Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

На територията на област Хасково няма регистрирани огнища на чума по дребните преживни животни.

Сряда, 18 Юли 2018 18:50

В това бяха категорични членовете на Областната епизоотична комисия, свикана днес по заповед на Областния управител на Хасково Станислав Дечев.
„Епизоотичната обстановка е много усложнена и затова са наложителни изключително строги мерки и дисциплина при изпълнението им, както от страна на стопаните, така и от гражданите“, предупредиха от Областната дирекция за безопасност на храните.
„Моят апел към всички животновъди е да бъдат изключително отговорни, защото няма кой да е пази стопанствата им, освен тях самите. Те са тези, които трябва да изпълняват санитарните мерки, предписани от ветеринарите, да дезинфекцират, да не транспортират животни и да не смесват стада. Не трябва да мислим, че това на нас не може да ни се случи“, призова заместник областният управител д-р Стефка Здравкова.
В изпълнение на взето решение от Областната епизоотична комисия на проведеното днес заседание Областният управител на Хасково нареди:

1. За недопускане разпространение на посочените болести на територията на област Хасково, незабавно да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да бъдат набелязани допълнителни мерки, за които да бъда уведомен писмено в срок до 25.07.2018г.
2. Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), Директорът на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи (ОД на МВР) и Началникът на Митнически пункт "Капитан Андреево" и Митнически пункт "Капитан Петко войвода" при Агенция „Митници" в рамките на своята компетентност, да организират извършването на проверки на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на Република България за внос на непакетирани суровини и храни от животински произход. Откритите суровини и храни да се изземват и предават за унищожаване съгласно нормативните изисквания.
3. Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) да организира извършването на дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства.
4. Да се извършват стриктни проверки на транспортите средства превозващи дивеч, живи животни, птици и фуражи. При проверките да се изискват документите, съпровождащи пратката, да се следи за спазване на изискванията за хуманно отношение към животните по време на транспортиране и на фуражните забрани, определени в правото на ЕС.
5. При установяване или получаване на сигнали за умрели животни и птици (диви и домашни) незабавно да бьде уведомена ОДБХ.
6. В случаи на нерегламентирано въвеждане и транспортиране на дивеч, живи животни и птици или суровини и храни от животински произход на територията на областта, да бъде уведомявана ОДБХ.
7. Кметовете на населените места да оказват съдействие на ветеринарните органи при провеждане на мероприятията.
Заповедта да се сведе до знанието на кметовете на общини, ОДБХ - Хасково, Началника на Митнически пункт "Капитан Андреево", Началника на Митнически пункт "Капитан Петко войвода" и всички членове на Областна епизоотична комисия.
Контролът по изпълнение на настоящата заповед възлагам на д-р Стефка Здравкова – Зам. областен управител на Област Хасково.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев посети симеоновградското село Калугерово.

Понеделник, 16 Юли 2018 13:42

Визитата бе уточнена по време на изнесената приемна на губернатора в община Симеоновград преди седмица. Хората от Калугерово поискаха Станислав Дечев на място да чуе конкретните проблеми на селото. Днес жителите на Калугерово отчетоха, че един от тях вече е разрешен. След намесата на областния управител на Хасково графикът на уличното осветление вече е променен и сега уличните лампи светят от 21 часа вечер до 5 сутринта. 
Вътрешноселските улици са разбити, в безобразно състояние е и пътят към селското гробище, оплакаха се жителите на Калугерово. Те искат чакълиране на пътя до гробището, защото при лошо време, достъпът е невъзможен. При всеки по-силен дъжд, къщите ни се наводняват, а улиците стават непроходими. И през лятото се налага да ходим с ботуши, оплакаха се хората. Според тях преминаващата край селото жп-линия се явява естествена дига и спира отичането на водата. „Предстои ремонт на жп-линията и сега е моментът в проекта да се заложат водостоци, които да осигурят преминаването на водата. Само така ще се разреши проблемът с наводняването на близките къщи“, коментира Станислав Дечев. Предстои проектът да постъпи за съгласуване в община Симеоновград. Тогава ще бъдат коментирани и възможните корекции на територията на Калугерово и съседните села, през които минава трасето.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

До края на годината Харманли ще има напълно обновен спортен комплекс

Четвъртък, 12 Юли 2018 18:25

Това стана ясно при посещението на областния управител на Хасково Станислав Дечев там. „Комплекс „Хеброс“ ще бъде неузнаваем. Знам, че създаваме временно неудобство на спортуващите, но това е строителен обект и трябва да ограничим напълно достъпа до него. Сигурна съм, че когато видят резултата, нашите съграждани ще оправдаят мерките, които сега предприемаме“, каза кметът на Харманли Мария Киркова. Думите й бяха в отговор на отправено към областния управител Станислав Дечев запитване, защо спортуващите нямат достъп до комплекса. „Впечатлен съм от това, което виждам. Вярвам, че всеки един лев, инвестиран в спорт и здраве, се връща многократно, затова адмирирам община Харманли за този проект“, подчерта Станислав Дечев. 
По-късно той се срещна и с жителите на община Любимец. Там до една година ще бъдат завършени три знакови за различни обществени групи обекти. Ще бъде открит нов клуб за възрастните хора. Кметът Анастас Анастасов разказа, че другият амбициозен проект на община Любимец е Младежкият дом. Сградата в миналото е била именно дом на младежта. Сега тя ще бъде изцяло реновирана, вътрешното пространство ще бъде преосмислено и модернизирано. „В рамките на година, с много усилия и работа, ще върнем на Любимец Младежкия дом. Единственото старо нещо, което ще запазим тук, ще е надписът на сградата“, разказа кметът Анастасов. Третият амбициозен проект за градоначалника е разширяване на Специализираната болница за рехабилитация и създаване на условия за лечение и възстановяване на деца с двигателни проблеми. 
Областният управител на Хасково изрази задоволството си от случващото се в Харманли и Любимец. „Това са общини, където се работи много, генерират се идеи и голяма част от тях се реализират на практика. Тези кметове са упорити и успяват да финализират проектите си с финансиране от Правителството, със собствени или с европейски средства“, обобщи Станислав Дечев. 
Следващата седмица са приемните в общините Минерални бани и Стамболово.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Да се разшири мрежата от доброволчески отряди и да се подпомогне тяхната работа чрез изграждане на тренировъчен център.

Сряда, 11 Юли 2018 15:35

Това поискаха при срещата си със заместник областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова членове на националната асоциация на доброволните формирования. Днес заместникът на областния управител на Хасково се срещна с жителите на Свиленград и Тополовград. Според българското законодателство, доброволни формирования трябва да има във всяка община. Тези групи се активират при кризи. Пример за добре работещи групи са тези в Свиленград и Тополовград. Въпреки изтеклия краен срок обаче, в много от общините от Хасковска област такива структури не са създадени. 
В Тополовград пред д-р Стефка Здравкова бяха поставени редица важни въпроси, които пряко засягат живота на хората в общината. На първо място жителите на Тополовград поискаха да се инсталират повече банкомати в града, защото сега има само два апарата, които не могат да обслужат населението. Освен това в Тополовград алармират за неправилно поставени указателни табели или липсата на табели, което обърква шофьорите и води до инциденти. „По най-болния за Вас въпрос- пътят Полски градец – Тополовград, мога да Ви съобщя, че 20 километровата отсечка вече е включена в проектите на АПИ и очакваме скоро да бъде започнат ремонтът“, съобщи д-р Здравкова. 
По време на разговорите в Тополовград стана ясно, че от местната администрация ще поставят пред Здравното министерство един проблем, който касае цялата страна. Според Наредба №26 на Министерството на здравеопазването, в детските ясли могат да работят само медицински сестри или акушерки. Тополовград обаче няма такива кадри и сега от общината са принудени да назначават на работа в детските заведения пенсионери. За да бъде разрешен този проблем, от местната социална дирекция ще предложат да се промени наредбата и да се позволи и на други медицински специалисти, а не само на сестри и акушерки, да работят в ясленските групи-например на рехабилитаторите и т.н. Това е въпрос, който със сигурност засяга голяма част от българските общини, затова ще търсим съдействие за неговото разрешаване, обясниха от община Тополовград. 
Приемните на областния управител на Хасково Станислав Дечев продължават и утре със срещи в Харманли и Любимец.

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково участва снощи в поклонението на Илиева по повод 105 години от масово избиване на тракийски бежанци в района на Ивайловград.

Понеделник, 04 Юни 2018 09:43

Традиционният събор се проведе на 2 юни, организатор е община Ивайловград, а символичният домакин, кметът Диана Овчарова, посрещна стотици гости и потомци на бежанците от цялата страна. 
С молитва за упокой на душите на невинно загиналите над 200 тракийчета и едноминутно мълчание започна съборът. Пред множеството областният управител на Хасково Станислав Дечев подчерта, че България е обречена да дава скъпи жертви. „Родината ни губи най-смелите си синове в тяхната младост. Без време от живота си тръгват и Ботев, и Левски, и Караджата и хилядите други юначни българи, дали живота си за независима и свободна България. А тя и до днес не знае къде са гробовете им и оплаква планинските върхове, където са загинали и пуска сирени, за да чуят всички нейния плач. Но има едно място, където сълзите и болката ни смразяват. И това е Илиева нива. Преди 105 години турската армия избива зверски бебета, деца, майки и бащи, старци. Само заради това, че са българи! Единствено заради това, че са поискали да запазят българското и да се върнат в Родината си. Това е грехът на 200 тракийски деца, това е черната присъда на над 40 хиляди бежанци от Тракия. Месеци на преследване, унижение, убийства ; дни, в които смъртта е била избавление. Дами и господа, няма толкова силни думи, които да опишат болката и ужаса от случилото се някога. Но има милиони българи, които помнят и не отмъщават, а вървят напред … Аз съм един от тях! Поклон пред жертвите, вечна им памет! Да живее България!”- заяви Станислав Дечев.
В поклонението участваха депутатите д-р Георги Станков от ГЕРБ и Виолета Желева от БСП, областният управител на Кърджали Никола Чанев, председатели на тракийски дружества от цялата страна, потомци на бежанците, граждани.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на #Хасково Станислав Дечев поднесе венец на признателност по повод 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Понеделник, 04 Юни 2018 09:42

„Нека бъдем достойни за тяхната саможертва” написа преди това в личния си профил в социалната мрежа губернаторът. 
На тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Хасково присъстваха депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, командирът на хасковския военен гарнизон подп. Николай Александров, общински съветници, представители на община Хасково, членове на политически партии, граждански и патриотични организации, граждани.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова беше гост на тържеството по повод 130 години от основаването на първото училище в с.Бисер.

Понеделник, 04 Юни 2018 09:40

Школото в селото е било отворено още през далечната 1888 г. и първоначално в него се е преподавало на турски език. В сегашния си вид училището съществува от 1926 г., като на два пъти то е било пристроявано, за да поеме увеличения брой ученици. Днес децата от Бисер учат в модерна сграда, с оборудвана компютърна зала и достъпдо интернет. 
На тържествен концерт тази вечер в читалището в Бисер беше представена историята на училището, постиженията на неговите ученици през години и визията на ръководството на школото за бъдещето. Децата от ОУ”Христо Ботев” представиха богат концерт от изпълнения на патриотични песни, рецитали и танци. Специални гости на тържеството бяха заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, заместник кметът на Харманли Валентина Димулска, бивши преподаватели и ученици, родители и официални лица.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител за Ботев и революционерите: Техният идеал е днешния ни живот

Петък, 01 Юни 2018 22:34

С тържествена заря-проверка тази вечер Хасково отбеляза Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. По покана на областния управител на Хасково Станислав Дечев в паметното събитие участваха депутатите от Хасковски избирателен район Евгения Ангелова и д-р Георги Станков от ГЕРБ, Павел Шопов от Обединени патриоти и Виолета Желева и Никола Динков от БСП. За честването в Хасково пристигнаха кметове на общини от областта, общински съветници, стотици граждани и гости. Военни блокове от формирование 52 740 и от ЕГ”Проф.д-р Асен Златаров” и ПМГ”Акад. Боян Петканчин” участваха в официалната заря-проверка. Строят прие лично началникът на хасковския гарнизон подп.Николай Александров.
„В навечерието на 2 юни всяко българско сърце притихва в знак на преклонение и признателност. За пореден път всеки от нас отброява онези последни стъпки на Ботевата чета, които водят към безсмъртието. Защото, както казва Георги Джагаров: „Христо Ботев няма гроб. Той има лобно място. Има паметници. Има песни. Но гроб няма! Не в земята нашият народ положи своя велик син, а в душата си.”, каза в словото си областният управител на Хасково. Станислав Дечев призова да бъдем достойни синове на Родината и да помним не само героизма на българските революционери, но и тяхната сила, воля и стремеж за изграждане на нова свободна България. „Нека днес бъдем достойни за тяхната саможертва, защото ние имаме шанса да живеем в мир и да изграждаме свободна и демократична България! Това е идеалът, за който всички те жертваха живота си! Техният идеал е нашия живот. Нека бъдем признателни! Поклон пред паметта на неизброимите жертви! Да живее България!” Тези думи на областния управител Станислав Дечев предшестваха канонадата от картечни изстрели и фойерверки, които поставиха финала на тържествената заря-проверка в памет на най-свидните синове на България.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев награди днес победителите в конкурса за любителска фотография „Пътешествие в родния край“.

Петък, 01 Юни 2018 13:05

Традиционната фото-надпревара се провежда за трети път и отново предизвика интереса на десетки деца от Хасково и областта към изкуството и към забележителностите на родния край. 
Грамоти и специални награди получиха победителката в конкурса Михаела Павлова от ОУ “Христо Смирненски“, класираният на второ място Никола Николов от СУ“Стефан Караджа“, Божидара Атанасова от ОУ “Христо Смирненски“, чиято снимка бе поставена от фескбук-потребителите на трето място. На ученичката от ЕГ “Проф.д-р Асен Златаров“ Петя Димитрова бе връчена специалната награда „Любима снимка на областния управител“. Традиционният фото-конкурс се организира по повод Международния ден на детето - 1 юни.
Точно преди една година беше сформиран и Младежкият областен съвет за иновации. „В продължение на една година обменихме много идеи, някои от тях изпълнихме, за други все не ни остава време. Но е важно, че започнахме и имаме желание да продължим да работим за и заедно с младите хора“. Това сподели основателят на съвета Станислав Дечев. Областният управител посочи, че за една година членовете на Младежкия съвет за иновации са пораснали, затова днес символично изпращаме зрелостниците. „Искам да благодаря на всички, които вече завършват училище, но остават наши съмишленици и да Ви кажа, че в мое лице имате приятел, който уважава Вашето мнение и цени усилията Ви да учите, да се развивате и да се доказвате“, подчерта губернаторът. Той връчи благодарности за креативната работа на Георгия Кинева и Милена Янкова. „Оставам в Хасково и в България, и с това искам да дам пример на моите връстници“, каза при приемането на награда Милена Янкова. „Това е позитивен пример, който много ме радва. Надявам се да стане тенденция и все повече млади хора и семейства да избират да остават да живеят и да се реализират в Хасковска област“, посочи Станислав Дечев. Специални благодарности за работата си в Младежкия областен съвет за иновации получиха и Гергана Иванова, Ралица Димитрова и Гергана Тенева.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев и директорът на ОДМВР Хасково ст. комисар Ангел Цанков дадоха старт на кампанията „Безопасно лято“.

Петък, 01 Юни 2018 12:41

Тя е част от традиционната полицейска акция „Ваканция. Да пазим живота на децата на пътя“. В рамките на кампанията ще бъдат раздадени хиляди брошури със съвети за безопасно шофиране и заостряне на вниманието на водачите към децата-участници в движението. „Искаме да предпазим децата и възрастните от инциденти като насочваме вниманието им към основни правила за поведение на пътя. Специално акцентираме върху опасностите пред децата-пешеходци, децата-велосипедисти, децата-пътници в автомобилите. Затова чрез полицейските управления в цялата област ще се опитаме да достигнем до максимално много хора“, обясни областният управител на Хасково. Идеята на Станислав Дечев бе подкрепена от директора на ОДМВР Хасково ст. комисар Ангел Цанков и стана възможна благодарение на усилията на всички полицейски служители. При старта на инициативата областният управител Станислав Дечев връчи информационна брошура на 18-годишната Рая. Тя вече месец и половина е курсист и съвсем скоро ще има свидетелство за правоуправление. „Всички трябва да бъдем внимателни. Сигурна съм, че подобен род инициативи имат ефект, защото даже и на опитните шофьори трябва да им бъдат напомняни основните им отговорности“, сподели тя. Според нея, всеки, който шофира трябва да знае, че колата не го предпазва от инциденти, колкото и сигурна да е тя. 
Инициативата „Безопасно лято” е част от ежегодната операция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!" на МВР. Акцията традиционно се открива на Деня на детето - 1 юни и се провежда в продължение на повече от 20 години. Това лято част от операцията ще бъде и кампанията „Безопасно лято“ на областния управител на област Хасково.

Нели Вълканова

   

Страница 2 от 116

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.