Област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Дирекция „Управление на водите“ при МОСВ информира за очаквани обилни валежи и прогнозирани покачвания на речните нива.

Според данните, постъпили в Областна администрация Хасково, очакваните количества валежи за периода 1- 3 декември в Западна България ще са между 10- 25 л/кв.м., на отделни места в Югозападна България и Родопската област между 30 -60 л/кв.м. 
От МВР уверяват, че ГД ПБЗН е дала допълнителни разпореждания на териториалните си структури за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации. 
По данни на НИМХ-БАН тази нощ в западните райони ще започнат валежи, които ще се усилват. В петък и събота ще вали, на места, главно в Югозападна България и Родопската област, валежите ще са значителни. В източната половина от страната ще остане ветровито, вятърът ще е югозападен и ще е топло, с дневни температури над 15 градуса. В неделя в източните райони ще е все още топло и с южен вятър, ще превали дъжд. В останалата част от страната със северозападен вятър температурите ще започнат да се понижават; ще е почти без валежи.
В петък валежите ще се усилят и ще са на много места. Количества за денонощието в западната половина от страната между 10 и 25 л/кв.м, на отделни места в Югозападна България и Родопската област 30-60 л/кв.м. В източната половина - до 5 л/кв.м. През следващото денонощие валежите ще продължат, очакват се подобни количества. Едва през нощта срещу събота валежите ще отслабват и ще спират, но преди това в северозападната част на Предбалкана и по високите полета на Югозападна България дъждът ще премине в сняг. 
На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ–БАН, хидрологичната прогноза за Източнобеломорски басейн предвижда: 
На 1, 2 и 3. декември, в резултат на снеготопене и валежи от дъжд, водните нива в басейна да се повишат, по–значителни ще бъдат повишенията в горните и средните течения на реките Тунджа, Марица, Арда и Бяла.
В ранните часове на 2 декември ще има значителни повишения на водните нива. Възможни локални поройни наводнения в горното течение на Тунджа, в горното течение на Марица и родопските ѝ притоци, както и в горното течение на Арда.
Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: 
Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.
В язовирите от каскада „Арда“, които имат трансгранично влияние: Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград, има достатъчно свободен обем. 
Институциите са информирани за предстоящите промени на времето и са в готовност за действие при усложняване на обстановката.

Нели Вълканова

joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.