Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково: Минерални бани и детската столица на Балканите

Областният управител на Хасково Станислав Дечев поздрави организаторите и участниците в 18-я международен детски етнофестивал „Децата на Балканите- с духовност в Европа“. Гости на церемонията по откриване на детския празник в Минерални бани бяха още вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков, председателят на СБУ Янка Такева, началникът на РУО Хасково Христина Боева. Домакин на престижния международен етнофестивал е кметът на община Минерални Бани Мюмюн Искендер. 
„Винаги когато идвам в Минерални бани знам, че ще видя нещо ново. Защото тук кметът Мюмюн Искендер и неговата администрация работят много. Но днес аз съм очарован, защото Националният курорт е озарен от хиляди усмивки, а срещу мен блестят безброй детски очи, които нямат търпение да се изявят на сцената“, каза в приветствието си областният управител на Хасково. „Днес Минерални бани е детската столица на Балканите. Защото Вие давате пример на нас, политиците, как можем да живеем в мир и във взаимно уважение на чуждата култура и традиции. Този етнофестивал е моделът на модерния свят- свят без граници, свят на дигитални технологии и свобода. Началото на този модел бе поставено от уважавания проф. д-р Желязко Христов. Днес трябва да признаем колко прозорлив е бил той. Защото, ако преди 18 години Етнофестивалът е бил едно предизвикателство, днес той е начин на живот на Балканите и в Европейския съюз“, подчерта губернаторът. „Аз няма да пожелавам успех на участниците във фестивала, защото фактът, че сме заедно днес, означала, че вече сме успели“, обобщи Станислав Дечев.
Кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер приветства своите гости и подчерта, че преобразяването на Националния курорт през последните години не е заслуга само на него и администрацията му. „Добрата работа и проектите, които изпълняваме, са възможни, защото общинската и държавната власт работим заедно “, подчерта кметът Мюмюн Искендер. Той благодари на гостите на етнофестивала и обеща незабравими два дни на приятелството и творчеството.
В етнофестивала тази година участват близо 2000 деца от Македония, Молдова, Полша, Русия, Сърбия и Турция, както и представители на българо-китайския клуб от София. Освен творческите изяви в центъра на Националния курорт се провеждат и две съпътстващи конференции: „Новите рискове за децата в интернет и как да ги предотвратяваме” и „Превенция за безопасно движение по пътищата“ с нагледни демонстрации от Българска асоциация на пострадали при катастрофи. Успоредно с това в курорта има много атракциони, летни игри, кулинарни състезания.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.