Област Хасково

Уважаеми госпожи и господа,

Добре дошли в електронния сайт на Областна администрация Хасково!

В интернет страницата ни ще намерите информация за 11-те общини в областта, както и последни новини за дейността на Областна администрация Хасково и предлаганите от нас услуги. Ще имате възможност да получите данни за населението, географските особености, икономиката, туризма и инфраструктурата на региона. Надявам се да сме ви полезни и да сме постигнали целта си, а именно нашата работа да бъде публична, прозрачна и достъпна за вас.
Убеден съм, че веднъж посетили нашия регион, вие ще останете запленени от неговото очарование и магия.

 

Инж. Минко  Ангелов
Областен управител на област Хасково

ПДФПечатЕ-мейл

Президентът Румен Радев обсъди с областния управител важни въпроси, касаещи Хасково и региона

Петък, 21 Април 2017 19:03

Президентът на Р България Румен Радев се срещна днес в Хасково с областния управител Минко Ангелов и кмета на града Добри Беливанов. Те обсъдиха важни въпроси, свързани с областта и нейния център, на първо място от които проблема с установеното несъответствие в качеството на водата по химични показатели „естествен уран“ и „обща алфа активност“. След срещата в Областна администрация държавният глава даде изявление за представителите медиите и отговори на техни въпроси.
Той сравни проблема с водата на Хасково, за който се е знаело от месеци, със синдрома Чернобил. По думите му длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск здравето на хората, а това е недопустимо.
Г-н Радев оцени действията на служебното правителство и местната власт като адекватни и своевременни. Той подчерта, че се прави всичко възможно да се ограничи това вредно въздействие и да се намерят технически решения за последващите проблеми. „Ще има проблеми и в близките месеци, защото изследванията за общата алфа-активност са продължителни - от 2 до 4 месеца. Но трябва да сме сигурни, че наистина нивата са в допустимите граници. А това ще продължи може би до лятото. Затова дотогава трябва да се търсят екстремни решения, така че да не се допусне воден режим и гражданите на Хасково да имат вода, която да съответства на стандартите“, подчерта още президентът Радев.
В отговор на журналистически въпрос той коментира, че има смущаващи факти около изграждането на възпрепятстващото инженерно съоръжение по Българо-Турската граница на територията на област Хасково. Г-н Радев увери, че се полагат необходимите усилия то да бъде завършено, но има редица смущаващи факти, като това, че договорите са сключвани за двуредово съоръжение, плащането е за двуредово, а се строи едноредово. Президентът бе категоричен, че ще държи да се изясни истината за договорите и плащанията.
Преди срещата с областния управител, президентът бе гост на церемонията по случай 45-ата годишнина от създаването на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин'' в Хасково. Държавният глава е сред възпитаниците, завършили с отличие гимназията.
„Най-добрата инвестиция в бъдещето е инвестицията в образованието. Днес младите хора на България повече от всякога имат нужда от образование с високо качество“, каза президентът пред гостите на празника. Той се обърна към всички бивши и настоящи преподаватели в гимназията с признание и благодарност за обичта и всеотдайността им към учениците и училището. „Добрите български традиции в образованието се пазят и развиват чрез преподавателите”, каза още президентът и изтъкна, че техните усилия са положили началото на много успешни проекти и кариери, и уважението на учениците е само малка отплата за този труд.
„Природо-математическата гимназия в Хасково или както всички бивши и настоящи ученици с гордост я наричаме „нашата гимназия“, вече доказа, че е възможно специфичният талант на всеки неин възпитаник да се извае така, че да създава „майстори“ в решаването на трудни и нестандартни задачи. Неслучайно, от създаването на училището досега, между 95% и 99% от завършилите всяка година продължават образованието си в университети и колежи у нас и по света”, подчерта Румен Радев.
Президентът отбеляза, че на патронния празник на гимназията, се отбелязват и 110 години от рождението на уважавания преподавател на поколения студенти акад. Боян Петканчин, който е един от първите, включили се активно в създаването и развитието на Математическия институт на БАН. „Вярвам, че примерът на акад. Петканчин, как в утвърден раздел от науката се създава оригиналната българска математическа школа, е достоен за подражание и в настоящето. Математическите знания са приложими във всички области на човешката дейност, а усърдните занимания с нея гарантирано водят до успех”, добави държавният глава.
По случай празника на Природо-математическата гимназия областният управител Минко Ангелов връчи на ръководството на учебното заведение Почетния плакет на Областна администрация и поздравителен адрес.

Светлана Николова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Президентът Румен Радев ще посети град Хасково

Четвъртък, 20 Април 2017 07:50

На 21 април, 2017 г., в 12.20 часа държавният глава ще проведе работна среща с областния управител на Област Хасково Минко Ангелов и кмета на Общината Добри Беливанов в сградата на Областната администрация. По-рано през деня президентът ще бъде гост на Празничната седмица, посветена на 45-ата годишнина от създаването на Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин''. Румен Радев е завършил с отличие Математическата гимназия в град Хасково. Събитието ще започне от 10.30 часа.

Светлана Николова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Спрени са помпени станции 1 и 2 в Хасково

Сряда, 19 Април 2017 19:21

Със заповеди на РЗИ Хасково днес временно е спряна експлоатацията на тръбните кладенци от помпените станции 1 и 2 в Хасково. Мярката е предприета, след като на 18.4.2017 г. Междуведомствената комисия от 3 министерства – МЗ, МРРБ и МОСВ препотвърди препоръката си жителите на Хасково да не ползват водата за питейни цели – пиене и готвене. Информацията за спиране водоподаването от тези станции бе съобщена на пресконференция днес в Областна администрация Хасково, на която областният управител Минко Ангелов обобщи предприетите до момента мерки относно проблема с установеното несъответствие в качеството на водата по химичен показател „уран“ и „алфа активност“ в част от кладенците на Хасково.

„На 18 април са взети 22 проби от 6 помпени станции /извън компрометираните Хасково 1 и Градска градина, наричани помпени станции 1 и 2/ и 16 от краен потребител. 2 от тях са показали отклонения от нормата по показател естествен уран, като става въпрос за помпена станция „Узунджово 2“. При норма от 0.03 mg/L, те са отчели 0.04 и 0.05 mg/L“, съобщи пред журналисти директорът на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова. Тя обаче поясни, че тези 2 проби ще бъдат проконтролирани. Всички пробовземания от 22-та източника са занесени за пълно изследване, включително и за обща алфа активност, в Националния център по радиобиология и радиационна защита в София.

Г-н Ангелов информира, че предприетите мерки от Междуведомствената комисия са за изясняване на източника на замърсяването на водата. Ще се търси и дългосрочно решаване на проблема с пречиствателни станции, ако се окаже, че той е трудноразрешим. Продължава мониторингът на водоизточниците в Хасково. За всяка предприета мярка населението ще бъде уведомявано своевременно.

Снимките са предоставени любезно от Haskovo.net

Светлана Николова

   

ПДФПечатЕ-мейл

Остава в сила превантивната мярка водата в Хасково да не се ползва за пиене и готвене

Сряда, 19 Април 2017 09:29

Становище на междуведомствената група на МЗ, МОСВ и МРРБ от 18.04.2017 г.

В изпълнение на решението на междуведомствената работна група на МЗ, МОСВ и МРРБ от 13.04.2017 г., днес продължи пробонабирането и експресното изпитване на питейната вода в Хасково. Според предварителните резултати от новите проби, анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита и Изпълнителната агенция по околна среда, в част от тях продължава да се отчита несъответствие по химичен показател уран.
Поради тази причина междуведомствената работна група препотвърждава препоръките си водата от централното водоснабдяване в гр. Хасково да не се използва за пиене и готвене. Водата може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели (къпане и миене).
Продължава извършването на мониторинг за проследяване на показателите при краен потребител и тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване.
Във връзка с въведените ограничения от РЗИ-Хасково към ВиК оператора за преустановяване ползването на вода от водовземни съоръжения, за които са установени несъответствия, е възможно да има временни нарушения във водоподаването.
Периодично ще бъде предоставяна допълнителна информация при получаване на нови резултати.

Светлана Николова

   
joomla template

 

Телефони: +359 38 608 011
е-Контакти: Официален адрес: oblast@hs.government.bg
Адрес: гр. Хасково, п.к. 6300, пл. "Свобода" № 5, Областна администрация Хасково


При използване на информацията от медии, позоваването на сайта на Областна администрация Хасково е задължително !

Copyright © 2010 | All Rights Reserved | Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.