Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково г-н Станислав Дечев и фондация „Искам бебе“ организират Коледен благотворителен базар "За повече деца в България!"

Четвъртък, 07 Декември 2017 12:35

Очакваме Ви на 13, 14 и 15 декември в Областна администрация Хасково, за да изпълним с щастие и детски смях още домове в Хасково и областта. Откриването на Базара е от 11 часа на 13 декември в зала „Марица“. В благотворителната кампания участват училища от Хасковска област и организации, подкрепящи фондация „Искам бебе“. Вярваме, че ще подкрепите благотворителната инициатива на Областния управител на Хасково и ще се включите в Традиционния коледен базар. Ще бъдем щастливи да помогнем да се родят още бебета в Хасковска област! Всички средства, събрани по време на Базара, ще бъдат предоставени на двойки с репродуктивни проблеми от Хасковска област чрез фондация „Искам бебе“.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Симеоновград празнува днес

Сряда, 06 Декември 2017 13:36

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова участва в ритуала по тържествено вдигане на знамената в Симеоновград. Той бе организиран по повод Деня на Симеоновград – 6 декември. Празничният Никулден започна за симеоновградчани със Света литургия в храма „Св.Николай“. На тържествената сесия на Общински съвет Симеоновград бяха поднесени поздравления от депутата от ГЕРБ Евгения Ангелова и от областния управител на Хасково Станислав Дечев. В обръщението си към жителите на Симеоновград губернаторът заявява: „В историята на Симеоновград има много паметни периоди, има времена на растеж и просперитет, има и моменти на сериозни предизвикателства. Но най-важното за Вашия красив град е, че никога от ежедневието на хората от Симеоновград не са отсъствали най-ценните човешки добродетели- любов към семейството, привързаност към родния край и трудолюбие. Днес Вашият град става все по-привлекателен. Тук се изпълняват проекти, които водят до качествена промяна на градската среда, до подобряване на условията за личностна и професионална реализация, до създаване на предпоставки за задържане на младите хора в града и общината. И тези промени не са кампанийни, това е стабилна тенденция“.
По време на заседанието бе представен исторически доклад за Освобождението на града от османско владичество. В края на сесията председателят на общинския съвет Светлана Стоева и кметът Милена Рангелова получиха благодарствени писма за подпомагане на спорта борба в Симеоновград.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев изпрати поздравителен адрес до кмета на община Симеоновград Милена Рангелова по повод Деня на Симеоновград- 6 декември.

Сряда, 06 Декември 2017 10:26

В адреса се казва: 
Уважаема г-жо Рангелова, приемете моите сърдечни поздрави по повод Деня на Симеоновград – 6 декември!
В историята на Симеоновград има много паметни периоди, има времена на растеж и просперитет, има и моменти на сериозни предизвикателства. Но най-важното за Вашия красив град е, че никога от ежедневието на хората от Симеоновград не са отсъствали най-ценните човешки добродетели- любов към семейството, привързаност към родния край и трудолюбие. 
Днес Вашият град става все по-привлекателен. Тук се изпълняват проекти, които водят до качествена промяна на градската среда, до подобряване на условията за личностна и професионална реализация, до създаване на предпоставки за задържане на младите хора в града и общината. И тези промени не са кампанийни, това е стабилна тенденция.
Затова съм убеден, че каквото и да предстои от тук нататък пред Симеоновград, то винаги ще извежда града Ви на един по-просторен път- пътят на модерното развитие и благополучие. 
От все сърце пожелавам на Вас и на всички жители на Симеоновград мир и благоденствие! 
Честит празник!

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител д-р Стефка Здравкова поздрави днес участниците и гостите на концерта, посветен на Международния ден на хората с увреждания.

Понеделник, 04 Декември 2017 16:10

„ Когато преди 25 години 3 декември е обявен за Международен ден на хората с увреждания, целта е била политиците и институциите да се мотивират да предприемат по-ефективни действия, с които да гарантират достъп до архитектурната среда на хората с увреждания, до образование, до общия пазар на труда, до информация и до вземане на политически решения. Накратко казано - интеграция на всеки, чиито възможности са ограничени по здравословни причини“, заяви от сцената на драматичния театър д-р Здравкова. „С всяка изминала година нашата среда се променя в посока достъпност за хората са увреждания. Но и нещо по-важно – променяме се и ние в отношението си към хората с увреждания. Затова днес, в качеството ми на заместник областен управител заставам пред Вас с увереността, че Правителството изпълнява успешно една от основните си политики: стимулиране на хората с увреждания и тяхната пълноправна интеграция. Днес институциите и обществото са все по-готови да работят и да обслужват хората с увреждания. И в същото време работата не спира, защото ние знаем, че дължим много на родителите на децата в неравностойно положение, на семействата и на всеки един от Вас. Затова продължаваме да работим като не забравяме ангажиментите си към най-нуждаещите се социални групи“, обобщи заместник областният управител. Концертът продължи с изпълнение, посветени на 25-тата годишнина от обявяването на 3 декември за Международен ден на хората с увреждания.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Ансамбъл „Хасково” получи най-високото отличие на Областния управител на Хасково по повод 40 години от създаването си

Петък, 01 Декември 2017 21:30

Представителен танцов ансамбъл „Хасково” получи днес най-високото отличие на Областния управител на Хасково Станислав Дечев. Почетният плакет бе връчен по повод 40-я рожден ден на ансамбъла по време на юбилейния концерт на танцовата формация. Над два часа продължи празничният концерт, наситен с автентични фолклорни изпълнения, много емоционални солови танци и авторски хореографски решения. Освен настоящите танцьори на сцената се изявиха и първите танцьори, които през далечната 1977 година тръгват по големите сцени заедно със създателя на ансамбъл „Хасково” Ана Димитрова. 
В края на танцовия празник пред хилядите зрители своите лични поздравления поднесе депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова. Областният управител на Хасково Станислав Дечев удостои с най-високото си отличие- почетен плакет, ансамбъл „Хасково”, а в поздравителния си адрес заяви: „Вече четири десетилетия Вие успявате да съхраните най-ценния национален капитал- българското танцово изкуство. С огромната любов, която влагате в работата си, Вие не само преподавате хореография, а възпитавате поколения хасковски деца в патриотизъм и човешки добродетели. Вие успяхте да превърнете ансамбъл Хасково в стожер на традиционните български ценности и национално самосъзнание. Вярвам, че този родолюбив дух и отдаденост на каузата България, ще продължат да бъдат в основата на Вашата работа и творчество! Затова от цялото си сърце пожелавам на всички, които през годините са били част от голямото семейство на ансамбъл „Хасково” , да продължавате все така ревностно да пазите българския национален дух и да бъдете посланици на България и българското, където и да се намирате! Горд съм с Вас, ансамбъл „Хасково”!

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев свика Областния кризисен щаб, във връзка с решение на Националния кризисен щаб и повод предупрежденията за усложняване на метеорологичната обстановка, очакваните големи количества валежи.

Петък, 01 Декември 2017 13:26

На заседанието, проведено късно снощи, присъства лично директорът на Дирекция Оперативни дейности в ГД БПЗН старши комисар Красимир Шотаров. В кризисния щаб, оглавен от Станислав Дечев, влизат директорите на ОД МВР Хасково, РДПБЗН, ДАНС, Напоителни системи, Басейнова дирекция, Спешна помощ, EVN, ОПУ Хасково и на всички структури, имащи отношение към сигурността на населението. Вече е въведен в действие Областния план за защита при бедствия в част "Защита при наводнения" за територията на Област Хасково. За начало на изпълнение на дейностите по овладяване на извънредната ситуация се счита 9.00 часа на 01.12.2017г. В заповедта на Областния управител се казва още:• Да се предприемат всички необходими мерки за защита на живота и здравето на населението.• В готовност за работа да бъдат приведени всички сили и средства на РД ПБЗН Хасково, общини от област Хасково, кметства, доброволни формирования и областни структури, имащи ангажименти за предотвратяване и намаляване на риска от наводнения.• Кметовете на общини и собствениците на язовири да предприемат мерки по обезопасяване на язовирите и осигуряване на свободни обеми.• Директорът на РД ПБЗН Хасково, чрез системата за ранно предупреждение, да извърши оповестяване на кметовете на застрашените от наводнения райони.• Да се създаде организация за постоянно наблюдение нивото на реките и язовирите, като при рязкото им покачване се докладва незабавно на дежурния по ОКИЦ при Областна администрация Хасково, както и на тел. 112.• Длъжностните лица, отговарящи за съответните общини, са кметовете на общини и началниците на РУ ПБЗН.• Информация за състоянието да бъде подавана регулярно на дежурните в Областна администрация Хасково. • Настоящата заповед да се сведе до знанието на кметовете на общините от област Хасково и членовете на Областния щаб за защита при бедствия за предприемане на необходимите действия съобразно техните компетенции. • Копие от заповедта да бъде изпратена на кметовете на общините от област Хасково и на членовете на областния щаб за защита при бедствия.• Копие от заповедта да се изпрати незабавно на министъра на вътрешните работи.Вече е изпратено и предупреждение до кметовете на кметства по поречието на р.Арда за очаквани по-високи нива на водите. Областният управител Станислав Дечев лично следи изпълнението на заповедта и координира работата на кризисния щаб.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Дирекция „Управление на водите“ при МОСВ информира за очаквани обилни валежи и прогнозирани покачвания на речните нива.

Четвъртък, 30 Ноември 2017 17:26

Според данните, постъпили в Областна администрация Хасково, очакваните количества валежи за периода 1- 3 декември в Западна България ще са между 10- 25 л/кв.м., на отделни места в Югозападна България и Родопската област между 30 -60 л/кв.м. 
От МВР уверяват, че ГД ПБЗН е дала допълнителни разпореждания на териториалните си структури за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации. 
По данни на НИМХ-БАН тази нощ в западните райони ще започнат валежи, които ще се усилват. В петък и събота ще вали, на места, главно в Югозападна България и Родопската област, валежите ще са значителни. В източната половина от страната ще остане ветровито, вятърът ще е югозападен и ще е топло, с дневни температури над 15 градуса. В неделя в източните райони ще е все още топло и с южен вятър, ще превали дъжд. В останалата част от страната със северозападен вятър температурите ще започнат да се понижават; ще е почти без валежи.
В петък валежите ще се усилят и ще са на много места. Количества за денонощието в западната половина от страната между 10 и 25 л/кв.м, на отделни места в Югозападна България и Родопската област 30-60 л/кв.м. В източната половина - до 5 л/кв.м. През следващото денонощие валежите ще продължат, очакват се подобни количества. Едва през нощта срещу събота валежите ще отслабват и ще спират, но преди това в северозападната част на Предбалкана и по високите полета на Югозападна България дъждът ще премине в сняг. 
На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ–БАН, хидрологичната прогноза за Източнобеломорски басейн предвижда: 
На 1, 2 и 3. декември, в резултат на снеготопене и валежи от дъжд, водните нива в басейна да се повишат, по–значителни ще бъдат повишенията в горните и средните течения на реките Тунджа, Марица, Арда и Бяла.
В ранните часове на 2 декември ще има значителни повишения на водните нива. Възможни локални поройни наводнения в горното течение на Тунджа, в горното течение на Марица и родопските ѝ притоци, както и в горното течение на Арда.
Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: 
Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.
В язовирите от каскада „Арда“, които имат трансгранично влияние: Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград, има достатъчно свободен обем. 
Институциите са информирани за предстоящите промени на времето и са в готовност за действие при усложняване на обстановката.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Правителството Борисов 3 одобри допълнителни разходи/трансфери за 2017 г. за общините в област Хасково в общ размер на 6 587 725 лв.

Сряда, 29 Ноември 2017 10:27

Средствата бяха гласувани на последното заседание на Министерски съвет и са разпределени за общините в региона. С тях ще бъдат финансирани важни инфраструктурни проекти, пътища, улици в населени места, ВиК- мрежи, обществени сгради, читалища. „Когато общините от област Хасково работят и предлагат проекти, в интерес на хората, тогава Правителството стимулира и подпомага местната власт. Така се случи и сега. Министерски съвет одобри за финансиране от бюджета за 2017 година обекти в шест общини от нашата област. Това са проекти за благоустрояване, реконструкция и ремонт. Те се отнасят до голяма част от населението и тяхната реализация ще се отрази пряко върху качеството на живот на хората“, обясни областният управител на Хасково Станислав Дечев. 
Отпуснатите от Правителството средства са разпределени така:
-По бюджета на община Маджарово за реконструкция на улици в с. Долни Главанак, община Маджарово – 500 000 лв.;
-По бюджета на община Минерални бани за реализиране на Проект „Благоустрояване на улична мрежа в с. Минерални бани“ – 594 000 лв.;
-По бюджета на община Стамболово – 421 876 лв. за реализиране на проекти: „Ремонт на площад – парк с. Малък извор, община Стамболово” – 51 874 лв., „Ремонт на площад пред кметството в с. Тънково, община Стамболово” – 82 680 лв., „Ремонт на площад пред кметството в с. Пчелари, община Стамболово” – 80 900 лв., „Външна топлоизолация на сграда – общинска собственост, намираща се в УПИ II, кв. 32 по плана на 
с. Стамболово” – 34 649 лв., „Ремонт и възстановяване на сграда „Хамбар” с историческо значение в с. Стамболово, община Стамболово” – 17 890 лв., „Частичен ремонт на сградата на читалище с. Голям извор, община Стамболово” – 57 283 лв., „Частичен ремонт на сградата на кметство 
с. Маджари, община Стамболово” – 53 800 лв., „Частичен ремонт на сградата на Народно читалище „Хр. Ботев”, с. Стамболово”, община Стамболово“ – 
42 800 лв. 
-По бюджета на община Свиленград за частично финансиране на Проект „Реконструкция и рехабилитация на пътна връзка на Автомагистрала „Марица“ с индустриална зона „Свиленград“ – 2 000 000 лв.;
-По бюджета на община Любимец за реализиране на Проект „Ремонт на общински пътища, улична мрежа и съоръжения към тях на територията на община Любимец“ – 2 000 000 лв.;
-По бюджета на община Харманли за ремонт и подмяна на съществуваща В и К мрежа и сградни отклонения в гр. Харманли по улиците „Христо Ботев“, „Александър Стамболийски“, „Янко Сакъзов“ и бул. „Лозенград“– 650 000 лв.;

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител Станислав Дечев участва в церемонията по откриване на обновената клинична лаборатория в МБАЛ Хасково

Вторник, 28 Ноември 2017 16:01

Обновената Клинична лаборатория на МБАЛ – Хасково бе официално открита днес от изпълнителния директор на болницата д-р Георги Гелов, народния представител от ГЕРБ Делян Добрев, областния управител на Хасково Станислав Дечев, председателя на общинския съвет в Хасково Таня Захариева, представители на фирмата, извършила ремонта и на доставчика на медицинската апаратура. „Щастлив съм, че областната болница все повече се налага като водещо модерно лечебно заведение, което разполага не само със съвременна апаратура, но и с изключително добри специалисти.“ Това заяви минути след приключване на официалната церемония областният управител на Хасково Станислав Дечев. Губернаторът и официалните лица разгледаха обновената лаборатория и се запознаха в детайли с работата на клиничната лаборатория. Тя обслужва само за минути шест отделения. Изследванията и пробите пътуват по така наречената въздушна поща, а след това по дигитален път резултатите се връщат за по-малко от 10 минути при лекарите, обясни д-р Гелов. Предстои разширяване на клиничната лаборатория и към други отделения. Тя е изключително полезна за болници от павилионен тип, каквато е нашата болница, подчерта той. Д-р Гелов, благодари за подкрепата на държавата и за това, че през последните години най-голямото болнично заведение в област Хасково получава изключителна помощ за всички свои проекти от народните представители от ГЕРБ и от областния управител на Хасково.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

С уникалния спектакъл „Камъче в мозайката на Европа” бе отбелязана 10-тата годишнина от членството на България в ЕС в Ивайловград.

Вторник, 28 Ноември 2017 09:59

Спектакълът е по стихове на Ивайло Балабанов и бе изпълнен тази вечер в античната вила Армира от възпитаниците на Златка Шереметова. Изпълненията им бяха част от информационната среща "Членството в Европейския съюз - осезаемо за всеки", инициирана от Областния управител на Хасково Станислав Дечев и осъществена с подкрепата на община Ивайловград и НЧ "Пробуда 1914". Срещата се провежда в изпълнение на комуникационната стратегия на България за Европейския съюз.
Предимствата на членството на България в ЕС и предизвикателствата пред всеки от нас, с оглед предстоящото председателство на Съвета на ЕС обсъдиха гостите на проявата. Минути по-късно те се потопиха в уникалната атмосфера на древните римски времена чрез спектакъла „Камъче в мозайката на Европа”. Красивият римски дворец бе сцена на красиви изпълнения на нежни танци и съдържателни стихове. „ Това, което направихте тази вечер е уникално. Няма друг град, където с толкова любов да се работи за израстването и възпитанието на младите хора. В Ивайловград винаги сте ме впечатлявали със своите оригинални идеи, с таланта и с трудолюбието си”, призна Станислав Дечев. Той благодари на кмета Диана Овчарова, че успява да вдъхне живот на всяка инициатива. Областният управител поздрави и преподавателите и учениците, които само за две седмици са успели да поставят спектакъла „Камъче в мозайката на Европа”, специално посветен на членството в ЕС и предстоящото председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. 
Празникът завърши с отличия за най-талантливите ученици от Ивайловград и с връчване на наградата на СБЖ на Историческия музей в Ивайловград.

Нели Вълканова

   

Страница 2 от 112

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.