Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Над 90 милиона лева са инвестирани в община Свиленград по европейски програми и проекти за последните 6 години.

Това съобщи на среща, посветена на 10 годишнината от приемането на България в ЕС кметът инж. Георги Манолов. Той бе гост на инициираната от Областния управител на Хасково Станислав Дечев дискусия „Членството в Европейския съюз – осезаемо за всеки“. Това е втората по ред среща, в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз и по повод предстоящото Председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. „Днес трябва да бъдем щастливи и благодарни за свободата, която имаме да пътуваме, да учим, да работим и да опознаваме света“, подчерта кметът на Свиленград. Той заяви, че за хората от неговото поколение това предимство е било немислимо преди десетилетия, затова днес евроскептицизмът е необясним и безпочвен. Девизът на Българското председателство „Съединението прави силата“ има дълбоки исторически корени, но в днес трябва да бъде разчетен като: съединението ни прави силни духом, прави ни свободни, предприемчиви и знаещи, категоричен е инж. Манолов. Той съобщи, че бюджетът на общината е около 15 милиона лева. Всяка година още толкова пари влизат в него от европейските фондове и програми, и благодарение на това финансиране, Свиленград се преобразява. Десетки са изпълнените проекти, сред които почистване на коритото на река Марица между Стария и новия мост, рехабилитация на улици в централна градска част, благоустрояване на площад в с.Студена, рехабилитация на общински пътища в общината, благоустрояване на парк „Младежки“ и много други. 
Областният управител на Хасково Станислав Дечев изтъкна изключителната важност на Свиленград за региона. „Вие сте вратата и лицето на България и ЕС пред света. Но освен стратегическото място на #Свиленград, вие се доказахте като изключително работещи и модерни хора. Тук се намира най-добрият екип по европейски проекти и програми в региона, и смея да твърдя и един от най-добрите в цялата страна“, подчерта Станислав Дечев.
Членството в ЕС за 10 години ни даде свобода да се развиваме и да доказваме възможностите си. И това със сигурност е огромното предимство на този съюз. Защото европейският единен пазар на труда дава шанс на всеки да намери своята професионална реализация. Наистина голяма част от младите и можещите хора заминаха, на аз съм сигурен, че ще успеем да създадем такива условия, които да ги върнат в България, подчерта областният управител на Хасково. 
По време на срещата бе представена презентация, посветена на 10 годишнината от приемането на България в ЕС и предстоящото Председателство на Съвета на ЕС. Подредена бе и фотоизложба от най-значимите обекти на територията на община Свиленград, финансирани със средства от ЕС. 
Следващата среща-дискусия ще бъде на 7 ноември от 18 часа в зала „Гросето“ в Димитровград.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.