници към България и по-конкретно към археологическите, историческите и културните забележителности на Хасковска област.
Г-жа Чен Хуа покани Станислав Дечев на традиционното търговско изложение в провинцията на 8 септември. Там се представят всички големи производители и търговци от Китай.
Двамата държавници си размениха протоколни сувенири и си обещаха съвсем скоро двустранните контакти да донесат и конкретни резултати.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Пътната обстановка в област Хасково през 2017 по-спокойна от 2016

Сряда, 28 Юни 2017 12:07

103 са тежките пътно-транспортни произшествия, станали на територията на област Хасково за първите 6 месеца на годината. При тези инциденти е загинал един човек, а 119 са ранени. За сравнение: за същия период на миналата година тежките катастрофи са били 134, убитите са били 10, а ранените- 172. Тези данни изнесе началникът на КАТ Хасково Иван Росоков по време на заседанието на Областната комисия по пътна безопасност. „Проблемите за пътната безопасност засягат всеки от нас ежедневно, а с оглед на настъпващия ваканционен период, мерките за безопасно движение трябва да станат още по-строги.“ Това заяви в началото на заседанието новият председател на комисията- заместник областният управител д-р Стефка Здравкова. „Освен стандартните мерки за обезопасяване на пътни участъци, маркировки, поддръжка на пътища и т.н., инициативите за обучение на млади шофьори и популяризиране на пътната безопасност сред деца и младежи, също са изключително важни и работещи“, подчерта д-р Здравкова. По нейна идея в състава на комисията вече са включени и представители на регионалните медии. "Благодарение на Вас много по-лесно ще научаваме за проблемите в региона и така ще можем да реагираме по-адекватно“, категорична е д-р Здравкова.
Именно от представителите на медиите постъпиха и три много важни сигнала за проблеми в региона: за лошо обезопасяване на строителните работници по време на ремонти по магистралата и за недостатъчно преграждащи мантинели по пътя Хасково – Димитровград, алармира представителят на еТВ в комисията Мария Ламбова. Председателят на СБЖ Хасково Николай Грудев пък за пореден път постави на обсъждане проблема с подходите към ГКПП Капитан Андреево и спирането на ТИР-ове в лявата лента за движение.
По време на заседанието бе приет доклад за мерките за безопасност, предприети от институциите в Хасковска област. Според статистиката на КАТ Хасково в региона тежки катастрофи стават най-често между 10 и 16 часа в дните понеделник, петък и неделя. Най-честата причина за тежките катастрофи е високата скорост, а засиленият контрол по пътищата е довел до констатирането на 500 нарушения повече спрямо миналата година. 
От областният комитет на БЧК съобщиха, че от началото на годината до сега са проведени 50 курса за обучение на 700 кандидат-шофьори. Оказване на първа долекарска помощ на бъдещите водачи и открити уроци по пътна безопасност на учениците са основните насочи, в които работят членовете на БЧК и доброволците към тях. 
ОПУ Хасково отчете, че вече е завършено изкъпването на АМ“Марица“, че сега се работи по второкласните пътища, правят се маркировки, чистят се канавки и крайпътни участъци. В процес на подмяна са стари и повредени пътни знаци.

Нели Вълканова

   

Страница 3 от 101

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.