Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Меморандум за сътрудничество и партньорство подписаха днес седем водещи фирми от област Хасково и три професионални гимназии.

Четвъртък, 08 Февруари 2018 15:40

Бизнесът и образователните институции обединяват действията си за привличане и изграждане на млади и добре обучени специалисти със средно образование с успешна реализация по професиите:
• Машинен монтьор;
• Електротехник;
• Техник по автоматизация;
• Машинен оператор.
Официалната церемония по подписване на Меморандума се състоя в Областна администрация Хасково в присъствието на Областния управител Станислав Дечев, началникът на РУО на МОН Христина Боева и директорът на Регионалната служба по заетостта Господин Господинов. Идеята за подписването на Меморандума е на председателя на КРИБ Хасково Стефан Димитров. 
Областният управител Станислав Дечев изрази пълната си подкрепа за инициативата и изрази увереността си, че Меморандумът ще бъде работещ документ, който ще позволи на професионалните гимназии да разгърнат потенциала си с помощта на местния бизнес. „Изключително съм удовлетворен, че идеята на КРИБ Хасково бе приета от фирми с доказано име, устойчиви производства тук и с визия за развитието на региона“, подчерта Станислав Дечев.„Развитието на професионалното образование е мой личен ангажимент, а модернизацията на сектор Образование е приоритет на Правителството и това е видимо от всички стъпки, предприети до сега“, обясни областният управител.“ От тук нататък всички ние трябва да работим много с родителите и децата, за да ги убедим, че професионалното образование е привлекателно и перспективно, и че динамичното развитие на хасковски регион изисква и адекватна професионална подготовка“, обобщи губернаторът на Хасково.
Преди да парафират документа всички страни в Меморандума дискутираха спецификата на професионалното образование, адекватността на професионалните паралелки на динамиката на пазара на труда и перспективите пред местния бизнес.
„Днешният Меморандум е само първа стъпка в процеса на подпомагане на професионалното образование. През следващите месеци предстоят поредица от инициативи, които бизнесът ще предприеме, за да популяризира сред децата и родителите перспективните производства, които в момента се развиват в региона и които ще позволят на младите хора да се реализират в реалния сектор“, увери председателят на КРИБ. Той благодари на областния управител на Хасково, на представителите на институциите и на учебните заведения, за проявеното развиране и готовност да работят в екип за преодоляване на кризата на пазара на труда. 
Меморандумът за сътрудничество бе подписан от 
„Неохим” АД, представлявано от Димитър Димитров, изпълнителен директор;
„Каменица” АД, представлявано от Пламен Денчев, директор верига на доставки;
„Химмаш” АД, представлявано от Мария Ибришимова, изпълнителен директор;
„Пим” ООД, представлявано от Иван Ангелов, директор производство;
„Донидо” АД, представлявано от Йордан Вълчев, главен изпълнителен директор; 
„Скаймонт” ООД, представлявано от Емил Заимов, мениджър продажби;
„Стимекс” ООД, представлявано Георги Герганов, управител, 
представители на бизнеса от една страна, и 
Професионална гимназия по механо и електротехника „Стойчо и Кица Марчеви” гр. Хасково, представлявана от инж. Георги Славов – директор,
Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” гр. Димитровград, представлявана от Румяна Монева – директор,
Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт „Н. Й. Вапцаров” гр. Хасково, представлявана от Донка Станчева – директор.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областна администрация е домакин на Първия информационен ден за кандидати по Втората покана за набиране на предложения по програмата Интеррег- ИПП за Трансгранично сътрудничество България-Турция 2014 – 2020 година.

Четвъртък, 08 Февруари 2018 13:40

Форумът бе открит от областния управител на Хасково Станислав Дечев. „Фактът, че живеем в погранични области носи своите предимства. Хасково, Ямбол и Бургас имаме възможност да работим по общи проекти със съседите ни от Турция и да създаваме проекти с устойчивост, която пряко се отразява върху живота на всеки жител на нашите области“, заяви губернаторът. Той подчерта, че кохезионната политика е изключително полезна за развитието на пограничните региони и за Хасковска област в частност. Станислав Дечев заяви, че очаква от Програмата реални резултати, достигащи директно до жителите на нашите три региона. 
Програмата Интеррег –ИПП за ТГС България – Турция е с бюджет от 30 милиона евро. С обявяването на Втората покана за набиране на проекти ще бъде разпределен ресурс от над 15,6 милиона евро. До сега по Първата покана са финансирани 43 проекта. От тях 16 са инвестиционни, основно за борба с природните бедствия и опазване и управление на природните ресурси. 
Ръководителят на съвместния технически секретариат Иван Делчев и експертите представиха основните параметри на Втората покана. В Програмата участват от българска страна областите Бургас, която включва 13 общини, Ямбол с 5 общини и Хасково с 11 общини. От турска страна са включени провинциите Одрин и Къркларели. Общата граница между двете страни е 288 км. с 3 функциониращи гранични пропускателни пункта. Общата численост на населението в трансграничната зона е 1 561 984 жители, от тях 830 917 човека на българска територия и 731 067 - на турска територия. Трансграничната зона се характеризира с изобилие на културни, исторически и природни ресурси.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев присъства на откриването на Първата самостоятелна изложба и дипломен проект на Стела Танева.

Вторник, 06 Февруари 2018 10:04

Той лично поздрави младата авторка и сподели, че преди две години е купил нейна фотография, която и до днес е част от интериора на кабинета му. 
Стела Танева е възпитаник на фото клуба към Младежки център Хасково и е студент в елитния британски университет в Съндърланд. Експозицията бе открита от ръководителя на клуба и преподавател на Стела- Славян Костов.
Първата изложба на Стела се нарича „ Геометрията на сетивата" и представя 34 уникални фотографии, направени в различни страни в Европа. Използвана е интересна фото техника и най-вече изключително въображение и неповторим авторски поглед. На откриването присъстваха десетки приятели на Стела, колеги от фото клуба, ценители на изкуството. Фотосите на Стела ще останат в хасковската галерия „Форум” още 10 дни.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Над 30 училища, клубове, организации и частни предприемачи заявиха участие в Коледния благотворителен базар на Областния управител на Хасково и фондация „Искам бебе“.

Понеделник, 11 Декември 2017 12:32

Тази година каузата на благотворителната инициатива е „За повече деца в българия“. Днес губернаторът Станислав Дечев благодари за широката подкрепа, която е получил за тази кауза. „Целта на дарителската акция е да се подпомогнат семейства от Хасковска област с репродуктивни проблеми. Раждаемостта е социален, икономически и културен проблем. За него трябва да се говори открито и да се предприемат адекватни мерки за преодоляване на негативната демографска тенденция“, подчерта той. „Затова всички заедно трябва да обединим усилията си и с много любов да подкрепим каузата „За повече деца в България“, призова Областният управител на Хасково. 
Благотворителният базар ще бъде открит на 13 декември от 11 часа. На него са поканени да присъстват всички хора, които искат да дадат своя дан за раждането на поне още едно бебе в Хасковска област. Базарът ще продължи до 15 декември. В продължение на 3 дни вратите на държавната администрация ще са отворени за всеки, който иска да се включи в базара. На повече от 30 щанда ще бъдат изложени коледни сувенири, картички, рисунки, снимки от клуба по Фотография в Хасково, коледни сладки и много други продукти.
Днес фондация „Искам бебе“, партньор на Областния управител на Хасково, изпрати писмо до Станислав Дечев. В него Мария Янева, председател на УС на „Искам бебе” заявява: „С настоящото писмо бихме желали да изразим дълбоката си признателност към Вас и Вашия екип, заради поетата инициатива и съпричастност в нашата кауза, да помогнем повече двойки с репродуктивни проблеми да сбъднат мечтата си и да имат свое дете. 
За съжаление, статистиката за раждаемостта през 2016 г. сочи, че дори в следвоенните години броят на родените деца е бил по-голям, в сравнение с това, което се случва днес – едва 60 118 бебета. С помощта на нашата фондация са се родили 1502 бебета. За Вашето решение, ние Ви благодарим, че дарявате средствата от тазгодишния коледен благотворителен базар за нуждаещи се семейства и им давате шанс да огреят своя тъжен дом със сияйни детски усмивки, да се родят няколко дългоочаквани деца, да сбъднете най-съкровена мечта! Фондация “Искам Бебе”, като гражданска организация, защитаваща интересите на двойките с репродуктивни проблеми, изразява своята дълбока благодарност към Вас за ангажимента, който поемате към бъдещите родители, живеещи на територията на община Хасково.

Ние, които всеки ден се сблъскваме с човешката болка знаем отлично, че каузата ни е почтена и си струва. Защото стремежът за дете те прави добър човек! Благодарим за безрезервната подкрепа от Ваша страна и нека чрез Коледното чудо се роди детски смях!“, пише още в писмото до Областния управител на Хасково Станислав Дечев.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково г-н Станислав Дечев и фондация „Искам бебе“ организират Коледен благотворителен базар "За повече деца в България!"

Четвъртък, 07 Декември 2017 12:35

Очакваме Ви на 13, 14 и 15 декември в Областна администрация Хасково, за да изпълним с щастие и детски смях още домове в Хасково и областта. Откриването на Базара е от 11 часа на 13 декември в зала „Марица“. В благотворителната кампания участват училища от Хасковска област и организации, подкрепящи фондация „Искам бебе“. Вярваме, че ще подкрепите благотворителната инициатива на Областния управител на Хасково и ще се включите в Традиционния коледен базар. Ще бъдем щастливи да помогнем да се родят още бебета в Хасковска област! Всички средства, събрани по време на Базара, ще бъдат предоставени на двойки с репродуктивни проблеми от Хасковска област чрез фондация „Искам бебе“.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Симеоновград празнува днес

Сряда, 06 Декември 2017 13:36

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова участва в ритуала по тържествено вдигане на знамената в Симеоновград. Той бе организиран по повод Деня на Симеоновград – 6 декември. Празничният Никулден започна за симеоновградчани със Света литургия в храма „Св.Николай“. На тържествената сесия на Общински съвет Симеоновград бяха поднесени поздравления от депутата от ГЕРБ Евгения Ангелова и от областния управител на Хасково Станислав Дечев. В обръщението си към жителите на Симеоновград губернаторът заявява: „В историята на Симеоновград има много паметни периоди, има времена на растеж и просперитет, има и моменти на сериозни предизвикателства. Но най-важното за Вашия красив град е, че никога от ежедневието на хората от Симеоновград не са отсъствали най-ценните човешки добродетели- любов към семейството, привързаност към родния край и трудолюбие. Днес Вашият град става все по-привлекателен. Тук се изпълняват проекти, които водят до качествена промяна на градската среда, до подобряване на условията за личностна и професионална реализация, до създаване на предпоставки за задържане на младите хора в града и общината. И тези промени не са кампанийни, това е стабилна тенденция“.
По време на заседанието бе представен исторически доклад за Освобождението на града от османско владичество. В края на сесията председателят на общинския съвет Светлана Стоева и кметът Милена Рангелова получиха благодарствени писма за подпомагане на спорта борба в Симеоновград.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев изпрати поздравителен адрес до кмета на община Симеоновград Милена Рангелова по повод Деня на Симеоновград- 6 декември.

Сряда, 06 Декември 2017 10:26

В адреса се казва: 
Уважаема г-жо Рангелова, приемете моите сърдечни поздрави по повод Деня на Симеоновград – 6 декември!
В историята на Симеоновград има много паметни периоди, има времена на растеж и просперитет, има и моменти на сериозни предизвикателства. Но най-важното за Вашия красив град е, че никога от ежедневието на хората от Симеоновград не са отсъствали най-ценните човешки добродетели- любов към семейството, привързаност към родния край и трудолюбие. 
Днес Вашият град става все по-привлекателен. Тук се изпълняват проекти, които водят до качествена промяна на градската среда, до подобряване на условията за личностна и професионална реализация, до създаване на предпоставки за задържане на младите хора в града и общината. И тези промени не са кампанийни, това е стабилна тенденция.
Затова съм убеден, че каквото и да предстои от тук нататък пред Симеоновград, то винаги ще извежда града Ви на един по-просторен път- пътят на модерното развитие и благополучие. 
От все сърце пожелавам на Вас и на всички жители на Симеоновград мир и благоденствие! 
Честит празник!

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител д-р Стефка Здравкова поздрави днес участниците и гостите на концерта, посветен на Международния ден на хората с увреждания.

Понеделник, 04 Декември 2017 16:10

„ Когато преди 25 години 3 декември е обявен за Международен ден на хората с увреждания, целта е била политиците и институциите да се мотивират да предприемат по-ефективни действия, с които да гарантират достъп до архитектурната среда на хората с увреждания, до образование, до общия пазар на труда, до информация и до вземане на политически решения. Накратко казано - интеграция на всеки, чиито възможности са ограничени по здравословни причини“, заяви от сцената на драматичния театър д-р Здравкова. „С всяка изминала година нашата среда се променя в посока достъпност за хората са увреждания. Но и нещо по-важно – променяме се и ние в отношението си към хората с увреждания. Затова днес, в качеството ми на заместник областен управител заставам пред Вас с увереността, че Правителството изпълнява успешно една от основните си политики: стимулиране на хората с увреждания и тяхната пълноправна интеграция. Днес институциите и обществото са все по-готови да работят и да обслужват хората с увреждания. И в същото време работата не спира, защото ние знаем, че дължим много на родителите на децата в неравностойно положение, на семействата и на всеки един от Вас. Затова продължаваме да работим като не забравяме ангажиментите си към най-нуждаещите се социални групи“, обобщи заместник областният управител. Концертът продължи с изпълнение, посветени на 25-тата годишнина от обявяването на 3 декември за Международен ден на хората с увреждания.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Ансамбъл „Хасково” получи най-високото отличие на Областния управител на Хасково по повод 40 години от създаването си

Петък, 01 Декември 2017 21:30

Представителен танцов ансамбъл „Хасково” получи днес най-високото отличие на Областния управител на Хасково Станислав Дечев. Почетният плакет бе връчен по повод 40-я рожден ден на ансамбъла по време на юбилейния концерт на танцовата формация. Над два часа продължи празничният концерт, наситен с автентични фолклорни изпълнения, много емоционални солови танци и авторски хореографски решения. Освен настоящите танцьори на сцената се изявиха и първите танцьори, които през далечната 1977 година тръгват по големите сцени заедно със създателя на ансамбъл „Хасково” Ана Димитрова. 
В края на танцовия празник пред хилядите зрители своите лични поздравления поднесе депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова. Областният управител на Хасково Станислав Дечев удостои с най-високото си отличие- почетен плакет, ансамбъл „Хасково”, а в поздравителния си адрес заяви: „Вече четири десетилетия Вие успявате да съхраните най-ценния национален капитал- българското танцово изкуство. С огромната любов, която влагате в работата си, Вие не само преподавате хореография, а възпитавате поколения хасковски деца в патриотизъм и човешки добродетели. Вие успяхте да превърнете ансамбъл Хасково в стожер на традиционните български ценности и национално самосъзнание. Вярвам, че този родолюбив дух и отдаденост на каузата България, ще продължат да бъдат в основата на Вашата работа и творчество! Затова от цялото си сърце пожелавам на всички, които през годините са били част от голямото семейство на ансамбъл „Хасково” , да продължавате все така ревностно да пазите българския национален дух и да бъдете посланици на България и българското, където и да се намирате! Горд съм с Вас, ансамбъл „Хасково”!

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев свика Областния кризисен щаб, във връзка с решение на Националния кризисен щаб и повод предупрежденията за усложняване на метеорологичната обстановка, очакваните големи количества валежи.

Петък, 01 Декември 2017 13:26

На заседанието, проведено късно снощи, присъства лично директорът на Дирекция Оперативни дейности в ГД БПЗН старши комисар Красимир Шотаров. В кризисния щаб, оглавен от Станислав Дечев, влизат директорите на ОД МВР Хасково, РДПБЗН, ДАНС, Напоителни системи, Басейнова дирекция, Спешна помощ, EVN, ОПУ Хасково и на всички структури, имащи отношение към сигурността на населението. Вече е въведен в действие Областния план за защита при бедствия в част "Защита при наводнения" за територията на Област Хасково. За начало на изпълнение на дейностите по овладяване на извънредната ситуация се счита 9.00 часа на 01.12.2017г. В заповедта на Областния управител се казва още:• Да се предприемат всички необходими мерки за защита на живота и здравето на населението.• В готовност за работа да бъдат приведени всички сили и средства на РД ПБЗН Хасково, общини от област Хасково, кметства, доброволни формирования и областни структури, имащи ангажименти за предотвратяване и намаляване на риска от наводнения.• Кметовете на общини и собствениците на язовири да предприемат мерки по обезопасяване на язовирите и осигуряване на свободни обеми.• Директорът на РД ПБЗН Хасково, чрез системата за ранно предупреждение, да извърши оповестяване на кметовете на застрашените от наводнения райони.• Да се създаде организация за постоянно наблюдение нивото на реките и язовирите, като при рязкото им покачване се докладва незабавно на дежурния по ОКИЦ при Областна администрация Хасково, както и на тел. 112.• Длъжностните лица, отговарящи за съответните общини, са кметовете на общини и началниците на РУ ПБЗН.• Информация за състоянието да бъде подавана регулярно на дежурните в Областна администрация Хасково. • Настоящата заповед да се сведе до знанието на кметовете на общините от област Хасково и членовете на Областния щаб за защита при бедствия за предприемане на необходимите действия съобразно техните компетенции. • Копие от заповедта да бъде изпратена на кметовете на общините от област Хасково и на членовете на областния щаб за защита при бедствия.• Копие от заповедта да се изпрати незабавно на министъра на вътрешните работи.Вече е изпратено и предупреждение до кметовете на кметства по поречието на р.Арда за очаквани по-високи нива на водите. Областният управител Станислав Дечев лично следи изпълнението на заповедта и координира работата на кризисния щаб.

Нели Вълканова

   

Страница 3 от 113

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.