Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев: Националните герои ни показаха как се умира за свободата! Наш дълг е да покажем как се работи за Родината!

Петък, 02 Юни 2017 09:11

Областна администрация Хасково организира тържествена заря-проверка в навечерието на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. В тържествената церемония участваха военни блокове от формирование 52 740 и ученически блокове от ГПЧЕ ”Проф.д-р Асен Златаров” и ПМГ”Акад.Боян Петканчин”. 
Официални гости на зарята бяха Областният управител на Хасково Станислав Дечев, председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, заместник областните управител д-р Стефка Здравкова и Ангел Божинов, заместник- кметът на община Хасково Милена Трендафилова. 
„Честването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на Родината е единствената, непроменена традиция в свободна България. Всяко героично дело, гледано от висотата на времето, се вижда по-ясно. 141 години след гибелта на Христо Ботев, ние с Вас много по-отчетливо виждаме колко сила, мъжество и безпримерно себеотдаване се изисква, за да напуснеш дома си, за да жертваш младостта си и да поведеш своите другари към сигурната смърт по пътя на свободата”- заяви в словото си Областният управител на Хасково. В обръщението си към присъстващите Станислав Дечев подчерта:”Знам, че винаги на 2 юни патриотичните чувства избуяват, а историята припомня най-драматичните сцени от нашето минало. Но всяка година на тази дата се случва и нещо друго. Ние усещаме тишината, надвиснала над неизвестните гробове на героите и разбираме истинската цена на саможертвата. Тази цена се нарича- свобода! Казват, че Родината може да загине тогава, когато изчезне от сърцата на синовете си. Аз знам, че България е в сърцето на всеки от нас! Аз вярвам, че Отечеството няма да загине, защото ние и поколенията след нас няма да забравим! Националните герои ни показаха как се умира за свободата! Днес нашият дълг е да покажем на идващите поколения как се работи за Родината! Да живее България!” 
Към военните, гражданите и учениците се обърна в словото си и председателят на Общинския съвет Таня Захариева. 
Тържествената заря –проверка бе приета от подполковник Николай Александров – началник на гарнизон Хасково. Командир на зарята бе майор Пламен Кирилов – заместник-командир на военно формирование 52 740.
По време на церемонията бяха положени венци на почит и признание пред героизма на националните герои и по повод 90 години от построяването на паметника на Незнайния войн на площад свобода. Честването на Деня на Ботев завърши с илюминации и картечни откоси.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Създаване на постоянен младежки съвет за иновации и провеждане на активна младежка политика в област Хасково.

Четвъртък, 01 Юни 2017 18:09

Около това решение се обединиха днес участниците в първото заседание на Областния младежки съвет за иновации. Той бе свикан от Областния управител на Хасково Станислав Дечев по повод 1 юни. В работата му участваха ученици от областта, представители на Младежки център Хасково и клубовете в него. Младежите поискаха от Областния управител подкрепа за различни техни инициативи, защото „колкото и добра да е една идея, винаги се нуждаем от помощ за нейното реализиране“, признаха те. 
По време на заседанието бе решено да се избере постоянен екип, който да работи на доброволен принцип, да инициира прояви и да търси съдействие за тяхната реализация. Първото работно заседание на новия младежки екип ще се проведе на 20 юни от 14 часа отново в Областна администрация Хасково. „Приемам Вашите идеи, впечатлен съм от това колко сте сериозни, делови и отговорни. Затова ще направя всичко възможно да Ви помагам в работата и чрез всички механизми, които предполага моята позиция, да Ви съдействам“, заяви Станислав Дечев. Повече от час младите хора и екипа на областния управител дебатираха актуалните младежки политики-образование, свободно време, срещи с бизнеса с оглед бъдещата реализация и т.н. 
В края на заседанието Станислав Дечев връчи наградите на победителите в конкурса за фотография „Виждам красотата“. Тази година на първо място са двама автори Габриела Нанева и Цветелина Бобутанова, третото място е за Петя Димитрова. Призът „любима снимка на областния управител на Хасково“ отиде при Ралица Димитрова. 
По предложение на Областния управител Станислав Дечев съвместно с клуба по фотография в Младежки център Хасково съвсем скоро ще бъде организирана фото-изложба. На нея ще бъдат представени фотографиите, които децата на Хасковска област изпратиха в рамките на конкурса „Виждам красотата“. Ръководителят на клуба Славян Костов прие идеята и се ангажира с организирането на съвместната проява. 
През целия празничен 1 юни Областна администрация Хасково бе управлявана от млад екип: областен управител за един ден бе Виктор Нолев от ПМГ“Акад.Боян Петканчин“, негови заместници бяха Ася Милева от СУ“Д-р Петър Берон“, Свиленград и Гергана Тенева от ГПЧЕ“Проф.д-р Асен Златаров“, Хасково. Всеки от тях получи сертификат за управление на Област Хасково.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Виктор Нолев управлява област Хасково от днес

Четвъртък, 01 Юни 2017 11:25

Ученикът от хасковската математическа гимназия пое управлението на държавната администрация в рамките на инициативата „Областен управител за един ден“, обявена по повод 1 юни- Международен ден на детето. Заедно с новият областен управител от сутринта на работа са и новите заместници Ася Милева от СУ“Д-р Петър Берон“, Свиленград и Гергана Тенева от ГПЧЕ“Проф.д-р Асен Златаров“. Денят на тримата управници стартира с оперативка с областния управител Станислав Дечев и екипа му. Веднага след това новият областен управител Виктор Нолев даде и първото си интервю. Областният за един ден гостува в студиото да Дарик Хасково. „Предстоят доста срещи, оперативки със служителите и експертите от Областна администрация, както и участие в комисии, чиято работа си тече по график“, това призна в ефира на Дарик Хасково Виктор Нолев. Най-тежката задача пред младите управленци обаче предстои. В 13 часа в зала „Марица“ започва първото заседание на Областния младежки съвет за иновации. Там ще бъдат обсъдени най-горещите теми, вълнуващи младите хора в региона и ще бъдат формулирани няколко решения, за чието изпълнение губернаторът Станислав Дечев ще съдейства. На форума в 13 часа ще бъдат връчени и награди на победителите в конкурса за фотография „Виждам красотата“.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

„Деца помагат на деца”- тази идея на 17-годишната Николета Корондилева от Хасково за пореден път събра талантливи деца на една сцена.

Сряда, 31 Май 2017 22:30

Тази вечер в театър „Апостол Карамитев” в Димитровград децата от Детски младежки център в града се обединиха в каузата да помогнат на Ники Корондилева и подариха на димитровградчани концерта „Даяна и приятели” . 
10 –годишната Даяна и нейните малки артистични приятели развълнуваха публиката. Сред зрителите бе и заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Тя поздрави всички изпълнители, благодари им за благородната инициатива и ги призова:„Бъдете добри. Правете добро. Защото доброто обединява децата от цяла България в името на живота.” Д-р Здравкова подари на Даяна пъзел с лика на Света Богородица с пожеланието Божията майка да закриля и помага на българските деца. Зрителите на концерта направиха дарения за лечението на Ники Корондилева от Хасково, която продължава борбата с тежко заболяване и се нуждае от подкрепа. 
Сметка в Пощенска банка за събиране на средства в помощ на Ники:
BG66BPBI 7926 106 4334 801
BIC: BPBIBGSF

   

ПДФПечатЕ-мейл

Приключи гласуването в конкурса „Виждам красотата“ , обявен от Областния управител на Хасково по повод 1 юни- Международен ден на детето.

Сряда, 31 Май 2017 13:04

В директното гласуване на официалната фейсбук страница на Областна администрация за първото място в пряк двубой влязоха две снимки. Техни автори са Габриела Нанева от ГПЧЕ“Проф.д-р Асен Златаров“ и Цветелина Бобутанова от ОУ“Христо Смирненски“. Точно в 12 часа, когато комисия от Областна администрация засече гласуването с „лайкове“ във фб- страницата, между двете снимки разликата бе с няколко гласа, а крехката преднина бе за Габриела Нанева. „ В този конкурс за поредна година се състезават красотата, любовта към изкуството и не на последно място толерантността между различните автори. Впечатлен съм от честната игра и от ентусиазма на всички деца, включили се в конкурса. Затова двете най-харесвани от публиката снимки заслужават първа награда“, заяви веднага след края на гласуването Областният управител Станислав Дечев.
На трето място е фотография на Петя Димитрова от ГПЧЕ“Проф.д-р Асен Златаров“.
Във второто издание на конкурса участваха 35 млади фотографи със общо 100 снимки. Най-малкият участник е на 8 години. Това е Теодор Тодоров от ОУ“Иван Вазов“ Свиленград. 
Всички деца, участвали в конкурса са поканени утре, 1 юни, от 13,00 часа в зала „Марица“ на областна администрация Хасково. Тогава ще се проведе и първото заседание на Областния младежки съвет за иновации, а веднага след него ще бъде и официалното награждаване на победителите в конкурса „Виждам красотата“. Тогава областният управител Станислав Дечев ще обяви и коя е неговата любима снимка, която също ще бъде премирана. 
Празничният първи юни в Областна администрация ще започне с встъпване в длъжност за един ден на нов областен управител и негови заместници. На стола на губернатора ще седне десетокласникът Виктор Нолев от ПМГ“Акад.Боян Петканчин“, заместници ще му бъдат Ася Милева от СУ“Д-р Петър Берон“ Свиленград и Гергана Тенева от ГПЧЕ“Проф.д-р Асен Златаров“. За трите управленски поста в държавната администрация кандидатстваха 24 младежи от средните училища в област Хасково.
На първи юни временните управници на областна администрация ще водят заседанието на Областния младежки съвет за иновации от 13,00 часа. В неговата работа ще участва и миналогодишният „областен управител за един ден“ Гергана Стаменова от Димитровград. Младите управници, макар и за един ден само, ще изпълняват всички останали задължения на областния управител и неговите заместници. 
След награждаването в конкурса „Виждам красотата“, тримата младежи ще дадат пресконференция, за да разкажат за работата си до този момент. 
Областният управител Станислав Дечев кани за заседанието на Младежкия съвет за иновации представители на всички училища в област Хасково, на общините, на Младежки центрове, клубове и структури, които имат отношение към образованието и възпитанието на младите хора и децата.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Тодор Кожухаров с почетен плакет от Областния управител за 40 години певческа кариера

Сряда, 31 Май 2017 09:13

Народният певец Тодор Кожухаров бе удостоен с почетния плакет на Областния управител на Хасково Станислав Дечев за 40-годишнина от началото на певческата кариера на тракийския изпълнител. Отличието му бе връчено от заместник областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. В края на тричасовото музикално събитие д-р Здравкова поздрави народния певец и заяви:„Пожелавам Ви от цялото си сърце да бъдете здрав, да раздавате щедро таланта си и неуморно да работите. Защото Вашата работа е Вашата мисия! Поколения българи сме Ви признателни за това, че ни учите да обичаме България!“ 
Концертът на големия тракийски изпълнител бе благотворителен в помощ на Ники Корондилева. Приятели на Ники поставиха дарителски кутии на входа на зала „Дружба“, за да събират средства за лечението на 17-годишното момиче, което продължава борбата си срещу коварно заболяване в клиника в Истанбул. 
В юбилейния концерт на Тодор Кожухаров се включиха народни изпълнители и музиканти от цялата страна. Специални поздрави към публиката изпратиха Оркестър „Сакар“ с Данислав Кехайов, Жечка Сланинкова и Стоян Ганчев, Конушенският народен оркестър с ръководител Никола Илиев, ФГ“Тракийка“ при НЧ “Климент Охридски“ и създаденият от семейство Тодор и Донка Кожухарови оркестър „Южни ритми“.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в „Урок по родолюбие“, организиран от НУ “З. Стоянов“ в гр. Любимец.

Сряда, 31 Май 2017 08:05

Идеята за урока по родолюбие е заимствана от инициативата на губернатора „Час по Родолюбие“, която се проведе за първи път миналата година по повод Деня на народните будители. Днес 30 деца от училище „З.Стоянов“ представиха историческото минало на България, периодите на възход и падение, на военна мощ и възраждане чрез стихове, песни и танци. Родители, учители, представители на културната общественост на Любимец аплодираха учениците. Специални гости бяха областният управител на Хасково Станислав Дечев, кметът Анастас Анастасов и заместникът му, общественици, граждани. „Поздравявам Ви за тази родолюбива инициатива. Приветствам Ви за този урок по родолюбие и Ви благодаря от цялото си сърце. Защото след днешната среща с Вас, скъпи деца, аз съм по-уверен в бъдещето на България. Вече знам, че всичко онова, което днес започваме в името на Родината, вие ще го доразвиете и завършите“, каза в обръщението си към учениците Областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев има честта да покани всички жители на Област Хасково и гостите на региона на Тържествена заря- проверка по повод 2 юни- Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Вторник, 30 Май 2017 11:30

Тази година се навършват 141 години от гибелта Христо Ботев, саможертвата на войните от неговата славна чета и от безпримерния подвиг на хилядите български революционери и патриоти, отдали живота си за Освобождението на България през революционната 1876 година. 
По време на тържествената заря ще бъде отбелязана и 90-тата годишнина от освещаването на Паметника на Незнайния войн в Хасково. По повод годишнината, Община Хасково поставя мемориална плоча, която да напомня на поколенията за признателността на поколенията и за безпримерния дарителски акт на всички жители на Хасково, благодарение на които е изграден един от уникалните войнишки паметници в България, този на пл.“Свобода“ в Хасково. 
Тържествената заря-проверка ще се проведе на 1 юни 2017 година от 21 часа на пл.“Свобода“ в Хасково. В ритуала ще участват военни блокове от формирование 52 740 и ученически блокове от ГПЧЕ “Проф. д-р Асен Златаров“ и ПМГ “Акад. Боян Петканчин“.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Два дни до края на конкурса „Виждам красотата“, иницииран от Областния управител на Хасково по повод 1 юни

Четвъртък, 25 Май 2017 10:57

До 17,00 часа на 26 май 2017 година в Областна администрация Хасково очакваме снимките на всички ученици за фото-надпреварата, посветена на Международния ден на детето. 
В конкурса могат да участват любителски снимки, направени от деца от област Хасково. Идеята е те покажат най-красивите места от областта, да изпратят снимки от любими кътчета на региона, на паметници на културата, археологически и природни забележителности, архитектурни знакови сгради, незабравими събития и т.н. Конкурсът се провежда за втора поредна година по идея на Станислав Дечев и цели да стимулира творческото мислене на учениците. Снимките ще бъдат публикувани на фейсбук-страницата на Областна администрация, а оценяването им ще стане чрез гласуване. Най-добрите ще бъдат отпечатани на календара на Областна администрация за 2018 г., на сайта и на официалната страница в социалната мрежа. 
Фотографиите за конкурса „Виждам красотата“ трябва да се изпращат на официалния имейл на Областна администрация Хасково Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , придружени от информация за автора на снимката, години и училище, както и телефон за връзка с автора. Ако на снимките има непълнолетни лица, е задължително да бъде приложена и Декларация от името на родителите на заснетите деца, че са съгласни снимката да участва в конкурса и да бъде публикувана. Ако фотосът не е придружен от Декларация, той няма да бъде включен в конкурса. Снимките трябва да бъдат изпратени на имейла на Областна администрация Хасково не по- късно от 17,00ч. на 26 май 2017г. След този час, всички снимки ще бъдат публикувани на фейсбук- страницата в специален албум. Тук ще става и гласуването за тях чрез харесвания. Вотът ще продължи до 12,00 ч. на 30 май 2017 година. В този час комисия от Областна администрация ще преброи харесванията на фотографиите и ще обяви победителите в конкурса „Виждам красотата“. Първите три ще бъдат отличени с награди. В конкурса ще бъде връчена и още една награда „Любима снимка на Областния управител на Хасково“. Награждаването ще бъде на Първи юни в залата на Областна администрация Хасково. 
В празничния 1 юни в Областна администрация Хасково ще заседава за първи път и Областен младежки съвет за иновации. Форумът има за цел да постави началото на конструктивен диалог между децата и младите хора от Хасково и региона, и държавната изпълнителна власт. В работата на форума ще бъде поканен за участие и младежкият Областен управител за един ден от 2016 година- Гергана Стаменова. Областният младежки съвет за иновации ще включва представи на средните училища от област Хасково, на Младежките и детски центрове от общините от региона, на спортни клубове и НПО, работещи в деца и младежи. Идеята е да има широка представителност на младите хора и децата от целия регион. В този формат те ще представят своите основни идеи за развитие на област Хасково, визията си за промяна и за налагането на региона като модерно място за живеене. 
Заседанието на съвета ще бъде водено от Областния управител на Хасково Станислав Дечев и от Областния управител за един ден. Младежкото управление на държавната администрация е третата и основна проява на 1 юни. Тогава възловите постове в администрация ще бъдат заети от ученици. През целия ден Областният управител за един ден и неговите заместници ще провеждат срещи с граждани, ще обсъждат текущите задачи на администрацията, ще вземат решения, ще пътуват, ако това е предвидено в графика на титулярите. В края на деня младите хора ще дадат пресконференция, на която ще споделят впечатленията си и ще посочат какво още трябва да се промени. В тази връзка Областният управител и неговият екип очакваме в срок до 17,00 ч. на 26 май 2017 година средните училища да изпратят своите предложения за Областен управител за един ден и заместници, както и членове на Съвета. От всички предложения ще бъдат избрани трима младежи, които да управляват държавата администрация. Всички останали ще бъдат членове на Младежкия областен съвет за иновации и ще участват в неговото заседание на 1 юни.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев: Вярвам, че и днес българските учители носят възрожденския просветителски дух в сърцатата си

Четвъртък, 25 Май 2017 08:29

Най-светлият български празник- 24 май, в Хасково бе отбелязан с общоградско шествие и празничен концерт. Представителни ученически блокове от всички учебни заведения в общината участваха в шествието. То тръгна от площад „Свобода”, водено от областния управител на Хасково Станислав Дечев, заместник кметът на община Хасково Милена Трендафилова и училището, носещо името на създателите на българската писменост „Св.Св.Кирил и Методий”. Хиляди усмихнати деца, учители, родители, представители на творческите гилдии, читалищни дейци, общински съветници, граждани изпълниха централните улици и предвождани от Духовия оркестър и мажоретен състав стигнаха до комплекс „Спартак”. Там се състоя и празничният концерт по повод Деня на българската писменост, просвета и култура. Тържеството откри кметът Добри Беливанов. 
Областният управител на Хасково Станислав Дечев поздрави всички и заяви: „Денят на буквите е уникален празник. Защото днес ние благодарим на хората, които са ни учили да пишем и четем. Днес благодарим изначално и на светите братя Кирил и Методий за това, че тяхното духовно дело съхрани нацията ни през вековете. Народът ни винаги е успявал, защото до възвишените учители са заставали предани ученици. Вярвам, че и днес българските учители носят възрожденския просветителски дух в сърцатата си. И знам че с този дух вдъхновяват хилядите си ученици. 
Затова приемете моите сърдечни пожелания за здраве, неспокоен дух и любов към словото. Бъдете горди българи! Честит празник,” заяви Станислав Дечев. 
С топли думи на благодарност и признание към всички просветници и книжовници се обърна и депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова. "Останете все така отдадени на българското просвещение и съпричастни към успехите на родната култура. А вие, скъпи ученици, бъдете винаги жадни за знания и уважавайте своите учители, защото това са хората, които отварят пред нас пътя към знанието!”, подчерта тя.
Празникът бе повод най-добрите учители от Хасково и региона да получат награди и признание за изключителни заслуги и по повод 24 май.

Нели Вълканова

   

Страница 2 от 98

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.