Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

С колективен апел към кмета на Хасково да не обжалва решението за допълнително финансиране.

С колективен апел към кмета на Хасково да не обжалва решението за допълнително финансиране и подпомагане на спортните клубове, културните институции и организации излязоха днес спортните деятели, треньори, ръководители на културни институции, групи, ансамбли, читалищни секретари. Това стана по време на среща с областния управител на Хасково Станислав Дечев. Тя бе свикана по искане на спортните клубове, заради върнатото от кмета Добри Беливанов за прегласуване решение на Общински съвет Хасково.
Областният управител на Хасково Станислав Дечев изслуша всички и се съгласи с техните аргументи, че именно спортните клубове, съставите и културните институции, работещи с деца, са тези, които имат нужда от финансиране, защото тяхната дейност е в интерес на целия град. “От протокола от заседанието на Общинския съвет става ясно, че всички съветници подкрепят това решение. Единствената пречка да се изпълни е, от кого е внесено то?! Тогава аз питам, защо този акт не бъде прокаран така, че да се изпълни?“, заяви Станислав Дечев. "С възражението на кмета се насажда внушение, че предоставяните на Вас и Вашите клубове средства се разходват незаконно, което е невярно и спекулативно", каза още областният управител. Той подчерта, че относно законосъобразността на този акт има разнопосочна съдебна практика и единствено от кмета зависи дали решението за даване на допълнителни пари за детския спорт и за културата в града, ще бъде изпълнено. „Спортните клубове, културните институции и обществеността са за това решение, остава само да убедим и кмета, че то трябва да се случи“, обобщи губернаторът.
Всеки от участниците в срещата обоснова необходимостта от подпомагане на дейността си и изрази готовност да отчита коректно разходването на общинските пари, както се прави и до този момент. 
Спортните деятели бяха категорични, че сегашната наредба за спорта в община Хасково не е работеща. Няма ясни критерии и механизми. Те поискаха да бъде утвърден нов текст за наредба и потърсиха посредничеството на Областния управител за воденето на дебатите във формат като днешния: широк и открит пред цялата общественост. 
Културните институции от своя страна поискаха да се заложи в бюджета на община Хасково за следващата година финансиране и на тяхната дейност.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.