Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев: Димитровград е еталон за модерно развитие

Петък, 14 Септември 2018 14:58

Областният управител на Хасково Станислав Дечев бе гост на официалното откриване на обновения център на Димитровград. Символичният финал на проекта „ Ремонт и реконструкция на пешеходна зона в централна градска част“ бе поставен в присъствието на председателя на Общински съвет Димитровград Гергана Кръстева, заместник-кмета Яшо Минков, ръководителя на проекта Тихомир Гочев. 
„ Изключително съм впечатлен от случващото се в Димитровград. Дори с риск да си навлека неодобрението на част от хасковлии, ще призная- Димитровград е градът- еталон на Хасковска област!“, каза в поздравителната си реч Станислав Дечев. Той припомни, че първата копка за модернизацията и обновяването на центъра на Димитровград е направена преди по-малко от две години. „ Тогава не вярвах, че ще успеете да изведете модерната градска среда на преден план пред старите сгради от една отминала епоха“ , призна Станислав Дечев и се обърна към димитровградчани с думите:“ Дами и господа, повярвайте ми, този площад , на който сме сега, е един от най-красивите градски центрове, които аз съм виждал. Тук няма нищо излишно, тук всеки детайл е на мястото си и човек се чувства изключително комфортно. Честито на всички жители на #Димитровград! Посрещайте със самочувствие гостите си и нито за момент не се съмнявайте в добрите решения на кмета на Димитровград!“ 
Ремонтът на централната градска част продължи по-малко от 2 години, а средствата в размер на 5 185 000 лв. са спечелени по програма “Региони в растеж”.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител Станислав Дечев посрещна днес в Хасково европейския комисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Петък, 14 Септември 2018 13:38

Тя пристигна тук по покана на децата от компютърна школа „Вале“ към ОНЧ “Заря-1858“. Гостуването на комисар Мария Габриел е по повод откриването на обновена компютърна зала на школа "Вале". В присъствието на губернатора Станислав Дечев, на председателя на Общински съвет Хасково Таня Захариева, на заместник-областния управител д-р Стефка Здравкова и секретаря на читалище „Заря“ Александър Милушев, Мария Габриел и ръководителят на школата Людмила Стайкова прерязаха лентата на обновения кабинет. Новите шест компютърни конфигурации и сървърът са лично дарение от Мария Габриел. „Това, което дарявам е вярата ми във вас“, с тези думи тя се обърна към учениците. „Европа има нужда от компютърни специалисти във всяка сфера, затова се искам да кажа на родителите: насърчавайте децата да се развиват и да се занимават с технологии. Това е начинът да имат перспективна работа, а тази работа ще им позволи да останат тук, в България“, каза още Мария Габриел. Тя пожела на учениците енергия, упоритост и постоянство и добави, че езикът на технологиите позволява да се преместват граници.
Мария Габриел съобщи, че още през октомври възпитаници на школа "Вале" ще имат възможност да участват Европейската седмица на програмирането Брюксел.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

14 септември, Кръстовден, е професионален празник на българската противопожарна служба.

Петък, 14 Септември 2018 09:05

По този повод областният управител на област Хасково г-н Станислав Дечев изпрати поздравителен адрес до директора на РДПБЗН комисар Николай Вълчев, в който се казва: 
Уважаеми г-н Вълчев,
Приемете моите сърдечни поздрави по професионалния Ви празник – 14 септември! 
Позволете ми чрез Вас да изразя своята огромна благодарност към всеки един служител на РДПБЗН Хасково за професионална работа, безкористност и човечност, за безрезервната отдаденост в служба на хората и обществото. 
Предайте на Вашите служители моите искрени пожелания за здраве, семейно щастие и благоденствие. Знам, че кризите, пред които се изправяте ежедневно, Ви правят силни и човечни. Затова вярвам, че обществото ни ще продължи да Ви отвръща със заслужена благодарност и признание!
Честит празник!

   

ПДФПечатЕ-мейл

Центърът за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания в Хасково днес празнува своя 4-ти рожден ден.

Четвъртък, 13 Септември 2018 10:48

На весело тържество в лятната градина на Центъра настанените в социалното заведение посрещнаха десетки гости и приятели. Един от тях бе и заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Тя поздрави децата и работещите в Центъра и им пожела да бъдат винаги така позитивни и да умеят да предават своите усмивки на всички. Възпитаниците на социалното заведение поздравиха гостите си с любимите си песни и сценки, а директорът Невена Желязкова благодари на приятелите на дома, без които той не би изглеждал толкова приветлив. Специалните благодарности и аплодисменти на децата и младежите бяха за благодетелката на Центъра Хаджи Снежана Гарабед. "Благодарение на нейната неуморна благотворителна дейност нашият Център и децата ни са част от живота на Хасково", сподели Невена Желязкова.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково:„Всяко читалище е жив организъм, а библиотеката е неговото сърце“

Вторник, 04 Септември 2018 13:31

Областният управител на област Хасково е партньор по на читалище „Заря -1858“ по проект „Читалище на фокус“. Днес в Областна администрация Хасково бе даден старт на проекта, съвместно с останалите партньори: РБ„Христо Смирненски“ и Сдружение „Алианс за регионално сътрудничество и развитие”. Проектът „Читалище на фокус“ ще се изпълнява от фотографите от клуба на Славян Костов и е част от програмата на Пловдив „Европейска столица на културата 2019“.
„В България има 3 500 читалища, а в област Хасково те са над 120. Някои от тях работят още от времето преди да я има свободна България. Такъв е случаят и с нашето читалище „Заря-1858“. То е създадено преди 170 години. Днес държавата осигурява финансирането на тези уникални просветни институции. А читалищните настоятелства успяват чрез дейността си да се дофинансират. Мисията на всяко читалище е да образова и просвещава. Затова в основата му стои библиотеката. Или ако си представим читалището като един жив организъм, със сигурност библиотеката е неговото сърце. Затова аз приветствам този проект, който има за цел да се фокусира върху уникалната институция читалище и по-конкретно върху сърцето на читалището- местната библиотека“, подчерта областният управител на Хасково Станислав Дечев. 
Според секретаря на читалище „Заря – 1858“ Александър Милушев българското просвещение и възраждане са започнали в читалищата, традициите и духовното ни богатство са съхранени в тях. „Затова сме решили да ви покажем читалища- нови, забравени, стари, изоставени, поддържани... читалищата в тяхното многообразие. Защото през последните години се закриват училища, но за сметка на това се увеличават читалищата. Това е показателно за отношението на българина към читалището“, посочи Александър Милушев.
В продължение на два месеца 8 момичета от клуба по фотография ще влязат в 5 читалища от област Хасково. „Ще търсим различната гледна точка. Ще покажем уникалните хранилища и ще се опитаме да предадем атмосферата в тези на пръв поглед изоставени и забравени читалищни сгради“, обясни Славян Костов. В края на проекта те ще подготвят 5 изложби, ще отпечатат най-въздействащите фотографии и ще се опитат да ангажират местните общности със съдбата на местните читалища. 
„Алиансът за регионално сътрудничество и развитие е организацията, която се ангажира, написа и координира този проект изцяло на доброволни начала”- подчерта Славян Костов. Той бе категоричен, че екипът от фотографи ще пренесе уникалната читалищна атмосфера чрез изложбите по места в Маджарово, Любимец, Димитровград и с.Татарево. Първата ще бъде през ноември в читалище „Заря-1858“ Хасково.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев бе гост на церемонията по откриване на Новата учебна година в СУ“Стефан Караджа“ Хасково

Понеделник, 03 Септември 2018 12:17

Единственото спортно училище в Хасковска област днес официално откри новата учебна година. СУ“Стефан Караджа“ е сред първите три в страната на база постигнати успехи за миналата година.
„Всяка година вие сте първи на старта на новата учебната година. И това съвсем не е заради учебните планове или предстоящите лагери и тренировки. Обяснението е далеч по-съществено: вие сте атлети, със състезателен дух и стремеж към победата. Затова сте първи на старта и на Новата учебна година.“ С тези думи се обърна към бъдещите шампиони областният управител Станислав Дечев. Той пожела на възпитаниците на спортното училище да бъдат любознателни, настоятелни и да не спират да трупат нови знания и опит. „Защото само така ще бъдете конкурентни не само на стадиона, на тепиха, на ринга или в залата, със знанията си вие ще бъдете конкурентни и в живота“, посочи Станислав Дечев. 
Пожелания за успешна нова учебна година изпрати и министърът на спорта Красен Кралев. Отец Никола благослови учениците, треньорите и преподавателите, а директорът Силвия Тенчева припомни постиженията на учениците и им пожела още по-успешна Нова учебна и спортно-състезателна година.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев бе гост на тържествата по повод 71 години от създаването на Димитровград.

Понеделник, 03 Септември 2018 09:21

Официални гости на церемонията бяха Председателят на НС Цвета Караянчева, депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Евгения Ангелова, от БСП Виолета Желева, делегации от побратимени градове, гости и жители на града на младостта.
„Скъпи приятели, градът Ви е в добри ръце и това ме изпълва с увереност. Вашата колективна дързост, оптимизъм и визия за растеж са гаранция за успех. Димитровград има своя светъл и широк път, своите постижими хоризонти и своята непокорена младост“, подчерта в словото си председателят на парламента Цвета Караянчева. 
Председателят на комисията по енергетика в НС и депутат от ГЕРБ Хасково Делян Добрев подчерта, че му е трудно да изброи всичко ново, което вижда в Димитровград, винаги когато дойде тук. „Но сега искам да изтъкна един нов проект, който ще усетите в ежедневието си съвсем скоро. Димитровград е единственият град, който не е областен център, и успя да спечели 13 милиона лева по проект в конкуренция с 265 общини в България. По този проект ще се възползват 4 хиляди домакинства, на които ще бъдат предоставени съвременни отоплителни уреди, които да заменят отоплението на дърва и въглища. Домакинствата ще получат климатици, котли на газ или други модерни уреди за отопление. И заслугата за това е на кмета Иво Димов и на администрацията му“, подчерта Делян Добрев.
По повод празника на Димитровград поздравления отправиха гостуващите делегации от побратимените градове, а вечерта завърши със светлинно шоу и концерт на Влади Ампов – Графа.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Министърът на образованието и науката награди с почетното отличие „Национална диплома“ трима ученици от област Хасково.

Вторник, 28 Август 2018 13:52

Нашата област е на пето място с трима наградени ученици, след София, Пловдив, Варна и Бургас. 
Високото отличие бе връчено днес в Регионално управление на образованието в Хасково. „Национална диплома“ на МОН се връчва от 1996 г. за отличен успех ( 6.00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование, и за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.
На основание Заповед № РД 09-1630/09.08.2018 г. на министъра на образованието и науката наградените зрелостници от випуск 2017/ 2018 г. за област Хасково са:
1. Жаклина Дончева Иванова от ПМГ „Иван Вазов“ – Димитровград - за отличен успех по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование и за участие в Младежкия обмен по програма „Еразъм +” за учебната 2017/ 2018 г.
2. Антонина Дончева Попова от ЕГ „Проф. Д-р Асен Златаров”“– Хасково – за отличен успех по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование и за участие в Националната олимпиада по английски език за учебната 2016/ 2017 г.
3. Мариела Драгомирова Драгиева от ПМГ „Акад.Боян Петканчин”– Хасково – за отличен успех по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование и за участие в във финалния кръг на състезанието по БЕЛ „Стъпала на знанието” за учебната 2014 /2015 г.
За тази учебна година почетното отличие „Национална диплома“ на МОН получават общо 40 ученици от цяла България.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев бе сред стотиците миряни, посрещнали чудодейната икона „Света Богородица – Златна ябълка” в хасковския храм „Свети Архангел Михаил”.

Вторник, 14 Август 2018 09:30

Светинята бе донесена в града ни от Знеполския митрополит Арсений. Иконата е от 17 век и се пази като ценност в асеновградския храм "Успение Богородично". За нейната чудотворна сила свидетелстват стотици християнски семейства, които след докосването си до "Света Богородица - Златна ябълка" са се сдобили с рожба.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев: В област Хасково няма делене на кметовете, средства получават всички, които имат качествени проекти и добри идеи.

Петък, 10 Август 2018 11:49

„Ремонтите на стадион „Хеброс“ и на читалище „Дружба“ безспорно са едни от най-значимите проекти в област Хасково. Затова се радвам, че успяхме да убедим министрите и Правителството да подпомогнат финансово тези проекти“, това каза днес областният управител на Хасково Станислав Дечев. Той и кметът на Харманли Мария Киркова дадоха съвместна пресконференция, на която представиха в детайли проектите за ремонт на стадион „Хеброс“ и на читалище „Дружба“. За да се случат тези проекти Правителството отпусна на община Харманли над 5 милиона лева. Освен това Кабинетът Борисов 3 одобри общо за област Хасково 9 665 000 лева. Тези средства са за 8 от 11-те общини и насочени към приоритетни за тях обекти. Най-голямата сума е за Харманли. 
„ В Харманли дълги години големите проекти в областта на спорта и културата бяха неглижирани. Затова съм удовлетворен, че сегашното управление на общината осъзна значимостта на тези обществени сфери, изготви проекти и успя да защити сериозни средства, с които да изпълни идеите си. Надявам се в рамките на една година тези проекти да бъдат завършени и да радват хората от Харманли“, коментира още Станислав Дечев.
„Държа да подчертая, че Правителството отпусна средства за почти всички общини от област Хасково. С тях ще бъдат изпълнени различни проекти- ще се реконструират улици, ще се правят водопроводи и канализация, ще се довършват социални обекти, ще се възстановяват кметства в малки населени места и читалища. Всеки кмет е приоритизирал проектите си и ги е защитил пред Правителството. Това е един прекрасен механизъм, чрез който кметовете успяват да обновят градовете и селата си. Затова съм благодарен на Правителството, че отпусна сериозна сума за общините от област Хасково, сума, чрез която те ще бъдат преобразени“, обясни областният управител на Хасково. 
Станислав Дечев посочи, че конкретно в това постановление на МС няма отпуснати средства за три общини- Димитровград, Ивайловград и Тополовград. „Две от тези общини се управляват от двама от най-успешните кметове на ГЕРБ – Иво Димов и Диана Овчарова. Техни проекти бяха финансирани с предишни решения на МС. Затова в случая не можем да говорим за политически подход при отпускането на средства от Правителството. Категорично заявявам, че в област Хасково никога е нямало делене на кметовете- средства получават всички, които имат качествени проекти и добри идеи. Но ако трябва да се включа в темата, която се коментира на национално ниво, ще кажа ясно, че с радост бихме подкрепили общини с кметове на БСП, но в нашата област такива кметове няма“, обобщи Станислав Дечев. 
Кметът на Харманли Мария Киркова представи в детайли проектите, които ще се финансират със средства от Правителството и благодари на централната власт за подкрепата, която указва на Харманли и жителите му. С над 4 милиона лева се подпомага реконструкцията и модернизация на Спортен комплекс „Хеброс“ , а с почти 1 милион лева ще се ремонтира сградата на НЧ „Дружба – 1870“.

Нели Вълканова

   

Страница 1 от 117

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.