Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково участва снощи в поклонението на Илиева по повод 105 години от масово избиване на тракийски бежанци в района на Ивайловград.

Традиционният събор се проведе на 2 юни, организатор е община Ивайловград, а символичният домакин, кметът Диана Овчарова, посрещна стотици гости и потомци на бежанците от цялата страна. 
С молитва за упокой на душите на невинно загиналите над 200 тракийчета и едноминутно мълчание започна съборът. Пред множеството областният управител на Хасково Станислав Дечев подчерта, че България е обречена да дава скъпи жертви. „Родината ни губи най-смелите си синове в тяхната младост. Без време от живота си тръгват и Ботев, и Левски, и Караджата и хилядите други юначни българи, дали живота си за независима и свободна България. А тя и до днес не знае къде са гробовете им и оплаква планинските върхове, където са загинали и пуска сирени, за да чуят всички нейния плач. Но има едно място, където сълзите и болката ни смразяват. И това е Илиева нива. Преди 105 години турската армия избива зверски бебета, деца, майки и бащи, старци. Само заради това, че са българи! Единствено заради това, че са поискали да запазят българското и да се върнат в Родината си. Това е грехът на 200 тракийски деца, това е черната присъда на над 40 хиляди бежанци от Тракия. Месеци на преследване, унижение, убийства ; дни, в които смъртта е била избавление. Дами и господа, няма толкова силни думи, които да опишат болката и ужаса от случилото се някога. Но има милиони българи, които помнят и не отмъщават, а вървят напред … Аз съм един от тях! Поклон пред жертвите, вечна им памет! Да живее България!”- заяви Станислав Дечев.
В поклонението участваха депутатите д-р Георги Станков от ГЕРБ и Виолета Желева от БСП, областният управител на Кърджали Никола Чанев, председатели на тракийски дружества от цялата страна, потомци на бежанците, граждани.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.