Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев посрещна в Свиленград посланиците на държавите членки на ЕС, акредитирани в Турция.

Понеделник, 28 Май 2018 09:08

Гостуващата делегация бе водена от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Турция Надежда Нейнски и Кристиян Бергер, ръководител на Делегацията на ЕС в Анкара. Домакинът на форума Станислав Дечев подчерта пред гостите, че Хасковска област е една от най-живописните, плодородни и бързо развиващите се области в България. „Нашият регион има стратегическо място, не само географски, но и геополитически. Защото от тук минават пътищата, които свързват Европа и Азия – транспортен коридор №10 от Залцбург до Истанбул; и транспортен коридор №9 по направление Север-Юг – от Хелзинки до Егейско море. 
Но не само транспортната свързаност прави Хасковска област уникална. За нас икономическата, културната, историческата, религиозна и етническата свързаност са много по-важни. В България много често казваме, че Хасковска област е вратата на Европа. Позволете ми да перефразирам това определение и да кажа, че Хасковска област е мостът на Европа и България към света! Затова и днес ние ще преминем заедно по Стария Мост на Свиленград- символът на вечната свързаност между народите, поколенията, културите. Вие ни удостоихте с честта да бъдете наши гости в един много важен за страната ни момент. Сега, когато Председателството на България на Съвета на ЕС върви към безспорно успешен финал, ние с Вас ще видим символичното изпълнение на основните приоритети на нашето председателство, тук на тази сцена. Защото какво по-ясно определение за свързаност от това, което се случва днес: заедно да чуем песни, стихове, танци и музика от два географски и културно близки народи! А наша публика ще бъдете Вие, посланиците на Европейския съюз… ДОБРЕ ДОШЛИ – Това е област Хасково – мостът към общото ни бъдеще!", завърши словото си губернаторът на Хасково.
Мултикултурната програма започна с уникално изпълнение на 9 годишната Мария Зелиу от СУ”Д-р Петър Берон” Свиленград. Тя поздрави гостите с емблематичното стихотворение „Аз съм българче”. Автентични български народни танци и обичаи, изпълнени от танцьори от Свиленград, Харманли и Любимец впечатлиха силно дипломатите от ЕС. За бъдещето си в обединена Европа говори 16 годишната Дияна Янакиева от СУ”Д-р Петър Берон” Свиленград. Безспорна кулминация в концертната програма бяха двете акапелни изпълнения: първото на 7 годишната Виктория Тончева от Свиленград, която представи космическата песен „Излел е Делю хайдутин” и второто: на уникалната Йълдъз Ибрахимова. Примата на джаз-музиката разчупи строгия протокол и предизвика дипломатите да пеят заедно с нея „Седнало е Джоре” . В края на концерта нейно превъзходителство посланик Надежда Нейнски благодари на всички за уникалната програма и поздрави областния управител на Хасково Станислав Дечев за събитието, чрез което показа предимствата и уникалните таланти на региона ни. Кристиян Бергер, ръководител на Делегацияна ЕС в Турция също благодари за топлото посрещане в България и сподели, че цени високо достиженията на Обединена Европа, защо той самият е израснал на няколко километра от желязната завеса. Кристиян Бергер удостои областния управител на Хасково с плакет на ЕС, а Станислав Дечев подари на дипломата акварел на хасковската художничка Татяна Форева. Срещата на приятелството продължи с разходка по 500 годишния мост в Свиленград и разглеждане на винарна „Катарджина”.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Остават два дни до края на конкурса за фотография „Пътешествие в родния край“

Сряда, 23 Май 2018 10:30

По повод Международния ден на детето 1 юни Областният управител на Хасково Станислав Дечев обяви традиционния фото-конкурс за деца. Тази година темата на фото-предизвикателството е „Пътешествие в родния край“. 
Конкурсът за любителска снимка се организира за трета поредна година по идея на г-н Станислав Дечев. 
В конкурса могат да участват непрофесионални, любителски снимки, направени от деца от област Хасково. Идеята е най-малките жители на региона да посетят и снимат красиви места, исторически и археологически обекти в Област Хасково, децата сами да открият красотата на родния край и да я запечатат във фотографии. 
В конкурса могат да участват ученици от 1 до 12 клас от област Хасково. Както всяка година, конкурсът е открит и всеки може да участва в гласуването за определяне на победителите. Снимките ще бъдат публикувани на фейсбук- страницата на Областна администрация Хасково, а оценяването им ще става чрез гласуване тук.
Фотографиите, които ще участват в конкурсаПътешествие в родния край “, трябва да се изпращат на официалния имейл на Областна администрация Хасково Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , придружени от информация за автора на снимката, години и училище. Ако на снимките има непълнолетни лица, задължително е да бъде приложена и Декларация от името на родителите на заснетите деца, че са съгласни снимката да участва в конкурса и да бъде публикувана. Ако фотосът не е придружен от Декларация, той няма да бъде включен в конкурса. 
Снимките за конкурса „Пътешествие в родния край“ трябва да бъдат изпратени на имейла на Областна администрация Хасково не по- късно от 17,00ч. на 25 май 2017г. След този час, всички снимки ще бъдат публикувани на фейсбук- страницата на Областна администрация Хасково в специален албум „Пътешествие в родния край“. Там ще става и гласуването за тях чрез харесвания. Гласуването ще се продължи до 17,00 ч. на 30 май 2017 година. В този час комисия от Областна администрация ще преброи харесванията на фотографиите и ще обяви победителите в конкурса. Авторите на първите три най-харесвани снимки ще бъдат отличени с награди. В конкурса по традиция ще бъде връчена и още една награда за любима снимка на Областния управител на Хасково. Награждаването ще бъде на Първи юни в залата на Областна администрация Хасково.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ Хасково отбеляза в аванс 24 май- Ден на българската просвета, писменост и култура. Домакин на проявата бе Областна администрация Хасково.

Вторник, 22 Май 2018 18:03

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова приветства десетките гости, танцьори, певци, инструменталисти и поети. „Винаги сте добре дошли тук. Защото аз и областният управител на Хасково Станислав Дечев високо ценим Вашите усилия да съхранявате националната идентичност и да предавате на поколенията народните традиции, обичаи и творчество“, каза в приветствието си към гостите д-р Здравкова. Тя пожела на всички да запазят своя плам и все така безрезервно да работят за съхраняване на българщината.„В този дух е и нашата кампания „Език свещен…“, която стартирахме в социалната мрежа. От понеделник до четвъртък публикуваме във фейсбук по едно от любимите стихотворения на всеки българин, за да запалим отново творческия плам в сърцето на нашите приятели“, подчерта д-р Здравкова.
Председателят на тракийското дружество Кирил Сарджев поздрави своите приятели и гости и им подари концерт с изпълнения на хор „Орфей“, фолклорни танци, дует „Рокива“ и четене на поезия от местни творци.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев и началникът на РУО Хасково Христина Боева ще връчат официално националните награди „Неофит Рилски“ на МОН.

Вторник, 22 Май 2018 11:24

С този приз се удостояват най-изявените учители и директори на училища по повод 24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. От Хасковска област за престижната грамота „Неофит Рилски“ са номинирани петима учители. Очаква се със заповед на просветния министър Красимир Вълчев да бъдат обявени имената на наградените. 
Официалната церемония по връчване на високите професионални отличия ще се проведе на 24 май от 11 часа в зала „Марица“ на Областна администрация Хасково. По време на празничната проява ще бъдат връчени и училищни награди на заслужи преподаватели и ученици.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев стартира кампания „Език свещен…” по повод 24 май

Неделя, 20 Май 2018 08:38

По повод най- българският празник – 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, Областният управител на Хасково Станислав Дечев инициира кампания „Език свещен …”. 
От понеделник , 21 май, до четвъртък, 24 май, на страницата на Областна администрация Хасково във фейсбук ще бъде публикувано по едно любимо българско стихотворение. Идеята е отново да си припомним свещените слова на българските творци, възпели Родината, езика ни, историята, българския дух и красотата на Татковината ни. Всеки ден ще четем отново и отново стихотворенията, с които израснахме ние и с които израстват децата ни. 
Идеята е и хората от Хасково и областта, нашите приятели в социалната мрежа, да споделят любимите си стихотворения, посветени на „всичко българско и родно”. Затова Областният управител Станислав Дечев ще очаква всеки, който обича България и пази българското в себе си, да сподели на нашата фейсбук-страница своето любимо стихотворение, като коментар под публикацията ни.
Започваме утре с одата на Иван Вазов „Българският език”.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова откри конференция на тема: „Здравната политика за онкологичните заболявания и качеството на живот на пациентите у нас и по света“.

Четвъртък, 17 Май 2018 08:42

Форумът бе организиран от сдружение „Българска асоциация за хора с онкологични заболявания „Живот“. 
„Факт е, че през последните години освен държавата, много неправителствени пациентски организации оказват помощ на хората с онкологични заболявания. За мен това е работещата формула, когато държавата и неправителствения сектор си партнират в интерес на здравето на хората“, посочи заместник областният управител.
Лектор на форума по темата за гинекологичните болести, профилактиката и лечението бе д-р Пламен Йовчев. 
Сдружение „Живот“ вече има свой офис, където от началото на юни всеки ден психолог ще оказва помощ на хора с онкологични заболявания. „Това е много важно за нас. Вече имаме място, където можем да се видим, да споделим проблемите си и да си помогнем“, сподели председателят на организацията Минка Арабаджиева. Центърът за здравна помощ на Сдружението се намира в сградата на Малкия бизнесцентър. На 18 май се навършват 17 години от учредяване на сдружение „Живот“.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова към зрелостниците на Езиковата гимназия: „Вярвайте, че успехите предстоят!“

Вторник, 15 Май 2018 13:04

Езикова гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ изпрати днес своите абитуриенти. На тържествена церемония бяха връчени награди за успех, езикови познания, обществена активност, спортни постижения, социална ангажираност. Гост на тържественото изпращане на зрелостниците бе заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Тя се обърна към завършващите с думите: 
„Била съм на Вашето място. И аз съм нямала търпение да дойде този ден, за да се почувствам голям и свободен човек. Но позволете ми да ви кажа само две важни неща. Не бързайте да пораствате, да ставате сериозни и отговорни. Така или иначе това няма да ви се размине. По-добре се опитайте да останете млади, буйни и любопитни колкото може по-дълго време. И на второ място: не се чувствайте виновни, ако не знаете какво да направите с живота си днес. Както казва Кърт Вонегът: “най-интересните хора, които познавам, не са знаели какво искат да правят с живота си на 22 години. Някои от най-интересните 40-годишни хора, които познавам, все още не го знаят…“ Пожелавам Ви винаги да правите и работите това, което обичате! Вярвайте, че ви предстоят успехи. Бъдете смели! На добър път!“, каза д-р Стефка Здравкова-заместник областен управител на Хасково.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев към зрелостниците от ФСГ: „ Учете, работете и ще успеете“

Вторник, 15 Май 2018 12:46

137 зрелостници изпрати днес ФСГ „Атанас Буров“ в Хасково. По време на официалната церемония бе връчена и специалната годишна награда на името на Атанас Буров. Тазгодишното отличие заслужено спечели Анелия Руменова от 12 Б клас. 
Областният управител на Хасково Станислав Дечев поздрави зрелостниците и се обърна към тях с думите: „ Днес е денят, в който най-малко Ви се слушат поучителни речи и напътствия за живота. Затова ще Ви спестя назидателния тон и ще Ви призная, че искрено завиждам на младежкото Ви безгрижие и идеализъм. Но колкото и да не ми се иска трябва да Ви кажа и нещо много сериозно. От тук нататък Ви предстоят различни изпитания. От тук нататък ще вземате сами решенията за личния и професионални си живот и няма да имате вече учителска подкрепа преди всеки изпит. 
Затова учете и работете смело и със самочувствие. И ще успеете. А ключът към успеха го е открил преди 1 век банкерът Атанас Буров. Негови са думите: "Ако имате 8 часа работното време – работете 11 часа. Това е вашият дялов капитал в живота. Без работа няма просперитет, няма богатство, няма слава и пари. Това е всичко!“
Пожелавам на всеки от Вас да открие призванието си и бъде удовлетворен от успехите си! Пожелавам Ви също така да се върнете в родния град и да се реализирате тук. Бъдете здрави, дръзки и решителни! Вярвам във Вашия успех!“

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областна администрация Хасково ще се включи за поредна година в Часът на Земята

Вторник, 20 Март 2018 12:48

На 24 март 2018 година за времето от 20,30 до 21,30 часа светлините на администрацията на Областния управител на Хасково ще бъдат загасени. По този начин държавната администрация в Хасково ще изрази подкрепата си за инициативата Часът на Земята 2018. В събота всеки от нас може да даде своя личен принос за опазване на планетата като подкрепи каузата.Часът на Земята започва като символично събитие за гасене на осветлението в австралийския град Сидни през 2007 г. Днес Часът на Земята се отбелязва в повече от 180 държави, а целта е да споделим общата солидарност за бъдещето на планетата Земя. Акцентът в тазгодишните прояви е опазване на биологичното разнообразие. Природозащитната инициатива на WWF обединява отделни хора, бизнеси и правителства в търсене на решения и конкретни действия за изграждане на здравословно и устойчиво бъдеще за всички.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Жребий определи кои две двойки от област Хасково ще бъдат финансирани от фондация “Искам бебе“ в кампанията на областния управител на Хасково „За повече деца в България“

Вторник, 06 Март 2018 12:52

Днес бе изтеглен жребий, с който бяха определени две двойки, които получават финансиране за ин-витро процедури от дарителската кампания „За повече деца в България“. Общо 7 двойки кандидатстваха за финансиране чрез фондация „Искам бебе“. Две от тях не отговаряха на условията. В присъствието на областния управител на Хасково Станислав Дечев, заместникът му д-р Стефка Здравкова, нотариус Десислава Славеева и местните медии председателят на УС на „Искам бебе“ Мария Янева изтегли двете печеливши двойки. С по 4 300 лева, събрани от дарители от Хасковска област, ще бъдат подпомогнати двойките: Татята Аргирова и Христо Къналиев от #Любимец, и Диана Винева и Владимир Димитров от #Димитровград. Според регламента на фондацията, бяха изтеглени и две резервни двойки. В рамките на една година трябва да бъдат извършени процедурите и ако всичко е наред след година трябва да имаме бебета от нашата кампания, пожелаха си инициаторите. До сега над 1500 бебета са се родили, благодарение на фондация „Искам бебе“, съобщи Мария Янева. Тя благодари на всички дарители от #Хасково и региона, както и на доброволците. На жребия присъства и семейството на малкия Воислав от Димитровград, който е роден при девети ин-витро опит, уточни майка му Антоанета Стефанова. 
Областният управител на Хасково Станислав Дечев съобщи, че кампанията „За повече деца в България“ ще бъде продължена и съвсем скоро ще бъдат обявени инициативите, които ще се проведат в общините от областта през тази година. 
Припомням Ви, че сумата от 8600 лева беше събрана по време на две благотворителни инициативи на Областния управител на Хасково Станислав Дечев през декември 2017г.

Нели Вълканова

   

Страница 2 от 115

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.