Област Хасково

Новини

ПДФПечатЕ-мейл

Два големи пожара горят на територията на област Хасково.

Сряда, 16 Август 2017 13:51

В района на селата Присъдец- Филиповци, община Тополовград, са пламнали сухи треви и лесонепригодни площи. Пожарът се разгръща на широк фронт и е труден за овладяване. Пламъците се движат в посока Маточина. На място вече работят 5 противопожарни екипа, допълнителна помощ е поискана и от горското стопанство. Второто огнище на пожар е при село Сакарци. Там фронтът също все още не е уточнен, но пожарът се разраства и върви към близка широколистна гора. На място работят също 5 противопожарни екипа. Към пожарите вече пътува и комисар Николай Вълчев, директор на РДПБЗН Хасково. По информация на зам.-кмета на община Тополовград Наско Стоянов към Присъдец е изпратен първият екип от доброволното формирование. Доброволците ще са в услуга та пожарникарите и ще се включат в гасенето. Очаква се да се събере и вторият екип, който да бъде разпределен към едно от двете огнища. В работата по овладяването на огъня участват и екипи на Държавното горско стопанство.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

44 екипа за съвместна работа са формирани в област Хасково с цел реализиране на идеята на Правителството за присъствие на всяко дете в клас през новата учебна година.

Сряда, 09 Август 2017 13:16

Това стана ясно днес по време на работна среща, проведена в Областна администрация Хасково. В работата й участваха Областният управител Станислав Дечев, един от заместниците му Ангел Божинов, началникът на РУО Хасково Красимира Джисова, представители на общините от областта, директори на училища, образователни експерти. 
Сформирането на т.нар. екипи за обхват е в изпълнение на решение на МС за създаване на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Целта е всички деца, които са в обхвата на задължителното образование, родени между 2001 – 2012 г., да посещават училище. Екипите, които ще работят с всяко дете индивидуално, включват представители на РУО Хасково, общините, Социално подпомагане, МВР. Към тези експерти, според спецификата на случая, ще се включват още медиатори, кметове на населени места, социални работници, представители на различни служби, имащи отношение към конкретния проблем. Числеността на екипите е различна. Всяка община е разделена на райони, а във всеки район ще работи по един екип. Най-много такива групи са сформирани в община Хасково-13, в община Димитровградекипите са 8, в Харманли- 3, в Тополовград и Стамболово – по 4, в Ивайловград- 5 екипа, в община Свиленград - 3, в Любимец – 2, в Минерални бани, Маджарово и Симеоновград ще работи по един екип. 
Утре е поредната работна среща в МОН. От ведомството вече са разработили портал , който ще има директна връзка с общините, ГРАО, Социално подпомагане и МВР. На тази платформа ще се качват данните за всички деца в училищна възраст и ще може да се следи тяхното движение, промяна на населено място, училище, адрес и т.н. В момента образователните управления по региони подготвят данните за новата учебна година. Те ще подадат информация на общините за незаписаните ученици. Ще се иска справка и от Гранична полиция за деца, заминали в чужбина и отпаднали от нашата образователна система. 
„Всички тези мерки се предприемат в интерес на децата, а не за да се санкционират родителите. Има частни случаи, които ние познаваме, по които общините работят от преди, така че всички усилия ще са насочени към това децата да бъдат в клас“, обясни Красимира Джисова. Тя уточни, че първите проверки на екипите за обхват ще започнат през септември. „Предстои много работа, но със съдействието на всички институции ще успеем“, каза тя.
Началникът на РУО Хасково напомни, че ще се завиши и контролът върху неизвинените отсъствия, ще се следи стриктно за присъствието във всеки час, категорична е тя. 
В началото на септември ще се проведе поредната работна среща в Областна администрация Хасково.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Ст. Дечев: Правителствата на България и Македония направиха това, което народите от двете страни на държавната граница отдавна искат

Четвъртък, 03 Август 2017 07:51

Хасково отбеляза тържествено 114 години от Илинденско- Преображенското въстание. В тържествената церемония пред паметника на Незнайния войн участваха кметът на общината Добри Беливанов, народният представител от ГЕРБ Евгения Ангелова, областният управител на Хасково Станислав Дечев, заместник-кметът Милена Трендафилова, командирът на военно формирование 52 740 подп. Николай Александров, представители на патриотични организации, политически сили, граждани. 
В словото си областният управител на Хасково Станислав Дечев заяви: ”Българската историография нарича Илинденско- Преображенското въстание вторият най-висок връх в борбата за национално освобождение след Априлското въстание. Защото, ако Април 1876 година донесе Освобождението на България, то битките през горещото лято на 1903 година доведоха до спасението на българите в Македония и Одринска Тракия. И още нещо твърде важно: днес трябва да помним не пепелищата, а саможертвата на цял един народ, останал извън пределите на Родината, но силно жадуващ обединението с нея", подчерта Станислав Дечев. "114 години след Илинденската епопея, ние сме свидетели на друг, исторически, съдбовен момент. След десетилетия на демагогия и политическо разделение, след години на конфронтация и изкуствено насаждана неприязън, България и Македония направиха крачка към историческата истина. С подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави, в навечерието на честванията на Илинденското въстание, бе постигнат исторически резултат, за който юначните македонски и тракийски комити пожертваха младостта си. Днес можем да кажем, че Правителствата на България и Македония направиха това, което народите от двете страни на държавната граница отдавна искат: приятелски и добросъседски отношения, братска помощ и общи проекти за европейско развитие. И този процес няма как да бъде спрян от тук нататък, защото общото минало неминуемо води и към общо бъдеще. Защото няма нищо по-естествено от това братя да почитат заедно предците си, да се уважават, да вървят рамо до рамо напред”, заяви Станислав Дечев и призна:”Днес по-гордо от всеки друг път заявявам: Да живее България!” 
Честването продължи с изпълнения на народен оркестър „Орлово” на пл.”Свобода”.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Кметствата в община Стамболово да имат свой собствен бюджет и с него сами да правят плащания за основна поддръжка на селата.

Вторник, 01 Август 2017 13:54

Това поискаха от заместник областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова кметовете на населени места в стамболовско. В рамките на изнесените приемни д-р Здравкова проведе среща с представителите на местната власт и с жители на община Стамболово. Хората информираха заместник областния управител за перманентни проблеми с водоснабдяването на селата Голям извор и Поповец, както и за липсата на поливна вода в общинския център. Освен това те настояват за ремонт на три пътни отсечки в общината: Поповец- Лясковец, Тънково- Голям извор и Корен- Жълти бряг. Пред д-р Здравкова кметът на Царева поляна настоя за проверка на няколко адреса в селото, където живеят много хора, предимно роми, без адресна регистрация. Това създава проблеми на местните жители и те с право настояват да се разреши този проблем, заяви кметът на селото. Пак там е голяма и популацията от бездомни кучета, за което освен областната управа, е информирана и община Стамболово. Друг важен за селата в община Стамболово проблем е липсата на достатъчно съдове за смет и редовното сметоизвозване. 
В рамките на изнесените по общини приемни на държавната власт д-р Стефка Здравкова се срещна и с жителите на община Тополовград. В този край на областта основен проблем е пътят за Стара Загора през Светлина, защото отсечката има нужда от основен ремонт, а финансиране все няма, оплакаха се живеещите в Тополовград.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Да се почиства републиканската пътна мрежа в рамките на община Минерални бани.

Понеделник, 31 Юли 2017 15:58

Това бе едно от основните искания на хората, които днес се срещнаха с Областния управител на Хасково Станислав Дечев. В рамките на изнесената си приемна той разговаря с жителите на общината по редица наболели проблеми в Минерални бани. Един от тях е поддръжката на пътя Хасково – Минерални бани. „Това е Национален курорт, първото впечатление на туристите се създава още по пътя към него. Затова е добре ОПУ- Хасково да почиства храстите край платното, да оформя канавките и да се грижи за пътя до Минерални бани. Това е въпрос и на пътна безопасност“, сподели кметът на общината Мюмюн Искендер. Още един проблем, засягащ Областното пътно управление, бе поставен пред Областния управител днес. Жителите на Спахиево поискаха да се възстановят тръбите за поливната вода на селото. Те са ударени и спукани от машини на Пътното, при извършване на ремонт. Така на практика, в най-големите жеги, хората не могат да ползват поливна вода. Спахиевци поискаха съдействие от Станислав Дечев за разрешаването на проблема и възстановяване на щетите от ОПУ Хасково. 
Те настояват и за контрол над собственика на ракиения казан в селото. Според местните, отпадъците от казана се изливат направо в реката, а за да спре тази практика, те поискаха намесата на Станислав Дечев и РИОСВ Хасково. 
„В община Минерални бани се работи много и това е видно, защото курортът се променя с всеки изминал ден. Тук не говоря за вече реализираните проекти, а за идеите на общината за привличане нови инвестиции и разширяване обхвата на туристическите услуги: освен балнео- туризъм, тук вече много осезаемо е развит и културно-историческия туризъм“. Това заяви Областният управител на Хасково Станислав Дечев веднага след срещата си с кмета Искендер и главния архитект Димитър Стоев. Тримата посетиха централния парк на курорта и коментираха варианта за разширяване и облагородяване на района на парка и преминаващата от там река.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Станислав Дечев: Делата на Левски и Ботев винаги ще бъдат пример за всички българи

Понеделник, 31 Юли 2017 15:55

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в официалната церемония по откриването на уникален паметник в с.Спахиево, община Минерални бани. Това е първият общ паметник на Васил Левски и Христо Ботев в България. 
Уникалният монумент е във формата на разтворена книга, в която са вградени мраморните барелефи на Левски и Ботев. Идеята за паметника е на Христина Хубенова от Спахиево, която е основен дарител и двигател на патриотичната мисия. 
Кметът на Минерални бани откри паметника и заяви: “Изключително съм развълнуван и горд, че тази родолюбива идея е осъществена по инициатива на хората в село Спахиево, в нашата община Минерални бани“. Той заяви, че днес на практика осъществяваме мечтата на Левски за това, че всички заедно: българи, турци , арменци и други етноси живеем заедно и в мир.
„Този паметник е символ на обединена България, на чистата и свята република, за която Левски мечтаеше и в чието съществуване Ботев вярваше. Тези национални герои винаги ще бъдат пример за поколения българи, тяхното дело трябва да бъде не само увековечено, но и продължено“, заяви в словото си Областният управител на Хасково Станислав Дечев. 
В официалната церемония участваха депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, кметът на Хасково Добри Беливанов, много дарители, предприемачи, членове на Ротари клуб Хасково, гости и местни жители.
Паметникът бе открит с водосвет, а днешният 31 юли се превърна в празник за всички жители и гости на Спахиево. Това не е първият мемориал, който обединява спахиевци. Преди години тук е открит паметник на загиналите местни мъже във войните 1913- 1945 година.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областният управител на Хасково Станислав Дечев се срещна днес с жителите на общините Харманли и Любимец.

Петък, 28 Юли 2017 17:42

В Харманли хората поискаха от областния управител да бъдат премахнати гаражи, поставени преди десетилетия върху детски площадки. От години тези гаражи не се използват от собствениците по предназначение, превърнати са в складове, а автомобилите им са по улиците, затова искаме общината да премахне тези гаражи, настояха живеещите в района на училище „Отец Паисий“ и ДГ“Ален мак“. По време приемната областният управител бе информиран и за случаи на явни нарушения на правилата за отглеждане на животни в селата Лешниково и Изворово. И на двете места са правени проверки и са издадени предписания. Но въпреки предприетите мерки от страна на контролните органи до този момент, нередностите не са отстранени, затова днес хората от тези села потърсиха помощ и от областният управител. Станислав Дечев се ангажира да провери случаите и да сигнализира компетентните институции, в това число и Агенцията за безопасност на храните. 
Доволни сме от решението за изграждане на площадките за борба с градушките, споделиха жителите на Любимец. Ние сме земеделски район и всяка градушка за нас е истинско бедствие. Благодарни сме, че изпълнихте това обещание и осигурявате защита на реколтата ни и на семействата ни, споделиха любимчани.
По време на приемните в Харманли и Любимец бяха поставени въпроси, които пряко касаят работата на общината. Затова веднага след разговорите с гражданите, Станислав Дечев запозна местните власти с исканията на хората.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Паркингът и районът около чешмата на "Щъркелите" вече са изчистени

Петък, 28 Юли 2017 16:44

Два дни след като Областният управител на Хасково Станислав Дечев получи сигнал за изключителната мизерия на паркинга, известен като „Щъркелите“, мястото вече е почистено. По време на приемната си в Димитровград в сряда, губернаторът беше алармиран за това, че районът на чешмата и паркингът са изключително занемарени. Станислав Дечев провери сигнала на място и след разговор с ОПУ Хасково, резултатът вече е на лице. Началникът на отдел „Инвестиционно ремонтни дейности“ Соня Атанасова съобщи, че на мястото са изпратени екипи, които са изчистили тревата по пътеката, около чешмата, покрай канавките. Боклукът е събран и извозен, и паркингът вече има по-приветлив вид. По време на проверката на Областния управител този следобед, промяната бе очевидна. Освен това, чистият от няколко часа паркинг, вече беше привлякъл шофьорите на бусове и тежки камиони, които спираха да си напълнят вода. За почивка бе спрял и един гръцки турист. Пътуващият с мотоциклет мъж обясни, че е видял мястото, харесало му е и решил да си почине тук за няколко часа. Той самият не подозираше в какво състояние е било това място само преди два дни. В разговор със Станислав Дечев туристът сподели, че е спрял, защото тук има вода, сенчесто е и е подходящо за кратка почивка преди новия му преход към Гърция.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Заместник областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова проведе приемна с жителите на общините Маджарово и Ивайловград.

Четвъртък, 27 Юли 2017 20:01

Хората от Маджарово поискаха ремонт на пътя Харманли-Маджарово, закърпване на улиците в село Ефрем, разрешаване на проблема с водоснабдяването на селата и справяне с бездомните кучета в Маджарово. Пътят Маджарово- Харманли наистина е в плачевно състояние, той дори е непроходим. Освен огромните дупки и пропадания по отсечката, на места захрастяването е толкова голямо, че видимост няма, а платната за движение са стеснени почти наполовина. В това се убеди на място д-р Здравкова. Заместник областният управител на Хасково постави част въпросите, касаещи работата на община Маджарово, пред кмета Милко Армутлиев. Той обясни, че третокласният път е подаден в АПИ за неотложен ремонт, очаква се отговорът на агенцията. Общо 69 хиляди лева капиталовите разходи на община Маджарово са предвидени за кърпене на улиците в село Ефрем и съвсем скоро там ще започне работа по изпълнение на поръчката. Водоснабдяването действително е сериозен проблем за селата в общината, съгласи се кметът Армутлиев и обяви, че предстои подписване на договор по програмата за развитие на селските райони. 5 милиона лева ще бъдат инвестирани за водоснабдяване и по този начин ще се разреши проблемът в почти всички населени места в община Маджарово. В момента вече се работи и по проблема с бездомните кучета. Подписан е договор с ветеринарна лечебница в Димитровград. Тя кастрира, чипира и маркира четириногите. Голяма част от тях са осиновени в Германия, благодарение на работата на ветеринарите, обобщи кметът на Маджарово. 
При срещите си в Ивайловград зам.-областният управител д-р Стефка Здравкова изслуша проблемите на хората. Те поискаха продължаване на програмата за саниране в общината, защото хората от вече санираните блокове реално усещат предимствата на програмата и тя става все по-желана и от останалите. Освен това в Ивайловград също настояват за ремонт на пътната мрежа, защото градът се налага като туристическа дестинация, а идването до някои от местата тук е доста затруднено от недобрата инфраструктура.
Приемните на областния управител на Хасково и неговите заместници продължават и утре. Екипът на губернатора ще се срещне с жителите на общините СвиленградТополовградХарманли и Любимец.

Нели Вълканова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Областните администрации засилват контрола над законосъобразността на актовете на общинските съвети в усилията за намаляване на административната тежест

Четвъртък, 27 Юли 2017 19:55

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в работна среща, свикана от вицепремиера и председател на Съвета за административна реформа Томислав Дончев. На нея стана ясно, че методически документ ще подпомага областните управители в контролната им дейност по отношение на законосъобразността на актовете на общинските съвети като част от мерките за подобряване и оптимизиране на услугите за гражданите и бизнеса. В работата на форума участваха още представители на областните администрации, Националното сдружение на общините и Върховната административна прокуратура. Методологията, базирана на анализ на прокуратурата за депозираните протести срещу общински наредби и норми, ще бъде изготвена от администрацията на Министерския съвет в продължение на усилията на правителството за намаляване на административната тежест. В допълнение предстои Съветът за административна реформа да одобри модел за стандартизиране и унифициране на предоставяните от областните администрации услуги чрез уеднаквяване на наименования на услуги и документи, на процедури, образци и срокове за извършване на услугите. 
Административната реформа е комплексно усилие, което изисква комплексен подход. Задачата ни е голяма и тя не може да бъде изпълнена със сепаративни действия в отделните администрации, заяви Дончев в подкрепа на решението в разговора с областните управители да участват всички въвлечени страни, включително представители на местната власт, прокуратурата и Държавната агенция за електронно управление.
По време на срещата заместник главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова обяви, че тече анализ на незаконосъобразни решения на местната от власт от 2016 г. насам и до момента са депозирани близо 1500 протеста срещу общински наредби и норми. „Съзнаваме необходимостта от взаимодействие в усилията за преустановяване на тези противозаконни практики и сме готови да сътрудничим с областните администрации и органите на местната власт за тяхното преодоляване по предвидения в закона ред“, допълни Петрова. 
Участниците в срещата обсъдиха конкретни мерки и предложения от страна на областните администрации за отпадане на услуги, намаляване броя на изисквани документи, съкращаване на срокове и намаляване на такси. До месец септември нарочна работна група с представители на централната администрация и областните управители ще анализира предложенията и ще подготви условията за тяхното прилагане в действие.

Нели Вълканова

   

Страница 1 от 101

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.