Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев проведе работна среща с ръководителите на институциите, имащи пряко отношение към предотвратяването и справянето с пожари в региона.

Четвъртък, 27 Юли 2017 09:17

В срещата участваха директорите на ОД МВР Хасково ст.комисар Ангел Цанков, РДПБЗН комисар Николай Вълчев, гл.инспектор Димитър Колев от РДПБЗН Хасково, директорът на ДГС Хасково Любомир Илиев, ОД ДФЗ Хасково Динко Господинов и началник отдел във фонда Калин Йорданов, майор Пламен Кирилов- заместник-командирът на Военно формирование 52 740.
При възникване на пожар всички знаем задълженията си и миналото лято показахме, че работим в синхрон. Въпросът сега е да предприемем допълнителни мерки, чрез които да не допуснем такава кризисна ситуация, както през лятото на 2016 година, заяви областният управител на Хасково Станислав Дечев. Всички институции, според правомощията си, трябва да се ангажират с превенцията на пожарите. Земеделските стопани по регламент трябва до края на юни да са почистили пасищата си от храсти и растителност, затова не е редно сега, при тези високи температури, да влизат с тежка техника да чистят. Значителен процент от големите пожари, които водят до необратими щети, се предизвикват именно при почистване на пасища, припомниха експертите. Не всички стопани са недобросъвестни. Напротив, нарушителите се броят на пръсти, но е важно и те да разберат, че един голям горски пожар носи загуби за всички. Участниците в работната среща се обединиха около позицията, че е добре всеки кмет на населено място да уведоми хората за опасността от пожари и да поддържа връзка със земеделските стопани в селото. Кметовете на общини също да предприемат необходимите мерки и да информират населението за задълженията му да спазва противопожарните правила и да участва в предотвратяването на пожари и последиците от тях.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев стартира от днес изнесените си приемни по общините в региона. Първите срещи бяха в Димитровград.

Сряда, 26 Юли 2017 19:20

Г-н Марин Иванов информира Станислав Дечев за окаяното състояние на крайпътната чешма на паркинг „Щъркелите“, на пътя Хасково-Димитровград. Веднага след това, Областният управител лично провери състоянието на паркинга, местата за почивка на шофьорите и чешмата. Мястото не е поддържано, мръсно е и е абсурдно някой шофьор да спре да си почива тук. Въпреки това, румънски семейства правят опити да отбият на паркинга, но при вида му, си заминават, констатира на място Станислав Дечев. Някогашните пейки са изкъртени, а коритото на чешмата е почти обрасло с трева.„Още утре ще изпратим екипи, които да почистят обекта, да извозят отпадъците, да изрежат храстите и да облагородят района на паркинга“. Това уверение получи Областният управител на Хасково от ръководството на Областно пътно управление Хасково, което стопанисва обекта. До няколко дни мястото отново ще стане приемливо за почивка, обещаха от структурата на АПИ в региона.
По време на приемната в Димитровград Областният управител бе сигнализиран за проблеми с документите за пенсиониране на хора, работили в чужбина. Въпросът бе отнесен към директора на НОИ Хасково, а резултатът от този сигнал ще стане ясен до дни.
В Симеоновград хората поискаха от Областния управител Станислав Дечев да съдейства за по-сериозно присъствие на държавата по места. Те настояват за допълнителни полицейски патрули, особено в ромските махали, за адекватна работа на институциите, задължителна обратна връзка с гражданите, за прилагане на мерките за възпитание и образование на подрастващите. В отговор на това Станислав Дечев припомни, че вече са в сила измененията в законодателството, според които, от есента всяко дете ще бъде в клас. „Всички държавни институции ще работят в синхрон за прилагане на тази мярка и ще бъдат безкомпромисни спрямо родителите, които не изпращат децата си на училище. За семействата, чиито деца не ходят на училище, ще се спират всички социални помощи, не само детските“, обясни Станислав Дечев. Освен това хората от Симеоновград настояват за контрол над каруците, които се движат в града и по селата. Най-често те са без номера, а конете не са чипирани. 
Утре приемните продължават със срещи с хората от Маджарово и Ивайловград .

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев организира приемни в общините от региона.

Петък, 21 Юли 2017 09:49

Целта на приемните е да бъдат проведени директни срещи с хората от населените места и в пряк разговор с Областния управител на Хасково да бъдат поставени най-горещите проблеми на местното население. Откритите приемни са традиционни за Станислав Дечев. Миналата година той отново посети всички общински центрове и разговаря с хората по места. От опита, който има, Областният управител е убеден, че тази форма на комуникация с хората е работеща и много полезна. 
Приемните стартират от Димитровград. Там в сряда, 26 юли, от 10 до 12 часа в зала „Гросето“ всеки може да се срещне със Станислав Дечев и да постави директно пред него конкретни проблеми. Същият ден от 14 до 16 часа е срещата с граждани в Симеоновград. За 27 юли са планирани срещите в Маджарово и Ивайловград, а на 27 юли Областният управител и заместниците му д-р Стефка Здравкова и Ангел Божинов ще проведат едновременни приемни в СвиленградТополовградХарманли и Любимец. За последния ден на юли са насрочени приемните в Минерални Бани и Стамболово.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев: "В Димитровград предстоят още много положителни промени"

Четвъртък, 20 Юли 2017 12:40

„Кметът на Димитровград Иво Димов преобрази града, но аз знам, че той има още много идеи за работа и че още много положителни промени предстоят“. Това заяви областният управител на Хасково Станислав Дечев по време на церемонията „първа копка“ по проект „Основно обновяване на сграден фонд и прилежащи дворове в образователната инфраструктура в община Димитровград“. Проектът е по ОП „Региони в растеж“ и благодарение на безвъзмездната европейска помощ ще бъдат преобразени и модернизирани шест димитровградски училища.
Днес символичният старт на проекта бе даден от кмета на община Димитровград Иво Димов, в присъствието на областния управител на Хасково Станислав Дечев, представители на фирмата- изпълнител, целият екип, подготвил и защитил проекта, директори на училища, граждани.
„На първия учебен ден всички строителни и ремонтни работи вътре в сградите ще бъдат завършени, така че децата спокойно ще започнат учебната година в чисти и приветливи стаи“, увери кметът на Димитровград. Иво Димов благодари на екипа на проекта и на фирмата-изпълнител, а отец Георги благослови начинанието. Над 6 милиона лева ще бъдат инвестирани, за да се модернизират училищата „Алеко Константинов“, ПМГ“Иван Вазов“, ЕГ“Иван Богоров“, СУ“Васил Левски“, СУ“Любен Каравелов“ и ОУ“Пенчо Славейков“. Финалът на проекта е през април 2019.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

„Час по родолюбие“ и в българското неделно училище в Истанбул

Сряда, 19 Юли 2017 07:50

Тракийското дружество “Георги Сапунаров” и читалище “Тракия 2008” в Хасково изпратиха учебници и помагала за българското неделно училище “Св.св. Кирил и Методий” в Истанбул. Освен тях за българското училище днес заминаха и плакати от Областния администрация Хасково. Те са част от кампанията „Час по родолюбие“, инициирана от Областния управител Станислав Дечев. Както знаете, по идея на губернатора във всяка класна стая в Хасковска област са поставени плакати с националните символи и тяхното значение. Общо 1384 информационни плаката вече красят класните стаи на всички училища в Хасковска област. Идеята е всяко дете да знае основните послания на националното знаме, герба на Република България, химна на Родината и основна информация за Хасковска област. Днес част информационните плакати от кампанията „Час по родолюбие“ бяха изпратени за Българското неделно училище в Истанбул. „Радвам се, че българчетата, учещи в Истанбул ще имат възможност да се докоснат до Родината чрез нашата кампания. Вярвам, че частицата патриотизъм, която сега им изпращаме, ще допринесе за израстването и възпитанието на младите българи, живеещи извън Родината“, коментира Областният управител Станислав Дечев.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Д-р Стефка Здравкова: Създаването на работни места за хора с увреждания трябва да е устойчива политика

Вторник, 18 Юли 2017 12:39

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова участва в информационен форум на тема „ Социално предприемачество – предизвикателства и възможности за развитие“. Събитието бе организирано от Националната федерация на работодателите на инвалиди. Домакин бе община Хасково. В работата му участваха кметът на Хасково Добри Беливанов, заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, заместник- кметът на община Хасково Милена Трендафилова, представители на бизнеса, неправителствения сектор, граждани и социални работници. 
В обръщението си зам.- областният управител на Хасково д-р Здравкова заяви:„Проблемът със социалната интеграция на хората с увреждания е многопластов, но безспорно заетостта е един от ключовите елементи за успешна социализация. Едва 10 % от хората с увреждания днес намират реализация на пазара на труда. И това става главно в предприятия, специализирани в осигуряване на работа за инвалиди. Ако на базата на тези данни, трябва да направим извод за зрелостта на нашето общество, то сами разбирате, че оценката няма да бъде ласкава“, заяви д-р Здравкова. „За мен, като представител на държавата, е изключително важно да се търсят работещи механизми за подкрепа на фирмите, които приоритетно осигуряват работни места за хора с увреждания. Но повярвайте ми, много по- резултатен ще бъде процесът на интеграция и социализация, ако хората със специални потребности намират работа извън тези специализирани предприятия. Те трябва да работят навсякъде, на базата на реалната конкуренция на пазара на труда“, категорична бе д-р Здравкова. В заключение тя заяви, че създаването на работни места за хора с увреждания трябва да бъде устойчив процес, а не кампанийна политика.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

180 годишнина от рождението на Апостола на Свободата бе отбелязана тържествено днес в Хасково.

Вторник, 18 Юли 2017 12:27

Венци и цветя на признателност пред паметника на Васил Левски поднесоха областният управител на Хасково Станислав Дечев, депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, заместник областните управители д-р Стефка Здравкова и Ангел Божинов, кметът на община Хасково Добри Беливанов и заместникът му Милена Трендафилова, заместникът-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, представители на политически партии, граждански организации, патриотични формации и ученици. Слово за делото на Дякона произнесе кметът Добри Беливанов. Рецитал на стихове и изпълнения на песни за Васил Левски поставиха финала на тържеството по повод рождението на Апостола на Свободата.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Тактическо учение „Peace Sentinel 2017” / „Мирен страж 2017”/ се проведе днес на Учебен полигон Корен.

Понеделник, 17 Юли 2017 09:15

То е част от многонационалното учение с висока видимост „Seber Guardian-17”. Учението бе наблюдавано от висшето командване на Българската армия, от заместник областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, от представители на министерството на отбраната, командири на съюзническите и партньорски сили, медии. В учението с бойна стрелба участваха над 1000 военнослужещи от 3-ти механизиран батальон от 61-ва механизирана бригада, от армията на САЩ , рота „Алфа” от Трета пехотна бригада и един пехотен взвод от армията на Република Сърбия. Над 50 бойни единици техника и над 150 единици транспортна и специализирана техника бяха включени в демонстрационните тактически действия на съюзническите и партньорски войски. 
Планиращ учението е генерал-майор Михаил Попов-командир на сухопътни войски, провеждащ учението е бригаден генерал Пламен Йорданов-командир на 61-ва механизирана бригада, директор на учението е полковник- Деян Дешков-зам.командир на 61-ва механизирана бригада. 
Темата на учението беше „ Излизане от обкръжение на механизиран батальон, поддържан от артилерийска батарея в хода на отбранителна операция на механизираната бригада”.Учението се проведе по общ сценарий, който описва ескалиране на политическата криза във военен конфликт между фиктивни държави и държави от НАТО. Чрез днешното учение беше направена оценка на способностите на 3-ти механизиран батальон да планира и провежда операции в хода на конвенционален военен конфликт с висок интензитет. В края на учението днес бе дадена висока оценка за подготовката и бойните умения на участващите в операцията сили от България, САЩ и Сърбия.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова участва в ритуала по освещаване на новите икони в църквата „Св.Неделя” в с.Черепово, общ.Харманли.

Понеделник, 10 Юли 2017 08:39

В церемонията участваха кметът на община Харманли Мария Киркова, заместникът й Валентина Димулска, много местни хора, жители на съседни села, гости. Веднага след църковния ритуал, гостите разгледаха и първите експонати в бъдещия етнографски музей на Черепово. За обогатяване на сбирката му вече се събират средства. Д-р Здравкова разгледа експозицията и изрази подкрепата си за идеята като дари лични средства за бъдещия музей на Черепово.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Екипът на областна администрация Хасково получи Свидетелство за добро сърце.

Понеделник, 10 Юли 2017 08:35

Признанието бе връчено от ОП“Младежки център“ Хасково за участието на служителите на администрацията в Благотворителния концерт „Да помогнем заедно на Кристиян!“. 
Младежки център Хасково организира дарителската инициатива в помощ на 5-годишното момченце. На концерта бяха събрани 4 342 лева от продажбата на билети и от дарителските кутии. Акцията за събиране на средства продължава и по банков път: 
Дарителска сметка в Уникредит Булбанк:
BIC UNCRBGSF
IBAN BG65UNCR70001522974851
Титуляр: Кристиян Милчев
В благотворителната изява участваха детска градина “Ян Бибиян”, клуб “Мега спорт”, децата от танцов ансамбъл “Южняци”, мажоретките от Младежкия център, група “Регетон”, Теодора Евтимова и Михаил Евтимов от вокална група “Орфейче”, балетна школа “Алегро”, Моника Иванова от “Рона”, Детски хор “Орфей”, Николай Златков – акордеон, фолклорна школа “Славяни”, танцов клуб “Иглика” – Минерални бани и клуб “Дива”, клуб “Воденица”, клуб “Любители на фолклора”, ансамбъл “Южняче”. 
За пореден път в благотворителна акция се включиха и от Клуба по фотография към Младежки център Хасково, с ръководител Славян Костов. Припомням Ви, че младите фотографи бяха партньори на Областна администрация Хасково и по време на благотворителната фото-изложба #ЗаНики, която се проведе миналата седмица.

Нели Вълканова

   

Страница 2 от 101

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.